Viedokļi: Kuras ir Latvijas labākās peldvietas? (10 viedokļi)

Vasara nav iedomājama bez atspirdzinošām peldēm. Kāds iecienījis zilzaļos ezerus pļavu un mežu ielokā, cits priekšroku dod dzestrām upēm vai siltiem piemājas dīķiem, bet tie, kas mīl plašumu un bezgalīgus saulrietus, dodas baudīt peldes jūrā. Jautājām Latvijas tūrisma informācijas centriem un birojiem, kuras ir populārākās un labākās peldvietas to pārstāvētajās pusēs.

Viedokļu rakstu regulāri papildināsim!

Anna Burlakova, Daugavpils pilsētas pašvaldības tūrisma attīstības un informācijas aģentūras vecākā eksperte tūrisma jomā

Lielais Stropu ezers ir Daugavpils pilsētas lielākā ūdenskrātuve, kas vasaras sezonā pulcē lielu atpūtnieku skaitu. Te ir divas populārākās pludmales, kurām katru gadu tiek piešķirts Zilais karogs. Pludmale "Stropu Vilnis" ir daugavpiliešu un  pilsētas viesu iecienīta pludmale. Atpūtniekiem piedāvā ūdens velosipēdu, airu laivu un kajaku nomu. Te atrodas kafejnīca, jauks kempings un piedzīvojumu parks "Daugavpils Tarzāns", bet netālu – Stropu estrāde un Stropu aktīvās atpūtas un sporta trase. Labiekārtotajā Stropu centrālajā pludmalē var ļoti jauki pavadīt laiku. Te var peldēties, sauļoties, bērniem ir iekārtots brīnišķīgs bērnu rotaļu laukums un vingrošanas laukums pieaugušajiem. Nesen tika atklāta jauna  pontonu konstrukcija ar diviem āra baseiniem Lielajā Stropu ezerā. Komplekss sastāv no "ezera promenādes" daļas, 25 metrus garā atklātā baseina ar 4 celiņiem, lekšanas torņa un bērnu peldbaseina, pie kura ierīkots atpūtas laukums ar saulessargiem un atpūtas krēsliem, kuru izmantošana ir pilnīgi bez maksas.

Vēl viena Daugavpils iedzīvotāju iemīļota peldvieta atrodas pilsētas mikrorajonā Ruģeļos, kur blakus Daugavai atrodas Ruģeļu ūdenskrātuve. Šeit darbojas veikparks, kurā tiek gaidīti gan pieredzējuši braucēji, gan iesācēji, gan vienkārši atpūtnieki. Atrakcija, kura neatstāj vienaldzīgus cilvēkus ar humora izjūtu un bērnus, ir ripošana pa ūdens virsmu ūdensbumbā jeb hidrozorbā. Arī to var izbaudīt veikparkā. Krastā ir iespēja lēkāt uz batuta, spēlēt bumbu vai vienkārši laiski sauļoties. Ruģeļu ūdenskrātuve ir mākslīga ūdesntilpne, kas tika izveidota, gatavojoties Daugavpils HES celtniecībai. Tā atrodas 4 km attālumā no Daugavpils centra un ir iecienīta rekreācijas vieta. Ūdenskrātuves spoguļa laukuma platība ir 14,3 ha. Vidējais dziļums – 3 metri, bet maksimālais dziļums – 12 metri.

Vita Rence, Alūksnes Tūrisma informācijas centra tūrisma speciāliste

Iecienītākās peldvietas Alūksnē ir peldēšanas vieta Alūksnes Pilssalā un peldēšanās vietā "Vējiņi". Alūksnes Pilssala ir vispopulārākā peldēšanas vieta, jo atrodas pašā pilsētas centrā un sakārtota infrastruktūra pie peldēšanas vietas. Labiekārtots bērnu laukums, pludmales volejbola laukumi, kafejnīca, laivu, SUP dēļi, kanoe aivu noma turpat blakus. Pludmalei ir aprīkota ar ģērbtuvēm, laipām un soliņiem, kur apsēsties. Ūdens Alūksnes ezerā ir tīrs, kā arī peldēšanas vietā paliek pakāpensiki dziļš, kas ļoti piesaista pašus mazākos peldētājus.

