Ceļojumu aģentūra «Airtour» iesaka: 7 lietas un vietas, kas jāizbauda Šrilankā

Līdz pat 1972. gadam Šrilanku dēvēja par Ceilonu - gluži tāpat, kā mūsdienās saucam tēju, kuras dzimtene ir tieši šī valsts. Interesanti, ka Šrilanka platības ziņā ir gandrīz tikpat liela kā Latvija - mūsu valsts aptver 64 589 kvadrātkilometrus plašu teritoriju, bet Šrilanka ikvienu ceļotāju vilina izbaudīt un iepazīt katru no tās 65 610 kvadrātkilometriem. Indijas okeāna pērle ir tik eksotiska, ka ceļotājiem lielākoties vienmēr sajūsmā aizraujas elpa. Mēdz teikt, ka Šrilanka ir vieta, kur savu pēdu nospiedumus esot atstājis pats Buda.

Sadarbībā ar ceļojumu aģentūru "AIR TOUR" esam sagatavojuši Kolombo un Šrilankas ceļvedi ar septiņām interesantām vietām un lietām, kas palīdzēs labāk iepazīt šo unikālo valsti.

Šrilankā čum un mudž milzu palmas, zaļo dažādas augu sugas, brīvā dabā sastopami miermīlīgi rāpuļi, ziloņi un viss ir vēl tik pirmatnējs un nesabojāts, ka pat lielais tūrisma ceļvedis Lonely Planet arī 2019. gadā Šrilanku kā galamērķi iesaka izbaudīt ikvienam, kas ilgojas pēc nepieradinātas dabas, zaļojošām tējas plantācijām, zeltainām pludmalēm, milzu palmām, tirkīzziliem ūdeņiem un pasakainiem saulrietiem.

Šrilankas galvaspilsēta Kolombo ir lielisks piemērs, tam, ka mūsdienas spēj apvienoties ar senatnīgo, debesskrāpji ar koloniālām privātmājām, sporta mašīnas ar rikšām, lielveikali ar ielu tirgotavām, bet rietumu apģērbu modeļi ar tradicionālajām sarongām. Ceļotājiem, kas iecerējuši doties uz Šrilanku, ir unikāla iespēja saņemt "AIR TOUR" atlaidi viesnīcai vai ceļojumam. Vairāk par īpašo piedāvājumu var lasīt šeit.

1. Šrilanka - izcilības paraugs, kurā miermīlīgi līdzās pastāv vairākas reliģijas

Šrilanka ir īsts reliģiskās tolerances paraugs. Pēc statistikas datiem, aptuveni 68,93% galvaspilsētas Kolombo iedzīvotāju ir budisti, 8,85% islāma atbalstītāji, apmēram 13,05% ir hinduistu, 8,83% kristīgās reliģijas atbalstītāju, bet 0,65% neatbalsta nekādas reliģijas. Arī plašais reliģisko ēku skaits galvaspilsētā liecina par spēju vienlīdzīgi pastāvēt pie savas ticības ar cieņu no citu reliģiju pārstāvjiem. Vēsturiskais mantojums saglabājies 1826. gadā būvētajā Lielās mošejas ēkā, kura vairākkārtīgi pārbūvēta. Tāpat ievērības cienīga ir arī britu kolonizācijas laikā uzceltā Džamulalfaras mošeja. Pilsētas teritorijā atrodas vairāki hinduistu tempļi - Sri Shiva Subramania Swami, bet par eiropiešu kolonizatoriem liecina holandiešu celtā Vulvendāles baznīca, kuras interjerā vērojama holandiešu laika ietekme. Kolombo apskatāma arī Sv. Antonija katoļu baznīca.

Pie reliģijas līdzās pastāvēšanas noteikti jāpiemin arī Ādama smaile (Adams Peak). Visas četras Šrilankas reliģiozās kopienas šo virsotni, kas atrodas tuvāk Šrilankas centrālajai daļai, uzskata par svēto kalnu. Budisti to sauc par "Sri Pada" (svētais kājas nospiedums) un apgalvo, ka smaili savulaik ir apmeklējis pats Buda. Hinduisti kalnu sauc par Shivan Adipatham un saista to ar Dievu Šivu. Musulmaņi ir pārliecināti, ka milzīgo cilvēku kājas nospiedumu virsotnē ir atstājis Ādams tūlīt pēc viņa izdzīšanas no paradīzes. Romas katoļu baznīca kalnu saista ar apustuļa Toma vārdu, kurš sludināja kristietību Indijas dienvidos. Te ik gadu no decembra līdz maijam ierodas tūkstošiem svētceļnieki un veic ticības pilnus ceļojumus. Kalna augstums ir 2224 metri, bet, lai tajā uzkāptu ceļotāji, jāveic aptuveni 26 kilometrus garš ceļš.

