Arhitektūras šedevrs – Bourtange forts, kurš atrodās Nīderlandē

Šis skaisti projektētais zvaigznes formas forts bija pirmais 16. gadsimta jaunās aizsardzības sistēmas paraugs Nīderlandē, un pasaulē šobrīd tāds ir tikai viens. 

Zvaigžņu forti (piecstūra formā projektētie forti) sargiem sniedza panorāmas skatu uz apkārtnes plašajiem laukiem, nodrošinoties pret jebkādiem iebrucējiem. Šāda fortu sistēma radās 15. gadsimtā Itālijā un vēlāk izplatījās citviet Eiropā – arī Nīderlandē, kur 1593. gadā Groningenas provincē tika uzcelts Bourtange zvaigznes formas forts. 

Pavēli par piecstūra veida forta būvniecību izdeva Orānijas Vilhelms (jeb Vilhelms Klusētājs), lai aizsargātu savus tautiešus karā pret vāciešiem un spāņiem. Bourtange forts gadu gadiem bija Nīderlandes militārās nozares etalons, līdz brīdim, kad  lauksaimniecības nozare strauji izplatījās, un tās ietekmē izžuva fortam apkārtesošais purvs. Tādēļ kopš  1851. gada Bourtange pilsēta sevi pasludināja par ne militāru pilsētu.  

Šis zvaigznes forts bija pirmā aizsardzības sistēma Nīderlandē, turklāt tas ir vienīgais atlikušais zvaigznes formas forts pasaulē. Bourtange forts ir lieliski saglabājies ar savām vēsturiskajām baznīcām, bruģētajām ieliņām, koka vējdzirnavām, brīnišķīgajiem tiltiem un vecajām armijas kazarmām. 

Pagājušā gadsimta 60. gados pilsētas pašvaldība Bourtange fortu pasludināja par brīvdabas muzeju. Vēstures cienītājiem šeit noteikti būs ko darīt:  katru gadu muzeja plašumos ir iespējams izdzīvot senās pagātnes notikumus. Jūnijā pie forta tiek  atkārtota slavenā Bourtange kauja – šī ir Nīderlandes vērienīgākā vēsturiskā notikuma vēlreizēja izdzīvošana. Visā Bourtange forta teritorijā var apskatīt arī dažādas spīdzināšanas ierīces, to skaitā koka zirgu – uz tā uzsēdināja ieslodzīto un pie tā kājām piesēja milzu atsvarus. 

Šobrīd  Bourtange forts ir viena no Nīderlandes aizraujošākajām un unikālākajām vēsturiskajām vietām, grāvju ieskauts arhitektūras šedevrs, kurā jūs burtiski varat staigāt pa zvaigzni. 


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Balkānu pērle 𝐌𝐄𝐋𝐍𝐊𝐀𝐋𝐍𝐄! Latvia Tours
Burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens, neskaitāmas senas pilsētiņas, un, protams, melnkalniešu viesmīlība. | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 28.04.2024 Pārgājienu seriāls "Izpēdo Dienvidkurzemi" Liepājas reģiona TIB
“Izpēdo Dienvidkurzemi” ir aizraujošs pārgājienu seriāls, kas piedāvā neaizmirstamu piedzīvojumu un brīnišķīgu laika pavadīšanu svaigā | Skatīt vairāk
Luksus klases piedāvājumi - Taizeme Estravel Latvia
Esat pelnījuši - izbaudīt unikālu pieredzi, augstākās klases apkalpošanu un ņemt no dzīves vairāk! Dažādi Luksus piedāvājumi atpūtai Taizemē. | Skatīt vairāk
no 610 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 30.04.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Jūrmalas TIC
,


Daugavkrasti
,


Dome Hotel
,


Gulbenes novada TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.03776097sec.