Raimonds Rozenfelds dalās iespaidos ceļojumā pa Skandināvijas odiseju

Es, Raimonds Rozenfelds, šim braucienam gatavojos jau no 2010. gada vasaras, kad apmeklēju Oslo. Braucienu pats plānoju un organizēju sev personīgi. Ceļojumā devos viens pats sava atvaļinājuma laikā.

Ceļojuma norises laiks -  2012. gada 12. - 17. novembris.

Ceļojuma izmaksas, kas tika apkopotas pēc tā beigām kopā veidoja: 50 LVL + 1200 SEK + apmēram 200 EUR.

Tā kā ceļojums noritēja vairākos posmos, izmantojot dažādus transporta līdzekļus, raksta turpinājumā aprakstīšu katra ceļojuma posmu atsevišķi.


1. posms. Rīga – Stokholma

Biļetes braucienam ar prāmi uz Zviedrijas galvaspilsētu Stokholmu iegādājos kompānijas Tallink kasēs Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā, dažas stundas pirms paredzētā brauciena. Tā kā lētākās biļetes prāmja braucienam uz Stokholmu manis izvēlētajā datumā, kuru cena bija 20 Ls bija izpirktas, tad nopirku nedaudz dārgākas biļetes par 25 Ls maršrutā Rīga – Stokholma. Atpakaļ ceļa biļetes nepirku, jo precīzi nezināju, kurā tieši datumā un ar kādu transportu došos atpakaļ.

Rīgas pasažieru ostā ierados biļetē norādītajā datumā 12.11.2012. ap pulksten 16.20, tas ir, nedaudz vairāk par stundu pirms prāmja atiešanas. Izņēmu numuriņu un sagaidīju savu rindu pie kasēm, lai izņemtu iekāpšanas karti (Bording pass) ar kuru doties uz prāmi. Šo karti saņēmu bez problēmām un ar to uzkāpu uz prāmja. Pēc neilga laika, ap pulksten 17.30 brauciens varēja sākties.

Tā kā jau vairākas reizes esmu braucis ar dažādu prāmju kompāniju prāmjiem dažādos Baltijas jūras maršrutos, tad parasti uz kāda no prāmja atklātajiem augšējiem klājiem vēroju prāmja atiešanu no atiešanas ostas un pienākšanu pienākšanas ostā. Arī šoreiz rīkojos līdzīgi, no prāmja priekšgalā atrodošā atklātā klāja vērojot tā atiešanu no Rīgas ostas. Vērošanas laikā stāstīju citiem ieinteresētiem pasažieriem par Rīgas ostu un Daugavgrīvas cietoksni, kā arī citiem redzamajiem skatiem.

Kad Rīgas osta bija pazudusi skatam un sāka pūst Rīgas Jūras Līča aukstais vējš, devos iekšā prāmī vērot tur piedāvāto izklaides programmu. Vispirms tika piedāvāta prezentācija par Stokholmas pilsētu kā galamērķi. Pēc tam tika rīkotas vairākas loterijas un konkursi, kuros varēja vinnēt dažādas balvas. Vēlāk klausījos dzīvo mūziku, kuru izpildīja latviešu grupa. Bija iespēja dziedāt karaoke, ko izmantoju, nodziedot 8 dziesmas, kā arī dejot diskotēkā līdz pulksten 5.00 no rīta. Dejošana uz kuģa ir īpaši brīnišķīga, jo jūras viļņi kuģi parasti diezgan spēcīgi šūpo, kā notika arī šoreiz. Pusnaktī, ap pulksten 24.00 notika lieliska cirka un šova deju programma. Ap pulksten 2.00 devos uz savu kajīti gulēt, lai varētu izgulēties pirms nākamajā dienā paredzētā izstādes apmeklējuma.

Prāmim ierodoties Stokholmas prāmju terminālī, kur parasti piestāj Tallink prāmji, ap pulksten 11.00 no rīta nākamajā dienā, 13.11.2012. nokāpu no prāmja un devos ar kājām, lai nebūtu jāpērk sabiedriskā transporta biļete, Stokholmas centrālās stacijas (T- Centralen) virzienā. Dievs mani svētīja manā gājienā ar pozitīvu pārsteigumu - Stokholmas pilsētas centrā pie Operas tika organizēti elektro automobiļa "Nissan Leaf" testa braucieni, kuros man tika dota iespēja piedalīties. Brauciena laikā kopā ar instruktoru pie šī elektro auto stūres veicu apli apkārt Stokholmas vēsturiskajam centram.

Pēc testa brauciena devos uz T- Centralen, kas atradās netālu un iegādājos vilciena biļeti ceļam no Stokholmas uz Malmo, un ceļojuma 2. posms varēja sākties.