Peldēšanas vieta "Vējiņš", arī atrodas pie Alūksnes ezera, Alūksnes muižas parkā, kas ir netālu no pilsētas centra. Šo peldēšanas vietu ir iecienījuši cilvēki, kas vēlas nopeldēties nedaudz klusākā vietā, lai nav tik daudz cilvēku. Peldēšanas vietā arī ir tīrs ūdens peldēšanai un paliek pakāpeniski dziļš.

Viena no novadā ainaviski skaistākajām un pieprasītākajām vietā ir peldēšanas vieta pie Ievas ezera, kas atrodas Kornetu centrā. Peldēšanas vietā ir labiekārtota infrastruktūra – izbūvēta laipas, bērnu laukums.

Ieva Gūtmane, Kuldīgas aktīvās atpūtas centra Tūrisma mārketinga speciāliste

Viena no populārākajām peldvietām Kuldīgā ir Mārtiņsalas zilā karoga peldvieta, kas atrodas Ventā, netālu no Ventas rumbas. Pludmale ir labiekārtota, tajā pieejamas dažādas izklaides un aktīvās atpūtas iespējas bērniem un pieaugušajiem. Pie peldvietas ērti piekļūt arī cilvēkiem ratiņkrēslā, kā arī māmiņām ar bērnu ratiņiem.

Usmas ezers, Rendas pagastā,  ir īstā vieta aktīvās atpūtas cienītājiem. Ezera krastā esošie uzņēmēji piedāvā plašas atpūtas iespējas – saullēktu un saulrietu sagaidīšana uz SUP dēļiem, izbraucienus ar airu laivām, ūdens motocikliem un motorlaivām. Asāku izjūtu cienītāji var izmēģināt wakeborda iespējas. Atpūtniekiem iespēja izbaudīt arī pirts priekus un izjādes ar zirgiem gar Usmas ezeru.

Savdabīga peldvieta ir Bezdibeņa ezers Kabiles pagastā, Kuldīgas novada apkārtnē. Jau sen zināms, ka pēc peldes tajā mati kļūst īpaši mīksti un āda zīdaini maiga. Lai arī ezers ir neliels, taču peldoties tajā jābūt īpaši uzmanīgiem. Apkārt ezeram izveidota purva laipa un pieejama piknika vieta.

Mazāk populāras un sakoptas peldvietas ir Vilgāles un Ķikuru ezerā. Tie atrodas Kuldīgas novadā, virzienā uz Liepāju. Kuldīdznieku iecienīta peldvieta ir Lielajā Nabas ezerā, tur ir gan publiskā peldētava, gan arī labiekārtota peldvieta kempinga teritorijā.

Ilze Stūre, Madonas novada pašvaldības TIC speciāliste

Madonā un tās apkārtnē ir vairākas populāras peldvietas. Madonieši un pilsētas viesi ir iecienījuši Madonas pilsētas karjera ūdenkrātuves peldvietu, kur var ne tikai peldēt, spelēt pludmales volejbolu un futbolu, bet arī SUPot un veikot, jo turpat blakus atrodas Madonas veikparks.  Kā nākamās varu minēt peldvietas pie Lubāna ezera - viens variants pie Lubāna mitrāja informācijas centra, kur papildus peldēšanai, iespējams vērot daudzveidīgas putnu sugas ar binokļiem, doties ekskursijā zinoša gida pavadībā, nomāt kanoe laivas un SUP dēļus, nakšņot namiņā vai teltīs. Ap Lubāna ezeru plešas Lubāna mitrāja komplekss. Tā ir 513,51 km2 liela teritorija. 23% teritorijas aizņem ūdeņi. Bez Lubāna ezera, te atrodas vēl 7 ezeri, zivju dīķi (27 km2), Aiviekstes, Rēzeknes, Maltas, Lisiņas, Malmutes, Pededzes, Balupes, Ičas u.c. upes. Te reģistrētas vairāk kā 257 putnu sugas, no kurām ap 51 ir ierakstītas Latvijas Sarkanajā grāmatā un 190 ligzdo. Ezeros un upēs dzīvo ap 20 zivju sugas. Blakus Lubāna ezeram atrodas ūdens tūrisma un attīstības centrs "Bāka", pie kura ir labiekārtota peldvieta, telšu un piknika vietas, vindsērfinga un kaitborga komplekti, ūdens dēļi un slēpes, motorlaiva, tenisa un volejbola laukumi, kemperu un treileru vietas, brīnišķīgs skatu laukums uz jumta terases un viss nepieciešamais aktīvai atpūtai.
Ne mazāk iecienīts ir Kālezers Vestienas pagastā, kur pie viesu mājas "Kālezers" ir labiekārtota atpūtas zona, piknika vietas, telšu vietas, laivas, katamarāni un nakšņošanas iespējas. Savukārt, tuvumā atrodas ogu un augļu dārzs "Jāņkalni", kur ir iespēja iegādāties svaigas un gardas sezonas ogas un to pārstrādes produktus.