Ieteicams ņemt vērā, ka, apmeklējot budistu vai hinduistu tempļus, nav ieteicams vilkt šortus, apģērbu ar atsegtiem pleciem un muguru. Pie tempļa ieejas ir jānovelk gan galvassega, gan apavi. Katru mēnesi ir ''Piya Day''- pilnmēness un reliģisko svētku diena. Šajā dienā tiek slēgtas vairums no iestādēm, veikaliem un bankām.

2. Plašā vēstures liecība Šrilankas Nacionālajā mākslas muzejā Kolombo

Šis muzejs tiek dēvēts arī par Kolombo Nacionālo muzeju. Tā darbības pirmsākumi meklējami 1877. gadā, kad muzejā gada laikā tika eksponētas aptuveni 800 izstādes. Šobrīd tajā ik gadu apskatei tiek izstādi aptuveni 100 000 eksponāti un muzeja ēkā atrodas arī Šrilankas galvenā bibliotēka. Muzejs gadu gaitā kļuva tik populārs, ka Šrilankas valdībai bija jāizveido jauns ministrijas departaments, kas atbild par muzeja pārvaldību.

Nacionālais muzejs atrodas netālu no Nelum Pokuna teātra un ēkas arhitektūra atbilst itāļu stilam. Ēkas divos stāvos izvietotie eksponāti sniedz plašu izpratni par Šrilankas vēsturi un tradīcijām. Muzeja apmeklētājus vestibilā apgaroti sveic Budas statuja, kas atainota meditācijas pozā. Šī statuja ir viena no vislabāk saglabātākajām skulptūrām kopš 4.-5. gadsimta.  Nacionālais muzejs ir atvērts katru darba dienu no plkst. 9:00 līdz 18:00. Biļetes Ārvalstu tūristiem maksā 2.44 Eiro jeb 500 Šrilankas rūpijas. Ja ceļotāji vēlas muzejā bildēt, papildus ieejas biļetei, jāiegādājas atļauja fotografēšanai.

3. Bagātīgais UNESCO Pasaules mantojuma vietu saraksts Šrilankā

Izcelšanas vērts ir pilnīgi katrs no šiem UNESCO Pasaules mantojumā iekļautajiem objektiem. Šobrīd UNESCO sarakstā no Šrilankas ir iekļautas astoņas vietas, no kurām seši ir kultūras objekti un divi - dabas objekti. Vēl divas vietas Šrilankā šobrīd ir iekļautas oficiālajā kandidātu sarakstā. UNESCO Pasaules mantojumā iekļauti sekojošie kultūras objekti: pilsēta Polonnaruva, Senā pilsēta Sigirija, Svētā pilsēta Anurādhapūra, Gales vecpilsēta un tās nocietinājumi, Svētā pilsēta Kandi un Dambullas Zelta templis. Savukārt pie dabas objektiem lepni gozējas Sinharadžas mežu rezervāts un Šrilankas centrālā augstiene. Kā potenciālie saraksta turpinātāji jāpiemin kandidējošie objekti - Mangala Radža Maha Viharaja seruvila un Šripadas seruvila, kas ir senais svētceļojumu maršruts pa Mahaveli upi Šrilankā. Šie visi ir spēcīgi Šrilanku raksturojoši objekti un lieki piebilst, ka ceļotājiem būtu jāredz ikviens no tiem. Ar to izvietojumu var iepazīties šeit, lai plānojot ceļojumu, vērtīgās apskates vietas tiktu iekļautas maršrutā.

