Viedoklis: Vai Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki Aglonā ir populārs notikums?

Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki ir vieni no gada lielākajiem Marijai veltītajiem svētkiem. Tradicionāli Latvijā šie reliģiskie svētki visplašāk tiek svinēti Aglonas bazilikā, kurp katru gadu kājām dodas svētceļotāji no dažādām Latvijas malām. Pasaulē arī citviet aizvien lielāku popularitāti gūst gari pārgājieni un svētceļojumi gan Eiropā, gan citos kontinentos, kuru laikā cilvēki sakārto sevi un iepazīst savu būtību. Jautājām Latvijas tūrisma nozares profesionāļiem, kāds ir to viedoklis par šo ikgadējo notikumu Latgalē, katoļu sirdī Aglonā.

Vadītāja Ruta Priede, viesnīca "Park Hotel Latgola"

Domāju, ka Aglonas un citus šāda veida svētkus arī var pieskaitīt pie tūrisma galamērķiem. Mūsu viesnīcā lielu viesu pieplūdumu Aglonas svētku laikā īpaši nevar just, taču ir daži individuāli ceļotāji, kas savas istabas rezervējuši tieši tāpēc, lai svētku laikā būtu naktsmājas. Pastāv dažādi tūrisma veidi, un reliģiskais tūrisms ir viens no šādiem veidiem, ko noteikti nevajag noniecināt vai noturēt par mazāk svarīgu tūrisma veidu. Šādos ceļojumos cilvēki dodas, lai ne tikai apskatītu jaunas vietas, bet arī, lai sakārtotu domas un iegūtu iekšējo mieru. Zinu, ka tuvu mums ir vēl viena liela un nozīmīga katoļu svētvieta – Jasnaguras klosteris – kas atrodas Čestohovā, Polijā. Arī pati esmu bijusi uz šo vietu ekskursijā, taču zinu, ka cilvēki uz turieni dodas arī svētceļojumos. Domāju, ka svētceļojumu popularitāte vai nozīmība katram cilvēkam mainās atkarībā no tā, kas notiek apkārt un kas notiek cilvēkā pašā. Ja kļūst pavisam grūti vai sarežģīti, cilvēki var vērsties pie reliģijas, lai sakārtotu savas domas. Esmu novērojusi, ka kopš Latvija vairs nav PSRS sastāvā, reliģijai Latgalē ir ļoti liela loma. To var novērot ne tikai vienu reizi gadā, 15. augustā, bet visu gadu. Gada laikā notiek vairāki reliģiskie pasākumi un reliģijas klātbūtni Latgalē var sajust teju ik uz soļa.

Īpašniece Astrīda Arklone, restorāns "Taverna"

Manā radu un paziņu pulkā neviens uz svētceļojumu nepošas, un arī es pati nedomāju šajos svētkos piedalīties. Laikam neesmu vēl šādiem svētkiem un svētceļojumiem nobriedusi. Nezinu, vai šādus svētkus var nosaukt par tūrisma galamērķi, jo svētceļojums tomēr var būt diezgan smags pārbaudījums. Man tūrisms vairāk asociējas ar atpūtu, tāpēc domāju, ka svētceļojumos vairāk piedalās cilvēki, kuriem tas ir nepieciešams, nevis tie, kas vēlas atpūsties. Domāju, ka svētceļojumu un reliģijas nozīmība cilvēkam mainās laika gaitā. Kad paliek pavisam grūti, tad cilvēks mierinājumu meklēs jebkur. Iespējams, tāpēc "labajos gados" pēc valsts neatkarības atgūšanas reliģijai tika pievērsta mazāka uzmanība, bet tagad, kad situācija pasaulē, Latvijā un apkārtējā sabiedrībā ir mainījusies, arī reliģija ir kļuvusi svarīgāka.

