Februārī sāksies pirmā Latvijas zinātnieku ekspedīcija uz Antarktīdu [1]

Šī gada 11. februāri Latvijas ģeologi dosies ekspedīcijā uz Antarktīdu, lai veiktu ledāju pētījumus un turpinātu attīstīt polāro pētījumu jomu Latvijā. Šī būs pirmā latviešu zinātnieku ekspedīcija uz Antarktīdu.

Ekspedīcijā dosies Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes pasniedzēji un pētnieki Dr. ģeol. Kristaps Lamsters, Dr. ģeol. Janis Karušs un Dr. ģeol. Maris Krievāns. Pētnieku komanda kopā jau īstenojusi trīs ekspedīcijas, veicot ledāju pētījumus Islandē un Grenlandē. Šī gada ekspedīcijas laikā pētījumu bāze būs Ukrainai piederošā Vernadska polārstacija, kura atrodas uz Galindesa salas, netālu no Antarktīdas pussalas.

Anktartīda - piektais lielākais kontinents, kas veidots no ledus. Antarktīdas tuvumā cilvēki pirmo reizi nokļuva tikai ap 1820.gadu. Līdz pat mūsdienām lielākā daļa no kontinenta nav izpētīta. Uz Antarktīdu joprojām dodas tikai zinātnieki un piedzīvojumu meklētāji. Parasti Antarktīdā uzturas ap 1000 cilvēku, kuri strādā zinātniskajās stačijās. 98% no Antarktīdas teritorijas klāj ledus sega, kuras maksimālais biezums ir līdz pat 4,7 kilometriem.

Kāds labums no Antarktīdas pētījumiem Latvijai?

Komandas uzdevums ekspedīcijas laikā ir veikt Antarktīdas pussalas un apkartējo salu ledāju biezuma un iekšējās struktūras mērījumus, kā arī izveidot 3D modeļus turpmākiem pētījumiem. Zinātnieki pētīs uz ledājiem mītošos mikroorganismus, kā arī iežu un nogulumu veidošanas apstākļus.

Varam lepoties, ka Latvija tiek iesaistīta starptautiski nozīmīga un neizzināta reģiona pētījumos. Mūsu zinātnieku pētījumi dos ieguldījumu Latvijas un citu valstu zinātnieku izpratnē par mūsdienu procesiem un ledāju dinamiku Antarktīdas pussalas apkārtnē. Zinātniskie pētījumi Antarktīdā veicinās arī sabiedrības izpratni par gglobālo klimata mainību un ledāju kušanas ietekmi.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Andris 02/08/2018 12:22 Forši, ka latvieši spēj doties arī pētījumos uz Antarktīdu! Polāro pētījumu joma LV vēl ir ar lielu izaugsmi, vispār cik zinu latviešiem tā būs tikai 5.polārā ekspedīcija.
P.S. Marta, pirms nodod rakstiņu, pārlasi un izlabo drukas kļūdas. Baigi daudz šoreiz ielaidi.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 23.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Tradicionālie Sama modināšanas svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk
Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī! Alūksnes TIC
Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras! | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 Augšdaugava.Tūrisma sezonas atklāšana. TAKA
Augšdaugavas novada pašvaldības iestāde ‘’TAKA’’ aicina 26. aprīlī plkst. 10.00 apmeklēt tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu. | Skatīt vairāk
MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI! Latvia Tours
👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46714401sec.