16 Eiropas vecākās pilsētas – 2.daļa

Eiropai ir ļoti sena vēsture - jo uzskatāms, ka tieši no Eiropas modernais cilvēks atklāja pasauli. Tomēr ir pilsētas, kas ir senākas par citām - tām tad arī ir garāka vēsture, un nereti arī - daudz asiņaināka vēsture. Piedāvājam iepazīties ar 16 senākajām Eiropas pilsētām.

Izlasi arī raksta pirmo daļu ŠEIT.

Kutaisi, Gruzija

Pirmie iedzīvotāji Kutaisi apmetās: aptuveni 2000 gadus pirms Kristus dzimšanas.

Šī pilsēta (uz kuru, starp citu, no Viļņas lido zemo cenu lidsabiedrība “Wizzair”) agrāk bija reģiona centrs un pat Gruzijas karalistes galvaspilsēta. Šī pilsēta pārdzīvojusi daudzus konfliktus starp gruzīniem, ottomāņiem un krieviem. Padomju Savienības laikos, Kutaisi bija industriāls centrs, taču šobrīd tā vairs nav – pilsēta cenšas sevi attīstīt citos virzienos, tostarp tūrismā. Pilsētā atrodams muzejs ar 16 000 dažādiem vēstures artefaktiem, kas saistīti ar Gruzijas kultūru un vēsturi.

Tēbas, Grieķija

Pirmie iedzīvotāji Tēbās apmetās: aptuveni 3000 gadus pirms Kristus dzimšanas.

Šai pilsētai bija nozīmīga loma grieķu mitoloģijā, ar Tēbām saistīti stāsti par Edipu, Dionīsu, Kadmu (Tēbu dibinātājs un pirmais valdnieks) un citiem. Senās Grieķijas laikā Tēbas bija nozīmīga pilsētvalsts - reģiona lielākā pilsēta.

Tomēr pat vēl pirms tam, pat pirms 5000 gadiem (3000 gadus p.m.ē.), Tēbas jau tika apdzīvotas – par to liecina dažādi arheoloģiskie izrakumi. Izpētes darbos atrastas tādas lietas kā kanalizācijas notekas, ķieģeļu vaļņi un sienas, pat strūklakas. Tāpat Tēbas ir Herkulesa dzimtā pilsēta.

Trikala, Grieķija

Pirmie iedzīvotāji Trikalā apmetās: aptuveni 3000 gadus pirms Kristus dzimšanas.

Šī pilsēta savu nosaukumu ieguva no nimfas vārdā Trikke. Pilsētas atrašanās vieta – centrālajā Grieķijā, kā arī apkārtējā daba un tās resursi, ļāva pilsētai attīstīties un dzīvot īpaši pārticīgi. Tomēr tas netraucēja pilsētu iekarot gan persiešiem, gan vēlāk – romiešiem.

Patra, Grieķija

Pirmie iedzīvotāji Patrā apmetās: aptuveni 3500 gadus pirms Kristus dzimšanas.

Arheloģiskie izrakumi pierāda, ka Patrā cilvēki dzīvoja jau agrīnā Hellēnisma perioda laikā. Vēlāk šo pilsētu okupēja turki, tad to nodedzināja albāņi, kā arī tā pārcietusi zemestrīci. Tas viss nozīmē to, ka pilsēta šobrīd ir veidota pa jaunu – un tā ir moderna Grieķijas pilsēta, taču tai slejas gara vēsture.

Hanija, Krēta

Pirmie iedzīvotāji Hanijā apmetās: aptuveni 4000 gadus pirms Kristus dzimšanas.

Hanija šobrīd ir otra lielākā pilsēta Krētā. Tā atrodas salas ziemeļkrastā, apmēram 70 km attālumā uz rietumiem no Retimno un 145 km uz rietumiem no Iraklijas, kā arī 40 km attālumā no salas rietumu krasta līnijas. Hanijas pilsētu var iedalīt divās daļās: vecpilsēta un modernā pilsēta, kas ir lielāka. Vecpilsēta atrodas pie vecās ostas, ap kuru ir izstrādāta visa pilsētas teritorija.

Par šo pilsētu Homērs ir teicis, ka tolaik tā bijusi vissvarīgākā pilsēta pasaulē – to, ka pilsēta bija tirgošanās centrs, pierāda arī arheoloģiskie izrakumi, kuros atrastas ļoti daudz dažādas lietas un vēstures liecības.

Plovdiva, Bulgārija

Pirmie iedzīvotāji Plovdivā apmetās: aptuveni 4000 gadus pirms Kristus dzimšanas.

6000 gadus vecajai pilsētai cauri gājuši trāķieši, grieķi, kā arī romieši – un tas viss tikai senākā vēsturē, jo arī nesenākā pagātnē tur notikušas cīņas.

Tomēr arī par šiem, tūkstošus gadus vecajiem notikumiem un regulārajām cīņām, pilsētā ir saglabājušās šīs vēstures liecības – piemēram antīkais amfiteātris vai 2.gadsimta stadions, kas paredzējis vietas vismaz 30 000 cilvēkiem.

Atēnas, Grieķija

Pirmie iedzīvotāji Atēnās apmetās: aptuveni 5000 gadus pirms Kristus dzimšanas.

Atēnu akropole tikusi apdzīvota jau vairāk nekā 7000 gadus – un grieķu leģenda vēstī, ka pilsēta savu nosaukumu ieguvusi kad Atēna iestādījusi olīvas koka sēklu zemē, cīnoties par šo teritoriju ar Poseidonu. Tā kā koks bija daudz vērtīgāks un redzamāks nekā ūdens, tad Poseidons piekāpies un Atēna ieguvusi šo teritoriju, kļūstot par pilsētas patronesi. Atēnas, vieta kur dzimusi demokrātija, pilsēta, kas vienmēr bijusi kauju epicentrā, bet nekad nav tikusi pilnībā iznīcināta, pazīstama ar saviem domātājiem – Sokrātu, Hipokrātu, Aristoteli un Platonu, kā arī daudziem citiem, ir lieliska vieta, kur meklēt cilvēces saknes.

Argosa, Grieķija

Pirmie iedzīvotāji Argosā apmetās: aptuveni 5000 gadus pirms Kristus dzimšanas.

Arī šī vieta, kas sākumā bijis tikai ciems, tikusi apdzīvota jau vairāk nekā 7000 gadu, tomēr arheologi uzskata, ka tā radusies nedaudz pirms Atēnām. Mikēniešu periodā pilsēta arī bija viens no centriem, vēlāk pat kļūstot par galveno centru, karaļa – tirāna Feidona valdīšanas laikā. Argosa pazīstama arī ar to, ka 700 g. p.m.ē. Feidons nomainīja dzelzs monētas pret monētām no sudraba, kas bija salīdzinoši nelietderīgs, tikai dekoratīvs metāls. Šīs monētas plaši izmantoja kā starptautisku maiņas līdzekli līdz pat Peloponēsas karam, kad tās aizstāja Atēnu drahma. Pati pilsēta nosaukumu guvusi no Zeva un Niobas dēla Argosa vārda. Pilsētā labi saglabājušās gadu tūkstošiem vecās drupas – piemēram, amfiteātris.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.09354901sec.