Viedoklis: Kuras ir Latvijas labākās peldvietas? (papildināts)

Vasara nav iedomājama bez atspirdzinošām peldēm. Kāds iecienījis zilzaļos ezerus pļavu un mežu ielokā, cits priekšroku dod dzestrām upēm vai siltiem piemājas dīķiem, bet tie, kas mīl plašumu un bezgalīgus saulrietus, dodas baudīt peldes jūrā. Jautājām Latvijas tūrisma informācijas centriem un birojiem, kuras ir populārākās un labākās peldvietas to pārstāvētajās pusēs.

Tūrisma informācijas konsultants Sandis Elsts, "Carnikavas novada tūrisma informācijas centrs"

Pirmā peldvieta ir pludmale Lilastē. Tai ir ērti piekļūt ar auto - braucot pa Via Baltic no Rīgas puses pēc Siguļu ciema nogriezties pa kreisi pie pagrieziena, kas norāda ceļu uz Lilasti. Braucot pa Lilastes ielu, nogriezties uz Ziemeļu ielu, galā būs maksas autostāvvieta pašā jūras krastā, kur arī varēs novietot savu auto. Pludmale ir ļoti populāra, pateicoties tam, ka tai var piebraukt tuvu ar auto, tur ir pludmales restorāns "Lila Mare" un pludmale ir dabiska, bez liekas infrastruktūras. Otrā peldvieta būtu peldvieta pie Laveru ezera. Tā ir labiekārtota pludmale ar soliņiem un bērnu atrakciju/piedzīvojumu taku kokos. Pie tās var nokļūt braucot no Rīgas pa Via Baltic un nogriežoties uz Carnikavu, bet pirms iebraukšanas Carnikavā nogriežoties pa kreisi, kas ved uz elektrības staciju un slēpošanas trasi "Zibeņi". Sākoties grants ceļam nogriezties pa labi un pēc nelielas apdzīvotas teritorijas būs arī šī pludmale. Trešā peldvieta ir pludmale pie Gaujas ietekas jūrā. To unikālu padarīja vētra 2005. gadā, pēc kuras kāpas priekšējā daļa tika nograuzta, veidojot kraujām līdzīgu skatu ar kokiem, kuru pamatne ir "izgrauzta". Uz šo pludmali var nokļūt novietojot mašīnu pie Carnikavas Novadpētniecības centra Jomas ielā 7 un tālāk dodoties ar kājām pa Dabas Parku "Piejūra". 

Tūrisma projektu vadītāja Anita Tīlena, "Valmieras tūrisma informācijas centrs"

Valmieras, Kocēnu, Burtnieku un Beverīnas novados TOP 3 peldvietas ir Gauja, Burtnieka ezers un Vaidavas ezers. Gauja, lai arī latviešu tautasdziesmās un nostāstos teiksmaini un skaisti apdziedāta, ir arī ļoti viltīga un līkumaina upe, tāpēc prasa īpašu piesardzību no atpūtnieku puses. Pilsētas viesiem iesakām izmantot Daliņu pludmali pie Gaujas, kur upes gultne ir mierīga un salīdzinoši sekla. Krastā labiekārtota atpūtas zona ar pludmales volejbola laukumiem, telšu un piknika vietām, kā arī aktīvā tūrisma uzņēmuma "Eži" laivu nomas punktu un labierīcībām. Pludmalē bieži tiek organizēti arī dažādi aktīvās atpūtas un sporta pasākumi. Savukārt, Burtnieka ezers ir pievilcīgs un vilinošs galamērķis ne tikai makšķerniekiem, bet arī atpūtniekiem, kas karstajās vasaras dienās vēlas veldzēties, sauļoties un izmantot dažādus ūdens atrakciju priekus. Ap Burtnieka ezeru, kas ir ceturtais lielākais ezers Latvijā, izvietotas 6 laivu bāzes. Īpaši skaista un draudzīga peldvieta ģimenēm ar bērniem ir ezera krastā pie kempinga "Ezerpriedes" . Burtnieka ezera ziemeļaustrumu krastā atrodas viena no senākajām akmens laikmeta apmetnēm Latvijā - Zvejnieku apmetne (ap 8. - 5. gadu tūkstotis pirms m.ē.). , tāpat arī ezera piekraste vilina ar putnu vērošanas iespējām. Lai gan Vaidavas ezers atrodas īpaši aizsargājamā "Natura 2000" teritorijā Gaujas nacionālajā parkā, tā ir ļoti iecienīta vieta atpūtnieku vidū. Plaša pludmale ar labiekārtotu atpūtas zonu, smilšains krasts un pakāpeniska ieeja ezerā, kā arī elpu aizraujoša ainava, ir tie magnēti, kāpēc šī peldvieta ir īpaši iecienīta kā valmieriešu, tā citu šī reģiona viesu vidū. Vaidavas ezera pludmalē darbojas laivu noma "VaidavEžu laivas", kas aicina ikvienu atpūtnieku baudīt saulaino laiku un doties laivu braucienā pa gleznaino Vaidavas ezeru. Tāpat arī  atpūtniekus priecēs Valmiermuižas Vasarnīcas piedāvājums, kas pieejams vasaras sezonā.  Te ar dažādiem veldzējumiem  mīļi gaidīts un uzņemts ikviens Vaidavas viesis  – gan tie, kuri brauc peldēties, gan tie, kuri vēlas baudīt ezera mieru, gan vietējie Vaidavas ciema iedzīvotāji. Vasarnīca piedāvā  dažādus atspirdzinošus Valmiermuižas alus darītavas gardumus, kā arī priecē apmeklētājus īpašos dzīvās mūzikas atpūtas vakaros. 

