Viedokļi: Kāds aizvadītais gads bijis Latvijas tūrisma nozarei?

Jau šonedēļ noslēgsies kārtējais gads un kad gan vēl labāk, ja ne šobrīd atskatīties uz aizvadīto gadu - saprast, kas ir izdarīts labi, kas slikti un arī kāpēc tā. Kopējās tendences vēstī, ka tūristu skaits Latvijā ir pieaudzis, arī paši latvieši ceļo arvien vairāk - tomēr, pirms īpaši priecājamies par to - šādas tendences ir visur pasaulē. Par aizvadīto gadu tādu nelielu "rezumē" lūdzām pastāstīt trim Latvijas tūrisma asociāciju vadītājiem - jo tieši viņiem būtu vislabāk jāredz kas 2017.gadā Latvijā tūrisma nozarē noticis.

Jānis Pinnis Latvijas viesnīcu un restorānu asociācijas vadītājs

"Uz sitiena", protams, ļoti grūti retrospektīvi to visu gadu noķert, bet kopumā gads ir aizgājis pozitīvā zīmē, vismaz tas ko mēs dzirdam. Pirmkārt, jau visus iepriecina tūristu skaita pieaugums, kas ir virs 10%. Mēs pat teiktu, ka šis cipars ir virs 12%... Tas arī apliecina, ka nozare aug. Otrs, protams, ir tas, cik ļoti tas kopā izpaudīsies naudiskā izpratnē, bet to mēs uzzināsim tikai vēlāk, kad tiks publicēti dati par tūristu tēriņiem. Attiecībā uz zīmoliem, tātad ja 2016.gada beigās durvis vēra Tartu viesnīca, tad šogad noteikti tas lielais notikums ir Kempinski viesnīcas atvēršana Rīgā, kas arī ir ļoti pozitīvs notikums mūsu nozarē. Tas, ka šis luksus premium klases "brends" ir ienācis Rīgas tirgū, norāda uz to, ka Rīga ir cienīgs galamērķis, lai uzņemtu arvien jaunu un arvien prasīgāku publiku. Tieši tādu publiku, kādu mēs tiešām šeit vēlamies - tādu, kas te brauc, skatās arhitektūru, pusdieno mūsu restorānos, bauda mūsu kultūras notikumus.

Par negatīviem notikumiem man negribētos runāt, tās drīzāk ir iestrādes uz nākamo gadu... Tas, ko noteikti gribās, ir lai visi nozares dalībnieki tiešām iegulda pūles, lai nākamais gads, kas ir veltīts Latvijas simtgadei, patiešām būtu izdevies. Negaidīt kad kāds cits vai tā būtu valsts vai pašvaldību institūcija strādās un šo visu informāciju par simtgades pasākumiem tūristiem izplatīs, bet katram pašam vajadzētu aktīvi domāt par veidiem kā pasniegt un kā pastāstīt par to, ka Latvijā būs ļoti daudz brīnišķīgu, kolosālu skaistu pasākumu, ko apmeklēt nākošgad!

Simtgade pati par sevi ir tikai viens no argumentiem nākamgad - un nedomāju, ka mums būs tik liels tūristu pieplūdums tieši dēļ simtgades kā tādas, bet tas būs izvēloties starp vairākiem līdzvērtīgiem galamērķiem Ziemeļeiropā un Austrumeiropā. Un tūristiem, izvēloties kurp doties, simtgade noteikti var būt viens no argumentiem, kāpēc braukt tieši uz Latviju. Un ja tā notiks, tas tikai nozīmēs to, ka nozare ir izdarījusi savu darbu - izreklamējusi simtgades pasākumus. Nākamā gada tūristu apmeklējuma datus noteikti varēs salīdzināt arī ar 2017.gada datiem. Mēs jau arī salīdzinam to pašu 2014.gadu, kad arī sakrita vairāki notikumi - 2014.gadā Rīga bija nominēta kultūras galvaspilsēta, notika pievienošanās eirozonai. Arī tad 2014.gads tika salīdzināts ar 2013.

Protams, tūrisms attīstās visā pasaulē, tāpēc lielā mērā skaidrojams arī Latvijas tūrisma pieaugums, bet es uzskatu, ka mums ir jābūt savai vietai zem saules. Mums ir jāizmanto savi trumpji - jāstāsta par to ka te ir tāda jauka, forša zeme, kurā ir eiro valūta un var ļoti ērti atlidot no gandrīz vai visām Eiropas nozīmīgākajām pilsētām. Par to jāturpina stāstīt un, protams, kontekstā ar kopējo migrantu situāciju Eiropā, kas liek ceļotājiem skatīties uz citiem galamērķiem, jārada sev labi apstākļi. Jā, es uzskatu, ka arī Eiropas migrantu situācija var Latvijai palīdzet nokļūt uz tūrisma kartes arvien vairāk, jo esam galamērķis, par kuru tikai ir jāstāsta - un cilvēkiem patiksim.

Raitis Sijāts Vidzemes Tūrisma asociācijas vadītājs

Runājot par Vidzemi, jāsaka, ka reģionā ir ļoti daudz labas lietas šogad notikušas un paveiktas. Šogad mums, kā asociācijai, apritēja 20 gadi. Pasākumā arī pasniedzām piecgades balvas labākajiem dažādās nominācijās un tas arī daudz ko pasaka - patiesībā tie visi, kas tika sveikti, arī bija īpaši ne tikai piecus gadus atpakaļ bet arī šogad! Asociācijas mājaslapā var paskatīties kas kādas balvas kādās nominācijāssaņēma, ja ir interese.

