10 ēdieni, kas noteikti jānogaršo Grieķijā

Katrai valstij ir raksturīgi ēdieni. Tomēr starp tiem ir arī ikonas - tādi ēdieni, kas ikvienam saistās ar šo valsti. Latvijā tās varētu būt kartupeļu pankūkas un pelēkie zirņi ar speķi. Itālijā - pasta un pica. ASV - burgeri un pīrāgi. Tomēr kas būtu Grieķijai? Protams, ka grieķu salāti - bet ne tikai.

Piedāvājam iepazīties ar Itālijas ēdieniem, ko nevajadzētu palaist garām, dodoties uz Grieķiju!

1. Taramasalata

Kas to padara lielisku

Šis krēmīgi asā mērcīte ir daudzu cilvēku iecienītākais ēdiens. Pagatavota no kūpinātiem zivju ikriem (mencas, karpas vai kefales), sajaukta ar olīveļļu un citronu, mājās gatavota taramasalata ir neapšaubāmi labāka par spilgti rozā rūpnieciski ražoto versiju, ko var nopirkt veikalos.

Kur to var nobaudīt

Pēc peldes Agios Sostis- tirkīza krāsas līcī, kuru ieskauj zeltaina smilšu pludmale Mikonas ziemeļu piekrastē. Virs pludmales, blakus baltai baznīcai atrodas Kiki’s Taverna (maijs- oktobris; tikai pusdienas). Tā ir ļoti iecienīta savas īsās, nesarežģītās, mājīgās ēdienkartes dēļ, iekļaujot tajā taramasalata.

2. Kolokithokeftedes

Kas tos padara lieliskus

Neatvairāmi un vislabāk ēdami karsti, kamēr tie vēl ir kraukšķīgi ārpusē, bet visvairāk iekšpusē, šie garšīgie plāceņi ir veidoti no rīvētiem kabačiem. Garšas pastiprināšanai papildināti ar sīpoliem, svaigām piparmētrām un drupinātu fetas sieru. Pēc tam samaisīti kopā ar olu un miltiem un cepti. Perfekta izvēle veģetāriešiem.

Kur tos var nobaudīt

Lai gan kolokithokeftedes var atrast visā Grieķijā, vislabākie tie ir Krētā. Rezervē galdiņu “Tamtam” un pasūti plati ar kolokithokeftedes uzkodām. “Tamtam” nozīmē “tieši laikā”- un tādi tie arī ir.

3. Tomatokeftedes

Kas tos padara lieliskus

Līdzīgi kā kolokithokeftedes, bet kabaču vietā kā galvenā sastāvdaļa izmantoti tomāti. Tomātu plācenīši ir visgaršīgākie, kad gatavoti no Santorini audzētiem ķiršu tomātiem. Šie mazie auglīši ir bagāti ar garšu, un par to jāpateicas salas sausajai, vulkāniskajai augsnei.

Kur tos var nobaudīt

Santorini vietējie iedzīvotāji iesaka mājās gatavotas tomatokeftedes pie ”Penelopes” blakus baznīcai, kas atrodas Prygos kalna virsotnē. Īpašnieks- šefpavārs atvēra šo ēstuvi 1999. gadā, un kopš tā laika pasniedz tajā autentisku, mājās gatavotu ēdienu.

4. Svaigas zivis

Kas tās padara lieliskas

Mīnoja freskas, datētas ar 1500 g.p.m.ē. detalizēti attēloja zivis un delfīnus. Bet skatoties vēl tālākā pagātnē, arheologi vairākās alās Grieķijā atrada zvejas āķus un zivju kaulus, pierādot, ka cilvēki jau 11 000 gadus senā pagātnē uzturā lietoja zivis. Ar tās plašo krasta līniju (13 000km, otrā garākā Eiropā) un dziļo, dzidro jūru, Grieķija joprojām ir pazīstama ar tās izcilajām jūras veltēm. Svaigām zivīm vajadzētu smaržot kā jūrai, tām vajadzētu būt ar spīdīgām acīm un sarkanām žaunām.

Kur tās var nobaudīt

“Varoulko Seaside” Pirenejos, Atēnās, ir plaši uzskatīts par Grieķijas labāko jūras velšu restorānu. Šeit, īpašnieks- šefpavārs Lefteris Lazarou pasniedz izsmalcinātus jūras velšu ēdienus pie galdiem ar skatu uz zvejas laivām Mikrolimano ostā- nogaršo svaigo jūras asari vai jūras karūsu, viegli grilētu, apsmidzinātu ar olīveļļu, pasniegtu ar citrona šķēlīti.

5. Moussaka

Kas to padara lielisku

Šis daudzus gadus iemīļotais, Grieķijā plaši pazīstamais ēdiens, apvieno ceptus, sagrieztus baklažānus, pārklātus ar tomātu un maltās gaļas mērci. Garšas bagātināšanai pievienoti sīpoli, ķiploki un kanēlis, pārklāti ar rīvētu sieru. Ēdienu cep cepeškrāsnī, līdz tas ir pilnībā gatavs.

Kur to var nobaudīt

Ja vēlies, labu, vecmodīgu moussaku, dodies uz “Klimataria” restorānu Atēnās. Šeit, atvērta tipa virtuvē, kopš 1927. gada, pasniedz ar sirsnību mājās gatavotu ēdienu. Piedāvājumā ir arī kulinārijas nodarbības, tādā veidā tu vari iemācīties gatavot moussaku tieši tā, kā to dara grieķi.

