Velotūristiem jādodas uz Ogri [1]

Ogrē ceļotāju priekam tiek piedāvāti vairāki velomaršruti, piemēram, Iepazīsim Ogres pilsētu! un velomaršruts: Madliena – Plātere – Plaužu ezers – Ķeipene – Madliena. Šeit interesentiem pieejams maršruts, kas ļauj iepazīt Ogres pilsētu uz velosipēda un apskatīt Ogres skaistākos tūrisma objektus.

Velomaršruts: Iepazīsim Ogres pilsētu

1. Zilokalnu prospekts 17

Celta 1927.gadā, ēka piederēja arhitektam V.Šervinskim, pēc kura projektiem tapušas daudzas Ogres vasarnīcas.

(dodieties pa Zilokalnu prospektu virzienā uz Zilajiem kalniem)

2. Ogres Zilie kalni – dabas parks

Teritorijas lielāko daļu aizņem skujkoku meži uz osiem. Sastopamas 6 aizsargājamas augu sugas, kas raksturīgas mežiem uz osiem vai osveida vaļņiem -meža silpurene, smiltāju esparsete, šaurlapu lakacis, Ruiša pūķgalve, pundurbērzs, pļavas silpurene.

Uzskata, ka šeit atradies lībiešu pilskalns. Lielo Kangaru kalnu grēdas daļa.Šobrīd iecienīta ogrēniešu un pilsētas viesu atpūtas vieta.Platība 312 ha.

Adrese: Ogres pilsētā - Zilie kalni

(dodieties līdz Mālkalnes prospektam, nogriezieties pa labi)

3. Latvijas Gaidu un skautu muzejs

Vienīgais tāda veida muzejs Baltijas valstīs. Muzeja tapšana saistīta ar Gaidu un skautu organizācijas darbības atjaunošanu Latvijā. Muzejs dibināts 1991.gadā. Muzejs iepazīstina ar populāro Gaidu un skautu kustību. Tajā apskatāma gaidu un skautu literatūra un mācību materiāli, dažādu laiku formas tērpi, nozīmes, apbalvojumi, nometnes zīmes un karodziņi, vēsturiski dokumenti novisas pasaules.

Adrese: Mālkalnes prospekts 10, Ogre

T. +371 65023383

Iepriekš pieteikties/Ieejas maksa brīva

(turpiniet ceļu pa Lapu ielu, tālāk pa Brīvības ielu)

4. Ogres ev. luteriskā baznīca

Celta 1930.gadā. Dievnama projektu izstrādāja H. Kundziņš, pārveidoja būvinženieris A. Kēze. Baznīca ir 1872.gadā Piņķos historisma stilā celtās Sv. Nikolaja baznīcas atdarinājums. Altārgleznu Kristus atnākšana virs zemes gleznojis mākslinieks Šenbergs. Dievnama celtniecībā piedalījās vietējie būvuzņēmēji J.Starķis un A. Dreimanis, darbus vadīja inženieris K. Paegle. Vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis.

Adrese: Brīvības iela 51, Ogre

T. +371 65047915

(turpiniet ceļu līdz Krasta ielai un nogriezieties pa labi)

5. Ogres Sv. Nikolaja Brīnumdarītāja pareizticīgo baznīca

Izveidota kādreizējā Ogres vasarnīcā, pašreizējo izskatu ieguva 20.gs. 90. gadu beigās, projekta autore L. Kļešina, daļa ikonu izgatavotas Lietuvā. Kopš 2005.gada baznīcā ir Bizatiešu stila raksti.

Adrese: Krasta iela 15, Ogre

(turpiniet ceļu pa Krasta ielu)

6. Ēka Krasta ielā 11

Celta 1924.gadā kā vasarnīca. 20. – 30. gados te darbojās sanatorija. Pēc Otrā pasaules kara šeit ilgus gadus atradās Pionieru nams, šobrīd Ogres rajona prokuratūra.

(turpiniet ceļu pa Krasta ielu līdz gājēju tiltam)

7. Arkveida gājēju tilts

1966.gadā uzbūvēja kājnieku tiltu pār Ogres upi (autori - V. Salcēvičs, J. Mēness, T. Vitkuss), kurš pilsētas centrālo daļu savieno ar Pārogri, kur atrodas brīvdabas estrāde un jaunie dzīvojamie nami. Vienīgais lokveida tipa tilts Latvijā, 94 m garš, 4,5 m plats.

