Kareivīgie acteki un maiji bijuši veģetārieši

Kā zināms no vēstures, tagadējo Meksikas teritoriju līdz 15.gadsimtam un spāņu kolonizatoru iebrukumam apdzīvoja indiāņu ciltis ar saviem valstiskajiem veidojumiem, no kuriem zināmākā ir varenā acteku impērija. Par senajām indiāņu valstīm stāsta neiedomājamas leģendas, nostāsti par zelta pārbagātību vilināja Eiropas dēkaiņus  un alkatīgos. Acteku karavīri kļuvuši slaveni ar savu drosmi, izturību un nežēlību. Tādēļ pārsteidzoši ir vēsturiskās izpētes rezultāti – izrādās, viņi to visu spējuši paveikt, praktiski savā uzturā iztiekot bez gaļas.

Proti, viņiem nācās iztikt ar to, ko kalnainais, tuksnesīgais reģions ar saviem skopajiem dabas resursiem spēja piedāvāt. Nekas daudz (mūslaiku izpratnē) tas nebija – tolaik viņiem zināmo augu kultūru nebija daudz, mājlopu audzēšanu pārtikas vajadzībām indiāņi nepazina vispār, medījamo dzīvnieku arī nebija daudz, un to iegūšana bija samērā sarežģīta ... rezultātā iznāca, ka viss iedzīvotāju uzturs balstījās uz trim „lielajiem vaļiem” – kukurūzu, pupiņām un čili pipariem, ko papildināja arī tomāti, avokado, ķirbji, pākšaugi, saldie kartupeļi, agaves serdes un citi neparastāki sakņaugi.  Re kā – varenie, kareivīgie acteki un maiji izrādās, piespiedu kārtā bijuši gandrīz vai veģetārieši!  Arheoloģiskajos izrakumos atrasto kaulu izpēte uzrāda, ka daudziem no viņiem bijušas proteīnu trūkuma izraisītas skeleta deformācijas. Gaļa bija ļoti grūti iegūstama, tās lietošana uzturā bija galvenokārt valdnieku privilēģija, tādēļ senie acteki izmantoja visus iespējamos proteīnu ieguves avotus – ķirzakas, iguānas, sienāžus, kukaiņus, tārpus, piekrastē – arī zivis, bruņurupučus un viņu olas.  Ir pat versijas, ka tika piekopts arī kanibālisms.

Bija gan kāda lieta, kas jau tajos senajos laikos saldināja seno indiāņu visnotaļ gastronomiski pieticīgo dzīvi, sniedza spēku un baudu – šokolāde! Par šo, daudz apdziedāto un dievišķoto produktu, pasaule var pateikties tieši Centrālamerikas reģionam, jo kakao koku dzimtene ir tieši tur. Senajās acteku un maiju civilizācijās kakao koki tika speciāli audzēti, un no to augļiem gatavoja putainu dzērienu ar izteiksmīgi rūgtu garšu, sauktu par xocolatl. Dzērienu bieži papildināja čili pipari, vaniļa vai citas garšvielas. Cietā veidā šokolādi sāka ēst krietni vēlāk.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 26.04.2024 Rallistu ielas stāsti Talsu novada TIC
25.aprīlī plkst. 18.00 bijušā PMK aktu zālē neformālā gaisotnē aicināti tikties visi rallija cienītāji, lai dalītos ar saviem stāstiem par | Skatīt vairāk
Sezonas atklāšanas Grill ballīte pludmalē Baltic Beach Hotel & SPA
18. maijā, atklājot sezonu, aicinām visus uz garšīgu un smaržīgu Grill ballīti pludmalē. Plašs grilēdienu klāsts, muzikāli priekšnesumi un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 01.05.2024 Brokastu ēdienkarte visas dienas laikā! Jurmala Golf Club & Hotel
Tas brīdis ir pienācis! Jauno sezonu uzsācis Jurmala Golf Club & Hotel mājīgais restorāns! Ar lielāko prieku uzņemsim un parūpēsimies par tavām | Skatīt vairāk
no 6.50 EUR
 Jāņa Šipkēvica koncerts Valmieras TIC
3. maijā, 22:00 ielūdzam uz SHIPSEA | Jāņa Šipkēvica koncertu balsij, klavierēm un neredzamam korim. | Skatīt vairāk
25 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48236799sec.