Vai arī, ja vēlies mūsdienīgu apkalpošanu, apmeklē Santorini, kas pazīstama ar saviem baltajiem baklažāniem. Šeit, Firā, godalgotais gardēžu restorāns “Koukoumavlos” gatavo moussaka suflē, apvienojo Santorīnī baltos baklažānus, kūpinātu liellopa karpačo, kūpinātu paprikas eļļu un tomātu sīrupu ar dzērvenēm.

6. Pastisada


Kas to padara lielisku

Pastisada ir garšīgs gaļas sautējums, parasti gatavots no liellopu gaļas, lēni sautēts ar tomātiem, sīpoliem, ķiplokiem un olīveļļu, ar pievienotām garšvielām, ieskaitot kanēli, krustnagliņas, ķimenes, muskatriekstu, papriku, melnos piparus un lauru lapas. Parasti tiek pasniegts ar spageti makaroniem.

Kur to var nobaudīt

Korfu pilsētā, netālu no Esplanādes, ģimenes uzņēmums “Rex” kopš 1932. gada piedāvā divu veidu pastisada- moshari pastisada (gatavota no liellopa gaļas) un kokoras pastisada (ar gaiļa gaļu).

7. Jēra Kleftiko


Kas to padara lielisku

Kas to padarīja lielisku, oriģināli bija tas, ka tas bija par brīvu- arni kleftiko nozīmē “zagtais jērs”, un šis ēdiens visticamāk ir no kleftu laika (lielceļnieki, kas aplaupīja Osmaņu turkus). Šim ēdienam ir vairāki varianti, bet būtībā tas ir lēni gatavots jērs ar dārzeņiem un garšvielām, gatavots vai nu taukus necaurlaidīgos papīra iepakojumos, vai arī sautēts māla traukā. Dažās receptēs tiek pievienots kāds gabaliņš siera.

Kur to var nobaudīt

Kopš seniem laikiem grieķi ir audzējuši aitas un kazas, kuras labi izdzīvo neskartajās kalnu nogāzēs. Metsovo pilsētu, Pindos kalnos, dibināja gani. Šeit gan Taverna Metsovitiko Saloni, gan To Koutouki tou Nikola pasniedz lielisku jēra kleftiko, vislabāk kopā ar pudeli vietējā Katogi sarkanvīna.

8. Grieķu salāti


Kas tos padara lieliskus

Šis plaši pazīstamais ēdiens (grieķiem zināms kā horiatiki) apvieno svaigi sasmalcinātus tomātus, gurķi un violetos sīpolus pārklātus ar lielu daudzumu fetas siera un saujiņu melno olīvu, apsmidzinātus ar olīveļļu un pārkaisītus ar oregano.

Kur tos var nobaudīt

Kardamili pilsētā, Lela’s Taverna gatavo tradicionālo horiatiki (dāsnām porcijām, tāpēc iespējams tu vēlēsies savā porcijā dalīties ar vēl kādu), izmantojot labu vietējo fetas sieru un sulīgas melnās olīvas no netālu esošās Kalamatas. Vai arī neparastām mūsdienu garšām izmēģini Funky Gourmet restorānu Atēnās- viņu degustācijas ēdienkarte piedāvā vispārsteidzošāko horiatiki, bagātu ar svaigām klasisku grieķu salātu garšām.

9. Bougatsa


Kas to padara lielisku

Silts, salds un lipīgs, vairumam grieķu bougatsa ir krēma pīrāgs. Ja tu dzīvo Thessaloniki, vārds bougatsa iekļauj arī pikantos pīrāgus, pildītus ar vai nu kimu (malto gaļu), vai arī tiri (sieru). Tāpat kā saldā krēma versija, tie tiek pārkaisīti ar pūdercukuru un kanēli. Lai arī kuru tu izvēlētos, tas ir garšīgs dienas sākums, pasniegts sagriezts mazos gabaliņos pie brokastu kafijas tases.

Kur to var nobaudīt

Tessaloniki pilsētā, Atēnās kafejnīcā Bantis. Arī Giannis ir lielisks variants, šī ēstuve ir atvērta līdz pat 3 naktī, padarot to par lielisku vietu nakts uzkodām.

10. Loukoumades


Kas tos padara tik lieliskus

Vēl viens salds, lipīgs un kalorijām bagāts gardums, loukoumades ir maza izmēra ceptas bumbiņas, kas tradicionāli tiek pasniegtas siltas, aplietas ar medu un apkaisītas ar kanēli. Mūsdienīgākā versijā tās tiek pārlietas ar kausētu šokolādi, sasmalcinātiem valriekstiem un saldējumu.

Kur tās var nobaudīt

Atēnās, restorāns Aigadon jau kopš 1926. gada specializējas loukoumades gatavošanā. Veicot pasūtījumu, viņi to pagatavos tieši tev. Tu vari tos ēst uz vietas pie viena no marmora galdiņiem vai arī paņemt sev līdz skaistā, baltā kartona kastītē.

Ja interesē līdzīgs raksts par Franciju, lasi ŠEIT.

Ja interesē līdzīgs raksts par Spāniju, lasi ŠEIT.

Ja interesē līdzīgs raksts par Turciju, lasi ŠEIT.

Ja interesē līdzīgs raksts par Portugāli, lasi ŠEIT.

Ja interesē līdzīgs raksts par Itāliju, lasi ŠEIT.

Ja interesē līdzīgs raksts par ASV, lasi ŠEIT.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 30.03.2024 Ottes Lieldienas Alūksnes TIC
30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.11133003sec.