Eiropas fascinējošākās kapsētas - 1.daļa

Kapsētas reti kad tiek minētas populārāko apskates objektu skaitā, un arī ne katram ceļotājam tās būs piemērotas. Jo parasti kapsētas vārds saistās ar nāvi, bēdām, nožēlu. Tās iedveš apcerīgumu, pietāti, skumju noskaņojumu un pat iracionālas bailes. Tomēr dažas no vietām, kur saskaras dzīvo un mirušo pasaules, ir tik fascinējošas, unikālas un katra savā veidā pievilcīgas, ka būtu atsevišķa apmeklējuma vērtas.  

Skogskyrkogården Meža kapi, Zviedrija

Zviedru arhitektu Gunnara Asplunda un Sigurda Leverentza radītā Stokholmas Meža kapsēta (paliksim pie nosaukuma, kuru esam spējīgi izrunāt) ir īsta ziemeļu klasiskās, atturīgās ainavu arhitektūras pērle un izcils piemērs perfektai dabas un cilvēka radītas vides harmonijai. Šī UNESCO Pasaules mantojumā iekļautā, zaļam parkam līdzīgā vieta ir vairāk nekā tikai kapsēta; tā ir miera oāze, kur dzīves pārdomu brīžos doties mierīgās pastaigās, nodoties apcerīgai pašanalīzei un meditācijai, kā arī vērot putnus.

Jautrā kapsēta, Rumānija

Labi paslēpusies mazajā Sapantas ciematiņā Maramurešas reģionā aptuveni 600 kilometru attālumā no Bukarestes, šī vieta, atbilstoši savam nosaukumam, it nemaz neizraisa skumju noskaņojumu. Kapa vietas iezīmē bagātīgi rotāti krusti košās krāsās (īpašā cieņā ir spilgti zilie toņi), bet uz kapa plāksnēm iekalti daiļrunīgi vēstījumi melnā humora garā par apbedītās personas dzīves gājumu. Šejieniešiem nevar pārmest humora izjūtas trūkumu, un Jautrā kapsēta mūsdienās tiek uzskatīta par nenovērtējamu tautas folkloras pieminekli.    

Jozefovas vecie Ebreju kapi, Čehija

Vecie Ebreju kapi, kas šai vietā pastāv jau kopš 15.gadsimta, ir vecākie līdz mūsdienām saglabājušies ebreju kapi Eiropā, kā arī ir viens no unikālākajiem un atmiņā paliekošākajiem Prāgas apskates objektiem. Nelielā zemes gabaliņā ļoti kompakti izvietotas kapu plāksnes no dažādiem gadsimtiem, daudzas no tām šķības, brūkošas un citādi laika zoba ietekmētas. Kapu plākšņu skaits ir aptuveni 12 tūkstoši, bet visā pastāvēšanas vēsturē šeit esot apglabāti vairāk nekā 100 tūkstoši cilvēku. Vieta, kas izraisa mistiskas, trauksmainas, sirreālas sajūtas.      

Dargavsa – Mirušo pilsēta, Ziemeļosetija, Krievijas Federācijas sastāvā

Dziļi iekšā Kaukāza kalnos, aptuveni stundas brauciena attālumā no Ziemeļosetijas-Alānijas republikas galvaspilsētas Vladikavkāzas, ir paslēpusies Dargavsa (attēlā), saukta arī par Mirušo pilsētu – mītu, leģendu un mistikas apvīta vieta. Tā senās Alānijas nekropole ar 99 apbedījuma vietām. Ārēji no attāluma Dargavsa atgādina mazu tradicionālu lauku ciematu kalna pakājē ar pelēka akmens mājiņām un dakstiņu jumtiem – skaistu, aicinošu un biedējošu vienlaicīgi.

Haigeitas kapsēta, Anglija

Ēnainas taciņas, kas līkumo gar kapavietām, velvēm un mauzolejiem .. Nav šaubu, Haigeita ir viena no Londonas elegantākajām kapsētām. Atvērta 1839.gadā, šī Viktorijas laikmeta stila apbedījumu vieta ir slavena gan ar savu izsmalcināto ainavu un arhitektūru, gan arī daudzajiem slavenajiem aizgājējiem, kas tur atdusas, viņu vidū – Kārlis Markss, dramaturgs Duglass Adamss, dzejnieks Džrdžs Eliots, zinātnieks Maikls Faradejs, un visa Čarlza Dikensa ģimene. Kapsēta ir sadalīta divās daļā – austrumu daļu par nelielu samaksu var apmeklēt jebkurš, bet rietumu daļa, kur atrodas arī nozīmīgākie vēstures un arhitektūras pieminekļi, ir pieejama tikai organizētās grupās gida pavadībā.    


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀  Latvia Tours
Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze. | Skatīt vairāk
no 539.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienu prieki lieliem un maziem Baltic Beach Hotel & SPA
Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.14854693sec.