Tūrisma speciāliste Laila Skujiņa, "Cēsu tūrisma informācijas centrs"

Cēsu apkārtnē ļoti populāras peldvietas ir Niniera ezers, Ungura ezers un peldvieta Gaujas krastā pie Žagarkalna kempinga. Niniera ezers ir pavisam tuvu Cēsu pilsētai, ērti piebraukt ar auto vai aizbraukt ar velosipēdu. Peldvieta ir iekārtota - ir ģērbtuves, tualetes. Ezeru ieskauj priežu mežs. Ezeram iespējams apiet apkārt kājām un novērot tā dažādos krastus - sākot no gaišu smilšu krastiem līdz purvainiem. Pie ezera ir interesants objekts - māja kokā. Tā ir brīvdienu māja "Čiekurs", kas lieliski piemērota romantiskai atpūtai divatā vai nelielas ģimenes lokā. Mājīgi iekārtotais koka nams atrodas priedēs ar patīkamu skatu uz ezeru. Piedāvājumā arī pirts, masāžas, vējdēļi, volejbola laukums, grils.Ungura ezers ir liels ezers, kas ērti sasniedzams ar auto, velosipēdu un sabiedrisko transportu (maršruts Cēsis - Straupe vai Cēsis - Limbaži, pietura "Unguri"). Ezeram ir ļoti līdzeni krasti, kas būtiski, ja vēlas atpūsties ģimene ar maziem bērniem. Pie ezera ir kempings "Unguri" ar koka namiņiem nakšņošanai, katamarāniem, laivām. Netālu no ezera (1,5km) atrodas unikālā baroka stila muiža - Ungurmuiža -, kur iespējams arī ieturēt gardu maltīti, doties pastaigā pa seno parku. Savukārt leģendām apvītā Gaujas upe priecē ne tikai ar skaistām ainavām un smilšakmens klinšu atsegumiem, bet arī ar iespēju atveldzēties. Peldēt iespējams pie kempinga "Žagarkalns", kas atrodas pie pašas upes. Atpūtu iespējams papildināt ar pastaigu blakus esošajās Cīrulīšu dabas takās, kā arī doties laivu braucienā pa Gauju, ko piedāvā kempings.

Tūrisma organizatore Iveta Šņepste, "Preiļu un Riebiņu novada Tūrisma Informācijas centrs"

Preiļu un Riebiņu novada TIC iesaka baudīt vasaru pilsētā! Preiļu parka teritorijā - pludmalē varat gan aktīvi atpūsties, peldot, braucot ar katamarānu vai laivu, izmēģinot veloprasmes vienīgajā Latgalē BMX trasē, spēlējot pludmales volejbolu, vai laiski atpūšoties pludmalē, baudot mājas saldējumu (arī slaveno Čedara siera saldējumu), "pamkūkas" vai atspirdzinošus dzērienus āra terases kafejnīcā "Pampūkas". Pludmale ir labiekārtota- pārģērbšanās kabīnes, wc, bērnu atpūtas laukums, darbojas glābšanas stacija, netālu ir autostāvvieta. Ūdens kvalitāte regulāri tiek kontrolēta, tajā ir atļauts peldēties. Riebiņu novada publiskā peldvieta atrodas Bicānu ezerā, Geļenovas parka teritorijā. Peldvieta ir sakopta un labiekārtota - piknika vietas, nojumes, bērnu atpūtas laukums, pontona tilts. Geļenovas parks ir ainavisks parks ar 23 eksotisku koku un krūmu sugām, tā platība ir 8 hektāri, tādēļ peldēšanos var apvienot ar izziņas tūrismu. Riebiņu novads lepojas ar ūdensslēpošanas bāzi "Bašķi" Rušonas pagastā, kur iespējas atpūsties ir ne tikai ūdensprieku profesionāļiem, bet ikviens ar profesionālu treneru palīdzību var iemācīties peldēt vai braukt ar ūdensslēpēm. Riebiņu novadā atrodas 32, bet Preiļu novadā 7 ezeri. Daudzu tūrisma naktsmītņu atrašanās ir tieši pie ezeriem, kur ir labas peldvietas, piemēram, atpūtas komplekss "Silmalas", atpūtas bāze "Zolva", viesu mājas "Ēdene" un "Šaures", kempingi "Agaves" un "Duni", vasarnīca "Ezeriņš".