4. Sulīgās un smaržīgās tējas plantācijas

Visā pasaulē Šrilanku pazīst kā valsti, kur lielos apmēros audzē Ceilonas tēju. Interesanti, ka tējas audzēšanai uz salas nav pārāk sena vēsture. Tās audzēšanas pirmsākumi meklējami 1849. gadā. Apzinoties, ka uz Šrilankas salas valda maigs klimats, holandieši vēlējās sākt audzēt kafiju, toties pupiņas nepadevās zaļošanai un kafijas vietā nāca ideja par tēju. Tējas pozīcijas nostiprinājās un Ceilonas tēja palika šīs salas stūrakmens un visiem laikiem un joprojām ir viens no Šrilankas ienākumu pamatiem. Šo valsti var pamatoti dēvēt par vienu no lielākajiem tējas eksportētājiem pasaulē.

Ceilonas tējas audzēšanai raksturīgas trīs salas vidienes - kalni, līdzenumi un zona pie kalniem. Vieta, kur augusi tēja, nosaka tās garšu, smaržu un kvalitāti. Līdzenumu tēju raksturo kā spēcīgāku garšas ziņā, bet mazāk aromātisku. To īpaši iecienījuši Tuvo austrumu valstu iedzīvotāji. Tējai, kas augusi pie kalniem, raksturīga intensīva krāsa un smarža, savukārt tēja, kas augusi kalnos, ir  bagātīga ar aromātu, lai gan tās krāsa nav izteikta.

Šrilankā tūristiem tiek piedāvāta unikāla pieredze doties uz tējas plantācijām un iepazīt tās dažādos veidos. Ir izveidotas īpašas tējas takas, kurās iespējams iepazīt tējas audzēšanas kultūru un baudīt atpūtu dabas ieskautās vietās tējas plantāciju tuvumā. Šrilankas centrālajā daļā atrodas Ceilonas tējas muzejs, kurš ir atvērts no otrdienas līdz sestdienai no plkst. 08:30 līdz 15:45, bet svētdienās - no plkst. 8:30 līdz 15:00. Vairāk par muzeju vari lasīt šeit.

5. Viens no lielākajiem zoodārziem kontinentā - Dehivalas Zoo (Dehiwala Zoo)

Šrilankas galvaspilsētas Kolombo priekšpilsētā Dehivalā (Dehiwala) atrodas viens no Āzijas kontinenta lielākajiem zooloģiskajiem dārziem. Nacionālais zooloģiskais dārzs tika dibināts 1936. gadā un 2010. gadā tika uzskaitīts, ka tajā ir atrodas aptuveni 2500 līdz 3000 dzīvnieku, tostarp 79 zīdītāju sugas, 31 rāpuļu suga un 89 putnu sugas. Tomēr Dehivalas Zoo vairs nav tik spožā un labā stāvoklī, tādēļ zooloģiskā dārza apmeklējums tiem, kas vēlas baudīt dabu un dzīvniekus, varētu likt no tā doties ar smagu sirdi. Tomēr, neatkarīgi no tā stāvokļa, zooloģiskais dārzs joprojām tiek bieži apmeklēts, un tā ir interesanta vieta ceļotājiem, kas sniegs labu priekšstatu par dzīvnieku sugām, kas mīt Šrilankā. Tas ir lielisks veids, kā iepazīt  un apskatīt dzīvniekus bez nepieciešamības ceļot pārāk tālu no Kolombo.

6. Pasaulē vienīgā ziloņu patversme

Pinavelas ziloņu audzētava un patversme ir vieta, kur nokļūst slimie, ievainotie ziloņi, kā arī viņu mazuļi, kas iekrituši pamesto dārgakmeņu raktuvju bedrēs. Ziloņi tiek kopti un pēc kāda laika palaisti atpakaļ brīvā dabā, vai, ja zilonis ir pārāk pieradināts cilvēku aprūpei, to aizmaina uz kādu ārzemju zooloģisko dārzu. Pinavelas ziloņu audzētavu izveidoja nacionālais zooloģisko dārzu departaments un tas atrodas 52 kilometru attālumā no Kolombo. Šī vieta sniedz iespēju ceļotājiem apskatīt lielu skaitu ziloņu vienuviet. Audzētava tika dibināta 1975. gadā, un pirmsākumos tur mita septiņi ziloņu mazuļi, no kuriem bija atteikušās mammas. Ar vietējo un ārvalstu ziloņu speciālistu palīdzību Pinavelā tika uzsākta programma ziloņu pavairošanai nebrīvē un 1984. gadā šeit piedzima pirmais zilonēns. Šo vietu ir ļoti interesanti apmeklēt dzīvnieku barošanas laikā, lai redzētu, kā zilonēni tiek baroti no pudeles un kā viss dzīvnieku pulks pēc tam tiek vests peldināties uz tuvumā esošo upi.

