Intervija: Izstāde par Titāniku saturiski ir interesantākā pasaulē

Intervija: Izstāde par Titāniku saturiski ir interesantākā pasaulē

Pagājušās nedēļas piektdienā Rīgā tika atklāta ceļojošā izstāde "Titanic. The Exhibition". Lai uzzinātu vairāk par šīs slavenās izstādes aizkulisēm, Travelnews.lv uz sarunu aicināja izstādes direktori Ingu Kadeku.

Kā nonācāt līdz idejai rīkot izstādi ''Titanic. The Exhibition'' Rīgā ?

Esmu rīkojusi daudzus koncertus, man ir bagāta pieredze. Laikā, kad biju FBI direktore, strādāju pie izstādes ''Bodies Reveald'',  tā bija liela komercizstāde, kura notika lielveikalā SPICE HOME. Tolaik, cilvēkiem par izstādi bija liela interese. Pēc ''Bodies Reveald'' bieži domāju par to, ka mums Latvijā vajadzētu rīkot dažāda veida izstādes, jo tādu pasākumu pie mums nenotiek. Pārsvarā tikai vienas dienas pasākumi, vai arī nišu izstādes, kas interesē tikai daļu auditorijas loku. Savukārt, es ļoti gribēju, lai tieši Titāniks ir šeit, Latvijā.

Cik ilgi strādājāt pie izstādes uzstādīšanas darbiem?

No līguma parakstīšanas brīža līdz lielo kravas auto iebraukšanai Rīgā pagāja seši mēneši. Pirms tam tas bija trīs gadu ilgs laika posms, kad tika apstrādāta ideja.  

Kā izvēlējāties vietu izstādei?

Mums vajadzēja augsti griesti, kā rezultātā sākām sadarboties ar Rīgas Sporta manēžu. Šai vietai ir ļoti daudz plusu – ēka atrodas aktīvā rajonā, kurā ir lielveikals  ''Mols'' un ''Depo'', atpūtas centrs ''Lido''. Jā, tā ir ēka ar vēsturi, bet ar tādu vēsturi, kas beidzās pagājušajā gadsimtā. Cilvēki domā, ka šī ēka neeksistē vai arī uzskata, ka Sporta manēža ir traģiskā stāvokli.

Kādus papildinājumus veidojāt, lai izstādē veidotos attiecīgā atmosfēra? 

Mēs ļoti domājām par visām detaļām. Vizuāli tas liekas skaisti, bet cilvēki nezina, kas aiz tā visa stāv, cik daudz finanses tajā ieguldītas. Šajā gadījuma nerunājot par naudu, bet vairāk par organizētāju darbu. Tika strādāts fiziski un ar prātu, liekot instalācijas, meklējot fotogrāfijām atbilstošas vietas. Tiešām ļoti strādājām pie niansēm. Piemēram, organizētāju darbs nav tikai pārdot biļetes, bet strādāt pie tā, lai cilvēkiem ir ērti, lai cilvēkiem ir silti. Ir nepieciešams pieskaņot tam, kas ir iekšā, lai ir arī  ārtelpā. Viss sākas no ieejas - uzlikām lielo baneri, uztaisījām skaistas kases, lai cilvēks no pirmā soļa sajūt to, kas viņu sagaida iekšā.

Kas izstādē ir īpašākais?

Izstādes īpašnieki ir loti domājuši par to, lai katrā galerijā ir skaņa, lai ir sava smarža. Lai sajūta rodas ne tikai lasot, bet arī emocionāli - ar izjutām, ko maņas. Eksponāti ir ar dvēseli un visām maņām kopā esot, cilvēki sāk just. Esam padomājuši arī par gidiem un viņu tērpiem. Tas nebija vajadzīgs, taču šī iniciatīva nāca no latviešu organizatoru puses. Mums likās, ka tas ir vajadzīgs noskaņojumam. Gidu pavadībā ir labi, ka veidojas kontakts ar cilvēkiem, kuriem var pastāstīt interesantu informāciju un faktus. Cilvēkam ir iespēja izlasīt gan latviešu, gan krievu valodā. Domājam arī par tekstiem angļu valodā. Mums ir arī audio gidi, kas ir ļoti ērti, jo informāciju var nevis lasīt, bet klausīties. Informāciju ierunāja aktieri, gan latviešu, gan krievu, gan angļu valodā.

Kas sagādāja lielākās grūtības, rīkojot izstādi?

Tā noteikti ir vieta, kur rīkot izstādi. Sākumā organizētājiem bija padomā Skonto halle, bet tur nesanāca loģistikas dēļ. Skonto halles apkārtnē ir šauras ielas, kur smagājam mašīnām netikt klāt. Šeit, Sporta manēžā ir ērta piebraukšana, kā autobusiem, tā vieglajām mašīnām. Tepat kursē arī sabiedriskais transports.

Kur izstāde notika iepriekš?

Šī izstāde bija Maskavā, kur tā bija apskatāma veselu gadu. Titānika izstāde ir ar vislielāko artefaktu skaitu. Uz doto brīdi šī ir vislielākā ceļojošā izstāde pasaulē par Titāniku. Producentu grupa, kas palīdzēja izstādi instalēt sacīja, ka saturiski šī izstāde ir interesantākā pasaulē.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Latvija
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.91962695sec.