Viedoklis: Vai tūrisma studijas vēl joprojām ir topā studentu pilsētā Valmierā - Vidzemes Augstskolā?

Šonedēļ noslēdzās pirmā kārta vienotajai uzņemšanai pamatstudijās - jau vakardien publicējām Biznesa augstskolas "Turība" viedokli par šā gada aktualitātēm tūrisma studijās un vērsāmies arī pie otras no zināmākajām augstskolām, kas sagatavo tūrisma speciālistus - Vidzemes Augstskolas.

Studentu pilsētas - Valmieras augstskolai (kurai ir arī jauna un skaista mājaslapa, noteikti apskati) jautājām par jauniešu interesētību studēt tūrismu. Cik daudz pieteikumi saņemti - un kā tas izskatās, raugoties uz iepriekšējo gadu fona? Kāpēc jaunieši izvēlas studēt tūrismu un kādas ir viņu iespējas pēc absolvēšanas? Un, protams - kāpēc tūrismu vajadzētu studēt tieši Vidzemes Augstskolā?

Andris Klepers, Docents, Tūrisma un atpūtas studiju virziena direktora vietnieks akadēmiskajos jautājumos maģistra studiju programmās

Jauno studentu uzņemšana šogad norisinājās no 26.jūnija līdz 11.jūlijam un ir rezumēta situācija Tūrisma un atpūtas studiju virziena trijās studiju programmās:

•    Starptautiskā tūrisma pasākumu vadība (ITEM) – maģistra studiju programma – 11 pieteikumi.

•    Tūrisma organizācija un vadība - profesionālā bakalaura, pilna laika studiju programma – 61 pieteikums (ar pirmo prioritāti – 23).

•    Tūristu gids - ceļojumu un pasākumu organizators, profesionālā bakalaura, pilna laika studiju programma – 38 pieteikumi (ar pirmo prioritāti – 9).

Sākot ar pirmdienu, 17.jūliju tiks slēgti studiju līgumi. Atkarībā no studējošo izvēlētajām prioritātēm un studiju grupu komplektācijas, paredzēts, ka tiks rīkota papilduzņemšana, pieņemot pieteikumus no 24.jūlija - 4.augustam un noslēdzoši, ja būs kāda brīva vieta – arī no 21. - 25.augustam.

Tūrisma virziens ir populārs studijām, līdzīgi kā Eiropā attīstās arī tūrisma un viesmīlības joma. Nākotnē pakalpojumu uzņēmējdarbība, atbilstoši Pasaules Ekonomikas foruma tendencēm, būs vēl populārāka, daudz ciešāk savijoties ar rūpniecisko ražošanu, IKT jomu, kas arī ļauj skatīties uz šī virziena studiju zināšanām un prasmēm plašāk.

Salīdzinot ar citiem gadiem, studējošo interese šogad ir līdzīga. Vidzemes Augstskolā saņemto pieteikumu skaits ir augsts, īpaši starp augstskolām reģionos (869 pieteikumi kopā uz visām studiju programmām, kas to ievieto piektajā vietā pēc LU, RTU, LLU un DU no 12 institūcijām, kas iesaistītas valsts vienotajā studiju pieteikšanās sistēmā - www.latvija.lv) norādot uz programmu konkurētspēju. Liela daļa studējošo skaidri norādījuši uz pirmo prioritāti konkrētajā studiju programmā, taču pamatā lielākā daļa drošības pēc sniedz pieteikumus uz vairākām studiju programmām, tostarp arī citās augstskolās.

Galvenās priekšrocības tūrisma studijām Vidzemes Augstskolā bakalaura studiju programmām saistās ar vienu no ilgākajām (tiek īstenota jau divdesmit gadus!) studiju programmām šajā jomā, kas nepārtraukti pilnveidojoties, piedāvā studējošiem precīzas uz karjeru orientētas zināšanas un prasmes. Tūrisma virziena studijas ir daļa no ViA identitātes, lielais absolventu loks ir ar ļoti augstu lojalitāti. Gan nozare, gan absolventi, zinot ViA atbildīgumu, programmu saturu un stingrās prasības studijās augstu vērtē potenciālos darbiniekus no ViA. Tiek kāpināta uzņēmība studējošajiem pašiem kļūt par darba devējiem, ieviesti dažādi atbalsta instrumenti uzņēmējdarbības uzsākšanai.

ViA kopīgā starptautiskā maģistra studiju programma par starptautisku tūrisma pasākumu vadību angļu valodā ir vienīgā Baltijā, ko īsteno gan Valmierā, gan Klaipēdā. Studentu grupa ir starptautiska un tiek  iesaistīti docētāji no vairākām Eiropas augstkolām. ViA tūrisma virziena studiju programmu priekšrocības veido ciešā saikne ar nozari, studiju lietišķums, mērķtiecīgi rekomendētas starptautiskās studiju un prakšu iespējas, saikne ar pētniecību. Augsts vērtējums studiju programmas akreditācijā, norādot uz optimāli organizētu studiju procesu un programmu saturu. Ik gadu tūrisma virziena studijās tiek piesaistīti maksas studenti, norādot uz studiju programmu aktualitāti un pieprasījumu. Īpašu studiju vides priekšrocību veido Valmiera kā studentu pilsēta.

Runājot par absolventu nodarbinātību un konkurētspēju, mūsu absolventi ir ļoti konkurētspējīgi darba tirgū - vairāk nekā 95% no visiem absolvējušajiem ir nodarbināti. Rāpat, kas ir ievērojami - nodarbināti viņi ir galvenokārt savā nozarē – gan Vidzemē, gan Latvijā, visplašākajā mērogā, un arī starptautiski. Absolventi strādā gan uzņēmējdarbības sektorā, gan pašvaldības vai valsts institūcijās, arī iesaistīti NVO sektorā. Būtiski visu studiju programmu saturā vērtējam nākotnē pieprasītās kompetences, ko analizējam padziļināti. Tas sniedz lielākas iespējas absolventiem arī pielāgoties darba tirgus pieprasījumam, tostarp ārpus tradicionāli noteiktajām profesijām, kas mainās un rodas jauni pieprasījumi!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk
ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas! Latvia Tours
🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama | Skatīt vairāk
no 350 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 03.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.93863606sec.