Aleksandra Stramkale, Jūrmalas pilsētas domes TIC vadītāja

Jūrmalas pilsētas pludmale ir pati populārākā un noslogotākā pludmale visā Latvijā. Jūrmalas pilsētas pludmale ir 24,2 kilometrus gara. Kūrortpilsētā pieejamas 12 oficiālās peldvietas – 11 no tām jūras krasā, viena – Lielupes krastā. Pašas populārākās un arī apmeklētājiem bagātākās pludmales ir Bulduri, Dzintari, Majori. Mierīgākas atpūtas cienītājiem iesakām no centrālās pilsētas daļas attālākas pludmales.

Pludmales apmeklētāji var izvēlēties savām vēlmēm piemērotāko pludmales atpūtas zonu – pludmale ir sadalīta mierīgās atpūtas un aktīvās atpūtas zonās. Ūdens sporta veidu cienītāji noteiktās zonās var nodarboties ar kaitbordu un vindsērfingu – norādītās vietās Pumpuros, Asaros, Kauguros, Lielupē jūras krastā. Posmā starp Majoriem un Dubultiem atrodas Jūrmalas pludmales centrs, kur pludmales sporta veidu cienītāji var iznomāt laukumus un inventāru treniņiem un sacensībām. Visā pilsētas pludmalē ir pieejami seši vingrošanas laukumi.

Šajā peldsezonā Zilie karogi ir septiņās peldvietās jūras krastā – Kauguros, Jaunķemeros, Mellužos, Dubultos, Majoros, Dzintaros, Bulduros. Jūrmalas glābšanas stacijās Zilā karoga pludmalēs par pludmales apmeklētāju drošību gādā 36 profesionāli glābēji, kuri nepieciešamības gadījumā ir gatavi sniegt palīdzību.

Jūrmalas pludmale visā garumā ar aprīkota ar bagātīgu infrastruktūru apmeklētāju ērtībām: pludmales soliņi, pārģērbšanās kabīnes, bezmaksas tualetes, dušas un kāju skalotāji, laipas pie izejām, bērnu rotaļu laukumi, pieejamas vairāk nekā 40 dažādas pludmales kafejnīcas.  Vairākas Jūrmalas pludmales ir pieejamas arī cilvēkiem ar invaliditāti un senioriem. Invalīdiem riteņkrēslos ir pielāgotas 14 izejas uz jūru un ir pieejamas invalīdu pārģērbšanās kabīnes. Cilvēki ar invaliditāti peldēm jūrā var izmantot peldratus, braukt ar tandēmriteni vai trīsriteni, kā arī izmantot īpašu, ar riteņiem aprīkotu, zvilni atpūtai.  Ja ūdens Rīgas jūras līcī ir vēss, tad jūrmalniekiem un kūrorta viesiem Jūrmalā pieejamas četras ar piknika nojumēm, galdiem, soliņiem un pārģērbšanās kabīnēm aprīkotas atpūtas vietas Lielupes upes krastā. Ezeru ielas galā atrodas arī oficiāla peldvieta Lielupes krastā. Regulāras ūdens kvalitātes pārbaudes veic Veselības inspekcija. Regulārie ūdens testēšanas rezultāti liecina, ka ūdens kvalitāte ir atbilstoša un peldēties atļauts visās peldvietās. Vairāk informācijas par atpūtas iespējām Jūrmalā: visitjurmala.lv

