INTERVIJA AR CEĻOTĀJU: Par netipiskiem spāņu ieradumiem stāsta studente Alīna Depše

INTERVIJA AR CEĻOTĀJU: Par netipiskiem spāņu ieradumiem stāsta studente Alīna Depše

Barselona ir iecienīts tūristu galamērķis. Karsta saule, pludmale, palmas, brīnišķīga arhitektūra un senas, senas ieliņas... Savos iespaidos par populārākajiem tūristu objektiem, par to, ko un kā labāk apskatīt, un kādi īsti ir karstasinīgie spāņi, devāmies uz sarunu ar studenti Alīnu Depši.

Uzziņa

Nodarbošanās –  Latvijas Universitātē studē programmā “Modernās valodas un bizness”.

Ceļojumu bagāža – nesenākie ceļojumi bijuši uz Dāniju, Angliju, Turciju, Portugāli, Spāniju, Sardīniju, Grieķiju.

Svešvalodas – angļu, spāņu, zviedru.

BalticTravelnews.com: Kā nolēmāt doties tieši uz Barselonu?

Ar draudzeni bieži runājam par vietām, kur kādreiz vēlētos aizceļot. Barselona bija viena no tām. Sākumā apsvērām dažādus galamērķus, bet nolēmām, ka ir laiks doties uz Barselonu.

BalticTravelnews.com: Ar kādu aviosabiedrību lidojāt un cik izmaksāja lidojums?

Lidojām ar WizzAir tiešo reisu. Lai gan biļetes iegādājāmies ļoti laicīgi, aptuveni divus mēnešus pirms lidojuma, tās maksāja ap 140 eiro.

BalticTravelnews.com: Cik ilgi bijāt Barselonā?

Barselonā bijām septiņas dienas. Ar šo laiku pilnīgi pietika, lai apskatītu visus populārākos tūrisma objektus, kā arī lai vienkārši laiskotos pludmalē un bezmērķīgi klaiņotu pa pilsētu.

BalticTravelnews.com: Runājot par naktsmītnēm Barselonā – pastāstiet kā izvēlējāties?

Naktsmājas meklējām Airbnb. Šoreiz tas bija daudz izdevīgāks variants, nekā viesnīca. Par istabu samaksājām aptuveni 180 eiro par diviem cilvēkiem, cenā tika iekļautas arī brokastis. Dzīvojām gandrīz pašā pilsētas centrā. Skaistā, saulainā, plašā dzīvoklī ar balkonu. Šajā dzīvoklī dzīvoja arī tā saimniece, kas bija lielisks sarunu biedrs. Man patīk naktsmājas izvēlēties tieši Airbnb, jo tādejādi bieži vien var atrast izdevīgākus piedāvājumus, gan arī iepazīties ar vietējiem, kas pastāsta daudz interesanta par pilsētu un iesaka, piemēram, lieliskus restorānus vai kādas citas vietas, kas noteikti jāapmeklē.

BalticTravelnews.com: Kāds bija priekšstats par šo Spānijas metropoli?

Barselona vienmēr ir asociējusies ar Gaudi arhitektūru, Sagrada Familia katedrāli un pludmali ar palmām. Biju domājusi, ka Barselonā būs vairāk palmas! Bet citādāk… nu jā, karstasinīgi spāņi un tikpat karsta saule.

BalticTravelnews.com: Un kāda Barselona šķita, kad nonāci tur?

Spāņi patiešām ir karstasinīgi, uzstājīgi un ļoti draudzīgi. Barselona ir ļoti brīva pilsēta – cilvēkiem ir atvērts prāts, brīvs skats uz dzīvi. Visi šķiet bezrūpīgi un nepārtraukti priecīgi. Bet Barselona ir arī ļoti steidzīga pilsēta, iecienīts tūristu galamērķis. Šeit valda ļoti internacionāla vide. Kaut kas man tomēr Barselonā līdz galam neuzrunāja…

BalticTravelnews.com: Bet varbūt tomēr piedzīvojāt kaut ko neaizmirstamu, ko tādu, kas atmiņā paliks vēl ilgi?