Tūrisma organizatore Astērija Vucēna, Līvānu novada tūrisma centrs 

Līvāni ir savdabīga vieta. Mums ir divas upes Dubna un Daugava, ir ezeri, bet oficiālas peldvietas novadā nav. Tas nozīmē: nav glābšanas dienesta, nav veiktas ūdens analīzes... Tomēr ir atpūtas vietas, kuras izveidojušās laika gaitā. Viena no tādām neoficiālām peldvietām ir pie Līvānu aktīvā tūrisma centra Daugavā. Ir laipas (pontonu tipa), kuras ļoti iecienījuši vietējie (sevišķi jaunieši), jo visiem patīk lēkāt ūdenī no šīm laipām. Sakopta vide, ir soliņi, miskastes. Pontonu tipa laipas ir izveidotas "U" veida formā un paredzētas kā laivu piestātne. Laivotāji  arī izmanto šo vietu atpūtai vai brauciena uzsākšanai. Tur pat krastā blakus Līvānu aktīvā tūrisma centram atrodas Latgales mākslas un amatniecības centrs un Stikla muzejs. Vēl iecienīta pedvieta ir Daugavā pie Pārceltuves Līvāni – Dignāja. Ērti piebraukt ar automašīnām. Vietējo iecienīta peldvieta Līvānos ir arī  aiz Līvānu katoļu baznīcas, Dubnas un Daugavas satecē (Zaķu salas sākumā). Populāra peldvieta Jersikas pagastā ir Daugavā netālu no Jersikas pilskalna. Braucot pa šoseju A6 Līvānu novada Jersikas pagastā netālu no Jersikas pilskalna  pie  autobusa pieturas Pilskalns Daugavā izveidojies sēklis.Šis sēklis  patīk visiem atpūtniekiem. Te Daugavā vasaras vidū var brist pat kilometru tālu pa pašu upes vidu un baudīt ūdens straumes masāžu.  Mazi bērni var droši  plunčāties un celt smilšu pilis. Sēklis ir patīkama vieta atpūtai. Bieži cilvēki nakšņo, atpūšas teltīs Daugavas krastā iepretim sēklim.

Vadītāja Jeļena Kijaško, "Rēzeknes Tūrisma attīstības centrs"

Rēzeknes apkārtnē ir vairākas lieliskas peldvietas. Viena no tām ir Kovšu ezera pludmale. Rēzekne ir unikāla pilsēta Latvijā, jo tai ir savs ezers un sava pludmale. Vasaras mēnešos tā ir ideāla vieta atpūtai, jo piedāvā ne vien sakārtotu vidi, bet arī izbaudīt ūdens priekus neizbraucot no pilsētas. Pilsētas iedzīvotājiem un tūristiem tiek piedāvāta iespēja nodarboties ar pludmales volejbolu uz vairākiem laukumiem, bet mazus atpūtniekus gaidā labiekārtots bērnu rotaļu laukums. Jūlijā tiks atklāta arī Veikborda trase. Vēl viena vietējo iedzīvotāju un tūristu iecienīta peldvieta ir Rāznas līcis, kas atrodas Rāznas ezera krastā. Te atpūtniekus gaida labiekārtota pludmale, piknika vietas un bērnu rotaļu laukums. Aktīvas atpūtas cienītāji var pavizināties ar katamarāniem vai spēlēt pludmales volejbolu. Tiem, kuri vēlās baudīt vasaru un dabu vairākas dienas, ir iespēja apmesties viesu mājās Citrons, Odziņa vai Pīlādzis. Bet iepriekš piesakoties var izbaudīt braucienu pa Rāznas ezeru ar būru jahtu "Buru Guru". Tāpat vasaras mīļotājiem var ieteikt Lubānas ezera peldvietu - labiekārtota pludmale, telšu un piknika vietas, tenisa un volejbola laukumi, kemperu un treileru vietas, skatu laukums uz jumta terases kā arī ūdenssporta inventārs. Bērnu priekiem un aktivitātēm centra teritorijā ierīkots un brīvi pieejams bērnu laukums ar šūpolēm, slidkalniņu, karuseli, smilšu kasti.

Vadītāja Ilze Millere, Limbažu Tūrisma informācijas centrs

Limbažu novadā ir pieejamas divas oficiālās peldvietas – Limbažu Lielezera pludmale un  pludmale pie jūras - Vārzās Skultes pagastā. Atpūtniekiem piemērota ir arī peldvieta Lādezerā pie Lādes ezera. Limbažu Lielezera pludmales apmeklētājiem pieejamas plašas atpūtas iespējas –laivu, velosipēdu un ūdens velosipēdu noma, bērnu rotaļu laukums, dabas taka. Tāpat atpūtniekiem ir iespēja uzspēlēt galda tenisu svaigā gaisā turpat Lielezera pludmalē. Sport gribētājiem lieliska iespēja aizvadīt treniņu Lielezera krastā, izmantojot āra trenažierus.  Ekstrēmāku sajūtu cienītāji varēs izmēģināt iespēju pabūt virs ūdens lielajā ūdens bumbā. Dabas vērotājiem pavērsies skaists skats, uzkāpjot putnu vērošanas tornī, no kura pārredzams viss Lielezers. Makšķerniekiem prieku sagādās cope no laivas (Lielezerā licencēta makšķerēšana). Pludmale piemērota atpūtniekiem ar īpašām vajadzībām. Lādes ezera apmeklētājiem būs iespēja ne tikai atveldzēties peldē, bet arī laiski pavadīt savas brīvdienas pie ūdens, jo ezera krastā atrodas divi kempingi -"Lāde" un "Lādes ezers", kuri laipni uzņems gan tos, kas vēlas vienkārši  vēlas savu dienu pavadīt gozējoties saulīte, gan arī tos, kuri vēlas ezera krastā nosvinēt kādus svētkus. Pieejama laivu noma, telšu noma. Arī šajā ezerā pie labiem lomiem var tikt copmaņi (Lādes ezerā licencēta makšķerēšana).

