AKTUĀLA INTERVIJA: «Vīna Studijā» viesojas vīna darītavas «La Spinetta» īpašnieks Giorgio Rivetti

AKTUĀLA INTERVIJA: «Vīna Studijā» viesojas vīna darītavas «La Spinetta» īpašnieks Giorgio Rivetti

Pateicoties "Vīna Studijas" uzaicinājumam, BalticTravelnews.com redakcijai bija patiess prieks tikties ar Itālijas vīna darītavas "La Spinetta" īpašnieku un vīndari Giorgio Rivetti, kurš īsajā viesošanās laikā atrada mirkli sarunai. Viesojoties "Vīna Studijā", Giorgio vadīja meistarklasi, kuras laikā bija iespējams baudīt un salīdzināt septiņus izcilus "La Spinetta" vīnus kopā ar īpaši piemeklētām uzkodām.

BalticTravelnews.com: Kā jums patīk Rīga? Vai esat šeit pirmo reizi?

Giorgio Rivetti: Jā, Rīgā un Latvijā esmu pirmo reizi. Jūtos patīkami savaldzināts ar burvīgo pilsētas vidi, atmosfēru, cilvēkiem un priecājos par sadarbību un savu partneri Latvijā - "Vīna Studiju". Šoreiz esmu ieradies Rīgā vien uz trīs dienām, bet nosolījos sev, ka atbraukšu uz Rīgu jūnijā vai jūlijā, kad būs ziedoša vasara un sildīs saule. Pozitīva ir tendence, ko esmu paguvis novērot Rīgā – te restorānos vīnu dzer pareizā virzienā – baudot ar visām maņām.

BalticTravelnews.com: "La Spinetta" sauklis skan "Gatavo vīnu ar kaisli!". Kas ir jūsu vīna darītavas iedvesma un kaisle, kas ļauj noturēt savu augsto līmeni gadu no gada?

Giorgio Rivetti: Ikviens zina, ka veiksmes stāsts katrā nodarbošanās sfērā nāk tad, ja cilvēkā mājo patiesa kaisle pret darbu, ko tas veic. Pieļauju, ka mana kaisle pret vīnu, tā gatavošanu, lološanu, radusies jau agrā bērnībā  vērojot, kā mans tēvs no visas sirds aizrautīgi veic savu darbu. Šķiet, ka tas noticis tik dabiski. Tā ir mana dzīve jau kopš 6 gadu vecuma. Un gluži tāpat, kā es sekoju tēva pēdās, arī mans dēls, kuram ir 36 gadi, pilnībā pārņemts ar vīna pasauli. Svarīgi ir apjaust, ka savu darbu neveicu tādēļ, lai būtu bagāts. Es to daru, jo tā ir mana dzīve, mana ikdiena un mans stāsts. Es mīlu ik sīkumu vīna pagatavošanas procesā – sākot no vīnogu aprūpes un zemes apstrādes, līdz brīdim, kad tiekos ar klientiem visā pasaulē un savu kaisli un stāstu par "La Spinetta" varu nodot ikvienam ceļā satiktajam.  

BalticTravelnews.com: Kas ir jūsu panākumu atslēga, kas ļāvusi jums gūt augstus sasniegumus tik intensīvā vīna ražošanas tirgū, kāds valda Itālijā?

Giorgio Rivetti: Panākumu atslēga ir viena – gatavot vīnu ar attieksmi. Šī attieksme sākas jau vīnogu laukā, kur ikvienu darbu veic iespējami dabīgi, lai vīna pagatavošanai varētu izmantot patiešām labas un dabīgi audzētas vīnogas. Šī attieksme mums ļauj būt drošiem, ka mums ir pati labākā raža, ko izmantot vīna radīšanai, tādējādi nav jāiegādājas augļi no citām saimniecībām. Necenšamies būt ārkārtīgi mūsdienīgi un tendēti ikreiz izmēģināt kaut ko absolūti jaunu. Mūsu stāsts ir par vīna radīšanu no ogām, kas aug tikai mūsu reģionā un ar to ir īpašas pasaules kontekstā. Es no sirds dievinu sajūtu, ka vīnu gatavojam savā īpašā veidā, kas ļāvis mums iemantot lielu uzticību visā pasaulē. Tādēļ uzsveru, ka attieksme pret savu darbu ir noteicošā, kas nosaka veiksmes stāstu ilgtermiņā.

