Gastronomiskais ceļojums pa Francijas reģioniem – 1.daļa.

Francijas virtuve ir viena no slavenākajām virtuvēm pasaulē – garda, izsmalcināta, kur viss pārdomāts līdz sīkumam, un ēdiens nav tikai ēdiens, bet bauda, dzīves veids, socializācijas pamats - vesela pasaule ar savu filozofiju. Virtuve ar neticami bagātīgu un greznu karalisku vēsturi, 2010.gadā iekļauta UNESCO pasaules nemateriālās kultūras mantojuma sarakstā.

Francijas apmeklējums ir katra gardēža sapnis. Ceļojums pa Francijas reģioniem var izvērsties par īstu gastronomisku piedzīvojumu, jo katrā no tiem atrodami oriģināli ēdieni, specifiskas ēšanas tradīcijas. Bet jābrīdina uzreiz – šāds pasākums var izraisīt nopietnu atkarību!


Savu gastronomisko ceļojumu pa Francijas reģioniem sāksim ar valsts ziemeļu un vidienes kulinārijas iepazīšanu.


Ziemeļi – Normandija, Bretaņa, Pikardija un Padekalē


Francijas ziemeļu piekraste ir īsta jūras velšu paradīze. Zivis, vēžveidīgie, gliemji, mīdijas, omāri, austeres. Pēdējās tiek gan speciāli audzētas, gan arī ir brīvi pieejamas piekrastē. Tā kā šai reģionā ir ļoti izteikts paisums/bēgums, tad lieliskas svaigas austeres un citus gliemjus kārumnieki var salasīt paši.

Vērts pamēģināt moules marinare – sautētas mīdijas.  Šis ir vienkāršs ēdiens ar sīpolu mērci, ķiplokiem, baltvīnu, sviestu un zaļumiem, kas šeit garšo īpaši labi, jo tik lielas, sulīgas un garšīgas mīdijas citur atrast būs grūti. No jūras veltēm noteikti jānobauda arī zivju zupas, piemēram, bisque un cotriade.

Ir vēl pāris gardu, visā pasaulē iecienītu lietu, kas nāk no šī reģiona – Normandijas lepnums ir arī kamambēra siers, bet no Bretaņas nāk burvīgās plānās pankūkas crepes (no kviešu miltiem) un galletes (no griķu miltiem). Par savējo bretaņieši uzskata arī Creme Chantilly jeb putukrējumu.

No ziemeļu reģionam raksturīgajiem dzērieniem noteikti nogaršojiet vieglo, atspirdzinošo ābolu sidru un oriģinālo kalvadosu.


Ziemeļaustrumi – Elzasa, Lotringa, Šampaņa


Pierobežas reģionos Elzasā un Lotringā ir jūtama spēcīga vācu kultūras, dzīvesveida un arī virtuves ietekme. Uzturā tiek plaši lietoti skābētu kāpostu ēdieni, desiņas, kūpināta cūkgaļa, medījumi. Tiek darināts arī alus, ļoti līdzīgs kaimiņu vāciešu alum. Tepat atrodas arī slavenā Mozeles ieleja, no kurienes nāk lieliski baltvīni un rīslingi.

No reģiona ēdieniem ieteicams nepalaist garām andouilettes – kapātas cūkgaļas desiņas, un arī citviet populāro  quiche Lorraine – Lorēnas pīrāgu – atvērtu pīrāgu ar mīklas pamatni un šķiņķa, puravu un siera pildījumu. 

Šampaņas provincei pieder kas tāds, kas tai nodrošinātu slavu un ienākumus mūžīgi mūžos, pat ja tā neražotu neko citu. Protams, tas visā pasaulē zināmais šampanietis !


Luāras ieleja un centrālā Francija


Gleznains reģions ar attīstītu lauksaimniecību, kur dominē tradicionāli zemnieku stila ēdieni. No šejienes nāk slavenā Šerolē gaļas liellopu šķirne, tāpat virtuvē iecienīta arī mājputnu, jēra, teļa, medījumu gaļa. Lauki priecē ar jauno dārzeņu, sēņu un augļu ražām, izcilām zemenēm, ķiršiem, melonēm, bumbieriem. No ķiršiem tiek gatavots īpašs liķieris guignolet. Ko vērti ir arī no reģiona nākušie augstas kvalitātes kazas sieri un Orleānas etiķi.


Vidienes ziemeļu daļa  -  Burgundija un Franche-Comte


Varētu teikt, ka no gastronomiskā viedokļa šis ir visfranciskākais Francijas reģions. Burgundijas vārds vispirmām kārtām asociējas, protams ar lieliskajām vīnogām un no tām darinātiem sarkanvīniem.

No Burgundijas  nāk arī vairāki  populāri ēdieni, kas uzskatāmi par Francijas virtuves „firmas zīmes” un kļuvuši populāri tālu aiz tās robežām.

Beuf bourguignon - Burgundijas sarkanvīnā lēni sautēta liellopu gaļa kopā ar sēnēm, sīpoliem un burkāniem. Līdzīga veida ēdiens ir coq au vin – tikai šoreiz vīnā kopā ar dāzeņiem tiek sautēts gailis.

Burgundijas specialitātes ir arī divi ēdieni, kas ārzemnieku acīs it kā apliecina franču ekstravaganci – tie ir escargots – sviestā cepti gliemeži, un Cuisses de grenouilles – rīvmaizē panētas ceptas varžu kājiņas.

Vēl pie burgundiešiem pieskaitāmi – visā pasaulē zināmās Dižonas sinepes, un dažādi sieri, piemēram cietais Comte un zilais Bresse, kā arī no upenēm darinātais liķieris  – Creme de Casis.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 28.04.2024 Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē! Alūksnes TIC
Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57 | Skatīt vairāk
Ekskursiju piedāvājums. Grieķija Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 2-3* viesnīcās, puspansija un ekskursiju programma // Kavala - Soloniki - Janica - Meteora - Joana - Delfi - | Skatīt vairāk
no 1099 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 30.04.2024 Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss ! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR
Ekskursija Valmieras novadā Valmieras TIC
5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē! | Skatīt vairāk
35 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.19573617sec.