Tūrisma informācijas speciālists Aigars Ribušs, "Alūksnes Tūrisma informācijas centrs"

Pastāstīšu par iespējām atpūsties pie brīnišķīgā un zivīm bagātā Alūksnes ezera, kas ir atzīts par vienu no tīrākajiem ezeriem Latvijā un ir vienpadsmitais lielākais Latvijā. Viena no iespējām baudīt peldi ir Alūksnes ezera lielākajā salā - Pilssalā, kur var arī iznomāt laivas, smailītes vai katamarānus, baudīt ainavu uz Tempļa kalnu, kas ir sens latgaļu pilskalns un senpilsētas vieta, kā arī ir augstākā vieta pilsētā. Šobrīd notiek labiekārtošanas darbi un uz nākamo sezonu Pilssalā būs jauna peldvieta. Tāpat iecienītas peldēšanas vietas Alūksnes ezera krastā ir gan Vējiņos, kas atrodas Alūksnes Muižas parka teritorijā, gan Melnumā, kas atrodas ceļā uz atpūtas kompleksu Jaunsētas. Alūksnes novada Zeltiņu pagasta Lielsloku ezerā atrodas Zero Wake Park, kas piedāvā vasaras karstumā veldzēties peldoties un veikojot labiekārtotā veikparkā, kur iespējams iznomāt arī šīs sezonas jaunumu - SUP dēļus.Iemīlies Alūksnē atpūšoties!

Vadītāja Gita Memmēna, "Saulkrastu Tūrisma informācijas centrs"

TOP 1 noteikti ir oficiālā peldvieta "Centrs", kura ir Zilā karoga peldvieta jau vairākus gadus pēc kārtas un kurā var apvienot laisku atpūtu ar veselīgām un sportiskām aktivitātēm. Līdzās atrodas  Jūras parks, kurā var baudīt saulrietus ērtos sauļošanās krēslos un izmantot rotaļu ierīces, āra trenažierus, ielu vingrotāju un pludmales volejbola laukumus. Līdzās atrodas EasySUP.lv SUP dēļu noma, ūdens motociklu noma, kā arī "Kiwi Beach" sauļošanās krēslu un saulessargu noma. Gan mazs bērns, gan pieaugušais te atradīs aizraujošu un sev piemērotu nodarbi. Ja pēc peldes rodas apetīte, līdzās atrodas 3 kafejnīcas, kurās var remdēt izsalkumu un slāpes. Peldvietā darbojas Saulkrastu pludmales glābšanas dienests, kas rūpējās par apmeklētāju drošību uz ūdens un lai tiktu ievērota kārtība un tīrība. Peldvietas laipa dod iespēju māmiņām ar bērniem un cilvēkiem ar kustību traucējumiem piekļūt peldvietai. Saulkrastu tūrisma informācijas centrā, kurš atrodas līdzās, ir zīdainīšu pārtinamais galds, mazo bērnu podiņš un labierīcības cilvēkiem ar invaliditāti. Viegli sasniedzama ar sabiedrisko transportu – vilcienu un autobusu. Izkāpšana – dzelzceļa stacija "Saulkrasti" un autobusa pietura "Saulkrasti". Auto iespējams novietot uz Bīriņu ielas un Ainažu ielas (posmā no Bīriņu ielas līdz Vidrižu ielai), kā arī maksas stāvlaukumos Raiņa ielas un Vidrižu ielas galā. TOP 2 ir romantiķu un skaisto skatu cienītāju iecienīta peldvieta līdzās Baltajai kāpai Inčupes abās pusēs, kur iespējams klausīties kā "dzied" smiltis, būvēt smilšu pilis un baudīt skaistos skatus pastaigā pa Saulrieta taku vai sēžot uz soliņiem kāpās.  Uz Rīgas pusi no Inčupes  atrodas naturālistu iecienīta pludmale, bet uz centra pusi (Pabažos) – labprāt atpūšas ģimenes ar maziem bērniem. Baltās kāpa un apkārtne iecienīta arī laulības ceremonijām un foto sesijām. No auto stāvlaukuma ved 2 takas, viena no tām paredzēta, lai pārvietotos ar bērnu ratiņiem un viegli piekļūtu pludmalei. Šogad līdzās peldvietai, Baltās kāpas teritorijā, tiks izveidots Dabas dizaina parks, kas būs veltīts dabas daudzveidības aizsardzībai. Netālu atrodas viens no zināmākajiem Saulkrastu apskates objektiem – Saulkrastu velosipēdu muzejs, kuru aicināti apmeklēt laikā no 10:00 līdz 18:00. Viegli sasniedzama ar sabiedrisko transportu. Izkāpšana dzelzceļa stacijā "Inčupe" (1,2 km būs jāpaiet ar kājām), autobusa pietura "Inčupe" atrodas līdzās. Darbojas maksas auto stāvlaukums, kurš ir krietni par mazu, lai apmierinātu visu vēlmes ierasties ar personīgo auto. TOP 3 peldvieta atrodas aiz Skultes ostas Ziemeļu mola, kur vējainās dienās pulcējas kaitserfotāji un var vērot kuģu ienākšanu ostā. Pludmale iecienīt garām pastaigām un atpūtai ar mazuļiem. Smiltis, līdzīgi kā pie Baltās kāpas, ir smalkas un patīkamas. Ūdens dziļums tāds, lai ar maziem bērniem justos droši. Netālu no peldvietas atrodas gan viesu māja ar mājas ēdienu piedāvājumu, gan kempings ar piknika vietu piedāvājumu. Šo peldvietu visgrūtāk sasniegt un līdzās nav lielu auto stāvlaukumu, bet maksas auto stāvlaukums atrodas līdzās viesu mājai "Aizvēji", kā arī kempingā "Jūras priede". No autobusa pieturas "Zvejniekciems" aptuveni 1 km jāiet ar kājām.

