Ceļojumu aģentūra «Airtour» iesaka: 7 lietas un vietas, kas jāizbauda Vjetnamas galvaspilsētā Hanojā

Hanoja ir Vjetnamas galvaspilsēta un tulkojumā no vjetnamiešu valodas tā nozīmē "pilsēta starp upēm". Šī senā pilsēta valsts ziemeļos tika dibināta 1010. gadā un no pārējām Āzijas pilsētām atšķiras ar visai neparastu kultūru sajaukumu. Hanojā var novērot gan Austrumu, gan Rietumu kultūrām raksturīgās iezīmes, kā arī komunisma ietekmi, tradicionālo ķīniešu kultūru un Francijai raksturīgo arhitektūru. Mēdz teikt, ka Hanoja ir pilsēta, kas ar vienu kāju atrodas pagātnē, bet ar otru – nākotnē, jo to ir ietekmējis it viss, kas ar šo pilsētu ir noticis.

Hanoja ir galamērķis, kas vilina ar mūžīgo vasaru, jo pilsētā galvenokārt valda subtropu klimats. Gada vidējā gaisa temperatūra ir 23,5 °C. Karstākais ir jūlija mēnesis, kad vidējā gaisa temperatūra sasniedz 28,9 °C, bet vēsākais ir janvāris, kad vidējā temperatūra ir 16,4 °C.

Sadarbībā ar ceļojumu aģentūru "AIR TOUR" esam sagatavojuši Hanojas ceļvedi ar septiņām interesantām vietām un lietām, kas palīdzēs labāk iepazīt šo savdabīgo Vjetnamas pilsētu.

1. Izbaudi noskaņu Hoan Kiem ezera apkārtnē

Hoan Kiem, tulkojumā no vjetnamiešu valodas, nozīmē "atdotais zobens". Kāda sena leģenda vēsta, ka šajā ezerā senos laikos mitinājies milzīgs zelta bruņurupucis. Laikā, kad Vjetnamā iebruka ķīnieši un teju vai desmit gadus par varu cīnījās pret vjetnamiešiem, no ezera dzīlēm izniris zelta bruņurupucis un iedevis brīnumainu zobenu vjetnamiešu kara vadonim Le Loi, kurš ar sniegto spēka dāvanu pieveicis ienaidniekus. Ezera vidū stalti slejas Bruņrupuča tornis un atgādina par šo vjetnamiešu tautai nozīmīgo uzvaru. Šī ezera apkārtne ir viens no ceļotāju iecienītākajiem tūristu areāliem Hanojā. Hoan Kiem ezers ir Hanojas sirds un šī ir lieliska pastaigu un atpūtas vieta. Ezera tuvumā var atrast daudzas viesnīcas, restorānus, kafejnīcas un tirdzniecības vietas. Hoan Kiem tuvumā allaž var atrast vietējos tirgotājus ar Hanojai un Vjetnamai raksturīgiem suvenīriem. Ezera apkārtne ir īsts Hanojas dzīves atspoguļojums un tajā var vērot mūsdienu aktualitātes – cilvēki nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm, kafejnīcās skan džezs, no paaudzes paaudzē tiek nodotas austrumu cīņu praktiskās iemaņas un cilvēki svin dzīvi ar vērienu.

2. Izstaigā Seno kvartālu

Vjetnamā ir tikai divas pilsētas, kurās diezgan labi saglabājusies vēsturiskā arhitektūra un viena no tām ir Hanoja. Tā sīvi turējusies pretī kariem un vadošo varu ietekmei, tādēļ ir lieliska laika lieciniece, kas parāda, kā izskatījusies pilsēta senā pagātnē. Lai pilnasinīgāk izbaudītu Senā Kvartāla šķērsielas un arhitektūru, ieteicams pastaigā doties ar kājām, nevis ar kādu motorizētu vai cilvēka spēka darbinātu pārvietošanās līdzekli. Šī kvartāla mūžs mērāms jau vairāk kā 1000 gadus. Tas mērķtiecīgi ticis būvēts ārpus imperiālās pilsētas daļas un kvartāls pamatā kalpojis kā tirdzniecības areāls. Senajā kvartālā ir 36 ielas un katra no tām reiz tikusi dēvēta to produktu vārdā, kas tajās reiz tikuši pārdoti. Bijušas šādas ielas – Saldumu un cukura iela (Hang Duong), Rotaslietu (Hang Bac) (rotas), Vjetnamas konusveida cepuru (Hang Non) un citas preču nosaukumu nesošās ielas. Šis princips laika gaitā teju vai nemainīgi saglabājies arī līdz mūsdienām.

