LIELĀ INTERVIJA: Esam ciemos pie «Rocket Bean Cafe» direktora Inga Stepanova

LIELĀ INTERVIJA: Esam ciemos pie «Rocket Bean Cafe» direktora Inga Stepanova

Kafejnīcai – grauzdētavai Rocket Bean Roastery, Miera ielā, Rīgā aprit trešais gads, un direktors Ingus Stepanovs novērtē to, ka izdevies iemantot un reizē audzināt kafijas cienītājus, spēt dot darbu 30 cilvēkiem, kā arī nesen Dzirnavu ielā arī paplašināties - piepulcēt kafejnīcu Rocket Bean Coffee House. Turklāt Rocket Bean Roastery trīs gadu jubilejas svinības ar dažādiem pasākumiem ilgs mēnesi – ja svinot, tad jāsvin kārtīgi!

BalticTravelnews.com: Jūs no citām kafejnīcām atšķiraties ar to, ka pie jums uz vietas ir kafijas grauzdētava. Tiem, kuri neko nav dzirdējuši par to, lūdzu, saprotami pastāstiet!

Ingus Stepanovs: Grauzdētava, kurā tepat kafejnīcas ēkā grauzdējam kafiju, piešķir mūsu uzņēmumam papildu vērtību. Latvijā kafija neaug, to zaļo pupiņu veidā iepērkam no Etiopijas, Brazīlijas, Indonēzijas, Kolumbijas un citām kafijas audzētājvalstīm. Lepojamies, ka grauzdējam augstākās kvalitātes kafiju jeb speciality coffee. Ar rokām tiek novākti tikai un vienīgi gatavie kafijas ķirši, jo kafijas ogas līdzīgi kā zemenes Latvijā, nogatavojas pakāpeniski. Pēc ražas ievākšanas kafijas ogas tiek vairākkārt atlasītas, garantējot tikai un vienīgi gatavo kafijas ķiršu tālāku pārstrādi.

Mēs strādājam ar pasaules līmeņa kafijas grauzdēšanas iekārtu “Loring Smart Roast Kestrel35”, tās kapacitāte dienā ir līdz tonnai. Zaļa pupiņa ir cieta, ar neizteiksmīgu aromātu, kas ievērojami mainās grauzdēšanas procesā. Vidēji kafija tiek grauzdēta 200 grādu temperatūrā, kas izmaina pupiņas ķīmisko sastāvu, kā ietvaros karamelizē tajā esošos cukurus. Tas arī veido to, ka svaigi grauzdētai kafijai ir burvīgs aromāts, jo no tās lēnām izgaro ēteriskās eļļas, un pagatavotā kafijas dzērienā tas dod daudzveidīgu garšu buķeti. Pēc kafijas ogu apstrādes pāri paliek ķiršapvalks jeb Cascara, no kuras tiek gatavota tēja.

BalticTravelnews.com: Kā Jūs veidojat sadarbību ar kafijas audzētājiem?

Ingus Stepanovs: Mēs esam par godīgu tirdzniecību, lai paši audzētāji tiešām saņemtu mūsu samaksāto naudu, un viņi varētu attiecīgi ieguldīt tālāk savās saimniecībās un to izaugsmē. Esam bijuši vairākās saimniecībās un redzējuši, kā viņi strādā, rūpējas par kafiju un iegulda sava reģiona attīstībā (skolu izveide, darba vietu nodrošināšana utml.). Kafijas garša ir ļoti atkarīga arī no tā, kādos apstākļos tā ir augusi – līdzīgi kā vīnam. Pirms mēs izvēlamies, kuras plantācijas kafiju mēs grauzdēsim, kolektīva ietvaros rīkojam kafijas degustāciju pēc konkrētiem kritērijiem, pierakstot kafijas raksturu, proti, aromāts, garša, mutes jūta (mouthfeel).

BalticTravelnews.com: Latvijas iedzīvotāju izjūtu, kā jāgaršo kafijai, ilgus gadus veidoja “Liepājas kafija”? Vai un kas ir mainījies?

