Travelnews.lv ceļojumā uz Prāgu izbauda «Ecolines» autobusa stjuarta gādību

Rīgas autoosta, tveicīgs vasaras vakars ap plkst. 20:00 vakarā un sajūta, ka izbraukšanas nojumēs asfalta izgarojumu pieblīvētais gaiss apstājies, ar domu pieķerties autobusu lukturiem, lai tie iznes ārpus pilsētas mūriem. Tikko izejot no autoostas ēkas, mūs, skrējienā aizelsušos Travelnews.lv komandu, sagaida dzeltenais Ecolines autobuss un tā ekipāža reisā Rīga - Prāga ar stjuarti Vinetu, kas labsirdīgi paņem mūsu biļetes un palīdz saprast, kur novietot līdzņemto bagāžu.

Jā, arī mums tas bija pārsteigums - Ecolines autobusos par pasažieru labsajūtu un drošību garāku reisu laikā rūpējas stjuarti - gan puiši, gan meitenes. Jau autoostā mūsu stjuarte pārliecinās, ka esam izvēlējušies pareizo autobusu, jo, kā ceļā varējām novērot, dažās stacijās vienlaicīgi satiekas pat pieci Ecolines autobusi un nezinātājam ir viegli apmulst, kurā autobusā tad sēsties.

Bagāža nodota, biļetēs ielīmēti kontroles numuriņi un var ērti iekārtoties savās vietās otrā stāva salonā. Te nu atkal zināma līdzība ar tālo reisu lidmašīnu - katram pasažierim ir savs monitors, kurā vairākās valodās un ar subtitriem vēl vairāk valodās var skatīties filmas, klausīties audio grāmatas, sērfot internetā… Trūkst vien kartes ar autobusa atrašanās vietas koordinātēm attiecīgajā mirklī, bet to kompensē labs un pietiekami ātrs bezmaksas WiFi visa ceļa garumā. Kamēr mēģinām saprast, kas ir kas, mums pievienojas stjuarte un kā iesācējiem ceļojumos ar autobusu paskaidro, kā darbojas gaisa plūsmas, kā ieslēgt gaismiņas un pārbīdīt krēslu ērtākā stāvoklī nakts gulēšanai, kā arī - kur atrodas autobusa labierīcības.

Reiss nedaudz aizkavējas, jo Rīgas sastrēgumos iesprostots Tallinas autobuss, kurā brauc kāds pasažieris, kuram jāpārsēžas mūsu Prāgas autobusā. Arī šis ietilpst stjuarta pienākumos - sakārtot, sakoordinēt reālo situāciju tā, lai visi Ecolines pasažieri sasniegtu savu mērķī ieplānotajā laikā un bez liekām problēmām.

Beidzot Tallinas autobusa pasažieris ir veiksmīgi iekārtojies savā vietā un stjuarte autobusa apraides skaļruņos labi nostādītā balss tembrā mūs, pasažierus, trīs valodās iepazīstina ar reisa komandu, izstāsta ceļa maršrutu, drošības noteikumus un piedāvā maltīšu iespējas autobusā. Vēlreiz tiek pārbaudītas biļetes,  atgādināts par ceļojuma dokumentu nepieciešamību un autobuss jau pamazām laužas cauri Pierīgas sastrēgumiem Bauskas virzienā. Maltītes, papildus pārējiem, ir vēl viens Stjuarta pienākums ceļā un daudzi, lai iesāktu ceļu omulīgā noskaņā, pasūtu kafiju ar gardu  sviestmaizi.

Pirmā pieturvieta ir Kauņā, kur kopā ar šoferiem varam izlocīt kājas un pavingrot. Kāds gan šo īso mirkli izmanto, lai izvilktu smēķi, jo autobusā to pašsaprotami nav ļauts darīt. Tikmēr stjuarte tranzīta pasažieriem norāda viņu tālākā ceļa pieturas un uzņem autobusā jaunus pasažierus, instruē tos un reģistrē sistēmā.

Nākamā pietura ir Marijampole. Šeit stāvēšana nedaudz ilgāka un nedaudz brīvāk uzelpo arī Stjuarte - bet ne ilgi, jo ik pa mirklim norit vietu ierādīšana jaunajiem pasažieriem. Kāds ceļotājs no ēdienkartes pasūta burgerus, kāds cierē uz desiņām ar ceptiem kartupeļiem, bet citam līdzi sarūpētas paša gatavotas sviestmaizes un pietiek vien ar Stjuartes piedāvāto tējas glāzi.

Plkst. 19:00 sasniedzam Lietuvas - Polijas robežu. Te kārtējais neizprotamais pārsteigums - robežkontrole. Jā tieši tā, 20 gadus pēc formālo robežu likvidēšanas, autobusā iekāpj muskuļots Lietuvas robežsargs un lūdz uzrādīt pases. Pārbaude drīzāk ir virspusēja un ātra, tādēļ jau visai drīz dodamies uz Belostoku.

Garā brauciena saguruši, ik pa mirklim aizmiegam gulēšanas režīmā nolaistajos krēslos, bet fonā austiņās skan kādas filmas dialogi. Īsi pirms pusnakts esam Varšavā un pirmo reizi pamanu, ka Stjuarte pasažierus, kuriem te jāizkāpj, gādīgi brīdina uzmanīt savas mantas, jo iespējami zādzības gadījumi. Stacija ir diezgan tukša, lielā zāle slēgta, bet labierīcības  telpas var atrast tikai mazā kafejnīcā, kur kases aparātā WC apmeklējumam ir rezervēts savs 2 zlotu taustiņš (var samaksāt arī ar bankas karti). Izskatās, ka šis reiss ir ļoti izdevīgs vietējiem kuru mērķis ir Vroclava, autobusā atkal visas vietas ir aizņemtas un ērtā zvilnēšana pa divām vietām tiek atlikta uz vēlāku laiku.