Sabiedrisko attiecību speciāliste Liene Strazdiņa, "Jelgavas reģionālais tūrisma informācijas centrs"

Jelgavā un apkārtnē ir vairākas peldvietas, kā TOP3 varam saukt šīs: Pirmā ir Lielupes promenādes peldvieta Jelgavā. Peldvieta Lielupes krastā ir labiekārtota, tajā ir izveidota smilšu pludmale, kur iespējams sauļoties un atpūsties visa ģimene, jo ir izveidota norobežota peldvieta bērniem, kā arī rotaļu laukums. Šeit iespējams iznomāt SUP airu dēļus. Peldvietā darbojas glābēji. Kā nākamo varu minēt Pasta salas pludmali. Jelgavas populārākajā atpūtas zonā, Pasta salā, izveidota smilšu pludmale Lielupes kreisajā krastā. Pludmalē darbojas glābēji, tāpēc šeit var droši baudīt ūdenspriekus, kā arī doties izbraukumos ar ūdensvelosipēdiem, airu laivām un kanoe laivām. Trešā populārākā ir peldētava pie Ozolnieku ezera būs lieliska atpūtas vieta aktīvās atpūtas cienītājiem. Ap ezeru izveidota pastaigu taka, blakus ezeram atrodas vingrošanas laukums, kā rotaļu laukums bērniem. Asāku izjūtu cienītāji var baudīt ūdens priekus izbraukumos ezerā izveidotajā trošu sistēmas veikparkā.

Vadītāja Līga Kondrāte, "Ludzas Tūrisma informācijas centrs"

Pastāstīšu par populārākajām TOP 3 pludmalēm Ludzas novadā. Kā pirmā noteikti jāmin Ludzas pilsētas pludmale "Radziņš". Atrodas Ludzas Mazā ezera krastā, kur ir ierīkots smilšu krasts un pontonu laipas. Uzbērti pludmales volejbola, handbola un futbola laukumi. Paplašināts bērnu atrakciju un rotaļu laukums. Vieta teltīm un piknikam. Nākošajā gadā "Radzinu" un gājēju promenādi savienos pontonu laipa. Adrese: Peldu iela 21. Kā otra populārākā ir Lielā Ludzas ezera pludmale pilsdrupu pakājē. Tajā ir ierīkotas ģērbtuves, WC, nojumes, galdi un ugunskura vieta. Adrese: L.Ezerkrasta iela Vēl ļoti iecienīta ir pludmale Nirzas ezera krastā pie Nirzas pamatskolas. Tajā ir labiekārtoti bērnu un sporta laukumi. Adrese: Ludzas novads, Nirzas pagasts, Nirza. Atpūtas bāzes Nirzas un Cirmnas ezera krastos, viesi var peldēties un izmantot aprīkojumu.

Vadītājas vietniece Inga Aulmane, "Ventspils Tūrisma informācijas centrs"   

Iepazīstināšu ar peldvietām Ventspils novadā. Populāra ir Zilā karoga pludmale Ventspilī. Balto, smalko smilšu pludmalei ir teju 80 metru plats liedags un kāpas, kā augstums vietām sasniedz pat 9 metrus. Tajās lieliski var patverties vējainās dienās un laikā , kad saulīte pazūd aiz mākoņa. Zilā karoga pludmales kopējais garums ir 1,2 km. Vasaras sezonā šeit izmantojami pludmales volejbola un futbola laukumi, darbojas lieliskas vasaras kafejnīcas.  Bērni var izmēģināt dažādas rotaļu konstrukcijas, slīdkalniņus un šūpoles. Pludmalē tiek piedāvāta arī atsevišķa zona nūdistiem un īpaši labiekārtota Sērfotāju pludmale 500 m garumā ar atbilstošu aprīkojumu sērfošanas inventāra sagatavošanai, uzglabāšanai un žāvēšanai. Pludmales aprīkojums dod iespēju pie jūras atpūsties arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem, piebraucot pa laipām un uzturoties uz īpaši izveidotām platformām. Blakus pludmalei pie Dienvidu mola ierīkots skatu tornis (19 m virs jūras līmeņa). Lai cīnītājiem ar vēju līdz jūrai būtu īsāks ceļš, ir izveidots arī automašīnu stāvlaukums pie pašas jūras. Īpaši skaista ir Jūrkalnes pludmale. Jūrkalnes pludmale atrodas vienā no gleznainākajām Baltijas jūras piekrastēm Latvijā ar iespaidīgu jūras stāvkrastu 20 m augstumā. Skaists skats uz Jūrkalnes pludmali paveras no skatu laukuma, kura forma atgādina laivu, bet tās īsto pievilcību jābauda jūras krastā. Pludmales pievilcība slēpjas brīnumainajā dabas ainavā, klusumā un mierā, kur katrs atpūtnieks var atrast vietu divvientulībai ar dabu. Vai zinājāt, ka Jūrkalnē iespējams baudīt divus saulrietus vienā vakarā? Vienu - stāvot jūras krastā, bet otru -  no stāvkrasta raugoties. Turpat līdzās pludmalei ir Dabas un atpūtas parks ar Vēja sētu, Ugunspļavu un divas dabas takas. Mazā dabas taka vijas pa piejūras mežu. Te var fotografēties pie pundurmilža vigvama, raganas mājiņas vai atsēsties meža zivju alejā. Ejot pa Lielo dabas taku nonākam līdz jūrai, lai sagaidītu visskaistākos un romantiskākos saulrietus. Parka ideja tapusi sadarbībā ar Latvijā pazīstamo mūziķi Igo Fominu, kuru iedvesmojusi teika par latviešu tautu un tās garu, kas piedzimis sen senos laikos pie jūrnieku iekurtā ugunskura pēc brīnumainas izglābšanās no vētras. Rūdīts visos jūras vējos latviešu gars ir stiprs un nelokāms. Vēl īpaša ir Usmas ezera peldvieta. Usmas ezers, kas ir ceturtais lielākais ezers Latvijā,  ir populāra atpūtas, makšķerēšanas un burāšanas vieta ar Latvijā vienīgo iekšējo ūdeņu jahtu ostu.  Usmas centrā, netālu no Tautas nama atrodas labiekārtota peldvieta ar basketbola, un volejbola laukumu, ģērbtuvēm, ugunskura vietām, ja nu peldēšanās ieilgst līdz vēlam vakaram. Kempingu un viesu namu saimnieki piedāvā izbraucienus ar riteņiem, laivām, ūdensriteņiem. Pēc peldes var doties izbraucienā ar jahtu, kas ļaus daudz tuvāk aplūkot Moricsalu – vietu, kur jau 200 gadus nav atļauta saimnieciskā darbība, bet augošie koki sasniedz pat 500 gadu vecumu.