(šķērsojiet gājēju tiltu un turpiniet ceļu līdz Ogres estrādei)

8. Estrāde

Celta 20.gs.60.gados, tajā notiek plaša mēroga rajona un valsts pasākumi.

(dodieties tālāk pa Strēlnieku prospektu līdz Lībiešu ielai,nogriezieties pa labi un turpiniet ceļu līdz Stūrīšu gatvei, nogriezieties pa labi un turpiniet ceļu līdz Pavasara gatvei)

9. Dendroloģiskais parks „Lazdukalni”

Platība 8,5 ha. Parkā vairāk kā 7000 stādījumu, aug 412 sugu koki, košumkrūmi un citi stādījumi. Uz kalna augstieni ved 100 pakāpieni. Pakā skatu laukumi, kalna virsotnē dīķis ar ūdensrozēm, var izstaigāt Purva taku, ir uzsākta skatu torņa būve. Pašvaldības īpašums, apsaimnieko privātpersona.

Adrese: Pavasara gatve 6, Ogre

T. +371 65067503

(turpiniet ceļu pa Stūrīšu gatvi, tālāk pa Vidzemes ielu līdz Daugavpils ielai, nogriezieties pa labi un turpiniet ceļu, šķērsojiet Ogres upi un turpiniet ceļu līdz Rīgas ielai, nogriezieties pa labi, tālāk pa Brīvības ielu)

10. Ēka Brīvības ielā 12

Ēka ir vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis. Tā celta 1901.gadā kā dzīvojamā māja un tirdzniecības nams. Pēc Pirmā pasaules kara ēka bija nolaistā stāvoklī, īpašnieks Mārtiņš Paucītis atradās Krievijā. 1929.gadā par īpašniecēm kļuva Anna un Veronika Paucītes. Ēkā atradās dažādas tirgotavas, piemēram, Kārļa Dāvidsona koloniālpreces, Mīles Austriņas maiznīca un konditoreja, Marijas Miķelsones manufaktūras un galantērijas preces, Elfrīdas Ādiņš gaļas tirgotava un desu darbnīca, Lilijas Blicavas frizētava. Nama otrajā stāvā no 1909. līdz 1917. gadam izvietojās Ogres pasta nodaļa. Pēc Otrā pasaules kara ēka vairākkārt mainījusi savas funkcijas. Liela daļa ogrēniešu šo ēku atceras kā Ogres rajona miliciju, kas te izvietojās vairāk kā četrdesmit gadus. Pēc nama rekonstrukcijas 1997. - 1998.gadā te atrodas izklaides komplekss „Policijas akadēmija ‘98”.

(turpiniet ceļu pa Brīvības ielu)

11. Ogres dzelzceļa stacijas ēka

Vienstāva mūra celtne - būvēta 1859.gadā. Stacijas apbūvi veidoja divi peroni, perona nojume un rampa, ūdenstornis, koka puskazarma, divi tvaika lokomotīvju uzpildīšanas ūdens sūkņi. Laika gaitā stacijas ēka vairākkārt tika pārbūvēta un paplašināta. Otrā pasaules kara laikā staciju sagrāva, jauno ēku uzcēla 1947.gadā pēc tipveida projekta. Šobrīd uz otrā perona saglabājusies 20. gs. sākumā celtā nojume, kuras balstus veido 1881. - 1883.gadā gatavotas tērauda sliedes. Stacijas ēka pieder VAS „Latvijas Dzelzceļš”. 1999. - 2000.gadā dzelzceļa stacijā veikti plaši remontdarbi.

