Viedoklis: Ilze Kikste – Zandere: Jūrmalā var darboties arī bez «Jaunā viļņa»

Neparasts, ar elegantu ironiju veidots interjers un mūsdienīgs dzīves stils – tā varētu raksturot viesnīcu un restorānu Boutique Hotel & Restaurant MaMa, kas atrodas Jūrmalā, Majoros. Viesnīca uzņem tuvus un tālus viesus kopš 2008. gada. Uzņēmuma līdzīpašniece, Biznesa augstskolas Turība absolvente Ilze Kikste – Zandere stāsta par pārmaiņām tūrismā šajā sezonā.

No privātmājas līdz dizaina viesnīcai

Mūsu ģimenei piederēja privātmāja un, kā jau tas savulaik, bija ierasts, vasarās brīvās istabas 2.stāvā izīrējām atpūtniekiem. Interese bija ļoti liela arī ziemā, tāpēc izlēmām, ka nepieciešams veidot ko nopietnāku. Sākotnējā ideja atvērt viesu namu mainījās, kad atklājām, ka tolaik Jūrmalā nebija nevienas dizaina viesnīcas, arī Rīgā bija tikai viena.

Unikāls, atšķirīgs un nebijis piedāvājums palīdzēja iekļauties Jūrmalas tirgū, jo ar kvantitāti šeit grūti kādu pārsteigt. Idejas viesnīcas interjeram aizguvām Francijā. Iedvesmojāmies no franču dizainera un arhitekta Filipa Stārka (Philippe Starck), kurš ar saviem darbiem pazīstams jau vairākas desmitgades. No Francijas atvestās idejas pielāgojām savam redzējumam, veidojām visu sievišķīgu, atbilstošu nosaukumam un tam, ka šeit saimnieko trīs sievietes – es, mana mamma un māsa.

Vai paliksiet 999. numuriņā?

Viesnīca "Boutique Hotel Mama" viesus uzņem septiņos oriģināli iekārtotos numuriņos, taču uz durvīs neatradīsiet nedz numuru 1, nedz 2 vai 3 – atbraucot ciemos, varat izvēlēties 111. numuriņu, 222. vai pat 999. numuriņu. Lai gādātu par viesu labsajūtu un cienītu citu tautu tradīcijas, esam izlaiduši 444. un 666. numuriņu. Šie istabiņu numuri vairāk gan domāti kā joks, lai viesiem pirmajā brīdī šķistu, ka mums ir gandrīz 100 numuriņi. Cenšamies papildināt ikdienu ar savdabīgām niansēm, lai rosinātu viesu interesi.

Vidējais aritmētiskais viesis šogad ir mainījies – vēl pagājušajā gadā tie bija viesi no Krievijas, kas palika četras un vairāk dienas, šogad pie mums brauc amerikāņi, norvēģi un vācieši. Mazāk brauc biznesa ceļotāji, biežāk tomēr tie ir atpūtnieki – ģimenes ar bērniem. Pie mums viesojas arī daudz četrkājainu viesu, jo esam viena no retajām vietām, kurā var palikt ar suni, turklāt, par to nepiemaksājot. To, ka esam suņiem un viņu saimniekiem draudzīgi, apliecina jau mūsu uzņēmuma galvenais darbinieks – Džeka Rasela terjers Šiko, kurš bieži vien sagaida viesus.

Stimuls radīt jaunas idejas un interesantus piedāvājumus

Kad sākās runas par iespējamo Krievijas šovbiznesa pasākumu pārcelšanu uz citām pilsētām, mēs uzreiz nojautām, kāda būs nākotnes situācija. Un tāda tā arī ir! Liela daļa viesnīcu un viesu namu ziemā "izdzīvoja", jo saņēma priekšapmaksu par "Jaunā viļņa" periodu, kas bija samērā lielas. Bija skaidrs, ka šajā ziemā nekādas priekšapmaksas nebūs, tāpēc jādomā dažādas akcijas un interesanti piedāvājumi. Bija skaidrs, ka viesi no Krievijas nebūs arī, kā ierasts, Jaunajā gadā, taču daudzas viesnīcas to nebija sapratušas, un rezultāti ir bēdīgi.

