Norvēģu jaunieši ar pilnu atdevi izbauda vienu no trakākajām svinībām Eiropā

Kamēr lielākajai daļai no mums 1. maijs asociējas ar darba svētkiem, visā Norvēģijā paralēli šīm svinībām norisinās jauniešu jaudīgākā gada ballīte – "Russ".

Pāris nedēļu garumā pilsētu ielas raibas padara vidusskolu beidzēji, tērpušies krāsainos kombinezonos, nereti ar alus pudeli rokās, skaļi un nepiedienīgi uzvedoties un darot muļķības. Šī tradīcija turpinās jau no 20. gadsimta sākuma.

Russ jeb pēdējo klašu skolēnus var atpazīt pēc spilgtajiem kombinezoniem, kuri tiek nēsāti katru dienu vairāku nedēļu garumā līdz pat ballītes noslēgumam, 17. maijam, kad vienlaicīgi tiek atzīmēta arī valsts neatkarības diena. Tie iedalās vairākās krāsās pēc abiturienta izvēlētā mācību virziena: visizplatītākā krāsa ir sarkanā, kas apzīmē vispārīgo izglītību; zilā krāsa – biznesa un administrācijas mācības; melnā – arodizglītību; zaļā – agrikultūras un baltā – medicīnas un sociālo izglītību. Reizēm arī bērnudārzu pēdējo grupiņu audzēkņi tiek apģērbti kā russ – meitenes rozā, un puisīši – gaiši zilā krāsā. Taču uz viņiem, protams, netiek attiecināti "Russ" ballītes trakie noteikumi.

Abiturienti savstarpēji sacenšas par to, kurš uz savas russ cepurītes iegūs visvairāk piesietu mezglu par īpašas "Russ" padomes noteiktu dažādu, bieži vien neētisku un amorālu izaicinājumu izpildīšanu šo svinību laikā. Daži no neprātīgajiem izaicinājumiem:

-  pavadīt nakti kokā

-  dienas laikā skriet cauri pilsētai, esot kailam/ai

- iekost policista kājā, pēc tam rejot kā sunim

-  pārgulēt ar 17 dažādiem cilvēkiem 17 dienu laikā

-  izdzert 24 alus pudeles 24 stundu laikā

-   un citi

Raksturīga "Russ" iezīme ir veci busiņi, kuri tiek renovēti un moderni iekārtoti traku ballīšu rīkošanai šo nedēļu laikā par pašu studentu nopelnīto vai/ un vecāku piešķirto naudu. Izmaksas šāda busiņa pārtaisīšanai var sasniegt pat līdz Ls 200 000.

Interesanti, ka skolas beigšana tiek svinēta pirms, nevis pēc eksāmenu nolikšanas. Sākotnēji ir bijis otrādi, taču septiņdesmito gadu beigās ticis pieņemts šāds lēmums, cerot, ka topošie studenti kļūs apzinīgāki un pirms eksāmenu likšanas vairs neatļausies pārmērīgi uzdzīvot. Taču gluži pretēji – vidusskolu beidzēju ballītes ir kļuvušas arvien skaļākas un šokējošākas. Ir pieņemts uzskatīt, ka norvēģi pēc dabas ir ieturēti un mierīgi, taču to nepavisam nevar attiecināt uz jauniešiem "Russ" svinību laikā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ekskursija Valmieras novadā Valmieras TIC
5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē! | Skatīt vairāk
35 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 22.04.2024 Itālijas ezeru burvība Latvia Tours
Itālijas ezeru reģiona skaistums, brīnišķīgs klimats, svētvietu noslēpumainība iespaidīgās vietās, ir tikai daži no šī neaizmirstamā maršruta | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀! Latvia Tours
Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām. | Skatīt vairāk
no 1089 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 27.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.97901106sec.