Intervija: Andris Klepers par tūrisma studijām Vidzemes Augstskolā

Intervija: Andris Klepers par tūrisma studijām Vidzemes Augstskolā

Divpadsmito klašu skolēniem priekšā liela izvēle, proti, kurā Latvijas augstākās izglītības iestādē studēt un kuru no studiju virzieniem izvēlēties. Izvēle jāizdara arī topošajiem maģistrantiem. Ja esi izlēmis studēt ar tūrismu saistīt studijas, tad vērts ieklausīties Vidzemes Augstkolas Tūrisma un viesmīlības vadības fakultātes domes priekšsēdētāja Andra Klepera stāstītajā.

Kādas ar tūrismu saistītas studiju programmas piedāvā augstskola?

Andris Klepers: Vidzemes Augstskolā tūrisma virziena studijas pieejamas jau kopš augstskolas izveides (16 gadus) un pamatoti kļuvušas par ViA zīmola pamatvērtību. Ciešā un profesionālā saikne ar tūrisma nozari devusi nozīmīgu ieguldījumu visas nozares izaugsmē un stabili ietekmēs arī nākotnē. Augstskola piedāvā divas profesionālās bakalaura studiju programmas: "Tūrisma organizācija un vadība", "Tūristu gids – ceļojumu un pasākumu organizators" un viena profesionālā maģistrantūras studiju  programma "Tūrisma stratēģiskā vadība".

Kādas ir minēto programmu priekšrocības salīdzinājumā ar citām līdzīgām programmām Latvijā?

Andris Klepers:

- Ciešākā saikne ar tūrisma nozari Latvijā, ne tikai esot informētiem par to, kas notiek, bet pašiem aktīvi ietekmējot nozares attīstību – studējošiem attiecīgi daudz profesionālo kontaktu tūrisma un viesmīlības nozarē.

- 98% absolventu ir nodarbināti, 35% pēc bakalaura studijām studē tālāk maģistratūrā.

- Iegūst gan grādu, gan profesionālo kvalifikāciju (atšķirībā no akadēmiskajām studijām).

- Plašas prakses iespējas, praktisko nodarbību integrācija studiju procesā.

- Nozīmīgas atzinības ViA tūrisma docētājiem (LZA balva, Gada cilvēks tūrismā) vai augstskolai (Latvijas Zaļākā augstskola); balvas studējošiem par izciliem darbiem tūrisma pētniecībā (Latvijas ekonomikas forums, starptautiskās konferences u.c.).

- Studentu grupu lielums un personiska pieeja studijām, komunikācijā ar docētājiem, vadību.

- Priekšrocība studēt Valmierā – studentu pilsētā, ar vienu no izcilākajām augstskolu bibliotēkām un iedvesmojošu skatu uz Gauju.

- Starptautiskums ir tūrisma studiju standarts – vismaz viena ārvalstu prakse vai studiju semestris kādā no partner-augstskolām.

- ATLAS biedra statuss – vadošā starptautiskā tīklveida organizācija tūrisma un brīvā laika augstākā līmeņa studiju virzienam.

- Starpdisciplinaritāte studijās – cieša saikne ar citiem ViA studiju virzieniem

Kādi ir iestāšanās nosacījumi augstskolā? Līdz kuram datumam iespējams pieteikties studiju programmām ar sākumu 2013. gada rudenī?

Andris Klepers: Arī šogad Vidzemes Augstskola topošajiem studentiem piedāvā iespēju ātri un ērti pieteikties studijām, izmantojot vienotā valsts un pašvaldību portāla www.Latvija.lv/studijas sniegto e - pakalpojumu. Pirmā kārta norisināsies no 1. līdz 15. jūlijam. Ja  reflektants nav ieguvis studiju vietu pirmajā kārtā, tomēr vēlas uzsākt studijas, otrā kārta norisināsies no 19. jūlija līdz 23. jūlijam. Lai iestātos augstskolā nepieciešama pabeigta vidējā izglītība. Tiks vērtēta CE svešvalodā, latviešu valodā un literatūrā.  Sīkāku informāciju var meklēt ViA mājaslapā – uznemsana.va.lv. Lai pieteiktos maģistrantūras studiju programmā "Tūrisma stratēģiskā vadība" nepieciešams  bakalaura grāds vai tam pielīdzināma augstākā izglītība, kā arī citi papildu iesniedzamie dokumenti, par kuriem precīzāk iespējams uzzināt ViA mājas lapā. Maģistrantūras studiju programmai var pieteikties no 8. līdz 19. jūlijam.Tiem, kuri dažādu iemeslu dēļ nav pieteikušies vai ieguvuši vietu izvēlētajā studiju programmā, Vidzemes Augstskolā uzņemšana turpināsies līdz 23. augustam.