2. posms. Stokholma – Malmo

Šajā posmā notika ceļojums ar Kanādiešu kompānijas "Bombardier" vilcienu, kās pasažieru pārvadājumiem lieto Zviedrijas dzelzceļš (SJ). Ceļojums ilga ap 4 stundām un ap pulksten 19.00 nonācu galamērķī, Malmo centrālajā dzelzceļa stacijā. Ceļojuma laikā vēroju Zviedrijas dabu pa vilciena logu.

Laika posmu no pulksten 19.00 līdz pulksten 2.00 naktī veltīju Zviedrijas dienvidu pilsētas Malmo apskatei. Ar kājām izstaigāju visu pilsētas vēsturisko centru, apskatot Rātsnamu un citus objektus, aizgāju līdz Malmo pludmalei. Sameklēju arī unikālu arhitektūras objektu, kam nav analogu pasaulē – Malmo "Torso" debesskrāpi, kas būvēts kā skrūves vītne. Izpētīju to un tā apkārtni tuvumā, bet iekšā tajā netiku, jo šajā ēkā izvietotas biroju un dzīvokļu telpas. Pie tā durvīm arī uzlikts brīdinošs uzraksts, ka šis nav publisku apmeklējumu objekts nepiederošām personām.

Pēc šī objekta apskates devos atpakaļ uz Malmo dzelzceļa staciju, kur sagaidīju rīta vilcienu Malmo – Kopenhāgena.


3. posms. Malmo – Kopenhāgena

No Malmo dzelzceļa stacijas ar rīta vilcienu Malmo – Kopenhāgena izbraucu 14.11.2012. ap pulksten 7.00 no rīta. Ceļš ilga apmēram vienu stundu. Brauciena laikā vilciens sākotnēji brauca pa tuneli, bet pēc tam izbrauca uz tilta, kas šķērsoja Aresunda jūras šaurumu, kas savieno Baltijas jūru ar Ziemeļjūru. Ceļojuma laikā pa logu vēroju apkārtni, jo uz Kopenhāgenu ceļoju pirmo reizi.

Ierodoties Dānijas Karalistes galvaspilsētā Kopenhāgenā ap pulksten 8.00 apskatīju "Tivolli" izklaides parka, kas atrodas pie Kopenhāgenas dzelzceļa stacijas, apkārtni. Tā kā Tūrisma informācijas centrs (TIC) vērās vaļā tikai pulksten 9.00, paspēju arī pabrokastot.

Pēc TIC atvēršanas ieguvu tajā visu mani interesējošo informāciju par Kopenhāgenas pilsētu. Vēlāk devos uz "Radisson SAS" viesnīcu, kur biju ielūgts apmeklēt drošības tehnoloģiju izstādi "Sectech 2012", kuras dēļ arī šoreiz braucu uz Kopenhāgenu.

Izstādi izstaigāju, detalizēti iepazīstoties ar piedāvātajiem pakalpojumiem un produktiem. Savācu piedāvātos prezentācijas materiālus, kurus analizējot apkopošu informāciju, kas man būs noderīga tālākajām mācībām un personiskajai attīstībai. Noskatījos arī piedāvātos paraugdemonstrējumus. Tā kā izstāde nebija liela, tās apmeklējumam veltīju apmēram 2 stundas.

Tālāko dienas daļu veltīju Kopenhāgenas pilsētas apskatei. Dienas laikā ar kājām izstaigāju visu Kopenhāgenas vecpilsētu, gājēju ielu "Stroget", apmeklēju 2 muzejus: Jūrniecības muzeju un Nacionālo muzeju (Nationalmuseet), kuros ieeja tajā dienā bija bez maksas. Apmeklēju arī Kristiānijas brīvmākslinieku apmešanās vietas rajonu, kas izvietots bijušajā Dānijas bruņoto spēku bāzē un "Mazās Nāriņas" pieminekli, kas atradās vienā no Kopenhāgenas ostām starp Operu un kompānijas "DFDS Seaways" prāmju termināli.

Tā kā nevēlējos vairāk mainīt naudu uz Dānijas kronām un vēlējos braukt ar prāmi uz Oslo, lai nakti pavadītu uz prāmja, Dievs mani svētīja, un es pēdējā mirklī paspēju uzkāpt uz prāmja "Kopenhāgena – Oslo".


4. posms. Kopenhāgena – Oslo

Maršrutā "Kopenhāgena – Oslo" devos ar kompānijas "DFDS Seaways" prāmi "Pearl Seaways". Par šo ceļojumu un iespēju redzēt prāmja maršrutā sastopamās Ziemeļjūras un Oslo fjorda ainavas biju sapņojis jau no 2010. gada, kad pirmo reizi ieraudzīju šīs kompānijas prāmi Oslo ostā, bet nepaspēju ar to izbraukt.

