Helsinku lidostā ievieš pasaulē pirmo sistēmu pasažieru izsekošanai reāllaikā [1]

Vairākas privātuma aizstāvju organizācijas paudušas kritiku par Helsinku lidostā nesen ieviestu izsekošanas sistēmu, kas ļauj pārraudzīt ikkatru pasažieru soli – no ierašanās autostāvvietā līdz iekāpšanai lidmašīnā.

Visus viedtālruņus, kas būs pieslēgti Helsinku-Vantaa lidostas Wi-Fi tīklam, pārraudzīs iekšējā izsekošanas sistēma. Jaunievedumu jau kritizējušas privātuma aizstāvju organizācijas, taču, kā vēsta Bloomberg.com, tiek solīts, ka sistēma ieviesta tikai ar nolūku pārraudzīt pūli un novērst cilvēku masveida pulcēšanos vienuviet lidostā, kura ik gadu apkalpo 15 miljonus pasažieru.

Lidostas kompleksā izvietotas aptuveni 150 ierīces, kas aprīkotas ar Somijas kompānijas "Walkbase" izstrādātu izsekošanas tehnoloģiju. Katra no tām iegūst "unikālos identifikatorus" no mobilajām ierīcēm, kas pieslēgtas lidostas Wi-Fi tīklam. Tiesa gan, lietotāji pirms pieslēgšanās bezvadu internetam tiek brīdināti, ka sistēma tiek pārraudzīta.

Lai gan jaunā sistēma daļēji ir aktīva jau šobrīd, pilnībā tā darbosies, sākot no šī gada beigām. Paredzēts, ka tad lidostā izvietotās tirdzniecības vietas to varēs izmantot arī, lai informētu garāmejošus pasažierus par, piemēram, izdevīgiem piedāvājumiem.

"Walkbase" vadītājs Tomas Voti apgalvo, ka ievāktie dati glabājas tādā formātā, kas lidostas operatoram – Somijas Civilās aviācijas administrācijai – neļauj piekļūt sensitīviem datiem par pasažieriem. Tomēr, pēc programmatūras drošības analītiķu domām, ir grūti noticēt, ka sistēmas apkopotie dati tiek izmantoti tikai statistikas nolūkiem. "Fakts, ka tiek izsekota katra mana kustība, ir daudz biedējošāks par to, ka kādam ir zināmas interneta vietnes, kuras es apmeklēju," norāda Anti Tikanens, programmatūras izstrādātāja "F-Secure" pārstāvis.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Gaida 07/30/2014 12:33 Fakts, ka lidojuma laikā var notikt kaut kas nepatīkams sliktas drošības kontroles dēļ, ir daudz nepatīkamāks par sekošanu katram jūsu solim lidostā. Galu galā vienmēr ir izvēle – nelidojiet, ejiet kājām:))

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀  Latvia Tours
Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze. | Skatīt vairāk
no 539.00 EUR
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46611881sec.