Nora Paula Bargā, P/A Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs galvenā tūrisma speciāliste

Iecienītākās peldvietas Cēsu pusē ir Niniera ezers – bezmaksas atpūtas vieta, kura atrodas tuvu Cēsīm, ir ar labiekārtotu atpūtas vietu un diezgan plašu teritoriju. Ir iespēja piebraukt gan ar auto, gan velosipēdiem, tāpēc cilvēki izvēlas doties tur atpūsties un nopeldēties gan ar ģimenēm, gan draugiem. Niniera ezera krastos, privātajā teritorijā, atrodas arī slavenās koka mājiņas, kurās ir iespējams nakšņot ar skaisto skatu uz Niniera ezeru. Tāpat iecienīts ir aŗī Karjers – tas ir populārs peldētājiem, kuriem patīk dziļas ūdenstilpnes. Karjers atrodas ļoti tuvu Cēsīm un ir pieejams gan autobraucējiem, gan velobraucējiem. Atpūtas bāzē "Karjers" piedāvā arī izbraucienu ar veikborda dēli vai slēpēm, līdz ar to ir populārs jauniešu vidū. Peldēšana karjerā ir bez maksas un ir pieejamas vairākas pelvietas. Kā treso varu minēt Ungura ezeru – atrdoas tuvu Cēsīm un ir labiekārtots atpūtai ar ģimeni. Jāpiebilst, ka šis ezers ir ļoti piemērots ģimenēm, jo tas ir ļoti sekls ~15m no krasta ūdens līmenis ir sekls, kas ļauj vecākiem mierīgi laist savus bērnu peldēties, kā arī teritorija ir pietiekami plaša, lai visiem pietiktu vietas. Ungura ezerā tiek piedāvāta arī laivu noma un katamarāni, lai kvalitatīvi baudītu brīvdienu pie ezera. Svarīgi ir pieminēt, ka neviena no šīm atpūtas vietām nekvalificējas kā peldvieta, jo nenodrošina glābšanas dienestu uz vietas, tāpēc cilvēkiem pašiem jāuzņemas atbildība dodoties pedēt un jābūt piesardzīgiem!

Iveta Šņepste, Preiļu novada TIC vadītāja

Preilieši un pilsētas viesi aicināti atpūsties un izbaudīt vasaru Preiļu parka pludmalē, kas atrodas parka aktīvās atpūtas zonā. Pludmalē ir ne vien sakopta un tīra peldvieta, bet pārrobežu projekta ietvaros drīzumā tiks iegādāta un uzstādīta palīgierīce, kas nodrošinās ērtu iekļūšanu ūdenī personām ar kustības traucējumiem. Pludmalē ikvienam ir iespēja bez maksas iznomāt laivu un katamarānu un izbraukt pa parka dīķi. Uzņēmēji piedāvā SUP dēļu nomu. Te ir arī futbola un volejbola laukumi, Latgalē pirmā BMX trase un šogad Saulgriežos tika atklāts jauns publisks sporta infrastruktūras objekts – sporta laukums ar 2 tenisa kortiem. Pludmalē darbojas vietējiem un arī tūristiem tik ļoti iemīļotā terases kafejnīca "Pampūkas", kas uz vietas cep gardas pankūkas un piedāvā arī mājās gatavotu saldējumu, atspirdzinošus dzērienus. Īpaši pieprasīts ir šo mājražotāju "firmas ēdiens" – Čedara siera saldējums. Bērniem pieejams rotaļu laukumiņš, bet pieaugušie var izmantot āra trenažierus un uzlabot savu fizisko formu.
Gada siltajos mēnešos dzīvība pilsētā kūsā tieši pludmalē, jo te var gan veldzēties ūdenī, gan lieliski atpūsties, sportot un baudīt arī vēderpriekus! Informāciju par pilnu piedāvājumu var atrast mājas lapā visitpreili.lv.

