Slavenākie pasaules cietumi – 2.daļa

Laikam ejot cietumi ir tikuši izmantoti, lai nošķirtu likumpārkāpējus no sabiedrības. Tie kļuvuši par sava veida mājām šiem cilvēkiem, no kuriem daudzi iemantojuši pasaules mēroga slavu.

Arī paši cietumi kļuvuši slaveni – vai tajos nodrošināto apstākļu dēļ, slavenu bēgšanas mēģinājumu dēļ vai kaut vai pašu tajos mītošo cietumnieku dēļ. Travelnews.lv trīs rakstu sērijā iepazīstinās ar 10 pasaulē slavenākajiem cietumiem un to stāstiem.

Sērijas pirmo rakstu LASI ŠEIT.

Artūra Osta, Austrālijā

Artūra vārdā nosauktā ostas pilsēta Tasmānijā, Austrālijā, ir bijusī noziedznieku kolonija. No 1833.gada līdz pat 1850 gadiem tā bija galamērķis vislielākajiem britu un īru noziedzniekiem, kā arī cietumniekiem, kuri Eiropas cietumos nepakļāvās, radot problēmas apsargiem. Šobrīd, lai arī laika zobs ir ķēris arī šo vietu, vēl arvien šajā vietā dzīvo aptuveni 500 cilvēku un ir redzamas atpazīstamas ēkas – kā pats cietums, cietuma slimnīca, trako-nams, kā arī baznīca, kuru uzcēla notiesātie. 1996.gadā šī mazā ostas pilsēta kļuva par lielāko asinsizliešanu Austrālijas vēsturē, kad tur kāds slepkava atklāja uguni uz tūristiem, nogalinot 35 cilvēkus.

Foto: https://www.flickr.com/photos/sixyeargapyear/

Elminas pils, Ganā

Uzcelta 1492.gadā, šī pils ir vecākā eiropiešu uzceltā ēka uz dienvidiem no Sahāras tuksneša. Vairāk nekā trīs simtus gadu šī ēka kalpoja kā vergu turēšanas vieta, ieslogot tos, kuri pret savu gribu bija notverti un kurus grasījās pārdot vergu tirgū. Nebija neierasts vienā cietuma istabā ievietot pat līdz 200 vergiem, tā, lai tiem pat nebūtu vietas, kur apmesties uz grīdas. Līdz 18.gadsimtam aptuveni 30 tūkstoši vergu ik gadu izgāja cauri šai pilij – uz neatgriešanos. Šobrīd pilī atrodas muzejs, kurš liecina par vergu tirdzniecības laikiem.

Foto: https://www.flickr.com/photos/fran001/

Londonas Tauers, Lielbritānijā

Šobrīd šis majestātiskais cietoksnis ir māja britu karaļnama dārgumiem un ir viens no visvairāk apmeklētākajiem tūristu apskates objektiem Lielbritānijā, taču agrāk tas kalpoja kā cietums. No 1100.gadam līdz pat 20.gadsimta vidum tajā iesprostoja noziedzniekus, kuri pat izveidoja žargonu – "nosūtīt uz torni", kas nozīmēja – "ielikt cietumā". Tornī savulaik iesprostoti ne tikai parasti noziedznieki, bet arī augstdzimušie – kā karalis Henrijs VI, Francijas karalis Žans II, Ziemeļamerikas kolonizētājs Viljams Penns un viens no nacistu līderiem Rūdolfs Hess. Tauerā vai tā tuvumā ar nāvessodu sodīti daudzi noziedznieki, tostarp Anglijas karalienes Anna Boleina un Džeina Greja.

Tauers ir viena no senākajām un pazīstamākajām Lielbritānijas ēkām, Londonas vēsturiskais centrs un simbols. Ilgu laiku Tauers bija Anglijas monarhu dzīvesvieta. Mūsdienās šeit ir iekārtots muzejs, Tauers ir iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Foto: Wikimedia.org

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 03.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 01.04.2024 Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti Estravel Latvia
Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis | Skatīt vairāk
no 605 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.22497797sec.