Biznesa augstskolas Turība studente Karīna Černobrova stāsta par studijām ārzemēs - II daļa

Biznesa augstskolas Turība studente Karīna Černobrova stāsta par studijām ārzemēs - II daļa

Turpinājums 16.01.2013 intervijai ar Biznesa augstskolas studenti Karīnu Černobrovu - par pavadīto studiju laiku Vācijā un Krievijā. Intervijas 1. daļu var atrast šeit.

Kādi ir galvenie ieguvumi, studējot ārpus Latvijas? Kas pietrūka studējot ārzemēs?

Studējot uzņēmējdarbību un visu, ar to saistīts bizness, mācību prakse ārzemēs ir liels ieguvums. Tas motivē un veicina radošas idejas biznesam. Respektīvi esot citur spēj novērtēt kā nav pašmāju sabiedrībā, ko vajadzētu ieviest un ko tomēr nē. Otrkārt, kultūras pazīšana – veidot attiecības ar citāda uzskata un domāšanas veida cilvēkiem ne vienmēr ir viegls darbs, kā arī spēju pilnveidot savu raksturu ar dažām labām īpašībām. Treškārt, kontakti. Studējot Vācijā, manī atausa doma, ka droši vien tādā veidā dibinās starptautiski uzņēmumi, kādreiz būdami studiju biedri studijās trešajā valstī, draugi spēj dibināt uzņēmumu savas valsts labā. Par studiju vidi var stāstīt gari un plaši, par lasītavām un bibliotēkā, visur būs kādas atšķirības. Visās pasaules augstskolās nevar būt tik perfekta sistēma (kā es uzskatu), kā ir mums Turībā (piemēram, apkalpošana un studiju informācijas centrs), es pieņēmu tādu studiju vidi kāda tā ir un nemeklēju trūkumus.

Kādas ir galvenās atšķirības starp Latvijas, Vācijas un Krievijas studentiem un kopumā šo valstu iedzīvotājiem?

Dodoties uz Krieviju, šķita problēmas nevar rasties, krievu valoda man ir kopš bērnības, arī krievu tautības cilvēki man ir tuvi. Tomēr Krievijas iedzīvotāji, esot krievi, stipri atšķiras no mūsu Latvijas krieviem. Dažviet asāki, konkrētāki un dusmīgāki, bet tas nenozīmē, ka viņiem ir maz laipnības. Kopumā grūti dažos teikumos aprakstīt iedzīvotāju atšķirības. Godīgi sakot, jebkurš students, kurš aizbrauc uz kādu valsti studēt apmaiņas programmā (neesot pilna laika students), domāju var just to atšķirību, ar kuru pret viņu izturas apkārtējie. Vismaz es to izjutu abās valstīs. Nav tā, ka pret tevi izturas slikti, bet viņi saprot, ka tu esi tikai uz laiku, tāpēc attiecības var būt labas, bet ar saprašanu, ka tas nav ilglaicīgi. Kaut arī esmu ieguvusi dažus labus draugus ar kuriem vēl līdz pat šodienai uzturu saraksti. Ja krievi ir daudzmaz atvērti, tad to nevar teikt par vācu studentiem. Neskatoties uz vācu laipnību un izpalīdzību, var sajust arī attiecību aukstumu. Vēl viena atšķirība, kuru esmu ievērojusi būdama gan vienā, gan otrā valsti – tā ir tautu atšķirība. Ja Latvijā pārsvarā ir latvieši un krievi, kurus vizuāli nevar atšķirt, tad Vācijā, kur ir vācieši, turki, afrikāņi un citu tautību cilvēki. Arī Krievijā ir sabraukuši gan studenti, gan strādnieki no trešās pasaules valstīm. Krāšņo tautu "ziedu buķeti" grūti nepamanīt, jo mūsu mazajā valstī tas nav tik ierasti.

Studējot ārzemēs, noteikti tika iegūti daudz jauni draugi. Vai apciemojiet viņus? Varbūt ārzemju draugi brauc ciemos pie Jums?

Studējot Krievijā es ieguvu satriecošus draugus, kuri ir no Vācijas. Nokļūstot Vācijā devos viņus apciemot. Vācijā es ieguvu vairāk paziņu no dažādām valstīm: Turcija, Spānija, Bulgārija, ASV, Honkonga, kuri bez šaubām būtu priecīgi mani uzņemt savās mājās kā viesi. Ar meiteni no Turcijas mēs cieši sadraudzējāmies un šī pusgada laikā solījās mani apciemot Rīgā, kā arī tiek plānots mans ceļojums uz Turciju šī gada ietvaros. Pavadot laiku ar dažādiem jauniešiem studijās, vienmēr rodas vēlme apceļot valstis no kurām viņi nāk, bieži vien to nav iespējams īstenot finansiālu grūtību dēļ.

Novēlējums tiem, kuri vēl šaubās vai jau ir izlēmuši, ka dosies studēt uz ārzemēm!

Tie, kuri šaubās - lai nešaubās un dodas savas dzīves pilnveidošanas piedzīvojumā! Grūtības, sadzīve, attiecības ar visu ar ko Jūs sastapsities dos mācību un nemainīgu dzīves skolu, kuru Jūs nekur citur neiegūsiet!

Vairāk informācijas interneta vietnē www.turiba.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Latvija
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.6084938sec.