Laura Siliņa, Salaspils novada Tūrisma informācijas centra konsultante

Salaspils novada peldvietas ir sekojošas: Daugavā pie Saulkalnes, Mazajā Juglā pie Avotiem, taču pašas iecienītākās peldvietas ir sekojošās: Salaspils pludmale pie Daugavas (netālu no Sv. Jura baznīcas drupām). Atpūtnieku ērtībām pludmalē ir ierīkotas piknika vietas ar galdu, soliņiem, kā arī ugunskura vietas. Aktīvās atpūtas cienītājiem ir iespēja sportot āra trenažieru laukumā. Savukārt bērnus priecē rotaļu laukumi ar šūpolēm un citām atrakcijām. Šeit ierīkotas pārģērbšanās kabīnes un glābšanas stacija, kurā peldsezonas laikā dežūrē glābēji. Šī ir vēl viena jauna un skaista atpūtas vieta Daugavas krastā, kur sauļoties, peldēties un baudīt piknika priekus. Otra iecienītā peldvieta ir pie piemiņas zīmes Ako Daugavas krastā. Arī šī vieta ir labi apmeklēta, tā kā ir labiekārtotas piknika vietas; ir laivu ielaišanas vieta, laukums automašīnu novietošanai. Abās šajās vietās ir lēzeni krasti ar cietu pamatu, ja skatāmies no drošības viedokļa. Informāciju par pilnu piedāvājumu var atrast mājas lapā visit.salaspils.lv
 
Anita Mortuzāne, Ludzas novada TIC tūrisma informācijas konsultante

Ludzas pilsētā ir 2 labiekārtotas peldvietas, ko izmanto gan pilsētas iedzīvotāji, gan viesi. Viena no tām ir pludmale Mazā Ludzas ezera krastā, tautā saukta "Radziņš". (Peldu iela 21, Ludza). Šī ir visiecienītākā pludmale pilsētā. Bērniem pieejams rotaļu laukums un ezerā iebūvēts "baseins" (laipām nodalīta zona, lai bērni neiepeld dziļumā). Laipu galā uzbūvēts lēkšanai ūdenī paredzēts neliels tramplīns.
Pludmales teritorijā atrodas vairākisporta laukumi - futbolam un volejbolam. Šeit notiek dažādi sporta pasākumi, pilsētas svētku ietvaros šeit ir ļoti liela rosība. Otra iecienītākā pludmale ir Lielā Ludzas ezera krastā (Lielā Ezerkrasta iela 2, Ludza). Nedaudz klusāka vieta kā iepriekšējā. Atrodas Ludzas pilskalna pakājē, ir ērti piebraukt ar auto. Ludzas novadā iekārtotas pludmales ir blakus visām viesu mājām un atpūtas kompleksiem, kas atrodas ezeru krastos. Informāciju par pilnu piedāvājumu var atrast mājas lapā visitludza.lv

Edīte Lukša, Krāslavas novada TIC speciāliste

Par iecienītākajām peldvietām mūsu pusē var nosaukt Sivera ezeru, kas atrodas Krāslavas novadā Aulejas un Skaistas pagastos. Sivers ir devītais lielākais ezers Latvijā. Ezers ir ļoti līčains, tas ietver 25 salas. Peldvieta ezera krastā ir labiekārtota, teritorijā ir arī kempinga vietas. Arī Persteņa ezers ir Krāslavas pilsētas iedzīvotāju iecienītā peldvieta, jo atrodas pilsētas teritorijā, ir sasniedzama gan kājāmgājējiem, gan tiem, kas brauc ar transportlīdzekļiem. Peldvieta ir labiekārtota, krastā atrodas volejbola laukums.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 21.03.2024 Tikšanās ar rakstnieci Noru Ikstenu Tukumā Tukuma TIC
21.martā plkst.16.00 tikšanās ar rakstnieci, grāmatu “Mātes piens”, “Jōna” u.c. interesantu un vērtīgu grāmatu autori Noru Ikstenu. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 20.03.2024 Sagaidi Lielo dienu Lejeniekos! Bauskas TIC
Esi aicināts Lejeniekos, lai sagaidītu brīdi, kad dienas garums pārsniedz nakts garumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 23.03.2024 Atvērtā ekskursija Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām ikvienu interesentu doties aizraujošā ekskursijā pa Līgatni un iepazīt Līgatnes auduma-tūbas stāstu! | Skatīt vairāk
6 EUR
Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.52284598sec.