Tūrisma organizatore Marta Ludborža, "Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs"

Vasaras priekus Gulbenes novadā var baudīt dažādos veidos, bet, kad termometra stabiņš pakāpjas līdz 30 grādiem, vēlamies savu ķermeni veldzēt ezeru, upju, vai jūras ūdeņos. Gulbenes novada Stāmerienas pagastā atrodas peldvieta "Lāčauss", kas ir lieliska vieta, kur ķert saules iedegumu un veldzēties svelmainajās dienās. Turpat netālu atrodas kafejnīca, kur ir iespējams iegādāties atspirdzinošus dzērienus un uzkodas. Peldvieta ir īpaša arī ar to, ka no tās paveras gleznains skats uz Stāmerienas pareizticīgo baznīcu un kuģīti, kas piedāvā izbraucienu pa Stāmerienas ezeru. Vēl baudīt vasaras priekus ir iespējams Pogas ezera krastā. Blakus atrodas viesu māja "Sonāte", kas pēc kārtīgas peldes remdēs izsalkušos vēderus. Pašiem mazākajiem ir iespēja izbaudīt ūdensbumbas priekus. Ja prāts vēlas, ko aizraujošāku, ir iespēja veldzēties Pededzes upes ūdeņos Litenes pagastā vai pie Gaujas Rankas pagastā. Pa šīm upēm tiek piedāvāti arī laivošanas maršruti, aktīvākai atpūtai. Aicinām pavadīt atvaļinājumu, brīvdienas vai atpūtas brīžus Gulbenes novadā!

Velta Riekstiņa, "Ogres novada Tūrisma informācijas centrs"

Minēšu trīs populārākās peldvietas Ogres pusē. Kā pirmā jāmin peldvieta "Ogres Vecupe" - GPS (56.8144, 24.5910). Šī ir viena no iecienītākajām peldvietām Ogrē, jo atrodas pilsētas centrā. Daugavas vecā gultne. Ainaviski skaista vieta. Pludmale labiekārtota, tiek uzturēta kārtībā. Ir rotaļu laukumiņš bērniem, tualete un ģērbtuves. Kā nākamo varu ieteikt pludmali Plaužu ezerā GPS (56.8874, 25.2658). Tā ir labiekārtota peldvieta ar ugunskura un atpūtas vietu, ģērbšanās kabīni, lapeni, laipu laivu transportēšanai ezerā, tualeti, automašīnu stāvlaukumu. Ir laivu noma. Teritorija regulāri tiek uzturēta kārtībā. Atrodas netālu no Rīgas –Ērgļu ceļa. Iecienīta atpūtas vieta apkārtējo pagastu iedzīvotāju vidū, kā arī pludmali apmeklē daudz garāmbraucēju. Kā trešo minēšu Dubkalnu ūdenskrātuvi. Atrodas Tūrisma, sporta un atpūtas kompleksa "Zilie kalni" teritorijā. Ļoti iecienīta ne vien Ogres un Ikšķiles iedzīvotāju vidū, bet arī daudz apmeklētāju no citām vietām. Ļoti laba Ūdens kvalitāte. Labiekārtota pludmale, peldvietas ir vairākas, ir vairākas atpūtas un ugunskura/grila vietas.  Ūdenskrātuves stāvajā krastā iekārtots skatu laukums. Ērta piebraukšana, ir autostāvvieta. Vidējais dziļums ir 2,5 metri, bet maksimālais – 7,0 metri.