Barselonā biju kopā ar draudzeni un ceļojuma laikā bija mana dzimšanas diena. Parasti svētkos draudzene man sarūpē pārsteigumu un arī šoreiz, lai gan atradāmies pilnīgi svešā pilsētā, viņa bija kaut ko izplānojusi. Biju patīkami nobijusies, bet laikam vairāk par to, ka mēs esam svešā valstī un ko gan viņa te būtu varējusi jau izdomāt?! Vienīgā lieta, kas man tika pateikta, bija, lai es skaisti saģērbjos. Un viss! Vakarpusē kaut kur gājām, man bija tik bail apmaldīties, jo parasti es esmu tā, kas vadās pēc kartes un saka, kur mums jāiet. Par to bija vislielākās bailes, bailes pazust! Un, protams, arī no nezināmā vakara plāna. Bija jau krēsla, bijām klusā rajonā, uz ieliņām bija vien pāris cilvēki. Draudzene pieveda pie kādas mākslas galerijas durvīm un teica, ka laikam esam klāt. Biju samulsusi, bet tad ieraudzīju plakātu, ka šovakar šeit uzstāsies grupa, kuru biju dzirdējusi vien vienu reizi festivālā, bet man ļoti iepatikās. Draudzene bija nopirkusi biļetes uz šo koncertu, kas notika kādas neatkarīgās mākslas galerijas telpā, kas parasti šķiet nemaz nav pieejama apmeklētājiem. Bija ļoti savāda atmosfēra, pie sienām karājās fotogrāfijas, manekeni lateksa tērpos. Koncertā mēs bijām vien kādi astoņi cilvēki. Nekad neko tādu nebiju piedzīvojusi. Šo dzimšanas dienu Barselonā noteikti atcerēšos vienmēr! 

BalticTravelnews.com: Kādas ir lielākās atšķirības starp Barselonu un Rīgu? Protams, tas ir klimats, pilsētas lielums, bet varbūt novērojāt kaut kādas netipiskas iezīmes cilvēku uzvedībā, ieradumos?

Hmm... Man visvairāk prātā palicis tas, ka vakaros cilvēki sēž gan bāros uz terasēm, gan, piemēram, zālājos vai uz apmalēm un parkos (jebkādā publiskā vietā), visi ir ar savu draugu vai paziņu bariņu uz dzer vīnu vai alu. Tas salīdzinājumā ar Latviju šķita netipiski, jo Latvijā neviens uz ielām, piemēram, nedzer – tas ir aizliegts. Bet Barselonā bija pat tādi "ielu pārdevēji", kas nāca klāt un piedāvāja alkohou no saviem plastikāta maisiņiem. Sākumā tas likās ļoti jocīgi un nedroši, bet visi vietējie droši pirka un dzēra šo alkoholu. Viņiem tā kultūra ir citādāka, bija sajūta, ka viņi tik daudz neraizējas, nedomā tik negatīvi, ka kaut kas slikts varētu notikt, dzerot šo no rokām pirkto alkoholu. Arī pludmalēs staigāja pārdevēji, kuri gan no ledus kastēm pārdeva alu vai ūdeni, kā arī bija pārdevēji, kas bija jau sataisījuši, piemēram, mohito vai sangrijas kokteiļus, staigāja pa visu pludmali ar skaistiem kokteiļiem glāzēs uz paplātes, bļaustījās un tā pārdeva šos dzērienus. Jā, tā brīvā dzeršana uz ielām un pludmalē bija tiešām pārsteigums!

BalticTravelnews.com: Vai pirms došanās meklējāt informāciju par to, kas jāapskatās, kur jāaiziet?

Jā, biju sataisījusi sarakstu ar vietām, kuras vēlos apmeklēt. Biļetes uz Barselonu iegādājāmies ļoti laicīgi, tāpēc bija daudz laika, lai pamatīgi izpētītu, kur doties, ko apskatīt, kad, piemēram, ir bezmaksas ieeja muzejos un tamlīdzīgi. Man patīk izplānot lietas, lai ir tāds priekšstats vismaz, ko ir jāredz. Pēc tam biju atzīmējusi kartē punktus ar apskates vietām vai restorāniem un tad pēc kartes vadījāmies, apmeklējot tuvākos objektus vienā dienā.

BalticTravelnews.com: Ko Jūs ieteiktu apskatīties citiem?

Protams, Sagrada Familia katedrāli! Tas ir neaptverami, ka cilvēks spēj ko tādu paveikt. Lai gan gotiskā arhitektūras stila rajonu bijām jau izstaigājušas, vienu dienu nolēmām pieteikties Walking Tour, kas ir bezmaksas tūrei ar gidu pa šo rajonu. Ieteiktu visiem izmantot šo iespēju, jo tūres tiek vadītas ļoti profesionāli un interesanti. Tiek izstāstīta gan vēsture, gan arī teikas un leģendas, kas klīst par katru no apskates objektiem. Šīs bezmaksas tūres ir pieejamas, manuprāt, katrā pilsētā. Tā ir lieta, ko pati vēlos izmantot vairāk, kad ceļoju. Jā, gotiskais kvartāls ir ļoti skaista vieta, kur vienkārši pazust šaurajās, vecajās ieliņās. Protams, Gaudi parks, Pikaso muzejs, Modernās mākslas muzejs. Visspilgāk gan no Barselonas prātā palicis Karmela bunkurs (Bunkers del Carmel), no kura pēdējā vakarā vērojām skaistāko saulrietu, kādu esmu redzējusi. Šo bunkuru, kas ir veca cietokšņa drupas, no vienas puses ieskauj skats uz visu Barselonu, bet no otras – kalni.

