Zinātnieki atklājuši koraļļu rifu, kas slēpies aiz Lielā Barjerrifa

Izrādās, ka viens no Autrālijas populārakajiem apskates objektiem slēpj no saviem apmeklētajiem kādu dārgumu. Zinātnieki ir atklājuši, ka aiz Liela Barjerrifa ir paslēpies vēl viens koraļļu rifs, kas lieluma ziņā īpaši neatšķiras no Barjerrifa.

Zinātnieki no Džeimsa Kuka universitātes, Sidnejas universitātes un Kvīnslendas universitātes izmantoja lāzermetodi, kas plaīdzēja atklāt ģeogrāfiskas struktūras netālu no Barjerrifa. Augstās izšķirtspējas dati parādīja jūras dzelmi, un zinātniekiem atklāja neierastu, ovālas formas paugurus, kas stiepās apmēram 200 līdz 300 metru garumā un atradāš desmit metru dziļumā.

"Par šiem pauguriem mēs zinām jau kopš 1970. gadiem, taču līdz pat šim brīdim mēs nezinājām, kā tieši šie pauguri izskatās, un cik tālu tie stiepjas,"stāsta Džeimsa Kuka universitātes doktors Robins Bīmens, "Iepriekš neizpētītā jūras dzelme aiz zināmā Barjerrifa mūsos radīja apbrīnu."

Atlkātie pauguri patiesībā ir Halimedas biohermi, kuru struktūra ir ļoti līdzīga koraļļu struktūrai, taču šo pauguriņu augšanu izraisa aļģe Halimeda – tā sastāv no pārkaļķotiem segmentiem, kas visu mazo pauguriņu satur kopā un izveido to par biohermu. Jaunatrastie biohermi nosedz aptuveni 6000 kvadrātkilometrus, tādējādi veidojot nozīmīgu rifa iekšējo vidi.

Lielais Barjerrifs Austrālijas krastos ir viens no populārākajiem tūrisma apskates objektiem pasaulē un šogad medijs "U.S. News & World Report" to ir nodēvējis par labāko atvaļinājuma vietu 2016./2017. gada sezonā. Taču klimata pārmaiņu un ūdens temperatūras dēļ pastāv pamatotas bažas par Barjerrifa izzušanu. Jau tagad liela daļa koraļļu ir sākuši balot un zaudēt krāsu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
4 personām - aktīva atpūta Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums | Skatīt vairāk
no 370 EUR
Svinam Vācijas futbola vasaru Europcar
Apvieno savu futbola braucienu ar apskates ekskursiju pa Vāciju! Mēs piedāvājam ekskluzīvu atlaidi visiem faniem, kas ceļo uz Vāciju, lai atbalstītu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 30.04.2024 Maroka - Āfrikas eksotika  Estravel Latvia
Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot | Skatīt vairāk
no 559 EUR
Būsim pazīstami Latgale, Sēlija! TAKA
Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.60088515sec.