Polijas - Čehijas robeža 7:16 no rīta pazib nemanot, autobusam līgani ripojot pa izcili asfaltētu, šauru divu joslu ceļu. Aiz loga pamalē, caur pakalnu un piļu miglā tītiem siluetiem, ir uzlēkusi spoža saule un nākamā pietura jau ir Prāga.

Autobuss Prāgas Frolenc stacijā ieripo plānotajā laikā. Pie stjuartes noskaidrojam, kā tikt līdz dzelzceļa stacijai, saņemam savas mugursomas, telti un varam uzsākt Travelnews.lv izpētes brauciena otro daļu.

Travelnews.lv komandas ceļa mērķis ir Bohēmijas Šveice - tas nozīmē, ka pēc ierašanās Prāgā mums vēl ir jāatrod dzelzceļa stacija, jānopērk biļetes un tad vēl ar novada vietējo autobusu jādodas uz apmešanās vietu - kaut kur pagaidām nezināmā vietā. Teorētiski dzelzceļa biļetes varētu nopirkt internetā, bet vasaras ceļu remonti, kas notiek visur - ne tikai Latvijā - un ar to saistītā iespējamā aizkavēšanās, lika būt piesardzīgiem. No otras puses, maršruts Rīga - Prāga mums ir tieši piemērots, jo izbraucām pusdienas laikā un esam ieradušies Prāgā agri no rīta. Tas nozīmē, ka mums ir pietiekami ilgs laiks, lai sasniegtu kājām staigātāju paradīzi, pat tad, ja nokavējam ieplānoto rīta vilcienu.

Mēs dodamies uz metro staciju, bet autobusa komandai un stjuartei vēl jāsakopj autobuss, jāsakārto brauciena dokumentācija un tad var doties uz dienesta viesnīcu, kur laisties netraucētā miegā. Reiss atpakaļ uz Rīgu ir vien 20:20 vakarā, bet līdz tam vēl jāuzspēj atgūt spēkus un varbūt izmest kādu loku pa tūristu iecienīto pilsētu. Patiesībā, līdz galvenajiem Prāgas "check point" no autoostas, kājām ejot, ir mazāk par kilometru.

Esam nedaudz iepazinuši stjuarta profesijas nianses un, protams, lai to izjustu pilnībā nepietiek tikai mirkļa redzējums, tomēr dažas atziņas redzamas pat no pasažiera skatupunkta:

1. Atbildība - pasažieru ceļojuma veiksmīgs iznākums ir pilnībā atkarīgs no saskaņotas stjuartu rīcības visā Ecolines komandā, visos saskaņotajos reisos.

2. Fiziskā izturība - pieturas mijas, pasažieri mainās, nakts pieturas, klientu prasības, viss brauciens turpinās vairāk nekā 20 stundas. Šoferi strādā mainoties vietām, bet stjuarts visu slodzi nes viens.

3. Precizitāte - darbs ar dokumentāciju, no kura atkarīga reisa sekmīga norise. Neviens taču negribēs aizmirst kādu pasažieri vienos naktī Belastokā, vai nepamodinātu Varšavas braucēju izsēdināt Vroclavā.

4. Psiholoģiskā noturība - klienti ir dažādi un ne visi jauki un pūkaini.

5. Zināšanas - lai arī Ecolines nodrošina savu darbinieku apmācību, ne visu var iekļaut standarta situācijās, zināšanas un pieredze uzkrājas pamazām, bet vienmēr tiek pasažieru novērtēta.

6. Romantika - jā, jā, šī profesija nav tikai bezgalīgs ceļa asfalta ritums, tie ir arī mainīgie ceļa mērķi - šodien Prāga, rīt Maskava, tad Berlīne vai Tallina. Dažādi cilvēki, dažādi stāsti, mainīgas situācijas un piedzīvojums, ja vēlies to tā uztvert.

7. Salīdzinot ar lidmašīnas stjuartu? Nav jābaidās no lidojuma nervozitātes, augstuma. Gaiss autobusā nav sauss un neietekmēs veselību. No otras puses šī ir iespēja ikvienam izmēģināt stjuarta profesiju, nemaksājot aviācijas stjuarta licences maksu, pierast pie ilgstošas ceļošanas un atbildības tepat uz zemes! 

Meklējiet tālāko ceļojuma aprakstu Travelnews.lv rakstos, bet, ja vēlaties tuvāk iepazīt Ecolines Stjuarta profesiju dodieties uz ecolines.net.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.02.2024 - 20.03.2024 Ar vilcienu uz Gulbeni Gulbenes novada TIC
Kāpiet vilcienā un dodieties uz Vidzemes ziemeļaustrumiem– uz Gulbeni, kur sagaidīs aizrautīgi tūrisma speciālisti un uzņēmēji, ļaujot izbaudīt | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 23.03.2024 Atvērtā ekskursija Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām ikvienu interesentu doties aizraujošā ekskursijā pa Līgatni un iepazīt Līgatnes auduma-tūbas stāstu! | Skatīt vairāk
6 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 24.03.2024 Laivošanas sezonas atklāšana! Bauskas TIC
Dodies aizraujošā laivu sezonas atklāšanas braucienā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 20.03.2024 Sagaidi Lielo dienu Lejeniekos! Bauskas TIC
Esi aicināts Lejeniekos, lai sagaidītu brīdi, kad dienas garums pārsniedz nakts garumu! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Latvia Tours
,


Melngalvju nams
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.18570614sec.