LIELĀ INTERVIJA ar Lauru Skrodeli, Siguldas Attīstības aģentūras direktori

LIELĀ INTERVIJA ar Lauru Skrodeli, Siguldas Attīstības aģentūras direktori

Siguldai ir tik vēl daudz veidu kā sevi parādīt! Ar šādu apņēmību pirms sešiem gadiem darbu sāka P/A “Siguldas Attīstības aģentūra” direktore Laura Skrodele, kuras iniciatīvas Siguldas, kā tūrisma pilsētas, pilnveidē atzinīgi novērtējuši gan siguldieši, gan Latvijas un ārzemju ceļotāji.

BalticTravelnews.com: Pašreiz ļoti strauji attīstās interneta tehnoloģijas, mobilās aplikācijas utml. Kāda nākotnē būs tūrisma informācijas centra loma, vai tādi vēl vairs pastāvēs kā fiziska vieta apmeklētājiem?

Laura Skrodele: Kad pirms sešiem gadiem sāku strādāt Siguldā, mana pirmā iniciatīva bija izveidot aplikāciju par Siguldu un uzlabot visu iespējamo, kā mēs izskatāmies tiešsaistē. Lai arī tobrīd nevienojāmies par šo risinājumu, pašlaik jo vairāk redzams, kā tas viss strādā. Ikdienā vērojot tūristus, kuri ienāk Tūrisma informācijas centrā (TIC), redzams, ka priekšstats par mums aizvien nav precīzs, ja pat ceļotājs veicis jau rezervāciju internetā naktsmītnei vai tml. No naudas izlietošanas viedokļa jāvērtē, kas mūsu tūristiem nepieciešams vairāk. Varētu šķist, ka mūsdienās iespējami mazāk vajadzētu izdot tūristiem paredzētos drukātos materiālus, bet mēs novērojam, ka praktiski katru gadu aug pieprasījums pēc tiem. Protams, tiem jābūt saturiski bagātiem, lai tūrists uzreiz neizmestu atkritumos. Siguldas apmeklētāju vidū visvairāk ir tūristu no Vācijas, kuri arī Gaujas Nacionālā parka mērķauditorijas ziņā ir pārgājienos ejošie, dabu mīlošie cilvēki. No tehnoloģijām viņiem, iespējams, vienīgā lieta ir milzīgs fotoaparāts. Ne vācieši, ne nīderlandieši, ne spāņi, kuru pie mums ir daudz, neceļo ar mobilajām ierīcēm. Līdz ar to nepieciešami drukātie materiāli – kartes, bukleti. Mobilajās ierīcēs pieejamo informāciju vairāk izmanto ceļotāji no Baltijas valstīm, Krievijas. Tomēr, kopumā skatoties, tiešsaistē pieejamās informācijas uzlabošanai vajadzētu atvēlēt daudz lielāku budžetu.

BalticTravelnews.com: Bet vai Siguldas TIC pēc desmit gadiem šeit varētu vēl būt un pildīt tagadējās funkcijas – informēt tūristus.

Laura Skrodele: Siguldā ir pat divi TIC – pie dzelzceļa stacijas un Gūtmaņa alas, kurus abus noteikti saglabāsim. Aizvadītajā nedēļā ar prieku Tripadvisor.com atsauksmēs izlasīju, ka Siguldā ir labākais TIC, kāds viens Baltijas valstīs apmeklēts. Es ceru, ka mēs šādā laika posmā būsim nonākuši līdz līmenim, ko sauc par galamērķu pārvaldību, un tajā ar savu finansējumu būtu iesaistīti arī uzņēmēji. Siguldas TIC mēs priecājamies un izceļam, ka esam mazpilsēta, kurā pēc tās labākajām šejienes tradīcijām varam uzņemt ciemiņus. Mūs neinteresē masu tūrisms, un šādā virzienā nekad neiesim! Vienlaikus tūristiem palīdzam, cik vien varam risināt jebkurus jautājumus, ja arī tie nav tiešā veidā saistīti ar Siguldu, bet, piemēram, vēlmi tālāk nokļūt Pērnavā un Tartu, Igaunijā. Mazpilsētā šāds punkts ir nepieciešams, kur cilvēkiem atnākt un realitātē uzdot sev interesējošos jautājumus. Turklāt Siguldas TIC ir vieta, kur diezgan bieži iegriežas arī vietējie iedzīvotāji. Siguldiešiem šeit ir iespēja iegādāties siguldieša karti, Ziemassvētkos veidojam mākslas darbu izstādes, uzzināt ko jaunu.  Sigulda ir ar senām tūrisma tradīcijām, līdz ar to vietējie ir par, ka šo nozari pilsētā attīstām. Jebkurš siguldietis satiktajam tūristam paskaidros, ko pats zina, palīdzēs, ja vien spēs.