BalticTravelnews.com: Pastātiet, lūdzu, vairāk par šo Walking Tour?

Tās ir bezmaksas tūres, kas tiek organizētas dažādās pilsētās. Mājaslapā ir iespējams izvēlēties sev vēlamo datumu un laiku, kā arī pa kādu rajonu vai kādu tūres tematiku vēlies. Ir pieejamas dažādi varianti. Šī ir lieliska iespēja, lai uzzinātu daudz jauna par pilsētu, ko, iespējams, nekad neuzzinātu. Visvairāk man patika tas, cik nepiespiesta bija atmosfēra. Nebija sajūta, ka ej ar gidu, kas stāsta faktus, bet šķita, ka paziņa ir izvedis mūs parādīt savu pilsētu. Pēc tūres, protams, katrs pēc savas gribas un ieskatiem var atstāt "ziedojumu" tūres vadītājam.

BalticTravelnews.com: Vai nācās nobaudīt kādu tradicionālu spāņu ēdienu?

Pagaršoju paelju. Tas ir tradicionāls ēdiens, kas sastāv no rīsiem, dārzeņiem un gaļas vai jūras veltēm. Interesanti ir tas, ka tas tiek pasniegts lielā pannā. Protams, dzērām sangriju. Esot siltajās zemēs, visiem ieteiktu ēst vietējos augļus, ko eksotisku. Tie garšo pilnīgi citādāk, nekā šeit, Latvijā.

BalticTravelnews.com: Kā ar valodas barjeru? Vai cilvēki labprāt runā un māk runāt angliski?

Vietējie labprātāk izvēlas runāt spāniski vai kataloniski. Tā kā es spāņu valodu esmu mācījusies, tad pamatfrāzes varu pateikt un saprast. Kad spāņi to ievēro, viņi turpina sarunāties spāniski, bet tas notiek tik ātri un dedzīgi, ka tad gan vairs nav iespējams neko saprast! Bet problēmas ar komunikāciju nebija. Barselona tomēr ir ļoti iecienīsts tūristu galamērķis, katrs trešais šķiet šeit ir atbraucis atpūsties, tāpēc arī cilvēki, kas strādā klientu apkalpošanā, zina angļu valodu.

BalticTravelnews.com: Kādiem cilvēkiem Jūs ieteiktu doties uz Barselonu?

Hmm… Tādiem, kam patīk kņada, cilvēku pilnas ielas un neizmērojamas iespējas ko apskatīt un apmeklēt. Barselona ir metropole, tajā ir itin viss, jebkurš šeit var atrast kaut ko sev. Barselonu novērtēs cilvēki, kam interesē arhitektūra, jo šeit tā ir neaptverami skaista. Gaudi darbi ir elpu aizraujoši. Barselona šķiet vieta, kur katram ir jānonāk, lai savām acīm novērtētu, ko cilvēks spēj radīt. Tas ir galamērķis, pie kura savā ceļojumu sarakstā atzīmēt, ka esi šeit bijis!

BalticTravelnews.com:  Vai Jums šķiet, ka kādu dienu atgriezīsies Barselonā?

Grūti spriest, jo šis bija pirmais ceļojums, kura laikā neiemīlēju pilsētu un vēlējos doties mājās. Tuvākajā laikā noteikti neplānoju atgriezties, bet varbūt kaut kad nākotnē došu Barselonai vēl vienu iespēju.

BalticTravelnews.com: Kāda, jūsuprāt, ir veiksmes formula, lai ceļojums būtu izdevies?

Neturēties strikti pie plāna, ļauties pilsētas ritmam un iepazīties ar vietējiem! Šajā ceļojumā visvairāk ieguvu tieši komunicējot ar vietējiem, tas ļauj uz pasauli kopumā paskatīties nedaudz citādāk, kad dzirdi, kā dzīvo citi cilvēki kaut kur ārpus tava paša redzesloka. Vēl noteikti ieteiktu apmeklēt Walking Tours, jo tieši šajā eksursijā ar gidu ieguvu tādu informāciju, ko pati gan jau internetā nemeklētu vai būtu pārāk slinka izlasīt.

EKSPRESS JAUTĀJUMI & ATBILDES

Mans pirmais ceļojums bija….

gan jau uz Lietuvu vai Igauniju skolas laikā.

Ceļošana man ir…

redzesloka paplašināšana!

Ceļojumā es nekad…

nekad nesaki nekad!

Ceļojumā svarīgākais ir…

ļauties visam, ko dzīve piedāvā!

Vieta, kur es vēlos atgriezties…

bērnībā!

Ja es spētu teleportēties, tad tagad gribētu atrasties…

pludmalē ar dzidru ūdeni un baltām, baltām smiltīm, guļot zem palmas saulē!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.00487399sec.