Tagad mans sapnis bija piepildījies un 14.11.2012. vakarā atrados uz šī prāmja. Visu vakara cēlienu lietoju prāmja izpētei, jo ar to braucu pirmo reizi. Uz prāmja spēlē dzīvā mūzika deju zālē, ir restorāni un kafejnīcas. Diemžēl atšķirībā no citu kompāniju prāmjiem, uz tā netika piedāvāta iespēja dziedāt karaoke. Toties bija iespēja baudīt vēso, vējaino Ziemeļjūras nakti siltā džakuzi burbuļvannā uz prāmja augšēja klāja, vienlaicīgi vērojot burvīgos Ziemeļjūras skatus. Šo iespēju arī izmantoju. Uz prāmja pasažieriem bija pieejami arī bukleti ar maršruta shēmu, kurā norādītas nozīmīgākās vietas, kurām tas pa Ziemeļjūru brauc garām un to šķērsošanas laiki. Nakti pavadīju prāmja divvietīgajā kajītē līdz pulksten 7.00 nākamajā rītā, jo šajā laikā prāmis sasniedza gleznaini majestātisko Oslo fjordu (Oslofjord). No 2012. gada 15. novembra pulksten 07.00 līdz prāmja piestāšanai Norvēģijas galvaspilsētas Oslo ostā ap pulksten 9.30 atrados uz prāmja augšējā klāja un vēroju burvīgos Oslo fjorda skatus.


5. posms. Oslo – Stokholma

Ierodoties Oslo ostā 15.11.2012. no rīta, sāku organizēt savu ceļojumu uz Stokholmu ar tādu aprēķinu, lai paspētu uz Tallink prāmi, kas brauc no Stokholmas uz Rīgu vakaros pēc pulksten 16.00. Tā kā secināju, ka autobusi un vilcieni šajā laikā Stokholmu no Oslo sasniegt nespēja, un ja es ar tiem brauktu, tad nāktos nakti pavadīt Stokholmā, jo prāmi uz Rīgu būtu nokavējis. Tāpēc visu dienu līdz pulksten 23.00 pavadīju Oslo, veltot šo dienu pilsētas apskatei un izpētot vietas, kuras Oslo vēl nebiju apmeklējis. Dienas laikā apmeklēju Oslo Rātsnamu (Radhuset, Pilsētas halle) un Oslo pilsētas muzeju (City Museum), pārvietojoties pa pilsētu ar kājām. Apmeklēju arī Oslo Nacionālo bibliotēku un iepazinos ar tās ēkas arhitektūru.

Vakarā, pulksten 23.00 devos ar autobusu no Oslo uz Stokholmu. Ceļojums ilga 7,5 stundas un 16.11.2012 pulksten 6.30 no rīta ierados Stokholmā.

Dienu veltīju Stokholmas pilsētas apskatei ar sabiedrisko transportu un kājām apmeklēju Stokholmas "Globen Arena", kas paredzēta sporta pasākumiem ar 25,000 skatītāju vietām. Būdams tās dienas pirmais apmeklētājs ap pulksten 9.00 no rīta pacēlāju, kas bija veidots kā stikla bumba, uzbraucu līdz tās jumtam apmēram 100 metru augstumā, no kurienes pavērās brīnišķīgs skats uz Stokholmas pilsētu. Vēlāk šis dienas laikā apmeklēju arī Stokholmas Nacionālo vēstures (Historiska Museet) un Nacionālo (Nationalmuseum) muzejus.


6. posms. Stokholma - Rīga

16.11.2012. pēcpusdienā devos atpakaļ uz ostu, lai brauktu vakarā atceļā ar to pašu Tallink prāmi. Vispirms vajadzēja nopirkt biļeti, ko izdarīju netālu no "Gardet" metro stacijas esošajā "Vartahamnen" ostā, ko izmanto kompāniju Tallink un Silja Line prāmji braucieniem uz Helsinkiem, Tallinu un citos virzienos. Pēc tam ar kājām pārvietojos uz "Frihamnen" ostu, ko izmanto kompānijas Tallink prāmji braucieniem uz Rīgu. Šīs ostas prāmju terminālī ierados savlaicīgi un atgriezos Rīgā bez starpgadījumiem. Izklaides programma uz prāmja bija līdzīga kā turpceļā. Atkal mani visvairāk sajūsmināja dejošana uz prāmja, tam šūpojoties viļņos, kā arī lieliskā cirka šova programma, kas turp un atpakaļ ceļā sākās tieši pusnaktī, ap pulksten 24.00. sestdien, 17.11.2012 no rīta atgriezos Rīgas pasažieru ostā kopā šajā ceļojumā pavadot četras dienas.

Šī ceļojuma laikā Stokholmas pilsētu apmeklēju septīto reizi, Malmo un Kopenhāgenas pilsētas pirmo reizi un Oslo pilsētu otro reizi.

Esmu priecīgs un pateicīgs Dievam par brīnišķīgo ceļojumu un labprāt došos līdzīgos ceļojumos arī nākotnē.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Nikos Travel
,


Latvia Tours
,


Estravel Latvia
,


Novatours
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43464518sec.