Lieldienu salā tiek ierobežota tūristu plūsma

Nelielā Lieldienu sala, kas atrodas aptuveni 3200 km no Čīles krasta, ir ļoti iecienīts tūristu galamērķis. Patiesībā, pat pārāk iecienīts, kā uzskata vietējās autoritātes.

Pēc New York Times publicētās informācijas, katru gadu aptuveni 100,000 cilvēku dodas uz salu, lai apmeklētu slavenās moai akmens galvas un, tā kā sala tika apdzīvota jau no 12. gadsimta, iepazīties ar tās vēsturi. Tomēr šis apmeklētāju daudzums netīši rada zināmas sekas, tajā skaitā izposta kultūru un dzīves stilu, kas tur pastāvējis jau simtiem gadu.

"Ārzemnieki jau šobrīd pārņem salu" medijiem izteicies mērs Pedro Edmunds. Lai cīnītos pret tālāku kultūras identitātes zaudēšanu un kaitējumu videi, sala nolēmusi ierobežot dienu skaitu, cik tūristi drīkst pavadīt uz salas. Līdz šim tūristi uz salas varēja pavadīt 90 dienas, bet tagad uzturēties drīkstēs tikai 30 dienas.

"Tiek postīts salas savdabīgums, 1000 gadus senā kultūra mainās, un ne uz labo pusi", stāsta Edmunds, atzīmējot, ka " "kontinenta dzīves stils un ieradumi" sāk pārņemt salu un tas nav pozitīvi."

Digital Journal ziņo, ka papildus tradīcijām, salā tiek atstāts arī daudz vairāk tūristu radīto atkritumu nekā iepriekš. Piemēram, desmit gadus atpakaļ sala saražoja 1.4 tonnas atkritumu. Tagad tiek saražots gandrīz uz pusi vairāk – 2.5 tonnas.

Atsaucoties uz The Independent, bez atļautā uzturēšanās ilguma, tiks ierobežots arī salas apmeklētāju skaits, lai gan precīzi skaitļi vel nav izziņoti.

Turklāt tiem, kas vēlēsies pārcelties uz patstāvīgu dzīvi uz salas, būs smagi jāpacīnās. The Independent ziņo, ka šobrīd uz salas dzīvo 7,750 cilvēku, kas ir gandrīz divreiz vairāk nekā pirms 20 gadiem. Edmunds izteicās, ka " 3,000 ir par daudz".

Tagad tiem, kas vēlas pārcelties uz salu, būs jāuzrāda pierādījums par radniecību ar kādu no Rapa Nui cilvēkiem, Lieldienu salas pamatiedzīvotājiem.

Tomēr Edmunds izteicās, ka tas joprojām nav pietiekami. "Es nepiekrītu šiem noteikumiem, ar tiem nepietiek, jo tie neatspoguļo visus salas centienus", viņš saka. Edmunds atzīmē, ka viņš labāk atbalstītu  pilnīgu aizliegumu jaunajiem rezidentiem, tomēr tas ir sākums.

Lieldienu salas nav vienīgais populārais galamērķis, kas piedzīvo tūrisma negatīvo ietekmi. 2016. gadā arī gleznainā Itālijas pilsētiņa Činke Terre paziņoja, ka grasās ierobežot apmeklētāju skaitu ar mērķi pasargāt kopienu. Arī Kapri sala lauza galvu par to, kā tikt galā ar milzīgo tūristu pieplūdumu.

"Mēs nevēlamies limitēt iebraucēju skaitu un ļoti negribīgi runājam par ideju noteikt konkrētu atļauto skaitu tūristu dienā, kas apmeklē salu, tomēr mēs gribētu, lai cilvēki neierodas tik neprātīgā tempā," mērs Džovanni De Martino stāstīja The Telegraph. "Mēs labprāt uzņemam tūristus, bet 2 miljoni gadā – tas ir mazliet par daudz."

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 24.03.2024 Kristapa Vanadziņa Trio LATVISKĀ ELEGANCE Valmieras TIC
23.martā plkst.18.00 kultūrtelpā Akustika aicinām uz Kristapa Vanadziņa Trio koncertprogrammu "LATVISKĀ ELEGANCE". | Skatīt vairāk
20 EUR
Jautrās Lieldienas Katiņkalnā  Alūksnes TIC
1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 08.03.2024 - 26.03.2024 TURCIJA no 280 € CelojumuBode.lv
Sezonas sākums jau pēc dažām nedēļām. Visu tūroperatoru piedāvājumi un akcijas! | Skatīt vairāk
280 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.02.2024 - 23.03.2024 KRAUZE pret KRAUZI - Sarunu vakars Jaunmoku pils
23. martā pl. 19.00 Jaunmoku pilī iemīļotas TV ētera personības, brāļi Arnis un Valters Krauzes, aicina uz jautru sarunu vakaru “Krauze pret Krauzi". | Skatīt vairāk
no 15.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.82540703sec.