Ingus Stepanovs: Neviena kafija nav slikta, bet kura noteiktā brīdī katram ir pieņemama, var stipri atšķirties. Latvijas iedzīvotāji kafijas garšā joprojām meklē rūgtumu un stiprumu. Tāpēc pirmo reizi baudot mūsu kafiju, tā var šķist neierasta, bet tieši tā ir īstā un patiesā kafijas garša, kādu to ir radījusi daba. Mēs izceļam konkrētā reģiona garšas buķeti, tādējādi parādot kafijas daudzpusību, pie kā ir jāpierod, kas pamazām arī notiek. Kopumā Latvijas iedzīvotāji ir kūtri uz savu paradumu laušanu un pieturās pie zināmā. Protams, cena arī ir spēlējošais faktors un kafijas, kuras sastāvā ir arī zemākas kvalitātes jeb robusta kafijas pupiņas, cena būs pieejamāka plašākam pircēju lokam. Robustas kafijas pupiņas ir tās, kas kafijai piešķir rūgtāku un stiprāku raksturu, tieši tā tas ir vēsturiski mums izveidojies: “Uh, tādai ir jābūt kafijai!”. Rocket Bean grauzdē tikai Arabica kafijas pupiņas.

BalticTravelnews.com:Kā kafijas cienītāju garša atšķiras Baltijas, Skandināvijas valstīs?

Ingus Stepanovs: Skandināvijas valstīs speciality kafiju patērē ievērojami vairāk, viņi novērtē, ka tiek saglabāta kafijas pupiņas patiesā garša un tā netiek pārgrauzdēta. Savukārt Baltijas valstīs speciality kafijas koncepts ienāca vēlāk, līdz ar to mūsu izpratne par šo konceptu vēl tikai nostabilizējas. Neskatoties uz to, ir jaušamas kafijas kultūras atšķirības starp Baltijas valstīm, respektīvi, Igaunijā jau pašlaik Skandināvijas valstu ietekmē ir pieprasījums pēc gaišāk grauzdētas kafijas.

Lai izdzertu labu kafijas tasīti Igaunijā, es ieteiktu apmeklēt kafejnīcas “Levier bakeries”, “Nordic design Home” un “Cafe Oivalised”, kā arī vienu no labākajiem restorāniem Igaunijā “Noa”. Lietuvā arī ir labas vietas, bet tās konkrēti nenosaukšu.

BalticTravelnews.com: Cik liels ir Jūsu ieguldījums kafijas garšas izpratnē Latvijā?

Ingus Stepanovs: To ir grūti izmērīt. Mūsu mērķis nav kaut ko mainīt, kafija ir un paliek kafija, tai ir jābūt kvalitatīvai, saprotamai un garšīgai, ko cilvēki dzer ikdienā, lai gūtu baudu. Mēs vairāk koncentrējamies uz to, lai cilvēkiem parādītu, ka kafija var būt ne tikai rūgta un stipra, bet arī augļaina, riekstaina un sulīga. Palīdzam mūsu viesiem atklāt kafijas pasauli no jauna un katram pašam izvēlēties, kāds stils un kafijas pagatavošanas veids ir tuvāks sirdij.

BalticTravelnews.com: Cik liela nozīme ir labam kafijas aparātam?

Ingus Stepanovs: Milzīga! Izcilu kafiju var sabojāt, pagatavojot to ar nepareizi iestatītu un neregulāri koptu aparātu. Ikdienas kafijas dzērājs un gatavotājs šīs nianses nereti uzskata par mazsvarīgām, bet mēs pievēršam lielu uzmanību gan aparātiem, gan to kopšanai un uzturēšanai. Kafijas dzirnaviņām ir liela nozīme, un var smieties, bet mēs kafijas aparāta dzirnaviņas regulējam pat četrreiz dienā, lai malums būtu ideāli vienāds un kafijas graudiņi noteiktā lielumā, jo katrai kafijai ir mūsu izstrādāta recepte, kas veido nemainīgi balansētu dzērienu. Malums maina kafijas ekstrakcijas laiku, ievērojami mainot gala rezultātu. Vieni no tirgus līderiem, ar ko arī strādājam mēs, ir La Marzocco kafijas aparāti, Victoria Arduino kafijas dzirnaviņas.

