Septiņi neparasti veidi, kā ceļošana lidmašīnā var ietekmēt mūsu organismu

Daudzi no mums zina, ka ceļošana lidmašīnā – ja vien neesam to laimīgo vidū, kuri bauda pirmās klases priekšrocības – ir visai tālu no komforta.

Tomēr saspiestība ekonomiskās klases salonā nebūt nav vienīgais traucēklis, jo pēc garāka pārlidojuma var būt jūtamas arī citas sekas ceļošanai 10 kilometru augstumā. Turpinājumā – daži no neparastākajiem veidiem, kā lidojums aviolainerī var ietekmēt cilvēka organismu.

1. Sausa āda

Pastāvīgā gaisa recirkulācija lidmašīnas salonā ir viens no faktoriem, kādēļ pasažieri pēc lidojuma mēdz sūdzēties par sausu ādu. Ir svarīgi lidojuma laikā uzņemt daudz šķidruma, lai saglabātu ādas dabisko mitruma līmeni.

2. Nelāga pašsajūta pēc gara lidojuma

Šķērsojot divas vai vairāk laika joslas lidmašīnā, pasažieri nereti izjūt sekas, ko rada izjaukts organisma diennakts ritms. Kā liecina pētījumi, uz tā dēvēto bioloģisko pulksteni atstātais efekts ir jūtamāks pēc lidojuma no rietumiem uz austrumiem. Savukārt lidojums austrumu–rietumu virzienā nodrošina, ka ceļotājs dienasgaismai būs pakļauts ilgāk, un tas nozīmē mazāk izteiktu pašsajūtas pasliktināšanos.

3. Miegainība un nogurums

Salīdzinoši zems skābekļa saturs lidmašīnas salona gaisā vainojams pie tā, ka pasažieri var justies saguruši un miegaini. Lai gan lidaparātu saloni ir hermetizēti, gaisa spiediens salonā tipiskā kreisēšanas augstumā (vismaz 10 kilometri) tik un tā ir zemāks nekā jūras līmenī un ir ekvivalents gaisa spiedienam augstumā no 1 800 līdz 2 400 metriem virs jūras līmeņa. Šādā augstumā skābekļa saturs cilvēka asinīs ir nedaudz zemāks, tādēļ pasažieri var izjust miegainību un pat reiboņus.

4. Kaitīgais ultravioletais starojums

Zinātniskā pētījumā, kuru veikusi Kalifornijas universitāte Sanfrancisko, noskaidrots, ka aviolaineru piloti un stjuarti pakļauti divreiz lielākam melanomas attīstības riskam, kā arī par 42 procentiem augstākam mirstības riskam ar melanomu nekā citi. Kā norāda zinātnieki, visai ticams iemesls tam ir fakts, ka aviolaineru iluminatori pilnībā nespēj bloķēt kaitīgo ultravioleto starojumu, kurš lielākā augstumā Zemes atmosfērā ir intensīvāks.

5. Garšas sajūtas pavājināšanās

2010. gadā Vācijas aviokompānija "Lufthansa" pētījumā noskaidroja, ka sausā gaisa dēļ lidmašīnas salonā samazinās gļotu daudzums deguna dobumā, kas ietekmē vienu no cilvēka maņām – spēju sajust garšu. Pētījumā tika atklāts, ka lielā augstumā par 30 procentiem samazinās pasažieru spēja izgaršot saldu un sāļu.

6. Nedienas ar gremošanas traktu un ausīm

Lidmašīnai palielinot augstumu, gaisa spiediena maiņa nereti izsauc sāpes vēderā un tā uzpūšanos. Spiediena maiņa atstāj iespaidu arī uz dzirdes kanālu, veicinot tā dēvēto ausu aizkrišanu. To parasti iesaka novērst, košļājot košļājamo gumiju vai ledenes, tomēr līdzēt var arī atsevišķi medikamenti.

7. Kāre pēc tomātu sulas

Vai jūs kaut reizi lidojuma laikā ir piemeklējusi neizskaidrojama kāre pēc tomātu sulas? Visai pārsteidzoši, taču aviokompānijas novērojušas, ka koši sārtais dzēriens debesīs ir krietni vien pieprasītāks. Pēc ekspertu domām, lidmašīnas specifiskā mikroklimata dēļ tomātu sula lielā augstumā garšo pavisam citādi, tādēļ kļūst pievilcīga pat tiem, kam šis dzēriens parasti izsauc riebumu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam! Latvia Tours
NORĀDI VĒLMES -> SAŅEM PIEDĀVĀJUMU ČARTERCEĻOJUMAM 30 MIN LAIKĀ MĒS PALĪDZĒSIM SAPŅIEM ĪSTENOTIES! ;) | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 30.04.2024 Maroka - Āfrikas eksotika  Estravel Latvia
Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot | Skatīt vairāk
no 559 EUR
Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa Estravel Latvia
Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana | Skatīt vairāk
no 519 EUR
Zudušais un atklātais Bānīša ceļā! Alūksnes TIC
ptuveni 30km velo tūre “Zudušais un atklātais Bānīša ceļā” piemērota gan draugu kompānijām, gan ģimenēm ar bērniem. Apļveida brauciens stars | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.65883589sec.