BalticTravelnews.com: Kā būtu jāvirza informācijas piedāvājums? Ja arī tas, piemēram, ir tiešsaistē, uz ko vajadzētu likt uzsvaru? Piedāvāt jau gatavus risinājumus, kur jāiet un kas jāredz vai ļaut tūristiem pašiem vairāk izvēlēties?

Laura Skrodele: Saturs ir jāveido mums un tas cilvēkiem jāpiedāvā. Viņi, ja vēlēsies, to atradīs visdažādākajā veidā. Es ļoti raugos, lai jebkura informācija, ko dodam Siguldas apmeklētājam, ir rūpīgi izvērtēta, kāpēc mēs to sakām. Lai nav tikai plaša rindkopa, bet tajā ir tā Siguldas sāls pateikta! TIC ir svarīga tūrisma sastāvdaļa – klasika, kurai ir jābūt – bāze.  Tiešsaistes risinājumi, vienalga vai informācija vai interaktīvo spēļu risinājumi, tas ir mārketings. Informācijas ir tik daudz, ko mums pastāstīt, ka liels izaicinājums ir tieši ko pateikt klientam. Jāsaprot, ko viņš vēlas?! Tiešsaistes risinājumi ir aktuālāka vēl citai mūsu mērķauditorijai – piedzīvojumu meklētājiem.

BalticTravelnews.com: No kuriem kolēģiem Jūs arī pamācieties, kuri ar savu darbu šķiet interesanti?

Laura Skrodele: Protams, ka man ir svarīgi redzēt, kas notiek apkārt. Man, viennozīmīgi, interesantākās ir pašvaldības, kuras strādā ar tūrismu un pilsētas tēla, mārketinga aktivitāšu veidošanu. Līdz ar to man interesants šķiet Kuldīgas pašvaldības darbs, kā tās komanda veido pilsētu, iedodot precīzu pasūtījumu visiem, kādai Kuldīgai jāizskatās. Tā ir laba mācība ikvienam! Tūrisma ziņā Kuldīgai vajadzētu būt vēl skaļākai, jo tai ir ko saturiski parādīt. Siguldā mēs arī daudz strādājam ar graustu, tukšo stendu utml. jautājumiem. Vēlamies lielu viesnīcu, jo aizvest tūristus nakšņot ārpus centra un cerēt, ka centrā būs dzīvība, ir maldīgi. Ja būtu šāda viesnīca, atmosfēra Siguldā pilnībā mainītos. Tagad, kā vakars, visi vietējie aizgājuši mājās ēst vakariņas, un pilsētā ir klusums! Uzņēmēji bažījas, ka vēl vienai viesnīcai nebūs noslogojums, bet kaut kā jātiek ārpus ierastā apļa, jāsaliek visi argumenti un jāsaprot, ka tas būtu veids, kā pilsētai iedot jaunu atspērienu!

BalticTravelnews.com: Gandrīz katrā no vēsturiskajiem Latvijas reģioniem ir savas tūrisma asociācijas, kurām vajadzētu tūrismā spēlēt vēl lielāku lomu, lai piedāvātu Latvijas iespējas tālākos galamērķos. Kādu perspektīvu tām saredzat? Varbūt nemaz nevajag piedāvāt teritoriālo, bet gan tikai Latvijā apmeklējamo produktu līniju. Piemēram, ieinteresējot muižu apceļotājus, un tad viņi dodas Latvijā tikai uz šādām vietām.

Laura Skrodele: Ja mēs par šo runājam, tas jau vien ir signāls, ka katrā vietā kāds no spēkiem ir izlauzies, kā nu tas ir varējis izlauzties. Gaujas Nacionālā parka tūrisma klasteris “Enter Gauja” ir viens no veidiem, kur es saredzu maksimālo izmēru, lai strādātu ar produktu. Mēs bieži vien vispirms sevi pasniedzam caur “Enter Gauja” un tikai vēlāk kā pilsētu – Sigulda. Lai Vidzeme strādātu kopā, mums nav viena produkta. Bet es esmu par tūrisma produktu līnijas attīstību. Ja gribam iet reģionu ceļu, tad vēl precīzāk katrā jāizstrādā paši produkti. Ja mēs tūristam vienkārši iedodam Latvijas karti, tas nozīmē ļoti lielu izvēles daļu iedot viņam pašam – ņem un dodies, kur gribi! Tad nav jābrīnās par precedentiem, ka tūriste saplānojusi pēc Siguldas nonākt Pērnavā un pēc dienas Tartu. Neņemot vērā reālo transporta sistēmu, kur izdevīgāk būtu bijis no Siguldas uzreiz doties uz Tartu, mums viņai bija jārāda, ka būtībā jābrauc atpakaļ uz Rīgu un tad uz Pērnavu, tālāk uz Tartu. Tas, ko esam uzsākuši ar LIVE Riga, Gaujas reģionam iekļaujoties Eiropas Gastronomijas reģionā, iezīmē iespēju tūristam apmeklēt pašreiz Latvijas populārāko galamērķi – Rīgu un kādu mūsu tūrisma produktu, kas atbilst šim gastronomijas konceptam.