Kādas papildus aktivitātes un iespējas augstskola piedāvā studentiem?

Andris Klepers: Studenti piedalās dažādās ārpusstudiju aktivitātēs - darbojas improvizācijas teātrī, dzied korī, pārbauda savus spēkus debašu klubā, spēlē basketbolu, lakrosu, frisbiju, volejbolu un dara daudz ko citu. Piedalās Studentu Apvienības rīkotajos pasākumos un paši ņem dalību šo pasākumu rīkošanā, organizējot augstskolas balles, sporta dienas un citas aktivitātes. Tāpat aktīvi notiek arī studentu dzīve kopmītnēs - ir tematiskie pasākumi, kur notiek pārģērbšanās un iejušanās dažādos tēlos, ir ikgadējie Laivu un Kāju ralliji utt. Muzeju nakts, starptautiskās tūrisma dienas un gidu dienas svinības, lauku prakses Latvijā (Veclaicene), studiju prakses braucieni kursa ietvaros uz Somiju, Igauniju, pa Latviju un citām valstīm, kas kļūst par kursu vienojošiem pasākumiem. Tāpat jauniešiem ir iespēja iesaistīties Ekopadomē un atbalstīt augstskolas rīkotās zaļās aktivitātes, mērojot ceļu uz ekoaugstskolas statusa iegūšanu. Turklāt nenoliedzami augstskola jauniešiem paver plašas starptautiskās iespējas – gan studēt, gan doties praksē vai apmeklēt dažādas konferences un pasākumus, kas ir neatsverama pieredzes bagāža. Cieša integrācija ar notikumiem, to organizēšanu vai dažādām iniciatīvas izpausmēm Valmierā un Vidzemē.

Miniet Latvijā zināmus tūrisma nozarē strādājošus profesionāļus, kuri ir ieguvušu izglītību Vidzemes Augstskolā!

Absolventi veiksmīgi strādā tūrisma jomā ne tikai Latvijā – visos Latvijas reģionos un galvaspilsētā, bet arī ārvalstīs, piemēram, vada viesnīcas Islandē, Austrijā, strādā par slēpošanas instruktoriem Alpu kūrortos, strādā tūrisma plānošanā Itālijā, nodarbojas ar mārketinga projektiem Bulgārijā vai Jaunzēlandē, pārstāv tūrisma operatoru Kiprā. Būtiski, ka augstskola palīdz attīstīt personību un savus talantus.

Te tikai daži zināmākie no tūrisma nozares:

- TAVA tūrisma stratēģiskās plānošanas nodaļas vadītāja – Inese Šīrava,

- Cēsu Tūrisma attīstības un Informācijas centra vadītāja – Andra Magone,

- Aktīvās atpūtas centra "Eži" direktors, līdzīpašnieks – Rolands Melbārdis,

- Ludzas amatnieku centra un TIC vadītāja – Līga Kondrāte,

- "Pareizā ķīmija" līdzīpašniece, radošo projektu vadītāja – Gundega Turnele,

- Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents, "Radisson Blu Ridzene Hotel" vadītājs – Jānis Vālodze,

- Viens no progresīvākajiem jaunās paaudzes tūristu gidiem, Impro Ceļojumi – Gatis Kampernovs,

ViA tūrisma absolventi pārstāvētas visdažādākās sfēras tūrisma, viesmīlības un brīvā laika pavadīšanas sektoros gan privātajā sektorā, pašvaldībās, nevalstiskajā sektorā, valsts pārvaldē vai tūrisma izglītībā un pētniecībā. No stratēģiskās pozīcijas līdz radošam darbam – katram pēc savas intereses.

Vairāk informācijas interneta vietnē www.va.lv


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Latvija
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48590994sec.