Uzzini, kuras pasaules pilsētas ir draudzīgākās vegāniem un veģetāriešiem

Cilvēkiem, kuri ikdienā piekopj veģetāriešu vai vegānu ēšanas paradumus, ceļošana var izvērsties par visai satraucošu pieredzi ne tai labākajā šā vārda nozīmē. Vēl nesenā pagātnē viņiem nācās samierināties ar situāciju, ka pusdienās vai vakariņās vajadzēs iztikt ar sausu maizi vai labākajā gadījumā kādu augli vai dārzeni, jo vienkārši nebūs iespējams atrast restorānu vai kafejnīcu, kas piedāvātu vegānas maltītes. Justies “nepareiziem” un izolētiem. Taču laiki mainās. Šodien jau veģetāras un vegānas maltītes gatavo pat pasaules klases šefpavāri, un rezultāti ir apbrīnojami. Lielākajās pilsētās netrūkst īpašu vegānu restorānu, un arī “parastajās” ēstuvēs piedāvājumā ir vismaz daži ēdieni, kas atbilstu augu valsts uztura principiem. Šoreiz mazliet iepazīstināsim ar pilsētām, kuras ir ceļotājiem-vegāniem un veģetāriešiem visdraudzīgākās.  

Turīna

Ja vien patreizējā pilsētas galva Kiara Appendino turpinās savu veiksmīgi iesākto politiku, Itālijas provinces Pjemontas galvaspilsēta Turīna drīzumā kļūs par visas Itālijas “veģetāriešu galvaspilsētu”. Tas ir visai drosmīgs gājiens, ņemot vērā, ka šā reģiona tradicionālie gardumi ir dažādi gaļas izstrādājumi – šķiņķi, desiņas, gaļas sautējumi. Taču Appendito uzskata, ka nepieciešams rūpēties par vides ilgtspējību, un jau skolās plānots izglītot jauno paaudzi par vides un veselības jautājumiem, tai skaitā – veselīgiem ēšanas paradumiem un dzīvnieku labklājību. Šobrīd Turīnā ap 30 restorānu, kafejnīcu un veikalu piedāvā arī veģetāras un vegānas  maltītes, un šāda veida ēstuves piedzīvo uzplaukumu. Lai atvieglotu dzīvi ceļotājiem, Turīnas tūrisma mājas lapa ir publicējusi arī katri ar šo ēdinātavu atrašanās vietām.

Berlīne

Berlīne neoficiāli tiek uzskatīta par Eiropas vegānu galvaspilsētu. Piecdesmit “tīro” vegānu restorānu, kafejnīcu un saldējuma tirgotavu – piekritīsiet, tas ir iespaidīgs skaits pat tik lielai pilsētai. Pēc aptuveniem aprēķiniem, arī kādi 80 tūkstoši vietējo pilsētas iedzīvotāju ir pievērsušies vegāniskam dzīvesveidam. Šeit var atrast gan vegāniskos kebabus, gan tīri no augu valsts izejvielām gatavotu saldējumu. Vegānisma ētika un filozofija šeit gājusi plašumā un vairs netiek attiecināta tikai uz ēdienu – pārliecināti vegāni šeit var atrast saviem uzskatiem atbilstošu alu, vīnu, apģērbu, apavus un pat seksa rotaļlietas. Ikgadējais Berlīnes vegānu festivāls augustā pulcē ap 60 tūkstošiem dalībnieku.

Helsinki

Tīri vegāniski restorāni šajā ziemeļu galvaspilsētā pagaidām ir retums, taču ir daudz atsaucīgu šefpavāru un kafejnīcu īpašnieku, kas pēc klienta vēlmes labprāt pagatavos arī šādu maltīti; arvien vairāk kļūst arī veģetāriešu ēstuvju un kafejnīcu. Daudzās kafejnīcās pie kafijas pieejams arī auzu piens, kas ir patīkama pārmaiņa no vegāniem ierastā sojas piena. Ir arī kāds īpašs produkts kam pareģo drīzu kļūšanu par Somijas visvairāk eksportēto pārtikas produktu (jā, nopietni!) – “plucinātās auzas” – tas ir analogs burgeros plaši izmantotajai “plucinātajai cūkgaļai”, bet sastāv pamatā no sasmalcinātām auzām un pupiņām.    

Telaviva

Izrādās, ka Izraēlā ir pasaulē vislielākais vegānu īpatsvars attiecībā pret kopējo iedzīvotāju skaitu – viņu ir gandrīz pieci procenti, pasaulē lielākā vegānu nācija. Augu valsts receptēm šajā valstī ir senas tradīcijas, un arī mūsdienās vegānisks uzturs ir plaši pieejams. Savu kulmināciju vegānu kustība šajā valstī sasniedza 2014.gadā, kad armijā dienošie vegāni protestēja un draudēja pamest dienestu, ja armijas kafetērijā netiks piedāvātas arī vegāniskas izvēles. Kosmopolītiskajā Telavivā ir vairāk nekā 400 vegāniem draudzīgu ēdināšanas iestāžu. Vegānu versijās tiek gatavoti gan gardās persiešu virtuves ēdieni, gan arī daudz svaigākas un vieglākas tradicionālo, smago Austrumeiropas stila ēdienu versijas. Un, protams, praktiski visur pieejami vegānu falafel un šavarma – Tuvo Austrumu virtuves gardumi. Katru gadu septembrī Telavivā notiek plašs vegānu festivāls, viens no lielākajiem pasaulē.   

Sanfrancisko

Pateicoties modē nākušajam mazliet hipijiskajam, bet visnotaļ veselīgajam dzīves un domāšanas veidam, Sanfrancisko šodien ir vieta, kur atrast pasaulē daudzveidīgāko, modernāko un invovatīvāko veģetāro, vegāno un svaigēdāju maltīšu piedāvājumu. Pilsētā pieejamas lieliskas tradicionālo meksikāņu ēdienu vegānās versijas, kas tiek pārdots kā gards, sātīgs un pilnvērtīgs ēdiens, nevis tikai piedevas. Tāpat, ja esat vegāns, tas nav iemesls, lai atsacītos no savas mīlestības uz suši, vai patiesi izsmalcinātas gardēžu maltītes smalkā restorānā – arī tas viss šeit ir pieejams.

Londona

Arī Londonu pasaules dzīvnieku tiesību aktīvistu organizācija PETA reiz ir nominējusi par veģetāriešiem draudzīgāko pilsētu pasaulē. Tas visdrīzāk – ne tikai pateicoties vairāk nekā 100 vegānu un veģetāriešu restorāniem, bet arī pasakaini plašajam visdažādāko etnisko virtuvju piedāvājumam, kurās arī šie apmeklētāji noteikti atradīs ko sev piemērotu. Londonā iespējams viss – kāds par vegānu kļuvušais bijušais KFC darbinieks ir pat nesen atvēris vegānu “cepto vistiņu” kafejnīcu, pie kuras tagad stāvot garas rindas.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 01.04.2024 Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti Estravel Latvia
Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis | Skatīt vairāk
no 605 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.57241988sec.