Mārketinga speciāliste Sintija Pusaudze, "Liepājas Tūrisma Informācijas Birojs"

Liepāja var lepoties ar to, ka visās oficiālajās peldvietās  - Dienvidrietumu un centra pludmalēs, kā arī Beberliņu ūdenskrātuvē Karostā - plīvo kvalitātes simbols "Zilais karogs".
Liepājas pludmale ir aptuveni 50 - 80 metrus plata, un tās garums pilsētas teritorijā ir apmēram 8 km. Visā garumā pludmale ir klāta ar ļoti baltām un smalkām smiltīm, ko apbrīno pat ļaudis, kuri viesojušies pasaules populārākajos kūrortos.
Pludmalei ir savs unikālais zonējums – četrās  dažādās zonās viens otra netraucēti laiku pavada aktīvās un mierīgās atpūtas cienītāji. Atsevišķas  pludmales daļas ir ūdenssporta baudītājiem – ūdens motociklistiem, kaitotājiem un sērfotājiem, pludmales sporta veidu atbalstītājiem – volejbolistiem un futbolistiem, kā arī laiskajiem saules un jūras ūdens mīļiem. Tuvāk Liepājas pilsētas robežai dienvidu  virzienā, klusākā pludmales daļa ir atvēlēta nūdistiem.
Liepājā ir pirmā pludmale Latvijā, kas pielāgota cilvēkiem ar redzes un kustību traucējumiem – peldvieta ir aprīkota ar audio bojām, tajā ir pieejami arī peldēšanās krēsli invalīdiem. Šo iespēju – peldēties Baltijas jūrā – izmanto gan vietējie, gan ārvalstu viesi ar kustību traucējumiem. Ik uz soļa centra pludmalē ir iespēja veldzēties pludmales kafejnīcās kā arī izmantot iespēju mierpilni atpūsties sēžammaisos, saules gultās vai ērtos dīvānos. Peldvietu Beberliņu ūdenskrātuvē Karostā lieliski papildina vairāki aktīvās atpūtas piedāvājumi. Kā sportiskākus, tā laiskākus ūdenspriekus baudīt piedāvā "BB Wakepark", savukārt pēc aizraujošas dienas  trošu trasēs piedzīvojumu parkā "Tarzāns", pelde siltajā ūdenī būs kā lielisks atsvaidzinājums jaunām dienas gaitām. Gaidām ciemos vasaras galvaspilsētā Liepājā!

Daugavpils TIC vecākā klientu apkalpošanas speciāliste Anna Burlakova, "Daugavpils pilsētas pašvaldības tūrisma attīstības un informācijas aģentūra"

Dalāmies ar 3 populārākajām un labākajām peldvietām Daugavpilī un Daugavpils novadā: Kā pirmais jāpiesaka Lielais Stropu ezers un Zilā karoga pludmale. Daugavpils pilsētas teritorijā vislielākā ūdenskrātuve (spoguļa laukuma platība - 417,9 ha). Vienīgā saldūdens ūdenstilpne Latgalē, kuras pludmalēm katru gadu tiek piešķirta Starptautiskā Vides Izglītības fonda (FEE) godalga - Zilais karogs, kas norāda uz tīrību, drošību un attīstītu infrastruktūru. Ezers ir pilsētnieku un pilsētas viesu iemīļota atpūtas vieta. kā nākamo minēšu Sventes ezera pludmali. Sventes ezers ir skaists un leģendām apvīts ezers, kas atrodas Ilūkstes paugurainē, Augšzemes aizsargājamo ainavu apvidū. Tā lielākā daļa atrodas Daugavpils novada Sventes pagastā. Tā kā ezers atrodas netālu no Daugavpils pilsētas, tā ir iemīļota pilsētnieku atpūtas vieta. Publiski pieejama bezmaksas atpūtas vieta, kur iespējams peldēties ezerā, izvietota ezera ziemeļu galā, pie grants ceļa. Tā ir iekārtota vienkārši - te ir autostāvvieta, atkritumu tvertnes un nopļauta pļaviņa, kurā karstās vasaras dienās gozējas atpūtnieki. Un kā nākamo iesakām Medumu ezera pludmali. Medumu ezers atrodas Daugavpils novadā, Medumu pagasta administratīvajā teritorijā. Vidējais dziļums ir 6,9 metri, bet maksimālais dziļums – 25,3 metri. Tas atrodas Augšzemes aizsargājamo ainavu apvidū. Ezera austrumu krastā atrodas Medumu ciems, un parkā pie skolas izveidota labiekārtota peldvieta.

Speciāliste Ilze Riekstiņa, Madonas novada pašvaldības Tūrisma informācijas centrs

Atbildot par peldvietām Madonas novadā, tās varētu būt sekojošas: Kāla ezers pie visu mājas Kālezers Vestienas pagastā. Tur ir labiekārtota atpūtas zona, piknika vietas, telšu vietas, laivas, katamarāni, nakšņošanas iespējas, protams, šajā gadījumā par autostāvvietu jāsamaksā. Tuvumā augļu un ogu dārzs "Jāņkalni", lai iegādātos svaigas, gardas sezonas ogas, to pārstrādes produktus. Kā arī šajā pagastā ir daudz tūrisma saimniecību, kuras skatīt, kurās pavadīt jauki laiku, iepriekš gan piesakot savu apmeklējumu. Kā nākamo varu minēt peldvietu pie Lubāna ezera - viens variants pie mūsu Lubāna mitrāja informācijas centra, kur papildus peldēšanai, iespējams vērot putnus ar binokļiem, nakšņot namiņā vai teltīs, nomāt laivas, doties pārgājienos, apbraukt ar velo apkārt Lubānam, pieteikt zivju iegādi. Otrs variants - pavisam netālu esošajā labiekārtotajā atpūtas kompleksā Bāka.