BalticTravelnews.com: Kāda ir dzeršanas kultūra Itālijā?  Kas dod priekšroku vīnam?

Giorgio Rivetti: Itālijā un arī Francijā vīns ir daļa no maltītes. Protams, ir jūtama atšķirība  vīna baudīšanā jaunās paaudzes galda kultūrā un manā - pieredzes bagātāko paaudžu paražās. Mums vīns ir ikdienas sastāvdaļa. Ģimenei, ikreiz pulcējoties pie pusdienu un vakariņu galda, ir tradīcija baudīt vienu līdz divām glāzēm vīna. Šādi izpludinot vīna patērēto daudzumu pa dienu, tā lietotājs pavisam noteikti neapreibs no tā. Dienas gaitā es pats izdzeru aptuveni 8 glāzes vīna. Protams, ja šādu daudzumu dzēriena patērētu 15 minūšu laikā, acumirklī būtu sareibis. Tomēr, sadalot vīna daudzumu visas dienas garumā, es iegūstu veselīgu vīna pasaules baudījumu. Savukārt jaunā paaudze vīnu vairāk izvēlas dzert bāros. Tātad zūd šī kultūra, kas padara vīnu par maltītes neatņemamu sastāvdaļu. Ja runājam par dzimumu, kurš tad ir aktīvāks vīna lietošanā, tad jāsaka tā – paaudzei virs 40 gadiem vīnu bauda vienādi daudz gan vīrieši, gan sievietes, savukārt jauniešiem tās visnotaļ izteikti ir sievietes, kas ļaujas šai vīna pasaules izzināšanai.

BalticTravelnews.com: Kurš ir jūsu iemīļotākais vīns?

Giorgio Rivetti: Vai… man pavisam noteikti nav viens mīļākais vīns. Man ir mīļākais dienas vīns. Tā izvēle atkarīga no mana garastāvokļa, emocionālā noskaņojuma. Pavisam līdzīgi, kā tas ir ar mūzikas izvēli. Ikreiz, kad pamostos no rīta nodomāju – "Tātad, šodien man ir noskaņojums… piemēram, dzirkstošajam vīnam". Un vienmēr dienas laikā secinu, ka mana izvēle ir bijusi patiešām pareiza un veiksmīga. Pasaulē ir pārāk daudz dažādu vīnu, lai koncentrētos tikai uz vienu veidu. Esmu atvērts plašajai vīna pasaulei un izzinu visas to garšu nianses. Ikreiz, kad esmu kādā restorānā, es izvēlos vīnu baudīt, nezinot ne to, kas ir tā ražotājs, ne kādas ir vīnogas, no kā darināts vīns. Neko! Man pieder tā brīža iespēja atvērt sevi jaunai vīna pasaulei un vienmēr secinu, ka šis ir labākais veids, kā to apgūt. Esmu piekritējs gan baltajam, gan sarkanajam vīnam.

BalticTravelnews.com: Kādu vīnu jūs ieteiktu izvēlēties cilvēkiem, kam nav īpašas zināšanas vīna kultūrā?

