Kā Venecuēlā iedzīvotāji cīnās ar hiperinflāciju?

Latvieši pazīst inflāciju - vēl pirmskrīzes gados ļoti labi jutām, ka preces un pakalpojumi paliek dārgāki. Tomēr tolaik par to bija maz bēdas, jo naudas palika vairāk. Taču hiperinflācijas gadījumā nauda nebūt nepaliek vairāk - ja alga ir 500 eiro, tad arī 500 eiro saņemsi, kamēr preču cenas "skrien kosmosā". Ja vienu dienu par pienu maksāji 1 eiro, tad nākamajā jau tas var maksāt, piemēram, 1,5 eiro. Šāda situācija novērojama Venecuēlā.

Venecuēlā ir noticis ekonomiskais sabrukums, kas nozīmē, ka vietējā nauda īsti vairs nav vērta neko. Jo naudai nav pamata - tie ir papīrīši. Ja neviens šādu naudu negrib, tas nozīmē, ka tie, kam tā ir, ir gatavi to atdot lētāk - radot naudas vērtības strauju kritumu. Ja, piemēram, 10 olas rīt arī būs 10 olas - varēsi uztaisīt omleti lielai ģimenei, tad par Venecuēlas naudu to nevar pateikt, kas rada arvien lielāku vēlmi cilvēkiem tikt no naudas arvien ātrāk vaļā - nemaz nerunājot par to, ka ik pa laikam kāds izvelk ārā savus noguldījumus vai pavisam vienkārši - nopērk zem tirgus cenas un pārdod arī zem tirgus cenas, ātrā peļņā saņemot pāris procentus. Nemaz nerunājot par to, ka valdība drukā ārā vairāk naudu - jo vienkārši tai jāsedz ikdienas izdevumi.

Vēsturnieki norāda, ka pasaules vēsturē ir tikai 57 gadījumi, kad tikusi novērota hiperinflācija.

Augsta inflācija Venecuēlā bija novērojama jau 1980-tajos un 1990-tajos gados, kad skaudrā pieredze vidusklasei lika savus ieguldījumus glabāt ASV dolāros. Šī neuzticēšanās savai naudai arī vēlāk noved pie hiperinflācijas - jo nauda ir tikai tik stabila, cik tai ir dota uzticība.

Tomēr kā venecuēlieši cīnās ar hiperinflāciju?

Protams, vienīgais veids ir iegādāties lietas. Lietas, kas rītdien varētu būt tikpat vai vairāk vērtas kā šobrīd. Liela daļa iegādājas nekustamos īpašumus un automašīnas. Vēlāk, kad naudas vērtība turpināja kristies, tirgus pārsvarā pārgāja uz dolāru cenām.

Ieguldījumi tikuši veikti arī akciju tirgū un pat kriptovalūtās - jā, tieši tā - venecuēlieši drīzāk pērk "bitcoinus" nekā glabā savu naudu vietējā valūtā.

Šobrīd situācija ir tik traka, ka cilvēki pērk teju visu, ko vien var nopirkt - lai tikai nezaudētu savu naudu hiperinflācijas rezultātā. Tiek ziņots par to, ka cilvēki pērk pat sev nevajadzīgas būvniecības preces, ar cerību, ka vēlāk varēs tās pārdot. Un šī "trakā" pirkšana tikai turpina inflācijas ciklu.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 20.04.2024 Dzīvas mūzikas vakars  Park Hotel Latgola
Nobaudi vakaru restorānā "Plaza" ar grupu "Nostalgie"! Dzīva mūzika un Daugavpils ainava no viesnīcas 10. stāva papildinās nesteidzīgo atpūtas vakara | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 09.04.2024 - 20.04.2024 Viesu nams “BALTIŅI” TAKA
Lieliska vieta atpūtai, kur paslēpties no pilsētas burzmas un trokšņiem. Ir iespēja baudīt spāņu virtuvi. Visus ēdienus gatavo spāņu šefpavārs! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 19.04.2024 Ballīte retro noskaņās Baltic Beach Hotel & SPA
19. aprīlī aicinām ikvienu ballēties gribētāju uz “View Restaurant – Saefood & Grill”, kur visu laiku karstākos deju hitus publikai piedāvās DJ | Skatīt vairāk
20 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 20.04.2024 👉EKSKURSIJU CEĻOJUMI JEBKURAI GAUMEI! Latvia Tours
Brīnišķīga iespēja skatīt unikālus dabas, vēstures un mākslas pieminekļus, piedalīties vietējos svētkos, fiestās un festivālos, iepazīties ar | Skatīt vairāk
no 53.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.13852406sec.