Austrālijā strādājošajiem ceļotājiem un studentiem nereti maksā pat uz pusi mazāk nekā likumā paredzēts

Lai arī esot otrā pasaules malā varētu likties, ka Austrālija ir sapņu zeme, izrādās, ka arī šajā zemē ir cilvēki, kas māk iedzīvoties uz citu rēķina - un nemaz nekautrējas to darīt. Nesen veikts pētījums norāda - katrs trešais ceļotājs, kas piestrādā, lai spētu uzturēt sevi Austrālijā, kā arī katrs trešais stradājošais ārvalstu students tiek nodarbināts zem likumos paredzētās minimālās algas.

Pētījums norāda, ka algu zādzība no Austrālijā uz laiku mītošajiem darbiniekiem ir ļoti ierasta prakse un tā pat ir "endēmijas" līmenī (endēmija - epidēmija, kas atrodama konkrētā ģeogrāfiskā apvidū). Darbinieki nereti saņem pat uz pusi - vai pat vēl lielāku algas samazinājumu, lai gan oficiālos dokumentos viņiem tiek paredzēta pilna alga. Algu starpību tad darba devējs vai kāds no citiem darbiniekiem paturot sev.

Visbēdīgākā situācija ar godīgu algu izmaksu esot ēdināšanas un lauksaimniecības nozarēs, īpaši strādniekiem, kas Austrālijā ieradušies no Āzijas valstīm.

Kopumā pētījumā aptaujāti aptuveni 4300 īstermiņa darbinieki no 107 pasaules valstīm - arī Latvijas.

Trešdaļa no šiem darbiniekiem saņēmuši mazāk nekā 12 Austrālijas dolārus stundā (aptuveni 8 eiro), kamēr minimālā atalgojuma likme ir 22,13 Austrālijas dolāri stundā (14,20 eiro). Novērojams arī fakts, ka jau minētajiem aziātiem maksā mazāku atalgojumu nekā no Rietumu pasaules nākušajiem strādniekiem.

Daži no strādniekiem situāciju skaidro ar to, ka darbinieki ir bailēs par to, ka sūdzoties viņus varētu atzīt par līdzvainīgiem nelikumībās vai vismaz tie varētu zaudēt darbu - un līdz ar to gan savu ienākumu avotu, gan iespēju uzturēties Austrālijā.

Lielākā daļa studentu un "mugursomas ceļotāju" jeb mazbudžeta ceļotāju, strādājuši kafejnīcās, restorānos un hoteļos. Savukārt vissliktāk apmaksātie darbi bijuši augļu novākšanas un lauksaimniecības darbos, kur katrs septītais darbinieks saņēmis pat mazāk nekā 5 AUD (3,5 eiro) stundā.

Tāpat pētījums norāda, ka daudziem darbiniekiem darba devējs ir atņēmis pases, strādājošajiem bijis jāiemaksā "depozīts" par iespēju saņemt darbu, kā arī lielai daļai darbinieku no katras algas esot jāveic "maksājums par darba vietu".

Aptuveni pusei darbinieku Austrālijā atalgojums tiekot izmaksāts skaidrā naudā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Padastes muiža - romantiska atpūta Estravel Latvia
2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām | Skatīt vairāk
no 335 EUR
4 personām - aktīva atpūta Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums | Skatīt vairāk
no 370 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 30.04.2024 Maroka - Āfrikas eksotika  Estravel Latvia
Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot | Skatīt vairāk
no 559 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 29.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.9511559sec.