Bet gada laikā ir paveikts daudz kas - ir iesākts lauku ceļotāju projekts par tūrisma maršruta izveidi gar piekrasti Latvijā un Igaunijā, ko turpināsim nākamgad. Tāpat ir iesākta vairāku kājāmgājēju un velobraucēju maršrutu izveide. Attīstās "zaļo dzelzceļu" projekts. Runājot par lietām, kas nākamgad Vidzemē varētu tapt no jauna - jāsaprot tas, ka tūrismā tik ātri nekas nenotiek. Jaunas lietas tiks sāktas, bet viņas uzreiz tā nav iespējams pabeigt un redzēt rezultātu. Rezultātu varbūt varēsim redzēt tikai pēc kādiem 3-4 gadiem. Jauna lieta, ko mēs šogad iniciējām ir jauns kultūras maršruts, kurā iesaistās 18 valstis un no Latvijas īpaši uzsvērta ir Latvijas piekraste. Bet nākošgad tas būs tikai attīstībā, nebūs tā, ka varēs vēl rādīt. Iesniedzām projektu un tas tika atbalstīts. Tā ir tāda pilnīgi jauna lieta, ko mēs šogad sākām un nākošgad turpināsim. 2018.gadā turpināsim veidot arī Zaļo ceļu, strādāsim pie maršrutu izveides pa Latviju. Tīram līnijas, būvējam tiltiņus, liekam zīmes, informācijas stendus. Tā ir tāda kopīga lieta ar Igauņiem!

Tūrisma nozarei vēlos novēlēt labākus laikapstākļus ziemā - vēl šajā pašā! Kaut beidzot sāktos ziema un sniegs, lai varētu to baudīt! Uzņēmējiem tad beidzot būtu arī ieņēmumi nevis tikai izdevumi... Un, protams, brīnišķīgāku, sausāku vasaru nekā iepriekšējo. Nākošais gads ir unikāls tieši Simtgades dēļ - tad novēlu, lai tūrisma nozarei viss izdodas nākamgad!

Līga Kondrāte, Latgales reģiona tūrisma asociācijas vadītāja

Latgales tūrismam šogad gājis ir apmēram tāpat kā 2016.gadā... Un tas ir neskatoties uz lietus sezonu! Tas nozīmē, ka esam gana labi strādājuši, bez lieliem mīnusiem... Labāk ir gājis pilsētām un jaunajiem objektiem, sliktāk ir gājis lauku viesu mājām. Atpūsties pie ūdeņiem un dabas nebija īsti laiks - jo sezona bija auksta un slapja. Līdz ar to arī uz Latgali mazāk ceļoja ģimenes ar bērniem. Daudzi, droši vien, izvēlējās tuvākus galamērķus, tādus, kurus vienas dienas laikā var izbraukāt. "Plusos" mums ir muzeji, it sevišķi jaunās ekspozīcijas! Piemēram, Lielā Sinagoga Ludzā un Šmakovkas muzejs Daugavpilī. Arī dažādi mazie muzeji ar interesantiem piedāvājumiem. Cilvēkiem joprojām liekas interesanti, ka var pats kaut kā iesaistīties, piemēram stikla pūšana Līvānos, drēbju un leļļu galerija Preiļos, kur var pārģērbties.

Ir daudz jauni pakalpojumi, kas piesaistīja velotūristus vairāk, neskatoties uz slikto laiku, ir daudz jauni velo maršruti, tas priecē! Un 2018.gadā mums ir plāniņš darīt visu iespējamo, lai ievilktu Eiropas kartēs savu Latgales velo posmu. Klāt tam būs pietiekoši daudz izveidoti reģionālie un vietējie maršruti

Uz 2018.gadu kopumā raugāmies pozitīvi - uzsvars tiek likts uz ceļojumiem, kurus ir iespējam izbraukt pa 2 dienām, nedēļas nogalēs. Piedomājam pie mārketinga, mums ir jaunas idejas un domas, to mēs arī darīsim. Būsim precīzāki ar mērķauditoriju un "šausim ar modernākiem ieročiem"! Domājam arī paplašināt to valstu skaitu, ar kurām sadarbojamies. Skatāmies uz Zviedrijas pusi un ne tikai uz kaimiņiem, mazliet pa Eiropu tālāk. Reklamējamies arī Lietuvā, bet ne tikai. Runājam gan par to, ka uz kaimiņvalstīm vajadzētu vairāk reklamēties.

Novērojam, ka krievi atkal sāk vairāk braukt... Un ne tikai uz Rīgu un Jūrmalu, bet arī uz Latgali! Ir tikai jāspēj aktīvāk uzrunāt viņus. Kaimiņu valstis jau mums ir prioritārie tirgi un tas nemainīsies. Tāpat šogad mums ļoti ļoti traucēja ceļu remonti uz lielajām šosejām no Rīgas. Bet ļoti labi, ka tagad lielie ceļi ir salaboti un ērti braukšanai - nākamgad tas noteikti būs pluss!

Visai nozarei es vēlētos novēlēt lai mums daudz radošu ideju! Jo nekas nestāv uz vietas, laiki mainās, cilvēki mainās, viss mainās. Mums ir jāspēj pielāgoties un jādara tas ar prieku un tad visiem būs labi!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.72398615sec.