Jau ziemā sākām orientēt visas akcijas uz vietējiem – viesiem no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Aktīvi izmantojām sociālos tīklus, konkrēti lūkojoties uz šīm valstīm. Ieviesām izmaiņas cenu politikā, noslēdzām līgumu ar Baltic Beach SPA, lai varētu ar atlaidi piedāvāt viesiem arī šos pakalpojumos, ko paši nenodrošinām.

Ziemas periods bija ļoti grūts, neatnāca arī cerētais agrais pavasaris, bet ir iesākusies vasara un mēs prognozējam, ka vasara būs laba. Pie mums brauks viesi no citām valstīm, piemēram, ASV, Skandināvijas, bet būtiskākais ir tas, ka viesi brauks! Protams, jāpiemin, ka ir liela atšķirība starp to, kā atpūšas tūristi no Krievijas un, piemēram, no Vācijas vai Norvēģijas. Par to var pārliecināties, salīdzinot rēķinus restorānā, bet katrai tautas ir savas tradīcijas un tas izpaužas arī veidā, kā viņi atpūšas.

Jūrmalā var darboties arī bez "Jaunā viļņa"

Nevar teikt, ka tūristi no Krievijas uz Jūrmalu vairāk nebrauc. Viņi brauc un turpinās braukt! Jāatzīst gan, ka jūtami mazāk viesu bija ziemā – to ietekmēja paaugstinātais minimālo nekustamā īpašuma iegādes slieksnis termiņuzturēšanās atļauju pieprasīšanai. Pirms nekustamā īpašuma sliekšņa paaugstināšanas ziemā pie mums bija daudz viesu, kuri šeit aplūkoja īpašumus iegādei, attiecīgi vairākas dienas apmetās viesnīcās. Protams, tie, kuri ir iegādājušies šeit īpašumus, ir pastāvīgi viesi mūsu restorānā, savukārt viesnīcu viņi iesaka saviem draugiem.

Tūristi no Krievijas joprojām brauc uz Jūrmalu, šī tradīcija saglabāsies, protams, braucēju ir mazāk, bet domāju – tas mainīsies. Šī situācija tikai parādīja, cik būtiski uzņēmuma ir iegūt pastāvīgos klientus, kas izmantos piedāvātos pakalpojumus, neatkarīgi no politikas. Papildus tam, esam ieguvuši viesus no citām valstīm, kuri iepriekš nebrauca tieši tāpēc, ka šeit notika lielie pasākumi vai festivāli un nebija brīvu vietu.

Mazām viesnīcām vieglāk pielāgoties

Vasarā esam ļoti noslogoti, nedēļas nogalēs viss ir rezervēts, ir palikušas dažas brīvas darbdienas, bet tā mums ir bijis vienmēr – esam mazi, tikai septiņi numuriņi, un jāatzīst, ka savu vietu esam iekarojuši, par mums zina un runā, ne tikai Latvijā, bet arī, piemēram, Maskavā.

Uzņēmējam jāspēj savlaicīgi izprast situāciju, domāt soli uz priekšu – ja nebrauc viesi no vienas valsts, ātri jāmeklē risinājums, kā piesaistīt tos no citurienes. Protams, mums ir vieglāk mainīties, jo esam maziņi. Septiņus numuriņus piepildīt ir daudz vieglāk kā 200, bet pamata ideja jau nemainās. Laikā, kamēr notika "Jaunais vilnis" un citi festivāli, izstrādājās situācija, kad neviens neiespringa, nebija vajadzīgas jaunas idejas, viesi brauca tāpat. Tagad tas ir mainījies, un daudziem uzņēmējiem tas ir liels klupšanas akmens.

Tūristi, zinot situāciju, protams, zvana un jautā – Jums vairs nenotiek festivāli, vai esat samazinājuši cenas? Nākas pielāgoties arī šajā jomā, bet uzņēmējs bez peļņas ilgstoši nevar darboties. Katrs pielāgojas kā var – lielās viesnīcas vairāk orientējas uz konferencēm, cenas padarītas draudzīgākas. Tie, kuri spēs izdomāt dažādas akcijas, veidus, kā uzrunāt jaunus klientus un domās ilgtermiņā, arī turpinās darboties!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44053388sec.