Arī ēku fasādes, kas celtas no jauna, saglabājušas seno arhitektūras ietekmi. Līdz divdesmitā gadsimta sākumam šī rajona arhitektūrā dominēja galvenokārt vjetnamiešu un ķīniešu stils, bet trīsdesmitajos gados tika veiksmīgi integrēti arī franču arhitektūras elementi un art deco. Ieliņas Senajā kvartālā ir šauras. Dažas no tām pa dienu pārtop par garu ielas virtuvi un pa tām var pārvietoties, izveicīgi manevrējot starp pavāru kausiem un ēdienu traukiem. 2004. gadā Vjetnamas Kultūras un informācijas ministrija Senajam kvartālam piešķīra Nacionālā vēsturiskā mantojuma statusu.

3. Vietējo labumu tirgus

Lai iepazītu īsto Vjetnamas galvaspilsētas seju, iesakām apmeklēt kādu no Hanojas tirgiem. Viens no lielākajiem ir Hang Da tirgus, kas aizņem visai lielu platību pilsētas centrā. Šajā tirdzniecības vietā var atrast pilnīgi visu – sākot no amatnieku darinājumiem – cepurēm, rotām un suvenīriem, līdz pat dažādiem eksotiskiem dzīvniekiem un pārtikai. Tirgū ļauts arī degustēt vietējos ēdienus un dzērienus, pirms tos iegādājaties.

4. Nobaudi Hanojai un Vjetnamai raksturīgo ēdienu

Tiem, kas rūpīgi uzmana savas kalorijas un uzņemtā ēdiena enerģētisko vērtību, vjetnamiešu virtuve būs tieši laikā, jo ēdienu gatavošanas procesā eļļas vietā tiek izmantots ūdens, bet lielu daļu dārzeņu vjetnamieši ēd neapstrādātus vai viegli pagatavotus.

Hanojai raksturīgie ēdieni ir viegli un izsmalcināti. Tie radušies vairāku kulinārijas stilu ietekmē un galvenokārt tajā dominē taizemiešu, ķīniešu un franču virtuvei raksturīgās garšas. Ēdienam nav nepieciešamas pārāk daudz sastāvdaļas, bet katrai no tām īpaši garšu noti piešķir garšvielas un piedevas. Slavenākais ēdiens, kas guvis pasaules atzinību, ir vjetnamiešu nūdeļu zupa, kas vēsturiski esot radusies Vjetnamas ziemeļos, bet Hanojas pavāri tās seno recepti nedaudz uzlaboja un pateicoties tam, šī zupa kļuvusi par Hanojas simbolisko ēdienu.

Vjetnamiešiem raksturīgs "vienas bļodas" princips - daudzas zupas tiek izmantotas kā vienīgās maltītes sastāvdaļas, tāpēc tajās ir daudz dažādu sastāvdaļu – zivis, gaļa, dārzeņi, nūdeles un rīsi. Vjetnamieši ēdienus sadala divās grupās - tādos, kas atvēsina ķermeni, un tādos, kas to sasilda.

5. Sajūti Hanojas naktsdzīvi

Diennakts tumšais laiks Vjetnamas galvaspilsētā dalās divās kategorijās un pavisam noteikti ir vērts izbaudīt tās abas. Naktīs īpaša dinamika vērojama tirgos, kad dzīvība kūsā gan tirgotāju pusē, gan ceļotāju neviltotajā interesē. Tirdziņos var izbaudīt gan vjetnamiešiem raksturīgos ēdienus, augļus, dārzeņus un citus šai pusei raksturīgos produktus, kā arī specifiskākas lietas – pat čūsku un suņu gaļu. To, vai ir vērts mēģināt, atstājam izlemt pašiem ceļotājiem. Otra Hanojas naktsdzīves daļa ir neskaitāmie naktsklubi un bāri, kur valda skaļa uzdzīve gan vietējo, gan ceļotāju vidū.

6. Apceļo Hanoju ar velosipēdu

Vjetnamas galvaspilsētu ir visai ērti apskatīt, pārvietojoties videi draudzīgā veidā – ar velosipēdu. Zemākās divriteņu īres cenas ir Senajā kvartālā, kur par velosipēda īri uz vienu dienu jāmaksā aptuveni 1,- līdz 3,- Eiro. Pilsētā ir atrodami daudzi velosipēdu parki, kas rūpējas par drošu novietošanu.