Vecākā klientu apkalpošanas speciāliste Anna Burlakova, "Daugavpils pilsētas pašvaldības tūrisma attīstības un informācijas aģentūra"

Aglonas bazilika ir viena no pazīstamākām svētvietām pasaulē un viens no populārākajiem tūrisma galamērķiem Latvijā. Katru gadu 15. augustā Aglonā ierodas tūkstošiem kristiešu svētceļnieku, jo Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki ir vieni no galvenajiem katoļu baznīcas svētkiem. Manuprāt, augusta vidus ir Latgales novada laiks, jo visa uzmanība tiek vērsta Aglonai un 15. augusta svētkiem. Daudz ārvalstu tūristu, kas iegriežas Daugavpils tūrisma informācijas centrā, prasa par iespēju apmeklēt Aglonu, un pārsvarā šie cilvēki viesojas Latvijā pirmo reizi. Tas nozīmē, ka Latvijas viesi, plānojot savu ceļojumu, par vienu no galamērķiem izvēlas Aglonu. Tuvojas 15. augusts un mūsu tūrisma informācijas centrā var ļoti bieži dzirdēt jautājumus par sabiedrisko transportu uz Aglonas svētkiem, par tūrisma objektiem, kas atrodas Aglonas bazilikas tuvumā - daugavpiliešiem un citu Latvijas pilsētu un novadu iedzīvotajiem ir liela interese par šo pasākumu.

Sabiedrisko attiecību vadītāja Marta Kive, Biznesa augstskola "Turība"

Manuprāt, Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki pirmām kārtām jau ir lielākais notikums tieši katoļiem, taču tā ir iespēja arī citu konfesiju pārstāvjiem aizdomāties par mūsu vērtībām, miera, līdzsvarotības un iekšējās sakārtotības nepieciešamību ikdienā. Svētceļojuma laikā cilvēkam ir iespēja sakārtot savu iekšējo pasauli, jautājums tikai, kā to saglabāt līdz nākamajam svētceļojumam?! Ja runājam par to, vai šie svētki var būt tūrisma galamērķis, jāsaka, ka sakrālais tūrisms nav nekas jauns, un tas izplatīta daudzviet pasaulē...Itālija, Polija, Izraēla... cilvēki dodas uz klosteriem un svētvietām, kā uz tūrisma galamērķiem. Manuprāt, šajā aspektā gan ir šaura līnija, ko varētu dēvēt par pārlieku lielu komercializāciju, jo nevajadzētu pieļaut. Baznīca ir nošķirta no valsts - tā saka Satversme, tas jāņem vērā arī reliģiskajos svētkos. Visi zinām, ka Latvijā ir gadījumi, kad Aglonas svētkos politiķi uzstājas ar priekšvēlēšanu runām un priesteris aicina balsot par kādu sarakstu - lūk, tas jau ir aplami, jo visam ir savs laiks un vieta. Esmu tikusies un runājusi ar vairākām svētceļnieku grupām, priesteriem un arī pati sev esmu apsolījusi vismaz vienu reizi mūžā mērot ceļu uz Aglonu. Cilvēkiem, kuri ienāk pa Aglonas Bazilikas vārtiem pēc svētceļojuma, ir pavisam citādāks skatiens - nogurušās acis tā mirdz, sejās ir miers, prieks, emocijas... Esmu pārliecināta, Latvijā nav punkta, no kura nevarētu mērot ceļu uz Aglonu, un visi noietie kilometri, sāpošās kājas un muskuļi, ir to vērti! Aglonas Bazilikā esmu biju neskaitāmas reizes, šī vieta ir spēka zeme dvēselei! Tajā valda neparasta enerģija un miers. Jau tā dēvētais Aglonas krusts, kas atrodas uz ceļa Daugavpils - Rēzekne, mudina un aicina nogriezties un paviesoties Aglonā. Tā ir vieta, kurā atgriezties vēl un vēl, lai smelties spēku un mieru. Aglona noteikti ir spēka vieta manai dvēselei! Novēlu katram atrast vietu, kur smelties spēku un mieru! Uz jautājumu par baznīcas svētku nozīmi, nav iespējams atbildēt viennozīmīgi - katram jau ir savi iemesli, kāpēc doties uz baznīcu vai svētceļojumā. Kādam tā ir iespēja parunāt ar Dievu, pabūt vienatnē ar sevi, sakārtot domas, vai, iespējams, nožēlot izdarīto un meklēt risinājumu. Skaidrs ir viens - baznīcas svētki mums atgādina par to, ka ir laicīgā, un ir garīgā pasaule, un to, ka ne viss ir pērkams un pārdodams.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 26.04.2024 Kāzu ceremoniju vietas Skrīveros Aizkraukles novada TIC
Ieskaties un uzzini par četrām skaistām, mazliet neparastām laulību ceremoniju vietām Skrīveros. Neviens viesis nepaliks vienaldzīgs un kāzu foto būs | Skatīt vairāk
Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 27.04.2024 Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.93852711sec.