Viedokļi: Kā tūrisma profesionāļi raugās uz ideju pārtraukt pāreju uz ziemas/vasaras laiku?

Pēdējā laikā tiek aktīvi diskutēts par to, vai tiešām pulksteņa griešana ir nepieciešama. Divas reizes gadā pārregulējot pulksteni no ziemas laika uz vasaras laiku un otrādi mēs iegūstam vairāk gaišo stundu vakarā un ietaupām elektrību, tomēr tam ir arī nepatīkamas sekas – nepieciešams laiks, lai pie tā pierastu un cilvēki nereti cieš no īslaicīgiem miega traucējumiem, īpaši tas attiecas uz bērniem un vecākiem cilvēkiem. Ar savu viedokli par šo tēmu iespējams dalīties aizpildot anketu Eiropas Komisijas mājaslapā: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/2018-summertime-arrangements?surveylanguage=LV

Dace Pumpure, ceļojumu aģentūras “Ap Sauli” vadītāja

Nekādu ieguvumu tajā īsti nesaskatu. Tas, ka organisms, vismaz manējais, nespēj pierast pie šīm pulksteņa maiņā, tas ir fakts. Bet vai vienmēr jāpaliek vasaras laikā, īpaši tajā ziemas tumsā? Man grūti pateikt. Pāreja no ziemas uz vasaras laiku, manuprāt ir grūtāka, visi gaida ziemas laiku.

Nedomāju, ka laika griešana būtu faktors, kas ietekmētu ceļošanas plānošanu. Nekad nav gadījies, ka kāds no klientiem būtu nokavējis, teiksim, lidmašīnu, jo to mēs vienmēr atgādinām, vienmēr pārjautājam “Vai atceraties, ka ir mainīti pulksteņa laiki?”. Protams, ka pastāv risks, ka cilvēki par to varētu aizmirst, cilvēki ir ļoti dažādi. Tā ir papildus slodze mums, bet mēs noteikti vienmēr klientiem par to atgādinām. Taisnība, ka viedtālruņos šis laiks pārmanās automātiski, bet paļauties uz šādām viedierīcēm mēs nevaram gan. Mēs labāk katram atgādinām mutiski, tā ir mūsu darba sastāvdaļa. Ja laiks jāgriež atpakaļ, tad tas ir mazāk sāpīgi ,bet , ja uz priekšu – tas mēdz būt sarežģīti.

Ja tiešām šis priekšlikums stāsies spēkā un ja šīs izmaņas būs saskaņotas starp valstīm, tam nevajadzētu radīt nekādas problēmas, pretējā gadījumā varētu rasties pārpratumi kaut kur tranzītā, ceļojot. Piemēram, ja Latvijā cilvēks nav informēts, ka kaut kur, piemēram, Stokholmā, nepāriet uz citu laiku, un pieņem, ka visā Eiropā ir vienādi kā bijis līdz šim, tad gan varētu rasties nepatikšanas.

Pauls Gusts, darījumu tūrisma aģentūras Carlson Wagonlit Travel vadītājs

Es personiski uz to raugos pozitīvi. Es justos labāk, ja pulkstenis nebūtu jāgriež, pareizāk sakot, šobrīd izjūtu diskomfortu, kad tas ir jādara. Tomēr tā ir stunda, tās izmaiņas ir ievērojamas. Vienmēr esmu domājis, vai tiešām tas ir vajadzīgs, jo nogurums un diskomforts no pulksteņu maiņas var ilgt pāris nedēļas.

Ceļošanu tas pārāk neietekmē, jo tomēr visa Eiropa pulksteņus pārgriež vienlaicīgi. Varbūt sarežģītāk ir ar valstīm, kas pulksteni nepārgriež, piemēram, Krieviju. Tad stundas laika starpības vietā rodas divas stundas, tas uzreiz ir jāņem vērā. Bet mums nav gadījies, ka cilvēki šī iemesla dēļ, teiksim, nokavētu lidmašīnu. Dažus gadus atpakaļ Latvija pulksteni pārgrieza ātrāk nekā pārējā Eiropa, tad gan bija problēmas. Bet citādi tas ceļošanu neietekmē!

Ja šis priekšlikums tiks pieņemts, grūti pateikt, kā tieši tas notiks. Ja jau šī ideja pacelta tādā līmenī kā šobrīd, nedomāju, ka tas notiks nesaskaņoti. Es domāju, ka tas tiks laicīgi saskaņots un tam tiks pievērsta liela uzmanība.

Ieva Keiša, tūrisma aģentūras «Latvia Tours» direktore

Drošvien ir daļa cilvēku, kuriem šī pielāgošanās neiet tik viegli un tas savā ziņā ir pretrunā ar dabisko dzīves ritmu, tā pēkšņi, vienā dienā mainīt celšanās laiku, īpaši tas attiecās uz zīdaiņiem un veciem cilvēkiem. Bet pulksteņu griešanai ir gan plusi, gan mīnusi. No vienas puses saprotama ir ideja, kāpēc tas sācies, no otras puses tas ir pretrunā ar cilvēka bioloģisko ritmu. Man nav tādas striktas nostājas, kā tieši vajadzētu rīkoties.

Man liekas, ka visi argumenti gan par, gan pret ir stipri pārspīlēti un nekādas nopietnas, ar to saistītas problēmas neesmu pamanījusi. Tik un tā, kad laiks kļūst tumšāks, cilvēkiem ir grūtāk pamosties, neredzu, ka tā viena stunda to kaut kā nopietni ietekmētu.

Ir iespējams, ka kāds no ceļotājiem varētu palaist garām šo te laika maiņu, bet tas ir maz ticams, jo šobrīd lielākajai daļai cilvēku ir viedtālruņi, kuri automātiski pielāgo šo laiku, manuāli nekas nav jādara. Man personīgi nav zināmi gadījumi, kad cilvēki šī iemesla dēļ būtu nokavējuši transportu.

Pat ja mēs vairs nepāriesim uz ziemas laiku, tāpat ir laika atšķirības starp dažādām valstīm, vienalga, vai mēs griežam vai negriežam pulksteni. Es domāju, ka nevajadzētu izdomāt problēmas tur, kur viņu nav.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Daiļslidošanas sacensības  Valmieras TIC
No 6. līdz 7. aprīlim Valmieras Olimpiskā centra ledus hallē notiks starptautiskas daiļslidošanas sacensības “Wolmar Spring Cup 2024”. | Skatīt vairāk
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.14660192sec.