BalticTravelnews.com: Kā Jūs vērtējat, cik svarīgs ir kafijā izmantotais ūdens?

Ingus Stepanovs: Ļoti svarīgs, ūdens tiešām iespaido kafijas garšu. Mēs ūdeni filtrējam pēc dubultās osmozes principa, respektīvi, sākumā atbrīvojot ūdeni no tajā esošajiem elementiem, pievienojot atpakaļ tikai tos, kas palīdz izcelt kafijas garšu.

BalticTravelnews.com: Redzam, ka citviet kafejnīcās kafijas gatavošanai izmanto pasterizēto pienu, kas spēj nesaskābt vairākas nedēļas.

Ingus Stepanovs: Mēs kafejnīcā lietojam pienu no PKS “Straupe”, kas arī ir pasterizēts, bet pasterizēšanas veidi atšķiras, tāpēc arī uzglabāšanas veidi un ilgums ir dažāds. Esam pārliecinājušies, ka gan garša ir bagātīgāka “Straupes” pienam, gan tā ir iespēja atbalstīt Latvijas mazos ražotājus.

BalticTravelnews.com: Kā ar cukuru?

Ingus Stepanovs: Tas ir individuāli, galvenais, lai kafija garšotu. Mēs kafiju grauzdējam līdz tādai pakāpei, lai kafijā esošie cukuri netiktu pārdedzināti, veidojot rūgteno garšu. Agrāk nevarēju iedomāties kafijas tasi bez cukura, bet nu jau divus gadus to nepievienoju, jo kvalitatīva kafija ir salda pati par sevi.

BalticTravelnews.com: No kā pasaulē mācāties kafijas jomā?

Ingus Stepanovs: Skandināvijas valstis ir spēcīgas speciality kafijas jomā, tāpat Austrālija un ASV. Apmeklējam lielākos, starptautiskos kafijas festivālus, kā, piemēram, London Coffee Festival, World Coffee Event Budapeštā, Chocolate & Coffee Expo 2017 Saūda Arābijā. Sekojam līdzi kafijas aktualitātēm, tendencēm pasaulē un eksperimentējam paši.

BalticTravelnews.com: Kādā temperatūrā jābūt pasniegtajai kafijai?

Ingus Stepanovs: Espresso dzērieni bez piena tiek pasniegti 80 līdz 90 grādu robežās, espresso dzērieni ar pienu (cappuccino, latte, flat white, u.c.) – 55 līdz 65 grādu robežās, savukārt filtra kafija vidēji tiek pasniegta 65 grādu temperatūrā.

BalticTravelnews.com: Vai kafijas barista ir profesija? Vai tā piemērota tikai jauniešiem?

Ingus Stepanovs: Tā nav tikai profesija, bet dzīvesstils. Jaunie baristas pirms uzsāk darba gaitas iziet apmācību kursu, kurā ietilpst gan teorētiskas, gan praktiskas zināšanas. Mēnesi māceklis nostrādā pieredzējuša baristas vadībā un tikai tad uzsāk patstāvīgu darbu. Process ir diezgan komplicēts, jo nevaram zaudēt viesiem apsolīto kvalitātes standartu. Jā, daudzi vidusskolēni sapņo gatavot profesionāli kafiju, bet ne visi apzinās, kāds darbs un cieņa pret produktu tiek ieguldīts, līdz kafija nonāk tasītē. Ir jāsaprot viss kafijas ceļš no ražas novākšanas, apstrādes līdz grauzdēšanai, kafijas dzēriena pagatavošanai un tā pasniegšanai.

