Bijušo Hitlera kūrortu Ziemeļvācijā mēģina pārbūvēt par ekskluzīvu dzīvokļu un viesnīcu kompleksu

Ja jums jautātu, kurš, kad un kur ir uzbūvējis pasaulē lielāko tūristu kūrortu, droši vien nāktu prātā daudzas un dažādas atbildes, bet tikai ne šī – tas bija neviens cits, kā bēdīgi slavenais Ādolfs Hitlers, nacistiskās Vācijas diktators. Un šī vieta atrodas Rūgenas salā, Baltijas jūrā, Vācijas ziemeļos. Nacisti to nosauca par Proru, un ar šādu nosaukumu tā arī iegājusi vēsturē. Taisnības labad gan jāpiebilst, ka kūrorta būvniecība tā arī netika pilnībā pabeigta, un darbību tas neuzsāka.

1936.gadā pēc Hitlera pavēles un stingrā virsuzraudzībā tika uzsākts vērienīgs projekts – grandioza darba ļaužu atpūtas kompleksa būvniecība. Nacionālsociālistu valdība bija iecerējusi, ka šeit tādā pat vienotā ierindā kā darba dzīvē savus atvaļinājumus pavadīs krietnie vācu strādnieki, valsts varenības cēlāji. Sapņi par brīvdienām pie jūras viņiem būtu  tāds kā “burkāns ēzelītim”, kas allaž ir deguna galā, un kas palīdzētu pievērst tautas masas fīrera idejām un pakļautībai. Līdzīgas idejas jau vēlāk tika īstenotas arī citā totalitārā sociālisma valstī – arī padomju darba ļaudīm par labu kalpošanu tika piešķirtas ceļazīmes uz atpūtas namiem un sanatorijām.

Iecerētie mērogi bija patiešām iespaidīgi – ja viss notiktu pēc plāna, Prorā vienlaicīgi jūras gaisu baudītu 20 tūkstoši cilvēku; 9 tūkstoši strādnieku bijuši iesaistīti būvniecībā. Vienādas, diezgan biedējoša paskata betona blokmājas stiepās gar jūras krastu gandrīz piecu kilometru garumā. Tāds, lūk bija domāts tas “kūrorts”. Taču, mēs jau zinām, ka viss notika savādāk – 1939.gadā Vācija iebruka Polijā, sākās otrais pasaules karš, un nu jau Hitleram prātā bija svarīgākas lietas par niekošanos ar kūrortiem. Strādniekiem steidzami bija jādodas uz ieroču rūpnīcām, un visa būvniecība apstājās. Pamestie un lēnām brūkošie “spoku pilsētas” korpusi grima aizvien dziļāk aizmirstībā uz daudziem gadu desmitiem.

Viss mainījās 2013.gadā, kad vācu nekustamā īpašuma kompānija Metropole Marketing iegādājās tiesības veikt Proras atjaunošanu un pārbūvi par ekskluzīvu kūrortu jūras krastā. Pēc viņu ieceres, milzīgais komplekss ir sadalīts divās daļās – dzīvokļu, un viesnīcu un SPA zonās. Projektu paredzēts pabeigt 2022.gadā, taču gan dzīvokļi, gan vasaras apartamenti pārdošanā izlikti jau tagad.

Pirmais atjaunotais Proras korpuss tika atklāts 2016.gada septembrī. Apartamentu cenas tajā robežās no 400 līdz 750 tūkstošiem eiro, atkarībā no to lieluma un novietojuma. Dārgākie ir divu līmeņu apartamenti jumta stāvā, kuriem ir arī sava jumta terase ar ekskluzīvu skatu uz jūru. Dzīvokļiem ir moderns, kvalitatīvs minimālisma stila iekārtojums, apsildāmās grīdas, mājās ir stikla lifti un pieejami veļas mazgātavas pakalpojumi. Tāpat visiem iedzīvotājiem pieejami peldbaseini, SPA komplekss un dārzs. Fotogrāfijās un arhitektu vizualizācijās tas viss nedaudz atgādina jauno projektu dzīvokļu mājas Jūrmalā, tomēr standarta blokmāju ietvars un kompleksa milzu apmēri nerada iespaidu par iespējamu omulību vai privātumu.


Taču, lai arī dzīvokļi ir patiešām glīti un stilīgi, Rūgenas salas pludmales uzskatītas par skaistākajām Vācijā, un vieta atrodas izdevīgā 3 stunda brauciena attālumā no Berlīnes, tomēr projekta kritiķus māc nopietnas šaubas, vai cilvēki gribēs dzīvot vietā, kas saistīta ar tik smagu pagātnes mantojumu. Var gadīties, ka šī savādā vieta nonāk vēstures aizmirstībā jau otro reizi.



KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas! Latvia Tours
🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama | Skatīt vairāk
no 350 EUR
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.83104897sec.