Slinga terapija - sniedz savam ķermenim veselīgu tonusu

Slinga terapija ir iespēja sniegt savam ķermenim veselīgu tonusu individuālās nodarbībās kopā ar fizioterapeitu. Tā ir viena no iedarbīgākajām fizioterapijas metodēm dziļās muskulatūras stiprināšanai, mugurkaula un ķermeņa stabilizēšanai, kā arī muskuļu spēka treniņam.

Capital Clinic Riga fizioterapeits Uldis Sproģis norāda: ''Slinga terapija ir unikāla alternatīva nodarbībām trenažieru zālē vai aerobikas vingrinājumiem, turklāt notiek individuāli fizioterapeita vadībā pēc individuāla plāna. Tā apvieno aktīvu treniņu un mūsdienīgas rehabilitācijas metodes. Galvenais mērķis ir panākt pastāvīgu kustību un balsta aparāta trenētību. Iespējams, cilvēkus var biedēt šāda ''karāšanās'' metode, taču tās pamatā ir sistēma, kas vērsta uz mugurkaula veselības nostiprināšanu.''

Slinga terapija palīdz nostiprināt dziļos muskuļus, kuri balsta mugurkaulu, uzlabo vielmaiņu mugurkaulam pieguļošajās struktūrās (skriemeļu locītavu skrimšļi, starpskriemeļu diski, saites). Kad muguras dziļie muskuļi nedarbojas, šo balsta funkciju pārņem virsējie muskuļi, kas no nepiemērotās slodzes sāp, kā arī rodas virkne citu muguras un stājas problēmu. Iedarbinot dziļos muskuļus, ļoti bieži muguras sāpes pāriet. Īpaši tiem, kuriem mugura sāp hroniski, un ārsti saka, ka ir ''deģeneratīvas izmaiņas mugurkaulā'' vai spondiloze (kas šobrīd mazkustīgā dzīvesveida dēļ konstatējama gandrīz visiem pēc 20 gadu vecuma).

Slinga terapiju  var apmeklēt:

  • Ikviens no mums, kurš grib sevi uzturēt labā fiziskā formā
  • Ja ir kustību un balsta aparāta problēmas, galvas vai muguras sāpes, locītavu artrozes, stāvokļi pēc traumām
  • Sēdoša un mazkustīga darba darītāji (biroju cilvēki, tālbraucēji šoferi, frizieri un citi)
  • Jaunās māmiņas un sievietes pēc dzemdībām, kad ir mainījusies stāja, grūtniecības laikā ir sāpējusi mugura, vai tieši otrādi - tā sākusi sāpēt pēc dzemdībām. Slinga terapija palīdzēs atgūt un pat uzlabot muskuļu līdzsvaru, kāds tas ir bijis pirms grūtniecības
  • Tie cilvēki, kuri nevēlas iet uz aerobiku vai svaru zāli, vai vingrot publiski un novērtē individuālu pieeju.

Slinga terapiju var ieteikt jebkurš speciālists, taču visbiežāk to rekomendē neirologi, ģimenes ārsti un traumatologi. Pirmo konsultāciju var sniegt arī fizioterapeits, novērtējot, vai nepieciešama vēl kāda speciālista konsultācija.

Slinga terapijas vienas nodarbības ilgums aptuveni 30 minūtes - 1 stundai, kursa ilgums aptuveni 5-10 reizes.

Slinga terapija bērniem

Bērniem līdz gada vecumam pielieto kā agrīnās stimulācijas terapiju, kas primāri paredzēta priekšlaicīgi dzimušiem bērniem, kā arī bērniem ar kustību balsta aparāta traucējumiem, kuriem jau agrīnā vecumā nepieciešama regulāra ārsta uzraudzība. Slinga terapija bērniem ietver daudz rotaļu elementu, kas sagādā prieku mazajiem vingrotājiem.

Izmantojot agrīnās stimulācijas šūpoles uzlabojas:

  • Bērna un pieaugušā acu kontakts un savstarpējā komunikācija
  • Galvas kontrole
  • Košļāšanas, rīšanas un runāšanas motorā bāze
  • Simetrija, galvas kustību kontrolēšana un vidusdaļas orientācija
  • Stājas korekcijas pozīcija guļus uz vēdera vai sēdus
  • Atbalsta kustības vestibulārās stimulācijas laikā un iespēja sasniegt pastiprinātu skaņu artikulāciju, mīmikriju, orāli motoro funkciju - orālo - sejas stimulāciju.

Gravitācijas efekta mazināšana

Gravitāte bieži vien ir bērna ļaunākais ienaidnieks un rodas starpība starp to, ko bērns vēlas izdarīt un to, ko viņš patiesībā izdara. Šajā vingrošanas pozīcijā bērnam ir lieliska iespēja attīstīt un veikt dažādu muskuļu aktivitāti. Tā ir kustību meistarība, savas identitātes attīstīšanai.

Stabilitātes uzlabošana, līdzsvara kontrole

Galvenais uzdevums ir mainīt bērna pozīciju no fiksētas sēdošas uz tupus stāvokli vai sēdēšanu uz ceļiem, papildus piedāvājot viņam rotaļlietu. Ja bērnam ir cerebrālā paralīze, tiek rekomendētas vienkārši stiprinājumi vai šinas, lai taisnotu kājas. Šī pozīcija, savienojumā ar muskuļu stimulāciju (ierobežotā laika periodā), labi ietekmēs bērnus ar pazeminātu audu vai orgānu spraigumu (tonusu).

Īss ieskats vēsturē

Slinga jeb saišu terapija tika radīta Otrā pasaules kara laikā, sākoties poliomielīta (bērnu triekas) epidēmijai Eiropā. Tās mērķis bija veikt vingrojumus bez gravitācijas ietekmes, kas ir šāda veida ārstniecības un vingrojumu sākums. Kad poliomielīta epidēmija Eiropā mazinājās, tika aizmirsta arī slinga terapija. Pēc Terapi Master - saišu terapijas aprīkojuma izgudrošanas Norvēģijā, 20. gadsimta beigās saišu terapija piedzīvoja renesansi, turpinot izplatīties visā pasaulē. 2007. gadā Terapi Master zīmola nosaukums mainījās uz Redcord.

Pasaulē slinga terapija vispopulārākā ir Āzijas valstīs, Korejā un Japānā. Slinga terapijas koncepciju Eiropā visvairāk atbalsta Austrija, Vācija, Nīderlande, Itālija, Spānija, Zviedrija, Izraēla, Dānija, Somija, Čehija, Lietuva, Igaunija un Latvija. Pašreiz Norvēģijā ar Redcord aprīkojumu strādā aptuveni 90% Norvēģijas fizioterapeitu prakšu. Savukārt Latvijā slinga terapiju rehabilitācijā pirmais sāka pielietot Veselības centrs - 4, 2001. gadā izveidojot slinga terapijas kabinetu. Novērojot stāvokļa uzlabošanos muskulo-skeletāro traucējumu gadījumā, tika izveidoti speciāli slinga terapijas kabineti arī bērniem, un jau pēc gada par šo metodi ieinteresējās citas medicīnas un rehabilitācijas iestādes.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.03.2024 Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora Valmieras TIC
19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, | Skatīt vairāk
Latvija 20 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 26.04.2024 Kāzu ceremoniju vietas Skrīveros Aizkraukles novada TIC
Ieskaties un uzzini par četrām skaistām, mazliet neparastām laulību ceremoniju vietām Skrīveros. Neviens viesis nepaliks vienaldzīgs un kāzu foto būs | Skatīt vairāk
Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 27.04.2024 Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.85318208sec.