Uzzini 5 faktus par haizivīm, kas, iespējams, liks uz tām paskatīties citām acīm

Haizivis nu galīgi nav tie simpātiskākie un mīlētākie dzīvnieki, vismaz vairuma ļaužu priekšstatos. Tās dēvē par okeāna briesmoņiem, tās iedveš pamatotas bailes tropisko pludmaļu apmeklētājos, un to iespaidīgi baisais tēls daudzkārt izmantots kino industrijā.

Bet, ticiet vai ne, viss nav tik slikti, kā izskatās. Ne visi briesmīgie pieņēmumi par šiem “okeāna briesmoņiem” atbilst patiesībai.

Lūk, pieci fakti, kas iespējams, jums ļaus uz šiem dzīvniekiem paraudzīties ar mazliet lielāku izpratni.

1. Haizivis nav tādas rīmas, kā jums šķiet. Dažus tas varbūt pārsteigs, bet haizivīm nemaz nepiemīt tik nevaldāma apetīte, kā tas nostiprinājies priekšstatos. Patiesībām haizivīm ir zems metabolisma līmenis, un tās neēd daudz – 1 līdz 10 procentus no sava ķermeņa svara nedēļā.

2. Haizivis ir “energoefektīvas”. To ķermeņa forma ir pielāgota tam, lai dzīvnieks varētu izdzīvot un peldēt, patērējot cik vien iespējams maz enerģijas. Lielāko daļu laika viņas vienkārši planē pa ūdeni. 

3. Arī haizivis var būt neaizsargātas un ievainojamas. Galvenokārt pārmērīga nozveja ir vainojama pie tā, ka vairāku sugu eksistence jau šobrīd ir apdraudēta, un to atveseļošanai būs nepieciešami daudzi gadi.  

4. Vairumā gadījumu haizivis ir lēnas. Protams, atsevišķos brīžos tās spēj uzrādīt ievērojamu paātrinājumu, tomēr vairums haizivju ir visai lēnas peldētājas, nepārsniedzot ātrumu 5 km/h. Ātrākās peldētājas ir Makos sugas pārstāves, kas spēj attīstīt pat desmit reizes lielāku ātrumu.

5. Viņas negrasās jums uzbrukt (vairums no viņām …). Neapšaubāmi, haizivju ekstrēmi sliktās reputācijas pamatā ir reāli uzbrukumi cilvēkiem. Tomēr, no aptuveni 350 eksistējušām haizivju sugām, tikai 32 ir “pieķertas” uzbrūkot cilvēkam. Daudzas sugas pārtiek tikai no sīkiem jūras organismiem, ir arī veģetārietes. Gadījumos, kad uzbrukumi tomēr notiek, visdrīzāk cilvēka ķermenis ir noturēts par roni, vai arī haizivij šķitis, ka tā ir apdraudēta.  



KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienu prieki lieliem un maziem Baltic Beach Hotel & SPA
Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.14369297sec.