Slavenākie pasaules cietumi – 1.daļa

Laikam ejot cietumi ir tikuši izmantoti, lai nošķirtu likumpārkāpējus no sabiedrības. Tie kļuvuši par sava veida mājām šiem cilvēkiem, no kuriem daudzi iemantojuši pasaules mēroga slavu.

Arī paši cietumi kļuvuši slaveni – vai tajos nodrošināto apstākļu dēļ, slavenu bēgšanas mēģinājumu dēļ vai kaut vai pašu tajos mīstošo cietumnieku dēļ. Travelnews.lv trīs rakstu sērijā iepazīstinās ar 10 pasaulē slavenākajiem cietumiem un to stāstiem.

Hanoi Hilton cietums, Vjetnamā

Hanoi Hilton jeb Hoa Lo cietumam vārds Hilton piedēvēts tikai sarkastiski – tam nav nekāda sakara ar slavenās viesnīcu ķēdes standartiem. Tieši otrādi – Hoa Lo ir saīsinājums no "Hells hole" jeb "elles cauruma". Cietumu savulaik izbūvēja francūži, lai ieslodzītu Vjetnamas kara un politiskos cietumniekus. Vēlāk šo cietumu izmantoja arī Vjetnamas kara laikā, kad Ziemeļvjetnamas armija ieslogoja tajā kara gūstekņus – pārsvarā amerikāņus. Amerikāņi arī piedēvēja šim cietumam "Hilton" vārdu. Cietumniekus šajā iestādē spīdzināja, turēja badā, kā arī pat nogalināja. No zināmākajiem cietumniekiem, kas bijuši ieslēgti šajā cietumā visredzamākais vārds ir bijušā Amerikas Savienoto Valstu prezidenta kandidāta Džona Makkeina vārds, kurš kara laikā tajā pavadīja vairākus gadus. Mūsdienās cietums un daudzi tā baisie stāsti pieejami apmeklētājiem, muzeja formātā.

Foto: http://www.flickr.com/photos/mastorrent

Tulslengas (Toul Sleng) genocīda muzejs, Kambodžā

Šī ēka, kas šobrīd kalpo kā muzejs, īstenībā ir bijusī vidusskola. Laika posmā no 1975. līdz 1979. gadam vidusskolu pārvērta par stingra režīma cietumu, kurā vienlaikus ieslodzīti tika pat 20 000 cilvēku. Ikdienā gan cietumā ieslodzīti tika ap 1000-1500 cilvēkiem. Šos cilvēkus, khmeru režīma pretiniekus Kambodžas pilsoņu kara laikā, ne tikai turēja šausmīgos apstākļos, bet arī spīdzināja un pat nogalināja. Statistika norāda, ka, iespējams, nogalināti tikuši pat 20 000 cilvēku. Pats vārdu savienojums – Toul Sleng nozīmē "indīgo koku kalns". Šobrīd bijušajā cietumā atrodams muzejs, kas nes smagas liecības par šausminošo laika posmu. Tajā apskatāmas ieslodzīto fotogrāfijas, galvaskausi un instrumenti spīdzināšanai. Savukārt ekskursijas vada bijušo ieslodzīto radinieki.

Foto: https://www.flickr.com/photos/gsmatthews/

Ifas pils, Francijā

Ifas pils vislielāko pateicību par pasaulslavenu atpazīstamību var teikt Aleksandra Dimā romānam "Grāfs Monte Kristo". Tā atrodas uz salas, netālu no Marseļas pilsētas, Francijā. Līdz Marseļai pa jūru nākas mērot aptuveni pusotra kilometra garu ceļu. Šajā pilī no 1634.gada līdz pat 19.gadsimta beigām tika iesprostoti un aizmirsti neskaitāmi reliģiskie un politiskie ieslodzītie. Cietumā gan bija novērojams, ka bagātākie cietumnieki iemantoja labākus dzīves apstākļus nekā tie, kas to nevarēja atļauties. Protams, par šiem labākajiem apstākļiem gan bija jāmaksā – un neko labi jau tie tik un tā nebija. Īpaši, ja arī nebiji īsti vainīgs… Cietums tika slēgts 1890.gadā un kopš tā laika pils ir pieejama publikai. Šobrīd tā ir ārkārtīgi populāra tūristu atrakcija.

Foto: https://www.flickr.com/photos/144115600@N02/

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15162992sec.