Iepazīsti Šrilanku: Uz katra stūra pa kultūršokam

Nonākt citā pasaulē, izbaudīt klimatu, kurā karstums mijas ar spēcīgām lietusgāzēm, nobaudīt ēdienus, kas uzspridzina vidējā latvieša garšas kārpiņas un iemācīties ko jaunu, uz katra stūra piedzīvojot pa kultūršokam – tā savos iespaidos par piedzīvoto ceļojumā Šrilankā stāsta Biznesa augstskolas Turība students Verners Jānis Trokšs. Savā viedoklī viņš uzsver piecus iemeslus, kāpēc viennozīmīgi ir vērts doties uz šo valsti, atgādinot, ka tas ir pa kabatai arī studentam.

Viens milzīgs kultūršoks!

Teikšu tā – tas bija viens milzīgs kultūršoks! Uz katra stūra bija pa kultūršokam. Lietas un vietas, kuras nekad nebūtu iedomājies. Protams, zināju, ka dodos uz Āziju, kā tā ir pavisam cita zeme, cilvēki, kultūra, kas ļoti atšķiras no mūsu – latviešu pieņemtajām dzīves normām un vērtībām. Es biju tam gatavojies, taču nonākot galā mans izbrīns, emocijas un pārsteigums par visu, ko piedzīvoju šajā krāšņajā zemē, nemazinājās. Viss šķita tik jauns un neredzēts, kā nonākšana citā pasaulē. Nekad nebiju domājis, ka tas ir iespējams. Viens no lielākajiem kultūršokiem bija ēdiens – tik daudz rīsus nebiju ēdis vēl nekad, bet tur tā ir tradicionālā piedeva ēdienam. Ēdieni tur ir izteikti asi, ņemot vērā, ka neesmu pieradis pie šāda uztura, man tika pasniegti ēdieni, kas speciāli gatavoti, pievienojot mazāk garšvielu. Tas ēdiens, kas Šrilankā ir neass un maigs, parastajam latvietim joprojām būs par asu, pie tā nācās pierast, bet pēc brauciena varu drosmīgi apgalvot, ka esmu norūdījies! Nākamais mazais mērķis ir doties uz kādu no Āfrikas valstīm vai Dienvidameriku, tā varētu būt jau pavisam cita, bet ne mazāk jauna un interesanta pieredze.

Ceļošanai Jā!

Ceļošana mums atver acis, lai mēs spētu lietas uzlūkot citādāk, tā paplašina redzesloku un maina pasaules uztveri. Gūstam vērtīgu pieredzi un zināšanas, iepazīstot citu valstu kultūru, vidi un cilvēkus. Dažādas kultūras, dzīves līmeņi, vērtības, ēdienu daudzveidība, tradīcijas, dzīves ritms – šīs un vēl daudzas citas lietas, kas iegūstamas ceļojot. Tas ir viens liels piedzīvojums, kurš bieži vien nav pilnībā paredzams – tas ir tas labākais, ka dodoties šādā piedzīvojumā, tu pat nenojaut, cik lielisks var izvērsties brauciens. To ir vērts izbaudīt!

Katrā galamērķi nepieciešams savējais

Katru reizi, kad ceļoju, kā svarīgu nosacījumu izvirzu to, ka vajadzīgs kāds pazīstams cilvēks konkrētajā valstī vai pilsētā, arī Šrilanka nebija izņēmums. Viens no maniem kursabiedriem ir no Šrilankas. Studiju laikā mums izveidojās labas savstarpējās attiecības. Viņš man piedāvāja doties uz Šrilanku un iepazīt viņa zemi un kultūru, kam nedomājot piekritu. Tas ir liels pluss, jo tieši vietējais vislabāk spēs iepazīstināt ar tās vietas tradīcijām, kultūru un paražām, iepazīstot cilvēku ikdienas dzīves ritējumu, ko pilnā apmērā izbaudīju Šrilankā. Aizbraucot ceļojumā un dzīvojot viesnīcā vai tikai sauļojoties pludmalē, nekad nebūs iespējams izbaudīt galamērķa patiesi sniegtās iespējas, to par ceļošanu nenosauksi.

