Viedoklis: eksperti komentē vai Latvijā varētu ieviest tūristu nodokli

Strauji tuvojas jaunais gads, kas parasti atnes pārmaiņas ne tikai ikdienas dzīvē, bet arī likumu grozījumos. Lai zinātu savas tiesības, ir jāielūkojas par grozījumiem esošajos vai jāiepazīstas ar klāt nākušajiem likumiem.

Arī tūrisma bizness ir viens no tiem, kas saskaras ar pārmaiņām un nosacījumiem. Vēl nesen krāšņā Lisabona paziņoja, ka sākot ar 2015.gadu, tiks iekasēts tūrista nodoklis viena eiro apmērā no katra pilsētas viesa, kurš Portugāles galvaspilsētā ieradīsies caur ostu vai lidostu.

Travelnews.lv aptaujātie tūrisma aģentūru pārstāvji atbild par to vai arī Latvijā varētu ieviest tūrisma nodokli un, ko tas nozīmētu Latvijas tūrisma attīstībai.

Tūrisma aģentūras "Ēdelveiss"  valdes locekle Ilonas Renckulbergas nostāja ir neitrāla. I.Renckulberga pauž ideju par to, ka, ja jau nodoklis ir ieviests citās valstīs, tad arī tas varētu notikt Latvijā. ''Nedomāju, ka viens eiro par diennakti, kas ir standarta nodokļa cena par vienu nakti viesnīcā, ir summa, kas varētu traucēt tūristu plūsmai. Kaut gan Itālijā šī summa ir mainīga, kas atkarīga no viesnīcas kategorijas.'' Aģentūras ''Ēdelveiss'' pārstāve pauda, ka šāds nodoklis nav nekas briesmīgs, protams, ja to prot lietderīgi izmantot. ''Ēdelveiss'' valdes locekle uzskata, ka tūristu nodoklis nevarētu atturēt no kāda ieplānota ceļojuma, pieminot, ka visam jābūt normas robežās. Ir jāuzrauga, lai tūristu nodoklis no katra pilsētas viesa nepārsniedz viena eiro likmi. Ja šī likme būs nemainīga, tad tūrisma nozarē nevajadzētu rasties problēmām ar ceļotāju skaitu samazināšanos.  

Vilnis Klinovičš, kas ir tūrisma aģentūras "Impro ceļojumi" direktors,  pauda nostāju, ka Latvijā ieviest tūristu nodokli būtu ļoti liels absurds. V.Klinovičš stāstīja, ka Latvijā nav ne Spānijas un pat ne Vācijas klimats, ne Romas drupas, ne Alpu kalnu un šādā situācijā tūristu, kas šeit ir atbraucis, atvedis Latvijai savu naudu, aplikt viņu ar papildus nodokli būtu neloģiski. Tas, ka minētajās valstīs ir tūristu nodoklis, tas ir pilnīgi loģiski, šo valstu viens no galvenajiem ienākumu avotiem ir tūrisms. ''Impro ceļojumu'' direktors sacīja, ka, lai arī tūristu nodoklis tiek iekasēts daudzās vietās, vienalga jebkurš papildus nodoklis ir bremzējošs faktors.

"Jēkaba aģentūras" mārketinga un projektu menedžeris Juris Alksnis pauda viedokli, ka, ja Rīgā ieviestu tūrisma nodokli, tad tas neko būtisku nemainītu, jo nodokļa likme ir neliela. Tūristi tāpat izvēlētos ieceļot Rīgā. Diskutējams jautājums būtu par ienākošā nodokļa novirzīšanu. Svarīgi, lai nodoklis nonāk tūrisma nozarē, lai varētu attīstīt mārketingu . Arī ekoloģiskā tūrisma nodokļi ir ieviesti, lai iegūto naudu izlietotu vides attīstībai. Šis nodoklis liek tūristiem domāt par mazāku vides piesārņošanu. "Līdz ar perspektīvām mārketinga aktivitātēm, varētu piesaistīt jaunu tūristus," sacīja Juris Alksnis. Ja, tā notiktu, tad Jura vīzija par tūrista nodokļa ieviešanu Rīgā, ir viņam pieņemama.



 

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.94854903sec.