Zinātnieki atklājuši koraļļu rifu, kas slēpies aiz Lielā Barjerrifa

Izrādās, ka viens no Autrālijas populārakajiem apskates objektiem slēpj no saviem apmeklētajiem kādu dārgumu. Zinātnieki ir atklājuši, ka aiz Liela Barjerrifa ir paslēpies vēl viens koraļļu rifs, kas lieluma ziņā īpaši neatšķiras no Barjerrifa.

Zinātnieki no Džeimsa Kuka universitātes, Sidnejas universitātes un Kvīnslendas universitātes izmantoja lāzermetodi, kas plaīdzēja atklāt ģeogrāfiskas struktūras netālu no Barjerrifa. Augstās izšķirtspējas dati parādīja jūras dzelmi, un zinātniekiem atklāja neierastu, ovālas formas paugurus, kas stiepās apmēram 200 līdz 300 metru garumā un atradāš desmit metru dziļumā.

"Par šiem pauguriem mēs zinām jau kopš 1970. gadiem, taču līdz pat šim brīdim mēs nezinājām, kā tieši šie pauguri izskatās, un cik tālu tie stiepjas,"stāsta Džeimsa Kuka universitātes doktors Robins Bīmens, "Iepriekš neizpētītā jūras dzelme aiz zināmā Barjerrifa mūsos radīja apbrīnu."

Atlkātie pauguri patiesībā ir Halimedas biohermi, kuru struktūra ir ļoti līdzīga koraļļu struktūrai, taču šo pauguriņu augšanu izraisa aļģe Halimeda – tā sastāv no pārkaļķotiem segmentiem, kas visu mazo pauguriņu satur kopā un izveido to par biohermu. Jaunatrastie biohermi nosedz aptuveni 6000 kvadrātkilometrus, tādējādi veidojot nozīmīgu rifa iekšējo vidi.

Lielais Barjerrifs Austrālijas krastos ir viens no populārākajiem tūrisma apskates objektiem pasaulē un šogad medijs "U.S. News & World Report" to ir nodēvējis par labāko atvaļinājuma vietu 2016./2017. gada sezonā. Taču klimata pārmaiņu un ūdens temperatūras dēļ pastāv pamatotas bažas par Barjerrifa izzušanu. Jau tagad liela daļa koraļļu ir sākuši balot un zaudēt krāsu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 30.04.2024 ALBĀNIJA jau no 30.05. Latvia Tours
Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija | Skatīt vairāk
no 589 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 30.04.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 29.04.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀! Latvia Tours
Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām. | Skatīt vairāk
no 1089 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45252395sec.