BalticTravelnews.com: Sajūta, ka Cēsis uz Siguldu lūkojas ar domu, ka šī ir tālākā vieta, cik tālu tūristi dodas no Rīgas. Vai un kādas ir abu pilsētu savstarpējās attiecības?

Laura Skrodele: Sadarbojamies Gaujas Nacionālā parka tūrisma klasterī “Enter Gauja”, kā arī Eiropas Gastronomijas reģiona projektā. Tiklīdz vilcienu satiksme būs sakārtota tā, lai no Rīgas uz Cēsīm nonāktu ātrāk, tad situācija būs savādāka. Liels atspaids būtu arī kvalitatīva šoseja A2 uz Rīgu, ko uzsver arī paši tūristi. Cēsis ar savu vecpilsētu ir fantastiska vieta, kas noteikti jāapskatās. Siguldā jau šādu senu objektu ir maz. Mums ir trīs pilis, lieliska daba un labs mūsdienīgu aktivitāšu piedāvājums. Tie 50 km tomēr ir kļuvuši par tādu kā robežu, cik tālu ceļotāji dodas ārpus Rīgas, lai cik labs saturs nebūtu arī kaut nedaudz tālākās vietās.

BalticTravelnews.com: Kāds Siguldai ir zelta rudens laiks? Kā pilsēta tiek galā ar tūristu pieplūdumu?

Laura Skrodele: Tie, kuri rudens lapkritī grib redzēt Siguldu un cenšas ar savu transportu piebraukt pie populārākajiem objektiem iespējami tuvāk, nofotografēties, ir viena liela daļa. Daudziem gribas būt šādā cilvēku masā, kur viņi jūtas ērti un šādi bauda rudens skaistumu. Tikmēr kaut nedaudz nogriežoties dabas takās, nav ne miņas no cilvēku pūļiem, var ērti un netraucēti pārvietoties un tāpat baudīt zelta rudeni. No šiem ceļotājiem daudzi ierodas ar sabiedrisko transportu un pat neuzzina par to haosu, kas valda Svētku laukumā pie Gaujas senlejas. Zelta rudens laiks Siguldā ilgst aptuveni trīs nedēļas, un cilvēku pieplūdums atkarīgs no laikapstākļiem. Ja līst, uzreiz cilvēku ir daudz mazāk. Laika apstākļu korelāciju novērojam arī ziemā, kad vairāk cilvēku iebrauc slēpošanai labvēlīgos laikapstākļos. Vēl mums liels eksāmens cilvēku uzņemšanā pasākumi, piemēram, Vienības velobrauciens, kad jāslēdz satiksme abos Gaujas kalna virznienos utt.

BalticTravelnews.com: Siguldu, kā pašvaldību, bieži vien piemin par pozitīvu piemēru, kas labi sadarbojas ar uzņēmējiem. Kā Siguldas Attīstības aģentūra veido šīs attiecības, kas ir vēl pilsētā trūkstošais, kur uzņēmēji varētu radīt kaut ko jaunu.

