Viedoklis: Ko restorānos iecienījuši bērni?

Kad runājam par restorāniem, tad pirmais, kas nāk prātā nav bērni. Tomēr tās arī nav divas nesavienojamas lietas - un, protams, ja vien iemesls, lai dotos uz restorānu, nav tieši tas - pabūt bez atvasēm, cilvēki savus bērnus nereti mīl ņemt līdzi. Īpaši šis fenomens novērojams brīvdienās, kad cilvēki ieturēt maltīti dodas ģimenes lokā. Vai ar bērniem dodas arī uz labākajiem Rīgas restorāniem? Un ja jā, tad kas tieši restorānos bērniem tiek pasniegts - un kas iet pie sirds?

Raimonds Zommers, restorāna "Entresol" līdzīpašnieks un pavārs

Ir mums apmeklētāji arī ar bērniem! Nav viņu ļoti daudz, jo "Entresolā" tomēr ir īpaša restorāna atmosfēra - kas nozīmē, ka nevar bļaut, skraidīt, ir jāievēro restorāna kultūra. Pārsvarā nāk cilvēki uzvalkos, uz darījumu pusdienām un vakariņām - tātad tas ir cits līmenis.

Man, piemēram, ar kompanjonu arī ir cits restorāns - "Ozo restorāns", Mīlgrāvja ielā 16, Ozo Golfa klubā, tas ir vairāk ģimenisks - tur ir pat izveidots bērnu stūrītis un tur bērnu ir "kaudzēm". Regulāri arī ar viņiem darbojas animators, kas ar viņiem darbojas! Savukārt "Entresolā" jaunākais apmeklētājs, cik es zinu, ir bijis 11 mēnešus vecs! Divus - trīs gadus vecus bērnus jau mierīgi var vest uz restorānu, ja vien viņš uzvedas kārtīgi. Mums arī ir kādas krāsojamās grāmatiņas un tādas lietas, ko iedot bērnam!

Bērniem garšo vienkāršas lietas - kāda pasta, dārzenīši. Mēs neesam speciāli izveidojuši ēdienkarti, jo mēs noteikti neesam populārākais restorāns bērniem, bet vēl neviens bērns nav aizgājis prom nepaēdis no mums! Vienmēr var kaut ko uztaisīt - to, kas garšo! Kādu dārzenīti, kādi rīsi, biezeņi - jo bērni jau ēd pavisam vienkārši. Diemžēl, jāsaka gan, ka bērni ēd diezgan nelabprāt, tāpēc viņiem vajag kaut kā "iemānīt" to ēdienu. Ja redzam, ka viņam ir vēlme ēst un "ņemties", tad iedodam priekšautiņu, viņš arī sajūtas, kā daļa no kolektīva - un tad jau arī ēd. Vienmēr pajautājam, kas ir tās standarta lietas, ko bērns mājās ēd - tad arī to paši piedāvājam. Piemēram, vajag liellopa gaļu bez panējumiem, garšvielām un klāt kartupeli. Viesmīlis vienmēr komunicē ar ģimeni - un arī es mīlu iziet ārā un parunāties, saprotot ko bērns šodien grib apēst! Un to tad arī mēs viņam sniedzam!

Galvenais, ejot ar bērnu uz restorānu, ir saprast kā tavs bērns uzvedas šādā vidē - ja viss ir kārtībā, tad droši var doties. Jo restorānā ir daudz viesu, un ja bērns brēks, tad nebūs apmierināts nedz viesis, nedz bērns, kā arī pabojāts laiks pārējiem apmeklētājiem! Un ne visi ir iecietīgi - jo, iedomājaties situāciju, kad cilvēks runā par miljoniem, bet blakus bērns brēc...

Bet es noteikti vēlos mudināt cilvēkus doties uz restorāniem ar saviem bērniem. Jo tikai tā mēs varam veidot restorānu kultūru - tikai tā bērns iepazīties ar šo vidi, iemācīt viņam nebaidīties no salvetēm, no cilvēkiem un galda piederumiem. Viņš pat var neēst neko, bet jābūt šajā vidē. Un tas tad veidos šo gastronomisko kultūru nākotnē!

Jānis Viļumovs, restorāna "Ferma" vadītājs

Mums, "Fermā" ir pat izveidota īpaša ēdienkarte bērniem, jo no lielās ēdienkartes jau dažreiz bērnam nav pat ko izvēlēties - neņems jau viņš kādus Cēzara salātus! Ēdienkarti veidojām pavisam vienkārši - man pašam ir bērni, tāpēc es zinu, ko viņi ēd! [smejas] Likām tur visu to, ko arī bērni parasti ēd restorānā. Visejošākais no ēdienkartes, noteikti, ir pasta un burgeri. Šai ēdienkartei arī tad esam uzlikuši daudz demokrātiskākas cenas - jo zināms, ka bērni dažreiz "pabaksta" to ēdienu, bet līdz galam neapēd. Jāņem vērā arī tas, lai bērnam paredzēto ēdienu varētu ātri pagatavot, savādāk viņš nevar sagaidīt to ēdienu! Vislabāk bērniem garšo kartupeļi, piemēram batāšu frites - gatavoti no saldajiem kartupeļiem. Tāpat nageti un jau pieminētās pastas. Kaut kas tāds, kas ir viegls un bērnam saprotams. Viņš to arī mājās ēd, tāpēc viņš ir pieradis un saprot ko viņam pagatavo restorānā! Jāņem vērā arī tas, ka nevar bērnam pārāk izteiktas garšas piedāvāt. Ja mēs, pieaugušie dodamies uz restorānu nomēģināt ko jaunu, iegūt jaunas izjūtas, izzināt garšas, tad bērniem jau nepatīk nekas jauns.

Novērojam to, ka brīvdienās nāk diezgan daudz cilvēku. Mēs gan sevi "nesludinām" par īpašu ģimenes restorānu, jo, piemēram, mums nav izveidots īpašs bērnu stūrītis, bet bērnu ēdienkarte ir - un ir arī iespēja viņiem kaut ko pazīmēt, paņemties. Un tāpēc arī nāk cilvēki pie mums ar savām atvasēm!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienu ieskandināšanas pasākums Liepājas reģiona TIB
Ceturtdien, 28. martā, plkst. 15 Liepājas muzejs Kūrmājas prospektā 16/18 aicina ģimenes ar bērniem uz Lieldienu ieskandināšanu, | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.12876201sec.