7. Izbaudi divu upju satekas spēku

Tā kā Hanoja ir pilsēta, kas atrodas divu upju satekā, ir vērts izbaudīt īpašo auru, kas to aptver. Ceļš uz Hanojas pilsētu mērojams pa divus kilometrus garo Eifeļa dzelzs tiltu, kas šķērso plato un dziļo Sarkano upi. Minētais tilts ievērojams ar to, ka to projektējis franču arhitekts un inženieris Eifelis, kura pazīstamākais darbs ir Parīzes Eifeļa tornis. Sarkanā upe savu nosaukumu guvusi tādēļ, ka upes ūdens skalo spilgti sarkanus kalnu iežus un tādējādi piesūcas ar to krāsu.

Savos Vjetnamas ceļojuma iespaidos dalās Aivars Mackevičs, Baltictravelnews.com direktors:

"Vjetnamas tautsaimniecības spēcīgākā nozare ir lauksaimniecība un ir patīkami vērot, ka gandrīz katrs zemes gabals ir rūpīgi apstrādāts. Lielākā daļa vjetnamiešu pārvietojas ar motorolleriem un reizēm šķiet, ka te nevalda nekādi ceļu satiksmes noteikumi, bet brīnumainā kārtā visi veiksmīgi veic savus ceļojumus. Uz Ziemeļvjetnamas ceļiem lielā daudzumā var redzēt jaunus automašīnu modeļus. Pa ceļam no Halongas uz Hanoju apstājāmies mazas pilsētiņas tirgū, kur visi augļi, kas tiek tirgoti, kilogramā nemaksā vairāk par 1,- Eiro.

Halongas līcis ar 120 kilometrus garu krasta līniju (platība 1553 kvadrātkilometri) un ar gandrīz 2000 kaļķakmens salām ir pasaules dabas brīnums, kas kopš 1994. gada iekļauts UNESCO dabas mantojuma sarakstā. Augstāka sala ir 330 metrus virs jūras līmeņa. Agrākajos gados daudzi tūristi gāja bojā kruīzu kuģu avārijās, taču kopš 2011. gada nav notikusi neviena lielāka katastrofa. Līča krastā tika apmeklēts restorāns, kur gandrīz visi galdiņi bija aprīkoti ar plītīm. Mūsu ēdienreizē tās netika izmantotas, tāpēc palikām neziņā, ko gatavo uz šīm plītīm – iespējams, tās paredzētas, lai uzturētu ēdienu siltu.

Halongas līča piekrastē un līcī ir izvietotas daudzas pērļu gliemežu fermas, kurās tiek audzētas, pārstrādātas un pārdotas dažādas kvalitātes pērles. Tūristu priekšā gliemežvāki tiek atvērti un no tiem iegūtas pērles, kuras pēc tam tiek apstrādātas un sagatavotas pārdošanai. Mana apmeklējuma laikā vislielākie pērļu pircēji bija franču tūristi, kuri par skaistu pērļu virteni bija gatavi atdot vairākus simtus eiro. Vjetnamieši ir meistarīgi pārdevēji – tie brīvi pārvalda dažādās svešvalodas un kvalitatīvi komunicē ar klientiem.

Interesants fakts - daudzi cilvēki domā, ka vjetnamiešu cepures ir domātas tikai aizsardzībai no saules stariem, taču papildus šai funkcijai, vēl būtiskāka loma šīm cepurēm ir pasargāt to nēsātājus no kokosriekstu triecieniem, kuri krītot no koka ik gadu nāvīgi ievaino daudzus vjetnamiešus."

Ja esi iecerējis ceļot uz Vjetnamu, izmanto "AIR TOUR" pakalpojumus mājaslapā www.biletes.lv, kas tiek organizēti sadarbībā ar aviokompāniju "Aeroflot", un izmanto iespēju saņemt atlaides viesnīcas izmaksām!

Par AIR TOUR

AIR TOUR ir reģistrēta tirdzniecības zīme, kas ir sertificēta Starptautiskajā gaisa transporta asociācijā (IATA). Ceļojumu aģentūra AIR TOUR piedāvā savus pakalpojumus kā individuāliem ceļotājiem, tā arī grupām. AIR TOUR ceļojumu aģentūra saviem klientiem piedāvā sekojošus pakalpojumus: aviobiļešu rezervēšana, viesnīcu rezervēšana, automašīnu noma, cilvēku grupu aviopārlidojumu organizēšana, dažādi ceļojumi, vīzu noformēšana saviem klientiem, "karstie piedāvājumi" un avio čarterreisu organizēšana. Atbilstoši klientu vajadzībām, AIR TOUR sniedz arī citus ar tūrismu saistītus pakalpojumus.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮 Latvia Tours
Lieliskie klimatiskie apstākļi padara šo salu par īstu floras paradīzi. Šeit arī atrodas viens no skaistākajiem pasaules botāniskajiem dārziem Jardim | Skatīt vairāk
no 745.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 03.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43160295sec.