Latvijas sabiedrībā viesmīlības nozare tiek uzskatīta par pagaidu darbu, kamēr studē vai pirmo darbu jaunietim, pie mums Rocket Bean mēs cenšamies šo uzskatu mainīt un parādīt, ka tā ir ļoti interesanta joma, kurā attīstīties profesionāli. Man kā vadītājam ir svarīgi, lai kafija viesim tiek pasniegta iespējami kvalitatīvāk un ātrāk. Ja barista šajā īsajā laikā spēj vēl uz kafijas izveidot zīmējumu – lieliski, tā ir viņa pievienotā vērtība, kas ļaus viesim sajust dvēselīti. Mums salīdzinoši nesen sāka strādāt brīnišķīga barista Dagne, kura, pateicoties savai aizrautībai, jau pēc pusgada visam kolektīvam vada Latte art treniņus. Šogad Dagne ir izcīnījusi dalību Londonas Coffee Masters sacensībās, kuras vienas no prestižākajām pasaulē, ar ko mēs ļoti lepojamies.

BalticTravelnews.com: Kas vēl ir Rocket Bean Roastery piedāvājumā bez kafijas?

Ingus Stepanovs: Mūsu pamatdarbība ir kafijas grauzdēšana, gatavošana un tirgošana, bet viesi pieprasa arī ēdienu, jo ir ērti saņemt kvalitatīvus pakalpojumus vienuviet. Tā kā kafiju grauzdējam augstākajā līmenī, virtuve nedrīkst iepalikt, un par to rūpējas mūsu šefpavārs Artūrs Taškāns. Abās mūsu kafejnīcās Rocket Bean Roastery (Miera ielā 29) un Rocket Bean Coffee House (Dzirnavu ielā 39) kopā tiek nodarbināti aptuveni 30 cilvēki. Miera ielā no pulksten 9:00 - 13:00 darbadienās, bet brīvdienās no pulksten 10:00 - 17:00 ir brokastu galds. Viesi to novērtē, jo cilvēkiem Latvijā patīk būt noteicējiem pār to, ko, cik daudz un kad viņi ēd. Līdz ar to brokastu galds jeb brančs joprojām ir ļoti populārs. Vēlāk seko pusdienas. Dzirnavu ielā brokastu galda nav, bet ir brokastu un pusdienu ēdienkarte.

Mūs dienā apciemo vidēji 300 cilvēki, 70% no viņiem ir pastāvīgie apmeklētāji. Nāk ļoti dažādi cilvēki, reizēm pat trīs reizes dienā. Daudzus mēs jau esam ļoti labi iepazinuši, zinām, kādu kafiju dzer, ko ēd utt. Citi šeit organizē tikšanās, citi izraujas uz brīdi no biroja, daudzi strādā brīvā režīmā. Miera ielas kafejnīcā, protams, jūtama kopējā ielas gaisotne, kas ir mākslinieciska, brīva, kultūras cienītājiem. Mums kaimiņos tagad ir JRT un ir jūtams viesu pieplūdums pirms izrādēm. Dzirnavu ielas kafejnīcā publika ir pavisam cita.

BalticTravelnews.com: Ko jāēd pie kafijas?

Ingus Stepanovs: Kūkas, našķi…. Mums ir lieliska konditore Ieva, kura cep garšīgākās kūkas un konditorejas izstrādājumus, kas ir īpaši saskanīgi ar kafijām no brūvbāra (filtra kafijas). Vienmēr paši nogaršojam un sapārojam ideālo kombināciju, lai varam ieteikt viesiem, piemēram, kafija no Etiopijas iet roku rokā ar vieglām citrusa kūkām. Kafija no Kolumbijas savukārt sader ar medus kūku utt.

Kafija lieliski sader arī ar brokastu ēdieniem kā plaučolas, auzu pārslu biezputra, sviestmaizes.

BalticTravelnews.com: Kādēļ pirmajai kafejnīcai tika izvēlēta tieši Miera iela?

