Turības absolvente: maģistra studijas ir loģisks turpinājums profesionālajai izaugsmei

Turības absolvente: maģistra studijas ir loģisks turpinājums profesionālajai izaugsmei

Studēt maģistratūrā ir sasniegums katram studentam, atliek vien atbildēt uz jautājumiem - kur studēt, ko studēt un kā tas ietekmēs profesionālo izaugsmi. Tūrisma ziņu portāls Travelnews.lv aicināja uz sarunu Biznesa augstkolas Turība maģistra studiju programmas "Tūrisma stratēģiskā vadība" absolventi, šobrīd viesnīcas Radisson Blu Hotel Latvija konferenču un pasākumu koordinatori Zani Gercāni. Sarunas laikā Zane atklāja savu ceļu pa karjeras kāpnēm tūrismā, ieguvumus studējot maģistra studijās Turībā un nākotnes plānus.

Kā Jūs nonācāt līdz lēmumam pēc bakalaura grāda saņemšanas studēt arī maģistra studijās? Kāpēc izvēle bija par labu tieši tūrisma studijām?

Zane Gercāne: Studēšana maģistratūrā man vienmēr bija licies kā loģisks turpinājums manai personīgajai un profesionālajai izaugsmei. Atklāti sakot, man pat nebija ienācis prātā šo lēmumu apstrīdēt. Kad pienāca mans pēdējais gads bakalaura studijās, jau zināju, ka studēšu tālāk. Bija tikai jāizdomā kur, bet tas nebija grūts lēmums. Kad biju izpētījusi Turības piedāvāto maģistratūras programmu tūrisma jomā, sapratu, ka tas ir man. Maģistra programma "Tūrisma stratēģiskā vadība" jau ar nosaukumu vien mani piesaistīja vairāku iemeslu dēļ. Studēt tūrismu biju nolēmusi jau pamatskolas laikos, jo mani vienmēr saistījusi starpkultūru vide un valodas, kas arī viegli padevās. Bet vairāk mani šajā saistīja tieši stratēģiskā vadība un plānošana, kas man ir vēl tuvāka. Turklāt, tas viss lieliski sasaistās arī ar manu karjeru.

Kādas, Jūsuprāt, ir priekšrocības maģistra grāda iegūšanai? Kādi ir lielāki ieguvumi, ko gūstiet studējot tieši Biznesa augstskolas Turība maģistra programmā "Tūrisma stratēģiskā vadība"?

Zane Gercāne: Lielākās priekšrocības, manuprāt, ir sevis izzināšana studiju procesā. Izklausās jau vienkārši, bet tikai padziļināti studējot interesējošo reāli rodas iespēja apzināt savas stiprās un vājās puses, apzināties pašam savu potenciālu. Vēl jo vairāk, tikai tad spēj izvērtēt cik piemērota tev pašam ir izvēlētā profesija un kādā virzienā vēlies vērst savu karjeru, jo ir daudz un dažādu ceļu, pa kuriem vari izvēlēties iet. Kad bija pagājis pirmais semestris, vēl vairāk apzinājos, ka esmu atradusi sev piemērotu karjeru, turklāt maģistra studiju laikā ieguvu daudz zināšanu, ko pielietoju arī darbā. Visvairāk atmiņā palikuši studiju kursi "Tūrisma stratēģiskā plānošana", ko pasniedza Maija Rozīte un Aijas van der Steinas pasniegtais kurss "Tūrisma tirgvedības stratēģijas". Abos kursos uzņēmāmies iniciatīvu lekciju laikā. Lielākais ieguvums bija pasniedzēju iedrošinājums vienmēr izzināt, pētīt, analizēt un rīkoties. Veicām apjomīgus pētījumus un veidojām gan produktu, gan galamērķu tālākās attīstības stratēģijas.

Kāds izskatās topošā maģistra studiju process? Vai izmantojāt arī augstskolas piedāvātās papildus iespējas, kā biznesa inkubatoru, prakses un studiju iespējas ārzemēs?