Giorgio Rivetti: Kā pirmo es visnotaļ ieteiktu baudīt vīnu, kas darināts no Moscato vīnogām. Tas ir patīkami salds, augļains un ļoti aromātisks. Tāpat ieteiktu nobaudīt arī Riesling vīnogu vīnu. Tie ir izcili aromātiski  un parasti tiem piemīt ābolu, persiku un bumbieru maigais aromāts ar viegliem pļavas ziediem. Iesācējiem un nezinātājiem patiešām ieteiktu vīna pasaules ceļojumu sākt ar vieglu un salīdzinoši augļainu un svaigu vīnu. Pretējā gadījumā, sākot baudīt vīnu no "smagākā gala", piemēram, Barolo vai Barbaresco vīnogu šķirnēm, kas ir bagātīgas, spēcīgas, pamatīgas garšas apveltītas, cilvēks var vilties un vīna baudīšanas process var beigties, tā arī īsti nesācies. Salīdzināsim to ar auto. Iesācējs, kurš tikko knapi vien iemācījies vadīt automašīnu, pavisam noteikti neņems Ferrari, lai trauktos pa ceļiem un neceļiem. Savas braukšanas iemaņas tas apgūs pamazām, līdz izaugs līdz šim Ferrari. Gluži tāpat ir ar vīnu. Ir jānobriest savās zināšanās un jāizprot baudīšana būtība, lai pārvaldītu vīna pasauli, kas ir ļoti, ļoti plaša.

BalticTravelnews.com: Kāda ir vidējā cena labam un baudāma vīna pudelei Itālijā?

Giorgio Rivetti: Novēroju, ka cenas patiešām lieliskam vīnam Latvijā ir salīdzinoši tādas pašas, kā Itālijā, kas ir cenu amplitūdā no 15,00 līdz 20,00 Eiro par pudeli. Šajā kategorijā var atrast patiešām garšīgus un baudāmus vīnus. Noteikti nav jātaupa nauda, lai nopirktu vīnu, kam no tā ir vien nosaukums. Ir vērts par izcilu vīnu samaksāt vairāk, jo tā baudīšana var kļūt par aizraujošu garšas piedzīvojumu. Kopš restorānos ir ieviesta iespēja pasūtīt vīnu glāzēs, teju ikkatram tiek sniegts veids, kā, nepērkot veselu pudeli, nobaudīt izcilu vīnu. Izmantojiet šo iespēju un atveriet sevi valdzinošajai vīna garšas pasaulei.

BalticTravelnews.com: Vai Latvijas ceļotāji var viesoties "La Spinetta" vīna darītavā, lai iepazītos ar vīna darināšanas tradīcijām, kultūru un, iespējams, arī baudītu vīnu vietā, kur tas darināts?

Giorgio Rivetti: Jā, mūsu vīna darītavas ir atvērtas pasaules ceļotājiem. 2010. gadā ieguvām sava īpašumā vīna darītavu "Contratta", un šī ir vieta, kas ik gadu pulcē simtiem tūristu, jo vīna darītavas apkārtnē ir arī daudzas vēsturiskas vietas. Mums ir arī speciālas tūristiem paredzētas tūres, kurās ciemos atbraukušajiem ļauts iepazīt mūsu tradīcijām bagāto vīna darināšanas kultūru un vidi, kādā strādājam un darām darbu, ko patiešām no sirds mīlam. Protams, pēc izzinošās ekskursijas daļas vienmēr seko labākā – degustācijas daļa.

BalticTravelnews.com: Vai bieži ceļojat? Kurās valstīs jums paticis vislabāk?

Giorgio Rivetti: Man ļoti patīk ceļot – gan vienkārši, lai atpūstos, gan arī doties darba ceļojumos, kad iegūstu jaunas zināšanas, bagātinu pieredzi un arī pats dalos savā redzējumā uz vīna darināšanas kultūru. 3 mēnešus gadā pavadu Amerikas Savienotajās Valstīs, kas ir mūsu lielākais tirgus. Man patīk ikviena valsts, kurā man ļauts būt un paplašināt redzesloku. Vīna mīļotājiem noteikti patīk Vācija, Francija, Beļģija, Japāna. Pasaule ir pārāk liela, lai spētu nosaukt mīļāko valsti. Gluži tāpat kā ar vīnu. Abas vērtības ir jāizzina un jābauda, kamēr ikkatram no mums tas ir ļauts.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Latvija
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.9203639sec.