7. Šrilankas bagātīgā garšu pasaule

Šrilanka ir valsts un dāsni aplaimota ar jūras veltēm un augļiem. Neiztrūkstošas sastāvdaļas Šrilankas tradicionālajā virtuvē ir rīsi un karijs un tieši šīs divas sastāvdaļas raksturo visvienkāršāko šīs tautas maltīti - vārītus rīsus ar dārzeņiem un kariju. Reizēm šis ēdiens tiek dažādots, papildinot tā sastāvu ar vistas gaļu vai zivīm, retāk - ar liellopa vai jēra gaļu. Ēdieni pārsvarā ir ļoti asi - tas skaidrojams ar karsto klimatu, jo garšvielas aizkavē ūdens izdalīšanos no organisma. Vēl Šrilankā iecienīts ir īpašs zaļumu sautējums "Mullung", kam bagātīgi pievienotas garšvielas. Brokastīs Šrilankā visai bieži pasniedz  jogurtu, kas pagatavots no bifeļmātes piena - to dēvē par "curd". Vietējie daudzus ēdienus ēd ar rokām, tādēļ ceļojot noteikti jāizmanto šī pieredze un jāiemācās baudīt maltīte pēc Šrilankas iedzīvotāju paradumiem.

Savos Šrilankas ceļojuma iespaidos dalās Sibilla Šlēgelmilha, kaislīga un iedvesmojoša ceļotāja:

Šrilanka - caur kalniem uz pludmali! Man patīk teikt - Asia is always a good idea! (red. - Āzija - tā vienmēr ir lieliska ideja). It īpaši, ja tā apvieno kalnus un sērfošanu! Plāns sekojošs - vienu nedēļu pavadīt kalnos, tējas plantācijās un rezervātos ar cerību dabā sastapt ziloni, un otru nedēļu pavadīt Šrilankas dienvidos Weligamā sērfojot katru rītu! Noteikti ieteiktu izbaudīt gan kalnus, gan pludmales, jo tas ir divas dažādas Šrilankas! Ella pilsētā var doties vairākos pārgājienos un piekrasti ērti var izbraukāt ar sabiedriskajiem autobusiem. Tad noteikti dodies uz Galle fortiem! Tur dikti skaisti, vienkārši un garšīgi! Pie Āzijas kņadas un rosības jau sen pierasts, tik jāpiemin, ka te Šrilankā vietējiem patīk vairāk "žuļīties"! Tā kā - pirms dodies ceļojumā - painteresējies par +/- cenām pirms brauciena, lai Tevi nepaķer uz muļķi. Ēdieni lielākoties ir asi! Un ar "asi" es domāju super asi! Tas ir tad, ja Tu ēd pie vietējiem. Tūristu vietās viss ir pielāgots. Un nepalaid iespēju nogaršot augļus! Papaija mums bija topā! Divas nedēļas Šrilankā mums bija ideāli ! Bet noteikti arī ar mazāk dienām te visu var labi izbaudīt.

Ja esi iecerējis ceļot uz Šrilanku, izmanto "AIR TOUR" pakalpojumus mājaslapā www.biletes.lv, kas tiek organizēti sadarbībā ar aviokompāniju "Aeroflot", un izmanto iespēju saņemt atlaides viesnīcas izmaksām!

Par AIR TOUR

AIR TOUR ir reģistrēta tirdzniecības zīme, kas ir sertificēta Starptautiskajā gaisa transporta asociācijā (IATA). Ceļojumu aģentūra AIR TOUR piedāvā savus pakalpojumus kā individuāliem ceļotājiem, tā arī grupām. AIR TOUR ceļojumu aģentūra saviem klientiem piedāvā sekojošus pakalpojumus: aviobiļešu rezervēšana, viesnīcu rezervēšana, automašīnu noma, cilvēku grupu aviopārlidojumu organizēšana, dažādi ceļojumi, vīzu noformēšana saviem klientiem, "karstie piedāvājumi" un avio čarterreisu organizēšana. Atbilstoši klientu vajadzībām, AIR TOUR sniedz arī citus ar tūrismu saistītus pakalpojumus.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀  Latvia Tours
Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze. | Skatīt vairāk
no 539.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras | Skatīt vairāk
no 365 EUR
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR
Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā TAKA
‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.55053282sec.