Ingus Stepanovs: Īpašniekus uzrunāja, ka telpa ir pietiekami liela, lai izvietotu gan kafejnīcu, gan kafijas grauzdētavu. Ēka ir ar savu vēsturi, jo te agrāk atradusies zeķu fabrika, rajons ir māksliniecisks un radošs, tādi esam arī mēs – atvērti, radoši un profesionāli. Pie mums nāk gan vīrieši, gan sievietes – vidēji vecumā no 25 gadiem, kuri jau sākuši dzīvē iegūt stabilitāti, zina kvalitātes nozīmi un savu gaumi.

BalticTravelnews.com: Vai iegriežas arī ārzemnieki? Kā viņi uzzina par jums, jo neesat pašā centrā?!

Ingus Stepanovs: Pasaulē speciality kafijas kultūra ir ļoti attīstīta, tāpēc bieži vien ārzemnieki ar nolūku mēro ceļu pie mums. Protams, esam priecīgi par katru ārzemju viesi, jo bieži vien tūristi ir tie, kuri pauž izbrīnu, ka arī Latvijā spēj grauzdēt kafiju pasaules līmenī un neskopojas ar labiem vārdiem. Katrā ziņā ieguldām daudz darba, lai Rocket Bean zīmols būtu zināms arī ārpus Latvijas un kļūtu par tūristu galamērķi, viesojoties pie mums.

BalticTravelnews.com: 20. martā sagaidījāt Rocket Bean Roastery trešo jubileju. Kāda ir Jūsu nākotnes vīzija?

Ingus Stepanovs: Cilvēki arvien vairāk sāk interesēties par produktu izcelsmi, sastāvdaļām un uzturvērtību. Tas pats jau šobrīd sāk notikt arī kafijas nozarē, cilvēki sāk interesēties, kāpēc kafija garšo citādāk dažādās vietās, un kas tam ir par iemeslu. Mūsu lielākais konkurents ir lielveikalos nopērkamā kafija, tendence liecina, ka cilvēki kļūst izglītotāki un izvēlēsies aizvien kvalitatīvāku kafiju. Piemēram, degvielas uzpildes stacijām Virši - A piegādājam svaigi grauzdētas pupiņas, kas nodrošina ļoti augstu kafijas kvalitāti un garšu. Tāpat Rocket Bean speciality filtra kafija pieejama restorānos “Vincents”, “3 Pavāru restorāns” un citur. Turpmākajos gados speciality kafijas tirgus tikai pieaugs.

BalticTravelnews.com: Ko Jūs teiktu, ja Latvijā ienāktu pasaulē lielākais un viens no pazīstamākajiem kafijas kafejnīcu tīkliem “Starbucks”?

Ingus Stepanovs: Mēs no tā nebaidāmies, manuprāt, tas pat ir nepieciešams kopējai attīstībai. Nespēlējam arī tajā pašā segmentā, un viņi sagatavo jauno kafijas lietotāju paaudzi.

BalticTravelnews.com: Vai arī paši kafijas audzētāji kādā veidā piedāvā savu kafiju novērtēt profesionāļiem?

Ingus Stepanovs: Jā, notiek ikgadējs pasākums Cup of Excellence, kas ir prestižākās augstas kvalitātes kafijas sacensības fermeriem. Pagājušajā gadā tās bija Brazīlijā un lepojamies, ka pirmo reizi šādā svarīgā pasākumā žūrijā bija mūsu grauzdētavas lielmeistars Mārtiņš Drungils. Sacensību laikā tiek vērtētas konkrētā reģiona kafijas un piešķirti tām punkti, loģiski, jo vairāk punktu, jo kafija kļūst dārgāka un grūtāk pieejama.

BalticTravelnews.com: Kādi pasākumi pie jums notiek?

Ingus Stepanovs: Esam Latvijas patrioti, tāpēc vienmēr atzīmējam valsts svētkus, gadskārtas, tāpat atzīmējam lielākos svētkus, kas notiek pie kaimiņiem Lietuvā un Igaunijā.

