Zinātnieki: slimību izraisošas baktērijas lidmašīnas salonā spēj izdzīvot dienām ilgi

Kā zinātnieki noskaidrojuši nesen veiktā pētījumā, dažādas saslimšanas izraisošas baktērijas aviolaineru salonos sastopamas uz teju jebkuras virsmas, turklāt tās tur var uzkavēties dienām un pat nedēļām ilgi.

Tas, protams, nebūt nav iemesls nekāpt lidmašīnā, tomēr mikrobiologu un inženieru komanda no Oburnas universitātes (ASV) pasažieriem iesaka uzmanīties un apgalvo, ka tādām baktērijām kā MRSA (meticilīna rezistentais stafilokoks) un kaitīgiem E. Coli paveidiem aviolaineru elkoņu balsti, iluminatoru aizslietņi, izbīdāmie galdiņi, tualetes durvju rokturi un citas virsmas ir ideāli piemērota vide. Prezentējot pētījuma rezultātus, tā autors Kirils Vagļenovs norādījis, ka kontakts ar šīm baktērijām var novest pie dažādām bīstamām infekcijām.

Pētījumā, kurš veikts, sadarbojoties ar ASV Federālo Aviācijas administrāciju (FAA) un lidsabiedrību "Delta Air Lines", tika izmantotas nolietotas aviolaineru salonu detaļas, uz kurām uzklātas baktērijas dažādos šķīdumos, tostarp tādos, kas līdzīgi cilvēka siekalām un sviedriem.

Rezultāti ir visai neiepriecinoši ikvienam ceļotājam, kurš kaut reizi aizdomājies, cik daudz ļaužu pieskārušies lidmašīnas salonā atrodamajām virsmām. Piemēram, rezistentie stafilokoki uz sēdekļa aizmugurējās kabatas iekšējās virsmas turējušies veselas 168 stundas jeb vienu nedēļu, savukārt E. coli uz elkoņu balsta – 96 stundas. Vagļenovs atzīst, ka šīs virsmas noteikti būtu nepieciešams aizstāt ar mazāk porainiem materiāliem. "Es šai kabatai labāk nepieskartos," viņš izteicies.

Tikmēr "Delta" pārstāvji norādījuši, ka, līdzīgi citām aviokompānijām, visas virsmas lidmašīnās tiek dezinficētas ik nakti un pirms katra reisa. Savukārt citi speciālisti, tostarp dr. Viljams Šefners no Nešvilas universitātes, atzīst, ka Vagļenova veiktais pētījums ir "pārāk pedantisks", un augsta baktēriju sastopamība lidmašīnas salonā nav nekas neparasts. Viņš piebilst, ka pats efektīvākais ierocis cīņā ar nevēlamām saslimšanām ceļojuma laikā tomēr ir vienkāršas roku higiēnas ievērošana, par ko nedrīkstētu piemirst ne mirkli.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 21.04.2024 Bērnu un jauniešu teātru festivāls Valmieras TIC
19. un 20. aprīlī Valmieras Viestura vidusskolā notiks XVII Latvijas bērnu un jauniešu teātru festivāls “..un es iešu un iešu!”. | Skatīt vairāk
Ekskursija Valmieras novadā Valmieras TIC
5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē! | Skatīt vairāk
35 EUR
Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.81081104sec.