Iedvesma ceļojumam - Himalaju kalni Nepālā (VIDEO)

Himalaju kalni jeb vienkārši Himalaji ir pasaules augstākā kalnu sistēma. Jā, tieši te atrodas arī augstākais kalns uz Zemes -  Everests, kas slejas 8848 metru augstumā virs jūras līmeņa.

Himalaji atrodas starp Tibetas kalnieni (ziemeļos) un Indas-Gangas līdzenumu (dienvidos) Indijas, Ķīnas, Nepālas, Pakistānas un Butānas teritorijās. Himalaju lokveidīgās sistēmas garums ir vairāk nekā 2400 km, platums sasniedz 400 km. Kalni veidojušies apmēram 70 miljonus gadu pagātnē, kad norisinājās tektoniskās kontinentu nobīdes. Tomēr arī mūsdienās te novērojami ģeoloģiskie procesi, katru gadu kalniem paceļoties aptuveni 5 milimetrus augstāk un pavirzoties par 67 milimetriem Āzijas virzienā. Himalajiem arī ir ievērojama platība - tie aizņem kopumā aptuveni 650 tūkstošus kvadrātkilometru (salīdzinājumam - Latvija aizņem aptuveni 10x mazāk).

Augstajiem kalniem arī ir liela ietekme uz klimatu gan Indijas subkontinentā, gan Tibetas kalnienē. Tie neļauj no ziemeļiem ieplūst aukstām gaisa masām. Līdz ar to Indijā klimats ir daudz siltāks nekā tā paša platuma grādos citās pasaules daļās. Tā ir arī kā barjera musona vējiem, neļaujot tiem ieplūst Āzijas centrālajā daļā. Himalaju dienvidu pakājē ir viens augstākajiem nokrišņu daudzumiem gadā.

Runājot par pasaulē augstāko kalnu - Everestu, jāņem vērā, ka tam ir arī cits nosaukums - Džomolungma -  jeb "Pasaules dievišķā māte", tibetiešu dotais nosaukums. Vārds Everests – eiropiešu nosaukums, piešķirts 1865.gadā par godu Indijas superintendantam pulkvedim Džordžam Everestam, neskatoties uz viņa paša iebildumiem.

Ziemeļu skaldne atrodas Nepālas teritorijā, bet DR skaldne – Ķīnā. Tibetiešu mūki uzskatīja, ka kalna virsotnē stāv zelta lauva, tādēļ alpīnisti tā cenšas uzkāpt kalnā. Tibetieši uzskata, ka Pasaules mātei nav tīkama kāpelēšana pa kalnu. Tibetiešu ticējumi aizliedz pie kalna mīlēties, nokaut dzivniekus, vai gulēt pozā, kad kājas pavērstas pret kalna virsotni.

1849.gada briti uzmērīja šo virsotni, un kopš 1852.gada to uzskata par pasaules augstāko punktu.

No 1922.gada tika veikti 2972 uzkāpieni, no tiem 207 nāves gadījumi.

Tomēr ja nav vēlme riskēt ar savu dzīvību un veselību, bet vienkārši izbaudīt dabas brīnumainību, dodies uz Nepālu kopā ar Jēkaba ceļojumiem vai apvieno Nepālas apskatīšanu kopā ar vizīti Butānā - ar Impro.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48443604sec.