5 iemesli, kāpēc doties uz Šrilanku

1.    Salas atmosfēra – tā ir lieliska sajūta, ko tiešām izbaudīju. Tropu sala, kas atmiņās atsauc kadrus, kas agrāk redzēti tikai kinofilmās, un tie kļūst par realitāti! Visapkārt ir okeāns un vidū esi tu. Tam visam papildus ir tropu laikapstākļi, protams, katram tas ir subjektīvi, citiem šāds klimats var nepatikt, taču manām sajūtām šie laikapstākļi bija ļoti piemēroti, ko vērtēju ar lielu plus zīmi.

2.    Cilvēki – visi vietējie cilvēki, kurus iepazinu, ciemojoties Šrilankā vienmēr bija ļoti atvērti, pozitīvi un viesmīlīgi. Tas, ko izteikti ievēroju – vietējie iedzīvotāji iebraucējus un tūristus no Eiropas uzlūkoja ar lielu cieņu. Tas šķita tiešam interesanti un neparasti. Brīdī, kad bērns, kurš soļojot pretī pa ielu, man pamāj un saņemot sveicienu atpakaļ izplaukst smaidā, rodas tiešām patīkamas sajūtas, it kā tik ikdienišķa situācija, bet viņam tas, iespējams, nozīmē daudz vairāk. Ļoti izteikti bija vērojams cilvēku draudzīgums un labas savstarpējās attiecības.

3.    Daudzveidīgs klimats – neskatoties uz to, ka sala pēc teritorijas nav daudz lielāka par Latviju, tur novērojama liela laikapstākļu daudzveidība. Vieta, kur dzīvoju, atradās salas dienvidu daļā un pārsvarā bija novērojums izteikts tropu klimats ar ļoti siltu laiku un biežām lietusgāzēm. Salas vidusdaļā, kur jau ir tropiskais klimats, džungļu daba mazinās, bet salas augšdaļā vērojams izteikts sausums.

4.    Ēdienu un augļu daudzveidība – asu ēdienu cienītājiem tā ir izcila vieta, kur gūt baudījumu izmēģinot plašo ēdienu klāstu. Tik daudz un dažādi ēdieni, kuru nosaukumi nebija dzirdēti, kur nu vēl redzēti. Eksotiskākais ēdiens, ko izmēģināju personīgi bija haizivs – garša un tekstūra atgādina vistas gaļu, bet jūtama arī zivs klātbūtne. Tradicionāls brokastu dzēriens atgādināja visiem labi zināmo smūtiju, kura sastāvā samaltas specifiskas lapas un garšvielas, saukts arī par veselības dzērienu. Augļi ir nesalīdzināmi garšīgāki un svaigāki par Latvijā nopērkamajiem, bet tas ir tikai loģiski, jo tie būtībā tiek noplūkti no koka! Banāni, mango, ananāsi, izmēģināju pat tādus, kurus pirmo reizi redzēju.

5.    Atšķirīgi uzskati un vērtību skala – dzīves uztvere ir pilnīgi citādāka, materiālajai pasaule netiek piešķirta liela vērtība. Nav svarīgi, cik liela māja vai mašīna tev ir, kas diezgan atšķiras no eiropeiskās domāšanas. Augstu tiek vērtētas tradīcijas un ģimeniskus, ko ir vērts mācīties no šiem cilvēkiem. Ļoti svarīga un pamanāma ir ticības un reliģijas loma valstī.

Viennozīmīgi Latvija!

Piekrītu arī tam, ka cilvēki varētu gūt fantastiskas emocijas tikai un vienīgi ceļojot pa Latviju, neizbraucot no valsts, bet iepazīstot vietas un pilsētas, kas atrodas mums tepat deguna galā. Arī pie mums ir skaistas un apskates vērtas vietas, par kurām daudziem nav nojausmas. Ceļojot pa pasaules skaistākajām un eksotiskajām vietām neaizmirsīsim mūsu pašu Latviju. Arī es galu galā palieku Latvijā! Ir tiešam patīkami apceļot un iepazīt citas zemes un kultūras, bet šeit ir tā īstā māju sajūta, ko papildina Latvijas skaistie četri gadalaiki – tā ir liela ekstra, jo daudz citās pasaules vietās tas nav iespējams!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR
Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.03.2024 - 27.02.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42834997sec.