Zane Gercāne: Strādājot pilnas slodzes darbā, ir jārēķinās ar to, ka lielāko daļu laika ārpus darba rāmjiem paņems mācības. Pašas lekcijas bija trešdienu vakaros un lielāko daļu sestdienas dienas, bet ar to tas nebūt nebeidzās. Ik nedēļas bija liels apjoms lasāmvielas dažādu kursu ietvaros. Kad pienāca lekcijas, tad tikai sākās īstais darbs, jo katru reizi lekcijas sākās ar visa izlasītā apspriedi un viedokļu apmaiņu, ideju ģenerēšanu. Tādējādi mēs ne tikai ieguvām plašas zināšanas no sava redzes punkta, bet arī no citu kolēģu redzes punkta, kas noteikti ir ieguvums. Neizpalika arī dažādi referāti un prezentācijas, kas man personīgi vislabāk patika, jo ir iespēja dalīties savās zināšanās ar citiem. Ņemot vērā, ka kopumā Turībā studēju 5,5 gadus, tad paguvu izmantot dažādas papildus iespējas. Bakalaura 3. kursā biju arī studēt ārzemēs, kas bija viena no manām labākajām pieredzēm līdz šim, jo vienmēr biju vēlējusies tuvāk iepazīt Franciju un uzlabot valodas zināšanas. Maģistra studijās gan uz ārzemēm nebraucu, jo bija jau stabils darbs, bet no mūsu kursa (bijām tikai 24 personas), ja pareizi atminos, aizbrauca pat piecas meitenes. Maģistratūras praksi gāju savā pamatdarbā Radisson Blu Hotel Latvija un arī šis bija viens no gudrākajiem lēmumiem, jo man bija iespēja tuvāk iepazīt un izprast katru viesnīcas struktūrvienību. Prakses laikā gāju pie katras nodaļas kolēģiem, jautāju, pētīju darba norisi, tādējādi daudz labāk iepazīstot arī savu darbavietu. Rezultātā biju divkārt ieguvusi.

Kādas ir darba iespējas tūrisma nozarē Latvijā? Kādas priekšrocības profesionālajā izaugsmē tūrisma nozarē sniedz maģistra grāda iegūšana?

Zane Gercāne: Nav noslēpums, ka tūrisma nozare ir ļoti daudzveidīga un iespējas ir dažādas, tādējādi iespējas sevi realizēt arī ir ļoti dažādas. Var strādāt restorānos, viesnīcā (viesu uzņemšanā), aktīvās atpūtas centros un vietās, viesu namos, kā arī tūrisma aģentūrās. Svarīgi ir saprast, ko pats vēlies, un mērķtiecīgi uz to doties. Jau ātri sapratu, ka darbs mazā viesnīcā (manā gadījuma dzimtajā Jūrmalā) nav man, jo sevi vienmēr biju redzējusi lielā uzņēmumā. Zināju arī to, ka vēlos strādāt tā saucamajā "back office"" jeb Rezervāciju vai Pārdošanas un Mārketinga nodaļā, tad arī cītīgi uz to virzījos. Aptuveni 10 mēnešu laikā vairākas reizes devos uz Rīgas lielajām viesnīcās, kur rādīju savu CV. Ejot uz viesnīcām, nemaz nezināju vai vispār tiek piedāvātas vakances. Zinu, ka tas var likties bezjēdzīgi, bet man veiksme tomēr uzsmaidīja. Kad tika izsludināta vakance Rezervāciju nodaļā, nedomājot sūtīju CV, kaut arī tajā brīdī jau biju izturējusi trīs dienu pārbaudi konferenču centrā par administratoru. Man bija jāiztur divas intervijas. Šādi sākās mans ceļš Radisson Blu ķēdē. Tagad organizēju konferences un pasākumus trīs viesnīcās. Manuprāt, maģistra grāda iegūšana ļauj pašam dziļāk izprast nozari, saprast kādu lomu pats vēlies spēlēt - tas viss pateicoties lieliskajiem mācībspēkiem un plašajām zināšanām, ko ieguvu.

Kādi ir Jūsu nākotnes plāni karjeras izaugsmē? Vai plānojiet profesionālās prasmes pilnveidot arī ārpus Latvijas?

Zane Gercāne: Nākotnē noteikti vēlos kļūt par Pārdošanas pārstāvi MICE segmentā, kas arī loģiski būtu turpinājums manā pašreizējā karjerā. Mums gan ir ļoti veicies ar darba kolektīvu un visi ir ļoti spēcīgi un perspektīvi, tāpēc nekad nevar pārāk atslābināties, bet uzskatu, ka tas ir lieliski, jo tādējādi mēs palīdzam sev un pārējiem attīstīties. Ja man pavērtos tāda iespēja, tad domāju, ka noteikti profesionālās prasmes pilnveidotu ārzemēs. Pagaidām nav bijušas šādas iespējas, bet nekad neesmu uzskatījusi, ka cilvēks var sevi piesiet konkrētai vietai. Ja personīgā un profesionālā dzīve to ļautu, un pavērtos iespēja doties uz ārzemēm turpināt savu profesionālo prasmju pilnveidošanu un karjeru, tad noteikti šo iespēju izmantotu.

Paldies par interviju!

Vairāk informācijas interneta vietnē www.turiba.lv

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 26.04.2024 Kāzu ceremoniju vietas Skrīveros Aizkraukles novada TIC
Ieskaties un uzzini par četrām skaistām, mazliet neparastām laulību ceremoniju vietām Skrīveros. Neviens viesis nepaliks vienaldzīgs un kāzu foto būs | Skatīt vairāk
Latvija
Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Jauna dabas taka Ērgļos.  Madonas TIC
Atklāšanas pasākums Ērgļu "Dabas Spēka Takai" ar izzinošiem elementiem un uzdevumiem. 20.aprīlī (sestdiena) 10.00 iesim PĀRGĀJIENĀ! | Skatīt vairāk
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46293116sec.