Beliza izglābusi savu slaveno Barjerrifu

Citējot iespaidīgos rezultātus, ko Beliza ir paveikusi, lai saglabāto savu slaveno Barjerrifu un tā ekosistēmu, UNESCO Pasaules Mantojuma komiteja pavēstījusi, ka šis objekts tiek izņemts no objektu saraksta, kam draud iznīcība.

Karību jūrā meklējamais 300 kilometrus garais rifs ir mājvieta vairāk nekā 500 dažādu šķirņu zivīm, 106 dažāda tipa koraļļiem, vairākiem tipiem jūras bruņurupuču un neskaitāmām citām dzīvām būtnēm, kas atrodamas tikai šajā pasaules daļā.

Tāpat rifā meklējamas 400 salas, trīs atoli, neskaitāmi meži un lagūnas - un viss tas bija apdraudēts, jo Belizā meklējamās kompānijas masveidā izcērt kokus, meklē (un arī pumpē) naftu, kā arī veic citus darbus, kas būtiski ietekmē apkārtni - un arī Barjerrifu.

Tomēr Belizas valdība, pēc vairākiem pārējās pasaules brīdinājumiem, uzņēmās kontroli pār potenciālo ekoloģisko krīzi un ar vairākiem likumiem aizliedza gan mežu izciršanu, gan rakšanas darbus noteiktās vietās. Tāpat izveidoti pāris nacionālie parki, kas šobrīd tiek uzskatītas par aizsargājamajām zonām.

Beliza ir neliela valsts Centrālamerikas austrumu daļā. To austrumos apskalo Karību jūra, kā arī tā robežojas ar Meksiku ziemeļrietumos un ar Gvatemalu dienvidos un rietumos. Belizas kopējā platība ir 22 966 km² un to ietekmē tropiskā klimata josla. Pēc 2015. gada datiem Beliza kopējais iedzīvotāju skaits ir 368 310 un tā ir 177. lielākā valsts pasaulē pēc iedzīvotāju skaita.

Valsts nosaukums ir cēlies no Belizas upes nosaukuma. Beliza līdz 1973. gadam - vairāk kā gadsimtu - bija britu kolonija, ko pazina kā Britu Hondurasu. Neatkarību tā ieguva 1981. gadā.

Valsts iedzīvotāji ir dažādu etnisko grupu pārstāvji - apmēram puse ir jauktas maiju un eiropiešu izcelsmes (metisi), 25% ir afrikāņi un afroeiropieši (kreoli), aptuveni 10% ir maiji un apmēram 6% - afroindiāņi.

Oficiālā valsts valoda Belizā ir angļu valoda un tā ir vienīgā Centrālamerikas valsts, kurai oficiālā valsts valoda ir angļu valoda.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15968013sec.