Piedāvājam arī kafijas brūvēšanas un grauzdēšanas meistarklases, kur iespējams iejusties grauzdētavas darbinieka ādā, grauzdējot, fasējot un garšojot kafiju. Rīkojam banketus – sākot ar kāzām un beidzot ar semināriem. Kafejnīca pasākumu laikā nav slēgta, jo viesības notiek grauzdētavas telpās, kas tiem piešķir papildus šarmu. Rīkojam atvērtos “kapingus” jeb kafijas degustācijas, kur viesi bez maksas var nogaršot mūsu jaunākās kafijas. Visu labprāt rādām, dalāmies pieredzē, jo ticam, ka šādi mēs augam kopā ar mūsu kafejnīcas viesiem.

BalticTravelnews.com: Ko Jūsu klienti publicē savos sociālo tīklu kontos?

Ingus Stepanovs: Atsauksmes, protams, bildes ar kafiju un ēdieniem. Mums ir visnotaļ krāšņs interjers, tāpēc bieži vien šeit notiek fotosesijas un tiek filmēti reklāmu rullīši..

BalticTravelnews.com: Kā Jūs nokļuvāt kafejnīcas direktora amatā?

Ingus Stepanovs: Esmu dzimis un audzis Kuldīgā un ar to ļoti lepojos. Latvijas Universitātē ieguvu bakalaura grādu komunikāciju zinātnē, kā sabiedrisko attiecību speciālists. Studiju laikā saku strādāt par viesmīli, uzreiz jutu, ka man šī lieta sanāk un patīk. Nedaudz pastrādāju un gadījās tā, ka mans bērnības draugs Uldis kopā ar domubiedriem vēra vaļā “3 pavāru restorānu”, kur pirmos gadus strādāju par viesmīli, bet pēc tam jau kļuvu par šī restorāna vadītāju. Pienāca brīdis, kad prasījās pārmaiņas un jaunus izaicinājumus, zināju, ka nevēlos vadīt klasisku restorānu, bet gan vietu, kas ir atšķirīga, moderna un ar pievienoto vērtību. Tā kādu dienu Miera ielas svētkos uzdūros Rocket Bean Roastery un sapratu, ka es vēlētos šeit strādāt un pēc ilgām pārdomām pievienojos Raķetes komandai, par ko esmu ļoti pateicīgs un laimīgs.

BalticTravelnews.com: Kā ceļojat?

Ingus Stepanovs: Pēdējā laikā man patīk ceļot divatā ar manu līgavu, līdzi ņemot tikai mugursomas. Tad nekas netraucē, brīvi varam apskatīt izvēlēto valsti, pilsētu. Pavisam nesen atgriezāmies no Gruzijas, Gudauri slēpošanas kūrorta, kur bijām snovot.

Vēl pirms tam bijām Barselonā, kas man ir ļoti tuva un saprotama pilsēta, kurā es varētu arī dzīvot. Pieredzējām arī katalāņu protestus, kuri, salīdzinot ar Latvijas iedzīvotājiem, nekautrējas skaļi paust savu viedokli. Savukārt dzirdot katalāņus dziedam mūsu “Saule, Pērkons, Daugava”, skrēja skudriņas pār rokām.

Ar mugursomām plecos apceļojām Horvātiju. Turpceļā iznāca nakts vidū nakšņot Itālijā pat uz soliņa, bet, kad pamodos no tā, ka vietējais bezpajumtnieks turpat kārto dabīgās vajadzības, sapratu, ka nu jau ir aizgājis par tālu...

Mums negribas izvēlēties tās popsīgās vietas, bet doties, kur pagaidām visi vēl nebrauc, paskatīties šīs vietas no cita skatupunkta. Plānošanas process ir ļoti interesants, atrast visu tā, lai nepārmaksātu. Ja neiet pēc plāna, tad arī ir patīkams adrenalīns.

BalticTravelnews.com: Kuri no piedzīvotājiem ceļojumiem aizvien silda visvairāk?

