Kā Kurzeme gatavojas kļūt par Baltijas vīna reģionu

Baltijas vīna reģions ir Kurzeme. Skan mazliet neticami? Taču tieši tādas ir Kurzemes tūrisma asociācijas nākotnes ambīcijas, uzsākot aktīvāk piesaistīt tūristus mazajām vīna darītavām.

Ceļotājus tagad aicina Kurzemes romantiskajā vīna tūrē. Tūristu ceļvežos parādītas mazāk par desmit mazo vīna darītavu, taču tādu esot vismaz trīs reizes vairāk. Cita lieta, lai varētu pašdarināto vīnu pārdot apmeklētājiem un citviet, nepieciešams nokārtot ražošanas dokumentāciju. Tas nav tik vienkārši, tāpat kā pašiem audzēt vīna izejmateriālu, nodrošināt vīna pildīšanu pudelēs, uzglabāt vajadzīgajā temperatūrā un vēl realizēt. Taču līdz ar Kurzemes tūrisma asociācijas iniciatīvu, veidot jaunu tūrisma produktu, Kurzemes vīndariem daļa rūpju mazāk (mārketinga aktivitātes, piemēram), bet daļa nāk klāt – jāspēj uzņemt vēl vairāk ciemiņu nekā līdz šim.

No kā gatavo vīnu Kurzemē? No vīnogām (kā to par pareizu uzskata jebkurš smalkāks vīna pazinējs). Tiesa gan tikai pavisam nelielu daļu. Sabilē vīnogas izaudzēt un vīnu iegūt apguvuši “Drubazu” saimnieki, vīnogas gūstot gan no pašu dārza, gan no Sabiles vīna kalna.

viins

Savukārt Rendā gluži negaidīti ieradies Kanādas latvietis Mārtiņš Vāgners, kurš visā nopietnībā savas ar vīna darīšanu un vīnogu audzēšanu saistītās zināšanas gatavs ielikt arī šeit. Gan Sabiles, gan Rendas vīnogu vīna stāsts sasaucas ar Hercoga Jēkaba vēstures liecībām, jo viņš šīs ogas šeit audzējis, ieguvis vīnu, ko savukārt glabājis Kuldīgas pils pagrabos. Mārtiņš Vāgners jau pirmo lāpstas dūrienu Rendas zemē veicis ar nodomu – par godu Hercogam Jēkabam. Turklāt izlēmis šai lietai pieiet maksimāli vēsturiski precīzi un no Vācijas ar lidmašīnu uz Latviju attransportējis Riesling šķirnes vīnogu stādus. Vīnogas aug, un Vāgnera kungam jau pirmais vīns.

vins

Visiem pārējiem vīns top no tradicionāliem Latvijas kultūraugiem un ziediem. Laucienē, “Mierkalnos” jums pastāstīs, ka topā ir pieneņu vīns, lai gan neticami, bet fakts, ka vīnā pārvēršas arī ceriņu ziedi un pat ķimenes.

Snēpeles “Mazsālijās” cieņā ir ābolu vīni. Aizputes SIA “Eko vīni” lepnums ir rabarberu vīns, kas degustētājiem tiek piedāvāts arī Aizputes muzeja pagrabā. Savukārt Durbē pieejami dažādi augļu un ogu vīni. Garīku muižā, Skrundas novadā neliela atkāpe – te pasniedz ponšo no svaigi spiestām sulām un medus. Interesanti, ka vieni no iecienītākajiem ir aveņu vīni. Un ar tādiem Kuldīgas pils pamatstāva velvētajā telpā cienā arī Alvils Elksnis.

Kurzemes romantiskajā vīna tūrē pietiks pat ja vienā dienā izvēlēsieties tikai kādu no vīna darītavām, daļā no degustāciju vietām ir vēl pieejamas citas ceļotājiem piemērotas aktivitātes, bet saimnieki ar sirsnīgo uzņemšanu un saviem stāstiem noteikti jūs aizraus krietnu laika sprīdi.

vins

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
Latvija
Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Tukuma pusē Tukuma TIC
Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
20.aprīlī 12 - 17 ikviens aicināts uz aktīvās tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu Dzīvesziņas un arodu sētā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.60048604sec.