Laura Skrodele: Mēs neesam lielpilsēta, un mums nav jūra, bet esošā ietvaros protam ļoti labi dzīvot. Nereti Siguldai pārmet, ka nav aktīva naktsdzīve. Iespējams, ka daļa piedzīvojumu meklētāju tā arī dara, ka pa dienu izbauda aktīvo un atpūtu, bet šeit nepaliek – atgriežas Rīgā. Tomēr stratēģiski skatoties, naktsdzīve nav tā sadaļa, ko vēlamies attīstīt. Dažviet jau esošajiem pakalpojumu sniedzējiem vajadzētu pacelt nedaudz servisa līmeni. To sistemātiski pārbaudām ar slepeno pircēju palīdzību.  Mums katru gadu visos rādītājos pilsētai bijusi izaugsme. Jūlijā, augustā naktsmītnes Siguldā un apkārtnē ir piepildītas, un ceļotāji nevar nemaz tā pēkšņi dabūt naktsmītnes. Ēdinātāji strādā ar pilnu slodzi. Būtībā no uzņēmējiem pašreiz ir klusums, ko skaidrojam ar noslodzi. Ja kaut kas mainīsies, tad uzreiz saņemsim signālu no uzņēmējiem. No jaunpienācējiem tie drīzāk ir jau Siguldā esoši uzņēmēji, kuri piedāvā kādu jaunu produktu. Tirgus ir diezgan piesātināts. Tomēr produktu attīstībā ir kur tiekties, lai tā nebūtu tikai laivošana divatā, bet ar gidu pa ceļam apmeklējot kādu māju, baudot vietējo vīnu, uzkodas utml.

BalticTravelnews.com: Kuri šobrīd Siguldā ir populārākie objekti?

Laura Skrodele: Turaidas pils, kas ir arī valsts nozīmes tūrisma objekts. “Tarzāns”, kur piedāvā ļoti dažādas aktīvās atpūtas iespējas. Gaisa trosu ceļš jeb “Vagoniņš”, kas kā pašvaldības īpašums ir atdots koncesijā. Tas ir ļoti labs piemērs citiem, kā var ar izdomu labi pārdot tiešsaistē, jo “Vagoniņa” komunikācija ar akcijām, dažādiem vizuāliem materiāliem utt. notiek galvenokārt Facebook.com profila lapā. Mēs uzņēmējiem vienmēr uzsveram, ko jūs varat piedāvāt savādāk nekā līdz šim, kas varētu būt vēl jauns?! “Vagoniņš” mums ir piemērs, ka sliktā ziņa var acumirklī kļūt par veiksmes stāstu pārdošanā. Toruden, kad “Vagoniņš” sasvērās, mediji ziņoja visā Latvijā, un cilvēku pieplūdums bija tik liels, kāds sen nebija bijis.

BalticTravelnews.com: Daudzās pilsētās Tūrisma informācijas centri vadās pēc pašvaldības mārketinga, sabiedrisko attiecību speciālistu noteiktajām vadlīnijām. Vai tā vajadzētu būt?

Laura Skrodele: Mūsu pašvaldībā ar Sabiedrisko attiecību pārvaldi esam partneri, neesam viens otram pakļauti, bet strādājam komandā. Viņu rokās ir sabiedrisko attiecību instrumenti – mājaslapas uzturēšana, preses relīžu sagatavošana. Manā pārziņā vairāk ir mārketings, pārdošanas veicināšana – pilsētas tēla veidošana. Ticu, ka visu izšķir cilvēks – konkrētā amatpersona un viņa vilkme. Iekšējās pārdošanas komandai jāstrādā atbalstot vienam otru, nevis meklējot katrā situācijā galveno. Sigulda tūrismam gadā atvēl aptuveni 500 000 eiro, bet tā ir summa, ar ko uzturam abus TIC, Siguldas pili, veidojam citas aktivitātes. 

BalticTravelnews.com: Kā Jūs nokļuvāt līdz tūrisma jomai un Siguldas attīstības aģentūras vadībai?

Laura Skrodele: Vidzemes augstskolā esmu ieguvusi bakalaura grādu sabiedriskajās attiecībās un maģistra grādu sabiedrības vadībā. Tolaik biju skaidri sev pateikusi, ka nekad nestrādāšu valsts vai pašvaldības institūcijās... Savukārt strādājot par mārketinga vadītāju Kolonna grupā saistībā ar skaistumkopšanas projektiem, lai cik iedvesmojošs bija darbs, vienubrīd sapratu, ka nevēlos strādāt ar lieliem, starptautiskiem zīmoliem, bet vairāk ar kaut ko savu. Darba intervijā ar Siguldas domes priekšsēdētāju Uģi Mitrevicu, sapratām, ka mūsu vīzijas par pilsētas tālāko attīstību, mārketingu saskan un varēju sākt darbu. Daudz vajadzēja mācīties no jauna, bet ļoti noderēja biznesa vidē gūtā pieredze. Man ļoti patīk, ka valsts un pašvaldības sektors var daudz inovēt. Mēs, kā pirmie, izveidojām iedzīvotāju identifikācijas karti. Tās sauklis ir vienkāršs un piepildīts: “Es esmu siguldietis.” To ir iegādājušies jau 80% siguldiešu – lokālpatriotisma, kā arī atlaižu sistēmas 200 vietās dēļ.