Ingus Stepanovs: No katra ceļojuma paliek siltas atmiņas un ir patiešām grūti kādu izcelt. Vislielāko rūdījumu un pieredzi ieguvu no ceļojuma uz Horvātiju, jo nekur nepalikām ilgāk par divām dienām, un ceļojums sanāca ļoti dinamisks. Ļoti patīk Londona, tur es arī mierīgi varētu dzīvot, tāpat arī Barselona ar savu vieglumu un nesteidzīgo dzīves ritmu.

BalticTravelnews.com: Ja Jums būtu iespēja gadu padzīvot trīs vietās, kuras tās būtu?

Ingus Stepanovs: Japāna, jo apbrīnoju šīs valsts saglabāto vēstures bagāžu un reizē tehnoloģisko attīstību. Viņu pacietība, pedantisms, kulinārija – to visu tur gribētu izbaudīt.
Spānija, jo patīk, ka cilvēki vieglāk pieiet lietām, nav tik steidzīgi, bet reizē ļoti impulsīvi, man ļoti garšo spāņu virtuve. Kādā no Skandināvijas valstīm, jo viņiem ir ļoti augstā līmenī restorānu kultūra, viņi daudzās jomās ir trendseteri, valstis ir sakārtotas un ar augstu labklājības līmeni – ir ko pamācīties.

BalticTravelnews.com: Kur Jums Latvijā patīk atpūsties?

Ingus Stepanovs: Protams, dzimtajā Kuldīgā, kur aizņemtības dēļ gan sanāk aizbraukt divreiz gadā. Man ļoti patīk kā pilsēta ir attīstījusies kopš es tur nedzīvoju. Lepojos ar visiem tur notiekošajiem procesiem gan pilsētas sakārtošanā, arhitektūrā, gan restorānu jomā, te notiek pat “Kuldīgas restorānu nedēļa”! Pieļauju, ka pēc gadiem es varētu tur atgriezties un pielietot savas zināšanas, lai pilsēta attīstītos. Protams, ziemā tur ir cits stāsts...

BalticTravelnews.com: Kur Kuldīgā ir labākā kafija?

Ingus Stepanovs: Pie Omas :) Un “Goldingen Room”.

BalticTravelnews.com: Tātad kur vēl labprāt Latvijā dodaties?

Ingus Stepanovs: Tagad populāras kļūst nelielas saimniecības, kuru saimnieki ne tikai nodarbojas ar lauksaimniecību, bet labprāt pie sevis uzņem viesus, visu parāda. Viena no tādām vietām ir zemnieku saimniecība “Kandavas”, kur tiek audzēti BIO Šarolē liellopi, tur saimnieks Kaspars visu smuki parāda, pastāsta un vēl pacienā ar izcilu tartaru – prieks un smaids līdz ausīm. Daudzi ir apzinājušies iegādāto muižu vērtību, vēlas organizēt tur dažādus pasākumus. Godīgi, es neesmu izmantojis Latvijas potenciālu un uzskatu, ka Latvijā ir kur aizbraukt. Mēs raujamies uz ārzemēm, bet, ja nevaru likt roku uz sirds un pateikt, ka esmu bijis visās Latvijas pērlītēs?!... Mans kolēģis Arnis pastāstīja, ka ir bijis visās Latvijas pilsētās – wow, es arī gribu!

BalticTravelnews.com: Vai Jums ir vēl kādas aizraušanās?

Ingus Stepanovs: Es jau pieminēju, ka man patīk snovbords, tāpat basketbols ko spēlēju kopš 11 gadu vecuma. Man ļoti patīk vērot kafejnīcu, restorānu darbu. Tāpat pats mājās daudz gatavoju, kas ir mana relaksācijas stunda vakarā, kad, mūzikai skanot, varu atslēgties no visa.

BalticTravelnews.com: Uz kuriem restorāniem labprāt aizejat?