(šķērsojiet tuneli)

12. Ēka Brīvības ielā 11

Vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis. Tā celta 1926.gadā pēc arhitekta Eduarda Smurģa projekta. Nama īpašnieks, Ogres dzelzceļa stacijas priekšnieks Antons Pudāns, te iekārtoja viesnīcu un restorānu „Esplanāde”, pirmajā stāvā izvietojās arī dažādi veikali. 1928.gadā ēku nopirka tikko ievēlētā Ogres pilsētas valde. Pēc pārbūves darbiem, kurus veica saskaņā ar Vladimira Šervinska projektu, ēkā izvietojās pilsētas valde un Ogres sešklasīgā pamatskola. Mācības šeit turpināja arī pēc Otrā pasaules kara. 1960.gadā, Ogres vidusskolai pārceļoties uz jaunām telpām, namā darbu turpināja Ogres vakara maiņu vidusskola, bet no 1991. gada te darbojās Ogres mākslas skola. Kopš 1998. gada ēkas sienu rotā metālā kalts Ogres pilsētas ģerbonis, atgādinot laiku, kad šeit strādāja pilsētas valde.

(turpiniet ceļu pa Brīvības ielu līdz Bērzu alejai, nogriezieties pa labi, turpiniet ceļu līdz Kalna prospektam, nogriezieties pa kreisi)

13. Ogres Vēstures un mākslas muzejs

Muzejs dibināts 1980.gadā, tas atrodas 1927.gadā celtā vasarnīcā, ko ieskauj 0,7 ha liela parks.Tā krājumā 33 000 vienību par Ogres pilsētas un novada vēsturi. Viena no muzeja zālēm atvēlēta periodiskām mākslas izstādēm.

Adrese: Kalna prospekts 3, Ogre

T. +371 65024345

Ieejas maksa Ls 0,30/0,60

(turpiniet ceļu līdz Zvaigžņu ielai, nogriezieties pa kreisi, turpiniet ceļu līdz Brīvības ielai, nogriezieties pa kreisi, turpiniet ceļu līdz Ceriņu ielai, nogriezieties pa labi, turpiniet ceļo līdz Meža prospektam, nogriezieties pa kreisi)

14. Ogres Sv. Meinarda Romas katoļu baznīca

Celta 1997.gadā, arhitekts Laimonis Šmits. Baznīcā atrodas 1901.gadā būvēts altāris – dāvinājums no Sv. Marijas Magdalēnas baznīcas Rīgā – valsts nozīmes mākslas piemineklis.

Adrese Meža prospekts 1, Ogre

T. +371 65022458

www.catholic.lv/ogre

(turpiniet ceļu pa Meža prospektu līdz Upes prospektam)

 

15. Piemiņas akmens 1940. – 1949. gadā represētajiem ogrēniešiem

Atklāts 1989.gadā Upes un Meža prospektu krustojumā. To veidojis akmeņkalis Jānis Lapsa. Uzraksta ideja pieder Herbertam Valteram.

(nogriezieties pa labi un turpiniet ceļu pa Upes prospektu, tālāk pa Vidus prospektu līdz Zilokalnu prospektam)

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Ogres TIC 04/24/2010 11:29 Latvijas Gaidu un skautu muzejs, kā arī Ogres Vēstures un mākslas muzejs neatrodas maršrutā minētajās adresēs. Latvijas Gaidu un skautu muzeja adrese ir Suntažu iela 2 un Ogres Vēstures un mākslas muzeja adrese - Brīvības iela 15 (Ogres kultūras centra telpās). Pirmā ekspozīcija OVMM tiks atvērta 15.05.2010.


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa Estravel Latvia
Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana | Skatīt vairāk
no 519 EUR
Ekskursija Valmieras novadā Valmieras TIC
5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē! | Skatīt vairāk
35 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 30.04.2024 ĒĢIPTE tikai no 339 EUR/personai! Latvia Tours
Kamēr ziema aiz loga vēl mēģina izspēlēt aprīļa jokus, aicinām siltā piedzīvojumā uz saulaino Hurgadu vai Šarmelšeihu! | Skatīt vairāk
no 339 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 27.04.2024 Dzīvas mūzikas vakars restorānā PLAZA Park Hotel Latgola
Nobaudi vakaru restorānā "Plaza" ar grupu "Nostalgie"! Dzīva mūzika un Daugavpils ainava no viesnīcas 10. stāva papildinās nesteidzīgo atpūtas vakara | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Jūrmalas TIC
,


Siguldas novada TIC
,


Gulbenes novada TIC
,


Vidzemes Tūrisma asociācija
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45235491sec.