Latvijas pēdas pasaulē - vietas, kas ceļojot noteikti jāapmeklē

Publicists Otto Ozols reiz teica: “Latvieši ir visur!” Iespējams, tā patiešām ir, tāpēc, tuvojoties Latvijas valsts simtgadei, portāls “latviesi.com” sāk unikālu projektu “Latvijas pēdas pasaulē”, kurā apkopo stāstus, kā dažādās pasaules malās mītoši latvieši aktīvi darbojas un “atstāj savas un Latvijas pēdas”.

Ja nu esat kādā no šīm pilsētām, apciemojiet savus tautiešus un iepazīstiet viņu radīto mantojumu!

“Mūsuprāt, Latvijas pēdas pasaulē palīdzēs tautiešiem visā pasaulē justies piederīgiem mūsu valstij, jo,  atrodoties ārpus Latvijas, būs pieejama informācija par cilvēkiem un tuvumā esošām nozīmīgām vietām, kas ir saistītas ar Latviju, tādējādi ikvienam veicinot sajūtu - es esmu Latvija!” uzsver projekta īstenotājs, portāla “latviesi.com” vadītājs Indulis Bērziņš.

Bērziņš piebilda, ka projekta tapšanu savulaik iedvesmojis kādreizējais Latvijas vēstnieks Īrijā, vēlāk - speciālo uzdevumu vēstnieks diasporas jautājumos, tagadējais vēstnieks Turcijā Pēteris Kārlis Elferts.

Portāls “latviesi.com” līdz šim brīdim ir apkopojis vairāk nekā 250 dažādu stāstu, drīzumā tie visi būs pieejami portālā vienkopus. Tagad iepazīstinām ar dažiem no tiem!

Izlaušanās spēle “Escape London” Lielbritānijas sirdī – Londonā

“Kvesta” jeb intelektuālas izlaušanās spēles visai komandai aizsākumi meklējami Japānā, kur pirms pāris gadiem šāda veida atpūta kļuva ļoti iecienīta. Pēc tam “bums” turpinājās visā pasaulē. Starp kvesta cienītājiem ir arī latvietis Jānis Lāčplēsis, kurš Londonā atvēris izlaušanās spēļu istabas “Escape London”. Jānis uz Angliju devās pirms 16 gadiem, taču biznesu sācis vien tagad. Saņemot Lielbritānijā pieejamo atbalstu jaunajiem uzņēmējiem, Jānis atvēris vairākas izlaušanās istabas un neplāno apstāties.

Plašāk:https://www.latviesi.com/jaunumi/raksts/118994-latvijas-pedas-pasaule-escape-london-izlausanas-spele-anglija/

Pasaulē lielākais kāzu salons “Kleinfield” Ņujorkā, ASV

Manhetenā, Ņujorkā atrodas viens populārākajiem un lielākajiem kāzu saloniem “Kleinfield”. Kopš 1999.gada te saimnieko latviete Māra Uršela un viņas domubiedrs Veins Rodžerss. No neliela veikaliņa tas izaudzis par greznu salonu, kurā strādā vairāk nekā 250 cilvēku un kur kāzu kleitas brauc raudzīties līgavas no visas pasaules. Starp citu, dzīvesstila TV kanāla TLC realitātes šovs “Say Yes to the Dress” (Saki “Jā” kleitai) tika filmēts tieši Uršelas salonā. Tāpēc, ja esat Ņujorkā, Manhetenā, ir vērts apciemot “Kleinfield” salonu un priecēt savas acis neatkarīgi no tā, vai tuvākajā laikā ir plānots mīt gredzenus.

Plašāk https://www.latviesi.com/jaunumi/raksts/118870-latvijas-pedas-pasaule-pasaule-lielakais-kazu-salons-kleinfeld-nujorka/

Bārs “No One Writes to the Colonel” Toronto, KanādāIespējams, kādam šis nosaukums raisa nostalģiskas atmiņas par laiku, kad Vecrīgā slavas zenītā bija bārs “Pulkvedim neviens neraksta”. Ja esat Toronto, apciemojiet tur dzimušā Amerikas latvieša Martina Smita, Latvijā pazīstamo krodzinieku Arņa Bikšus un Mika Pētersona radīto “No One Writes to the Colonel”. Izrādās, arī okeāna otrā pusē nosaukums izrādījies “lipīgs”, jo daļa apmeklētāju tieši tādēļ labprāt apciemo Gabriela Garsijas Markesa slavenā romāna vārdā nosaukto izklaides vietu. Bārs atzīts par vienu no labākajām atpūtas vietām Toronto, zināms ar pilsētā labāko mohito. Īpašnieki norāda, ka bārs paredzēts pieaugušiem cilvēkiem, jo apkārtnē pietiek atpūtas vietu jauniešiem un studentiem.

Plašāk: https://www.latviesi.com/jaunumi/raksts/118948-latvijas-pedas-pasaule-bars-no-one-writes-to-the-colonel-toronto/

Leo Mihelsona mākslas muzejs Teksasā, ASV

Mākslas vēsturnieki Leo Mihelsonu pielīdzinājuši slavenajam modernistam Markam Šagālam un ievērojamajam kubisma meistaram Pablo Pikaso. Radošās dzīves laikā mākslinieks ir uzgleznojis vairāk nekā 1000 mākslas darbu, tie bijuši izstādīti galvenajās mākslas izstādēs Rietumeiropā, Padomju Savienībā un ASV. Sākoties Otrajam pasaules karam, pēc vāciešu iebrukuma Parīzē gleznotājs aizbēga uz Ņujorku, kur nodzīvoja līdz mūža beigām. Par godu vīram Leo Mihelsona atraitne Teksasā, Māršalā, 1985.gadā atvēra mākslas muzeju “The Michelson Museum of Art”. Pēc paplašināšanas tajā iekļauti arī citu mākslinieku darbi, tostarp XX gs. sākuma gleznas, afrikāņu maskas un ķīniešu operas marionetes.

https://www.michelsonmuseum.org/

Bila Rebanes filma “The Giant Spider Invasion”

Latvieši “ir visur” arī kino. Ja esi 80.gadu un šausmu žanra cienītājs, tad noskatīšanās vērta ir igauņu latviešu ģimenē dzimušā Bila Rebanes filma “The Giant Spider Invasion”. Tiesa, tā ir tikai viena no viņa režisētajām un producētajām filmām. Rebane uzņēmis arī muzikālo īsfilmu “Twist Craze”, kas bija finansiāli ienesīgākā sava laika filma. 60.gados režisors Viskonsīnā, ASV izveidoja savu filmu studiju.Rebane uzņēmis arī tādas teicamas filmas kā “Monster A Go-Go” un “Invasion from Inner Earth”. Režisors ir saņēmis Viskonsīnas filmu ražotāju balvu par mūža ieguldījumu.

https://www.youtube.com/watch?v=Bksvon-hSDM

“Tiek lēsts, ka ārpus Latvijas dzīvo aptuveni 370 tūkstoši latviešu. Liela daļa pat trešajā paaudzē ģimenē, prātā un sirdī uztur dzīvu Latvijas vārdu un savu piederību valstij. Iepazīstot viņu veikumu, var ieraudzīt latviešu mantojumu no cita skatupunkta un uzzināt, ar kādiem sasniegumiem varam lepoties,” uzsver Pasaules brīvo latviešu apvienības pārstāvniecības vadītājs Latvijā Jānis Andersons.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.32243204sec.