BalticTravelnews.com: Kur Jums patīk atvaļinājumā ceļot? Kā atpūšaties?

Laura Skrodele: Es aizvien sev turpinu atklāt Eiropu, kur ir ļoti daudz ko redzēt un, manuprāt, arī ekonomiski tas ir pareizi. Nupat biju Florencē, Itālijā, kur atradu iespēju ar gidu izbraukt pa Arno upi un ieraudzīt pilnīgi citādāku pilsētu. Florences tirgū esošā kafejnīca šajā ziņā mani patīkami pārsteidza. Latvijā mums pašiem jāaiziet līdz tam, ka “kaifojam” par ikdienu, apkārt esošajām lietām, nevis tikai sapņotu, cik, piemēram, forši ir Kubā.

BalticTravelnews.com: Redzams, ka Jūsos visu laiku ir kāda dzirkstele! Kur smeļaties savu radošumu? 

Laura Skrodele: Mana personība noteikti ir lielā mērā vecāku impulss. Bērnībā biju liela lasītāja. Atceros, ka lasīju pat paslēpju laikā, kamēr citi mani meklēja. Svarīgi, ka man ir iedots lauciņš, kur varu brīvi strādāt un redzēt rezultātu. Bieži vien jāizdara lietas par ļoti mazu naudu, kur jābūt īpaši radošai. Es strādāju ļoti daudz un uzlādējos no paša darbošanās procesa. Man patīk futbols, kuru vasarā regulāri spēlēju kopā ar kolēģiem. Iesaistīšanos lielo Siguldas pasākumu, koncertu organizēšanā arī uzskatu par veiksmi un iespēju enerģētiski uzlādēties. Manuprāt, cilvēki, kuri šovasar atbrauca uz Damien Race, James, Sound Poets, ieraudzīja Siguldu pavisam citādu nekā līdz šim.

Mana mamma ir pavāre, tādēļ pati daudz gatavoju, rīkoju tematiskas ballītes un ar lielu interesi baudu gastronomijas piedāvājumu arī jebkurā ceļojumā. Vislabāk man patīk gatavot jūras veltes un kūkas, jo kopš bērnības esmu saldumu mīļotāja. Vasarā organizēju draugiem pasākumu Salacgrīvā, kur lielākais izaicinājums, lai cik dīvaini neliktos, bija atrast vietu, kur iegādāties zivis. Siguldā manas spēka vietas ir tur, kur var uz Gauju noraudzīties no iespējami plašāka skatu punkta. Vēl man patīk kaut uz dažām minūtēm iziet no biroja, apsēsties dzelzceļa stacijas laukuma malā un vērot pilsētu. Pilsētas redzēšana mani uzlādē!

Uzziņa

Siguldas pašvaldība tūrisma vajadzībām gadā piešķir aptuveni 500 000 eiro.

Siguldu gadā apmeklē aptuveni 600 000 tūristu, no tiem sestā daļa pārnakšņo.

Siguldā ir divi Tūrisma informācijas centri (kuros strādā 5 darbinieki).

P/A “Siguldas Attīstības aģentūra” strādā 19 darbinieki.


EKSPRESS JAUTĀJUMI & ATBILDES

Esmu dzimusi un izaugusi...

Limbažu pusē

Mana mīļākā pilsēta Latvijā ir...

Sigulda

Mana iecienītākā atpūtas vieta Latvijā ir...

Liepāja, Salacgrīva un Rīga

Mans iecienītākais restorāns...

Bibliotēka Nr.1

Mans tālākais ceļojums ir bijis uz...

Portugāli

Vislielāko iespaidu man ir atstājis ceļojums uz...

Krieviju

Mana sapņu valsts, kurp vēlos doties...

...un katru dienu dzīvot – skaista un mūsu pašu novērtēta – Latvija

Mans iecienītākais vaļasprieks ir ...

futbols vai galda spēles

Mans novēlējums BalticTravelnews.com ir...

sasniegt savus mērķus!


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05. | Skatīt vairāk
no 225 EUR
Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”. | Skatīt vairāk
Atpūtas ceļojumi uz Maljorku Atlantic Travel
Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām | Skatīt vairāk
no 692 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 20.04.2024 Dzīvas mūzikas vakars  Park Hotel Latgola
Nobaudi vakaru restorānā "Plaza" ar grupu "Nostalgie"! Dzīva mūzika un Daugavpils ainava no viesnīcas 10. stāva papildinās nesteidzīgo atpūtas vakara | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.14317203sec.