Azoru salas – lielisks galamērķis pavasara ceļojumiem

Portugālei piederošās Azoru salas neietilpst pasaules populārāko galamērķu topā, un labi, ka tā – tur joprojām saglabājušas masu tūrisma nesabojātas dabas ainavas, vietējo iedzīvotāju tradīcijas, nesteidzīgais dzīves veids un viesmīlība.

No tūristu pūļiem un ar to neizbēgami saistītajām pārmaiņām salu grupa izbēgusi pateicoties savām ģeogrāfiskajām īpatnībām – tās atrodas diezgan tālu no pārējās civilizācijas, tur nav tūristu iecienīto smilšu pludmaļu, un klimats ir diezgan lietains neparedzams. Varētu teikt, ka Azoru salās vienmēr ir pavasaris. Aizbraucot turp ir sajūta, ka dzīve rit savu gaitu, un  netiek spēlēts teātris tūristiem. Azoru salas ir galamērķis īsteniem ceļojumu gardēžiem.  

Azoru salas ir izvietojušās Atlantijas okeāna vidū – divu stundu lidojuma attālumā no Lisabonas (tas ir apmēram 1500 km) un piecu stundu lidojuma attālumā no Ziemeļamerikas austrumu krasta (ap 3900 km). Pavisam ir deviņas salas, kas veido trīs salu grupas: Austrumu – ar Sao Miguel un Santa Maria; Centrālo – ar Terceira, Graciosa, Sao Jorge, Pico un Faial, un Rietumu – ar Flores un Corvo.

Azoru salas ir 20 miljonu gadu vulkāniskās aktivitātes rezultāts, un to vulkāniskā izcelsme devusi tām lielu resursu bagātību – karstos avotus, stiprus būvmateriālus un auglīgu augsni. Vietējie iedzīvotāji salām ir piešķīruši krāsas – katrai savu, tādā veidā izceļot atšķirīgo, piemēram, Santamarijai – dzelteno, jo tā ir vissiltākā un saulainākā no visām, Sanmigelai – zaļo, jo tajā sastopami pilnīgi visi zaļās krāsas toņi, savukārt Pico ir piedēvēta pelēkā krāsa, jo tur visvairāk redzami vulkāniskās lavas minerāli. Salas savā starpā atšķiras arī pēc lieluma un formas – vislielākā no visām ir Sao Miguel (747 km²) un vismazākā ir Corvo – tikai 17 km². Katrai salai ir arī savs raksturs – piemēram, Terceiras iedzīvotāji ieguvuši vislielāko dzīves svinētāju slavu, tur ik gadu norisinās 9 visai vērienīgi tautas svētki-festivāli, katrs nedēļu garš. Eksistē  pat vietējas nozīmes joks, ka "mums ir 8 salas un 1 atrakciju parks", ar to domājot Terceiru.

Azoru salās cilvēki mitinās no 1427. gada, kad pirmo no visām salām – Santa Maria – atklāja portugāļi. Kopš tā laika salās apmetās kolonisti no Portugāles un Flandrijas, kas te ieveda liellopus, ieviesa kukurūzu un vīna dārzus. Laikā starp 1580. un 1640. gadu, kad Portugālē valdīja spāņi, izveidojās svarīgas tirdzniecības ostas – Angra Terceiras salā un Pontadelgada Sanmigelas salā, kuras uzplauka no tirdzniecības ar Jauno pasauli.

Sao Miguel jeb Sanmigela vislabāk zināmā un tūristu biežāk apmeklētākā no Azoru salām,  pazīstama kā Zaļā sala. Ja ir dzirdēts pieņēmums, ka esot ap 200 zaļās krāsas toņu, tad noteikti tie visi šajā salā ir ieraugāmi. Kā lielākajā no salām iedzīvotāju skaits tajā sasniedz 150 tūkstošu, taču aptuveni trīs reizes vairāk ir kādu citu iemītnieču, kas kļuvušas par salas "firmas zīmi" – govju.  Sanmigelā var ieraudzīt lielu dabas ainavas dažādību – skaisti ezeri, zaļi pauguri un auksti kalni, plaši līdzenumi, mutuļojuši karstie avoti, neticami zils okeāns, elpu aizraujošas melnas klintis – brīžiem liekas, te vienā nelielā salā var saskatīt Norvēģijas, Islandes, Īrijas, Šveices vai pat Jaunzēlandes vaibstus. Tā kā no visām salām tieši Sanmigelā ir visizteiktākā vulkāniskā aktivitāte, arī klimats šeit ir vissiltākais un augus valsts – tropiskāka.

Sanmigelas galvaspilsētas Pontadelgadas bruģētās ielas, iespaidīgās baznīcas, klosteri un greznas, baltās mājas atgādina par turīgām dienām, kad osta bija svarīgs krustpunkts starp Eiropu un Jauno pasauli.

Ceļotājiem noteikti ieteicams apmeklēt Caldeira das Sete Cidades jeb gigantisku vulkāna krāteri, kurā izvietojušies divi ezeri, savienoti ar dambi. Pateicoties ezeru atšķirīgajiem dziļumiem un florai saulainā laikā novērojams aizraujošs skats – katrs ezers ir savādākā krāsā – viens zils, otrs zaļš. Jārēķinās gan, ka salā bieži ir mākoņi un migla, tādēļ dabas skatu dailes aplūkošanai var nākties būt īpaši pacietīgam un izmanīgam, ķerot atbilstošu momentu.

Cits Azoru dabas brīnums ir Furnas ieleja, kur novērojama unikāla dabas parādība - karstie burbuļojošie avoti. Skats, kad no zemes paceļas tvaika mutuļi, bet zeme burtiski "vārās" , ir patiešām neaizmirstams. Tuvējās pilsētiņas krodziņā var nobaudīt arī šajā "velna katlā" gatavotu maltīti - brīnumgardu dažādu gaļas un dārzeņu veidu sautējumu, sauktu par cozidos, kas sešas stundas sutinājies lielā, zemē ieraktā katlā. Turpat netālu atrodams arī Azoru salu skaistākais botāniskais dārzs  – 18. gadsimtā iekārtotais  Parque Terra Nostra, kur izbaudāma arī pelde dabiskā karstajā baseinā ar veselīgām minerālvielām piesātinātu sinepju krāsas ūdeni.

Iepriekš minētais ir tikai maza daļiņa no tā, ko iespējams pieredzēt Zaļajā salā, bet ir taču vēl 8 citas salas! Viens ir skaidrs – mūs gaida vēl neizpētīts dārgakmens okeāna vidū.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 01.04.2024 Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti Estravel Latvia
Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis | Skatīt vairāk
no 605 EUR
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.15634894sec.