Ingus Stepanovs: Jaunākās emocijas man ir no šefpavāra Valtera Zirdziņa restorāna Vecrīgā. Viņš patiešām gandrīz vienmēr ir uz vietas, strādā ar sirdi un dvēseli, parunājas ar viesiem, gādā to labāko no Latvijas laukiem. Visu var izdarīt vienkāršāk, bet arī viņš iet grūto ceļu. Protams, ka arī mana iepriekšējā darbavieta “3 pavāru restorāns” aizvien ir ar savu šarmu. Patīk, ka parādās vietas, kas ir tādas ne īsti kafejnīcas, ne īsti restorāni. Tas, iespējams, palīdzēs attīstīt kultūru iet ēst ārpus mājas vairāk, kura mums Latvijā pietrūkst. Ļoti gaidu brīdi, kad šeit parādīsies vēl vairāk autentiskās virtuves restorāni. Jā, uz indiešu restorānu “Singh’s” eju pat vairākas reizes mēnesī.

BalticTravelnews.com: Kādu kafiju pats dzerat?

Ingus Stepanovs: Dažādoju, nav tā, ka tik vienu. Dažreiz brīvdienās neizdzeru nevienu tasīti kafijas. Pēc Gruzijas ceļojuma gan biju sailgojies pēc kafijas....

Uzziņa

Kafejnīcu, veikalu un grauzdētavuRocket Bean Roastery atklāja 2015. gada 20. martā.

Rocket Bean Roastery šefpavārs ir Artūrs Taškāns.

Svētdienās Rocket Bean Roastery no pulksten 16.00 notiek atvērtās cupping sesijas – tiek garšotas dažādi pagatavotas, grauzdētas, maltas utt. kafijas. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Tiek organizētas speciālās cupping sesijas, kafijas spēles un ekskursijas pa grauzdētavu arī slēgtām kompānijām.

EKSPRESS JAUTĀJUMI & ATBILDES

Esmu dzimis un izaudzis...

Kuldīgā. Tur dzīvoju līdz 9. klasei, tad pārcēlos uz Rīgu. Ļoti lepojos, ka esmu kuldīdznieks un kurzemnieks, lielākā daļa draugu ir kuldīdznieki.

Mans zelta likums ir...

vienmēr cenšos cilvēkus neiedalīt kategorijās, bet runāt kā līdzīgs ar
līdzīgu. Gandrīz vienmēr būšu vājākā pusē.

Viena no manām jaunākajām atziņām ir...

plānošana ir visa pamatā.

Sevi iepriecinu ar...

es sevi iepriecinu diezgan bieži, bet ar mazām ikdienišķām lietām.
Laikam ēdiens ir tas, kas manī raisa vislielāko prieku un baudu.

Jaunajā gadu esmu apņēmies...

Man nav jaunā gada apņemšanās. Man jauns gads sākas pēc manas dzimšanas dienas. Tad atskatos, kā tas pagājis, izdaru secinājumus un dzīvoju tālāk.

Mans iecienītākais restorāns...

Noteikti mana iepriekšējā darba vieta “3 Pavāru restorāns”. Arī “Valtera restorāns”; patīk kā strādā “Riviera”. Ja gribas ko autentiskāku, tad
noteikti iesaku indiešu restorānu “Singhs”.

Ja man būtu iespēja, es stundu sarunātos ar...

ar sevi, kad man bija 16 gadi :)

Es iedvesmojos no...

Man ir paveicies, ka man apkārt ir draugi un kolēģi, no kuriem var
mācīties, līdz ar to arī neļauju sev atslābt un iedvesmojos no viņiem!

Mana ideālā diena...

kopā ar ģimeni un draugiem pavadīts brīvais laiks.

Mans novēlējums Baltictravelnews.com...

Uzņēmumam ar tik lielu pieredzi tūrisma un viesmīlības nozarē novēlu saglabāt azartu un enerģiju, lai aizvien lielākam cilvēku skaitam spētu parādīt daudzpusīgo, interesanto un aktīvo tūrisma nozari, kā arī izcelt cilvēkus, kuri patiešām mīl, ko dara!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Klasiskās indiešu dejas koncerts Valmieras TIC
6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā. | Skatīt vairāk
10 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 04.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 03.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.87557411sec.