Ineta Bordāne, Balvu novada Tūrisma informācijas centrs

Neskatoties uz to,ka Balvu pilsēta atrodas ezeru krastos, situācija ar peldvietām pilsētā ir diezgan problemātiska. Balvos ir viena labiekārtota (minimāls aprīkojums) publiskā peldvieta, taču ārpus pilsētas (kaimiņu novados) ir dažas ļoti jaukas vietas dažādu ezeru krastos, ko noteikti varam ieteikt kā TOP vietas Ziemeļlatgalē. Pirmā atrodas pie Svētūnes ezera Baltinavas novadā  - brīnišķīga ainava, ezers atrodas lauku apvidū tālu no pilsētu burzmas, ļoti jauki iekārota peldvieta un atpūtas zona apmeklētājiem (galdi, soli, bērnu rotaļu laukums). Kā nākamo varu minēt
peldvietu Viļakas pilsētā pie Viļakas ezera - lieliska vieta aktīvai atpūtai lieliem un maziem: bērnu rotaļu laukums, volejbola un futbola laukumi, lapene piknikam, velo novietnes un pat apgaismojums naktī. Viļakas  ezers īpašs ar to, ka uz tajā esošās salas atrodas Marienhauzenas pils pilsdrupas (16.gs.). Un trešā ir Rugāju ūdenskrātuve -ezeriņš (Rugāju ciems, Rugāju novads) ar sakoptu krastmalu un visām ērtībām atpūtniekiem: rotaļu laukums bērniem, pludmales volejbola laukums, āra trenažieri. Visas trīs minētās peldvietas ir brīvi pieejamas, turklāt tās atrodas Ziemeļlatgales reģionālā velomaršruta Nr.34 "Rypoj vasals!" tiešā tuvumā.

Vadītāja Kristīne Voldemāre, Rojas Tūrisma informācijas centrs

Pirmajā vietā droši vien ir Rojas publiskā pludmale – plaša, labiekārtota  pludmale, ar baltajām smiltīm. Infrastruktūra-koka pastaigu laipas, plaši stāvlaukumi, tualetes, āra duša, kur noskalot jūras ūdeni un smiltis. Pie pludmales-plašs, krāsains bērnu rotaļu laukums, virvju taka kokos, sporta laukumi-futbola, volejbola. Un kā odziņa visam pa virsu – Zilais Cerību sivēns, kas priecē visus pludmales apmeklētājus-gan lielus, gan mazus, vietējā mākslinieka Māra Grosbaha veidots mākslas darbs. Pludmale patiešām ir plaša un gara, vasaras sezonā tur atrodas arī telts-āra kafejnīca, blakus pludmalei-mols, iecienīta pastaigu vieta, vērojot saulrietu un kuģu kustību! Otrā vietā – Ģipkas pludmale. Arī skaista, smilšaina pludmale, ar stāvlaukumu, tualetēm, info stendu, koka pastaigu laipa. Pludmale ir klusāka nekā Rojas pludmale, šeit apgrozās mazāk ļaužu. Šī pludmale varbūt piemērotāka cilvēkiem, kas vēlas baudīt jūru un sauli, klusākā mierīgākā vidē! Trešā vieta – Kaltenes jūrmala. Šī vieta atšķirsies no abām iepriekšējām, jo Kaltene ir akmeņainā jūrmala, piemērotāka mežonīgākas dabas baudītājiem. Pie Kaltenes jūrmalas atrodas plaši stāvlaukumi, labierīcības, info stendi. Jūras posms no Rojas līdz aptuveni Aizklāņiem ir klāts ar baltajām smiltīm un ļoti piemērots atpūtai pie jūras gandrīz jebkurā posmā.

Tūrisma organizatore Natālija Grauduže, Rucavas Tūrisma informācijas centrs

Rucavas novadā varu ieteikt peldvieta Papē, Nidas pludmali un Liepienu grantskarjeru. Pie Papes bākas, kas celta 1890. g. un no visām Latvijas bākām atrodas vistuvāk jūrai, ir labiekārtots stāvlaukums, izveidoti vairāki galdiņi piknika vajadzībām, un lapene kāpas galā. Ir ierīkota arī zivju kūpinātava, kuru ir iespēja izmantot ikvienam, tikai pašām jāsagādā kurināmo. Turpat pāri kāpai šalko jūra. Papes bāka ir Valsts nozīmes kultūras piemineklis. Koordinātas: 56.154004, 21.025044
Nidas pludmalei (kurai piekļuve pie jūras iespējama šeit: GPS 56.086835, 21.059546) īpašs ir tas, ka tajā ir oļu klājums, kas nav raksturīgs piekrastes zonai šajā pusē. zem oļu klājuma ir arī kūdras slānis, kas ir zem jūras līmeņa un ir vietas, kur var redzēt, kā Nidas purvs skalojas tieši jūrā. Nidā esot, ikvienam ir iespēja aiziet arī līdz Latvijas valsts robežstabam ar nr. 0001 (GPS 56.069346, 1.065166). Varētu teikt, ka Latvija sākas tieši šeit! Dunikas novadā iecienīta peldvieta  ir Liepienu grantskarjers (GPS 56.310474, 21.226388). Iedzīvotāji no tuvākās apkārtnes brauc tur veldzēties vasaras karstumā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Nikos Travel
,


Baltic Beach Hotel & SPA
,


Grand Palace Hotel
,


Latvia Tours
,

Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.06539702sec.